Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi |
૬. છટ્ઠવગ્ગો
6. Chaṭṭhavaggo
(૫૫) ૩. સચ્ચકથા
(55) 3. Saccakathā
૪૫૨. ચત્તારિ સચ્ચાનિ અસઙ્ખતાનીતિ? આમન્તા. ચત્તારિ તાણાનિ ચત્તારિ લેણાનિ ચત્તારિ સરણાનિ ચત્તારિ પરાયનાનિ ચત્તારિ અચ્ચુતાનિ ચત્તારિ અમતાનિ ચત્તારિ નિબ્બાનાનીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… ચત્તારિ નિબ્બાનાનીતિ? આમન્તા. અત્થિ ચતુન્નં નિબ્બાનાનં ઉચ્ચનીચતા હીનપણીતતા ઉક્કંસાવકંસો સીમા વા ભેદો વા રાજિ વા અન્તરિકા વાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
452. Cattāri saccāni asaṅkhatānīti? Āmantā. Cattāri tāṇāni cattāri leṇāni cattāri saraṇāni cattāri parāyanāni cattāri accutāni cattāri amatāni cattāri nibbānānīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… cattāri nibbānānīti? Āmantā. Atthi catunnaṃ nibbānānaṃ uccanīcatā hīnapaṇītatā ukkaṃsāvakaṃso sīmā vā bhedo vā rāji vā antarikā vāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
દુક્ખસચ્ચં અસઙ્ખતન્તિ? આમન્તા . દુક્ખં અસઙ્ખતન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… દુક્ખસચ્ચં અસઙ્ખતન્તિ? આમન્તા. કાયિકં દુક્ખં ચેતસિકં દુક્ખં સોકપરિદેવદુક્ખદોમનસ્સઉપાયાસા અસઙ્ખતાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સમુદયસચ્ચં અસઙ્ખતન્તિ? આમન્તા. સમુદયો અસઙ્ખતોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સમુદયસચ્ચં અસઙ્ખતન્તિ? આમન્તા. કામતણ્હા ભવતણ્હા વિભવતણ્હા અસઙ્ખતાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… મગ્ગસચ્ચં અસઙ્ખતન્તિ? આમન્તા. મગ્ગો અસઙ્ખતોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… મગ્ગસચ્ચં અસઙ્ખતન્તિ? આમન્તા. સમ્માદિટ્ઠિ…પે॰… સમ્માસમાધિ અસઙ્ખતોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Dukkhasaccaṃ asaṅkhatanti? Āmantā . Dukkhaṃ asaṅkhatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… dukkhasaccaṃ asaṅkhatanti? Āmantā. Kāyikaṃ dukkhaṃ cetasikaṃ dukkhaṃ sokaparidevadukkhadomanassaupāyāsā asaṅkhatāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… samudayasaccaṃ asaṅkhatanti? Āmantā. Samudayo asaṅkhatoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… samudayasaccaṃ asaṅkhatanti? Āmantā. Kāmataṇhā bhavataṇhā vibhavataṇhā asaṅkhatāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… maggasaccaṃ asaṅkhatanti? Āmantā. Maggo asaṅkhatoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… maggasaccaṃ asaṅkhatanti? Āmantā. Sammādiṭṭhi…pe… sammāsamādhi asaṅkhatoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
દુક્ખં સઙ્ખતન્તિ? આમન્તા. દુક્ખસચ્ચં સઙ્ખતન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… કાયિકં દુક્ખં ચેતસિકં દુક્ખં સોકપરિદેવદુક્ખદોમનસ્સઉપાયાસા સઙ્ખતાતિ? આમન્તા. દુક્ખસચ્ચં સઙ્ખતન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સમુદયો સઙ્ખતોતિ? આમન્તા. સમુદયસચ્ચં સઙ્ખતન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… કામતણ્હા ભવતણ્હા વિભવતણ્હા સઙ્ખતાતિ? આમન્તા . સમુદયસચ્ચં સઙ્ખતન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… મગ્ગો સઙ્ખતોતિ? આમન્તા. મગ્ગસચ્ચં સઙ્ખતન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સમ્માદિટ્ઠિ…પે॰… સમ્માસમાધિ સઙ્ખતોતિ? આમન્તા. મગ્ગસચ્ચં સઙ્ખતન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Dukkhaṃ saṅkhatanti? Āmantā. Dukkhasaccaṃ saṅkhatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… kāyikaṃ dukkhaṃ cetasikaṃ dukkhaṃ sokaparidevadukkhadomanassaupāyāsā saṅkhatāti? Āmantā. Dukkhasaccaṃ saṅkhatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… samudayo saṅkhatoti? Āmantā. Samudayasaccaṃ saṅkhatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… kāmataṇhā bhavataṇhā vibhavataṇhā saṅkhatāti? Āmantā . Samudayasaccaṃ saṅkhatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… maggo saṅkhatoti? Āmantā. Maggasaccaṃ saṅkhatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sammādiṭṭhi…pe… sammāsamādhi saṅkhatoti? Āmantā. Maggasaccaṃ saṅkhatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
૪૫૩. નિરોધસચ્ચં અસઙ્ખતં, નિરોધો અસઙ્ખતોતિ? આમન્તા. દુક્ખસચ્ચં અસઙ્ખતં, દુક્ખં અસઙ્ખતન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નિરોધસચ્ચં અસઙ્ખતં, નિરોધો અસઙ્ખતોતિ? આમન્તા. સમુદયસચ્ચં અસઙ્ખતં, સમુદયો અસઙ્ખતોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નિરોધસચ્ચં અસઙ્ખતં, નિરોધો અસઙ્ખતોતિ? આમન્તા. મગ્ગસચ્ચં અસઙ્ખતં, મગ્ગો અસઙ્ખતોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
453. Nirodhasaccaṃ asaṅkhataṃ, nirodho asaṅkhatoti? Āmantā. Dukkhasaccaṃ asaṅkhataṃ, dukkhaṃ asaṅkhatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nirodhasaccaṃ asaṅkhataṃ, nirodho asaṅkhatoti? Āmantā. Samudayasaccaṃ asaṅkhataṃ, samudayo asaṅkhatoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nirodhasaccaṃ asaṅkhataṃ, nirodho asaṅkhatoti? Āmantā. Maggasaccaṃ asaṅkhataṃ, maggo asaṅkhatoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
દુક્ખસચ્ચં અસઙ્ખતં, દુક્ખં સઙ્ખતન્તિ? આમન્તા. નિરોધસચ્ચં અસઙ્ખતં, નિરોધો સઙ્ખતોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સમુદયસચ્ચં અસઙ્ખતં, સમુદયો સઙ્ખતોતિ? આમન્તા. નિરોધસચ્ચં અસઙ્ખતં, નિરોધો સઙ્ખતોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… મગ્ગસચ્ચં અસઙ્ખતં, મગ્ગો સઙ્ખતોતિ? આમન્તા. નિરોધસચ્ચં અસઙ્ખતં, નિરોધો સઙ્ખતોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Dukkhasaccaṃ asaṅkhataṃ, dukkhaṃ saṅkhatanti? Āmantā. Nirodhasaccaṃ asaṅkhataṃ, nirodho saṅkhatoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… samudayasaccaṃ asaṅkhataṃ, samudayo saṅkhatoti? Āmantā. Nirodhasaccaṃ asaṅkhataṃ, nirodho saṅkhatoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… maggasaccaṃ asaṅkhataṃ, maggo saṅkhatoti? Āmantā. Nirodhasaccaṃ asaṅkhataṃ, nirodho saṅkhatoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
૪૫૪. ન વત્તબ્બં – ‘‘ચત્તારિ સચ્ચાનિ અસઙ્ખતાની’’તિ? આમન્તા . નનુ વુત્તં ભગવતા – ‘‘ચત્તારિમાનિ, ભિક્ખવે, તથાનિ અવિતથાનિ અનઞ્ઞથાનિ! કતમાનિ ચત્તારિ? ‘ઇદં દુક્ખ’ન્તિ, ભિક્ખવે, તથમેતં અવિતથમેતં અનઞ્ઞથમેતં…પે॰… ‘અયં દુક્ખસમુદયો’તિ…પે॰… ‘અયં દુક્ખનિરોધો’તિ…પે॰… ‘અયં દુક્ખનિરોધગામિની પટિપદા’તિ તથમેતં અવિતથમેતં અનઞ્ઞથમેતં. ઇમાનિ ખો, ભિક્ખવે, ચત્તારિ તથાનિ અવિતથાનિ અનઞ્ઞથાની’’તિ 1. અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. તેન હિ ચત્તારિ સચ્ચાનિ અસઙ્ખતાનીતિ.
454. Na vattabbaṃ – ‘‘cattāri saccāni asaṅkhatānī’’ti? Āmantā . Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘cattārimāni, bhikkhave, tathāni avitathāni anaññathāni! Katamāni cattāri? ‘Idaṃ dukkha’nti, bhikkhave, tathametaṃ avitathametaṃ anaññathametaṃ…pe… ‘ayaṃ dukkhasamudayo’ti…pe… ‘ayaṃ dukkhanirodho’ti…pe… ‘ayaṃ dukkhanirodhagāminī paṭipadā’ti tathametaṃ avitathametaṃ anaññathametaṃ. Imāni kho, bhikkhave, cattāri tathāni avitathāni anaññathānī’’ti 2. Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi cattāri saccāni asaṅkhatānīti.
સચ્ચકથા નિટ્ઠિતા.
Saccakathā niṭṭhitā.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૩. સચ્ચકથાવણ્ણના • 3. Saccakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૩. સચ્ચકથાવણ્ણના • 3. Saccakathāvaṇṇanā