Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૬. સદ્ધાસુત્તં

    6. Saddhāsuttaṃ

    ૩૬. એકં સમયં ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. અથ ખો સમ્બહુલા સતુલ્લપકાયિકા દેવતાયો અભિક્કન્તાય રત્તિયા અભિક્કન્તવણ્ણા કેવલકપ્પં જેતવનં ઓભાસેત્વા યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિંસુ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં અટ્ઠંસુ. એકમન્તં ઠિતા ખો એકા દેવતા ભગવતો સન્તિકે ઇમં ગાથં અભાસિ –

    36. Ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Atha kho sambahulā satullapakāyikā devatāyo abhikkantāya rattiyā abhikkantavaṇṇā kevalakappaṃ jetavanaṃ obhāsetvā yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ aṭṭhaṃsu. Ekamantaṃ ṭhitā kho ekā devatā bhagavato santike imaṃ gāthaṃ abhāsi –

    ‘‘સદ્ધા દુતિયા પુરિસસ્સ હોતિ,

    ‘‘Saddhā dutiyā purisassa hoti,

    નો ચે અસ્સદ્ધિયં અવતિટ્ઠતિ;

    No ce assaddhiyaṃ avatiṭṭhati;

    યસો ચ કિત્તી ચ તત્વસ્સ હોતિ,

    Yaso ca kittī ca tatvassa hoti,

    સગ્ગઞ્ચ સો ગચ્છતિ સરીરં વિહાયા’’તિ.

    Saggañca so gacchati sarīraṃ vihāyā’’ti.

    અથ ખો અપરા દેવતા ભગવતો સન્તિકે ઇમા ગાથાયો અભાસિ –

    Atha kho aparā devatā bhagavato santike imā gāthāyo abhāsi –

    ‘‘કોધં જહે વિપ્પજહેય્ય માનં,

    ‘‘Kodhaṃ jahe vippajaheyya mānaṃ,

    સંયોજનં સબ્બમતિક્કમેય્ય;

    Saṃyojanaṃ sabbamatikkameyya;

    તં નામરૂપસ્મિમસજ્જમાનં,

    Taṃ nāmarūpasmimasajjamānaṃ,

    અકિઞ્ચનં નાનુપતન્તિ સઙ્ગા’’તિ.

    Akiñcanaṃ nānupatanti saṅgā’’ti.

    ‘‘પમાદમનુયુઞ્જન્તિ , બાલા દુમ્મેધિનો જના;

    ‘‘Pamādamanuyuñjanti , bālā dummedhino janā;

    અપ્પમાદઞ્ચ મેધાવી, ધનં સેટ્ઠંવ રક્ખતિ.

    Appamādañca medhāvī, dhanaṃ seṭṭhaṃva rakkhati.

    ‘‘મા પમાદમનુયુઞ્જેથ, મા કામરતિ સન્થવં;

    ‘‘Mā pamādamanuyuñjetha, mā kāmarati santhavaṃ;

    અપ્પમત્તો હિ ઝાયન્તો, પપ્પોતિ પરમં સુખ’’ન્ત્ન્ત્તિ.

    Appamatto hi jhāyanto, pappoti paramaṃ sukha’’ntntti.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૬. સદ્ધાસુત્તવણ્ણના • 6. Saddhāsuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૬. સદ્ધાસુત્તવણ્ણના • 6. Saddhāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact