Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi

    ૧૪. ચુદ્દસમવગ્ગો

    14. Cuddasamavaggo

    (૧૩૭) ૨. સળાયતનુપ્પત્તિકથા

    (137) 2. Saḷāyatanuppattikathā

    ૬૯૧. સળાયતનં અપુબ્બં અચરિમં માતુકુચ્છિસ્મિં સણ્ઠાતીતિ? આમન્તા. સબ્બઙ્ગપચ્ચઙ્ગી અહીનિન્દ્રિયો માતુકુચ્છિસ્મિં ઓક્કમતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    691. Saḷāyatanaṃ apubbaṃ acarimaṃ mātukucchismiṃ saṇṭhātīti? Āmantā. Sabbaṅgapaccaṅgī ahīnindriyo mātukucchismiṃ okkamatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ઉપપત્તેસિયેન ચિત્તેન ચક્ખાયતનં સણ્ઠાતીતિ? આમન્તા. ઉપપત્તેસિયેન ચિત્તેન હત્થા સણ્ઠન્તિ, પાદા સણ્ઠન્તિ, સીસં સણ્ઠાતિ, કણ્ણો સણ્ઠાતિ, નાસિકા સણ્ઠાતિ, મુખં સણ્ઠાતિ, દન્તા સણ્ઠન્તીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Upapattesiyena cittena cakkhāyatanaṃ saṇṭhātīti? Āmantā. Upapattesiyena cittena hatthā saṇṭhanti, pādā saṇṭhanti, sīsaṃ saṇṭhāti, kaṇṇo saṇṭhāti, nāsikā saṇṭhāti, mukhaṃ saṇṭhāti, dantā saṇṭhantīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ઉપપત્તેસિયેન ચિત્તેન સોતાયતનં…પે॰… ઘાનાયતનં…પે॰… જિવ્હાયતનં સણ્ઠાતીતિ? આમન્તા. ઉપપત્તેસિયેન ચિત્તેન હત્થા સણ્ઠન્તિ, પાદા સણ્ઠન્તિ, સીસં સણ્ઠાતિ, કણ્ણો સણ્ઠાતિ, નાસિકા સણ્ઠાતિ, મુખં સણ્ઠાતિ, દન્તા સણ્ઠન્તીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Upapattesiyena cittena sotāyatanaṃ…pe… ghānāyatanaṃ…pe… jivhāyatanaṃ saṇṭhātīti? Āmantā. Upapattesiyena cittena hatthā saṇṭhanti, pādā saṇṭhanti, sīsaṃ saṇṭhāti, kaṇṇo saṇṭhāti, nāsikā saṇṭhāti, mukhaṃ saṇṭhāti, dantā saṇṭhantīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૬૯૨. માતુકુચ્છિગતસ્સ પચ્છા ચક્ખાયતનં ઉપ્પજ્જતીતિ? આમન્તા. માતુકુચ્છિસ્મિં ચક્ખુપટિલાભાય કમ્મં કરોતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… માતુકુચ્છિગતસ્સ પચ્છા સોતાયતનં…પે॰… ઘાનાયતનં…પે॰… જિવ્હાયતનં ઉપ્પજ્જતીતિ? આમન્તા. માતુકુચ્છિસ્મિં જિવ્હાપટિલાભાય કમ્મં કરોતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    692. Mātukucchigatassa pacchā cakkhāyatanaṃ uppajjatīti? Āmantā. Mātukucchismiṃ cakkhupaṭilābhāya kammaṃ karotīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… mātukucchigatassa pacchā sotāyatanaṃ…pe… ghānāyatanaṃ…pe… jivhāyatanaṃ uppajjatīti? Āmantā. Mātukucchismiṃ jivhāpaṭilābhāya kammaṃ karotīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    માતુકુચ્છિગતસ્સ પચ્છા કેસા લોમા નખા દન્તા અટ્ઠી ઉપ્પજ્જન્તીતિ? આમન્તા. માતુકુચ્છિસ્મિં અટ્ઠિપટિલાભાય કમ્મં કરોતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Mātukucchigatassa pacchā kesā lomā nakhā dantā aṭṭhī uppajjantīti? Āmantā. Mātukucchismiṃ aṭṭhipaṭilābhāya kammaṃ karotīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ન વત્તબ્બં – ‘‘માતુકુચ્છિગતસ્સ પચ્છા કેસા લોમા નખા દન્તા અટ્ઠી ઉપ્પજ્જન્તી’’તિ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા –

    Na vattabbaṃ – ‘‘mātukucchigatassa pacchā kesā lomā nakhā dantā aṭṭhī uppajjantī’’ti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā –

    ‘‘પઠમં કલલં હોતિ, કલલા હોતિ અબ્બુદં;

    ‘‘Paṭhamaṃ kalalaṃ hoti, kalalā hoti abbudaṃ;

    અબ્બુદા જાયતે પેસિ 1, પેસિ નિબ્બત્તતે 2 ઘનો;

    Abbudā jāyate pesi 3, pesi nibbattate 4 ghano;

    ઘના પસાખા જાયન્તિ, કેસા લોમા નખાપિ ચ.

    Ghanā pasākhā jāyanti, kesā lomā nakhāpi ca.

    ‘‘યઞ્ચસ્સ ભુઞ્જતિ માતા, અન્નં પાનઞ્ચ ભોજનં;

    ‘‘Yañcassa bhuñjati mātā, annaṃ pānañca bhojanaṃ;

    તેન સો તત્થ યાપેતિ, માતુકુચ્છિગતો નરો’’તિ 5.

    Tena so tattha yāpeti, mātukucchigato naro’’ti 6.

    અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. તેન હિ માતુકુચ્છિગતસ્સ પચ્છા કેસા લોમા નખા દન્તા અટ્ઠી ઉપ્પજ્જન્તીતિ.

    Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi mātukucchigatassa pacchā kesā lomā nakhā dantā aṭṭhī uppajjantīti.

    સળાયતનુપ્પત્તિકથા નિટ્ઠિતા.

    Saḷāyatanuppattikathā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. પેસી (સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    2. નિબ્બત્તતી (સી॰ સ્યા॰, સં॰ નિ॰ ૧.૨૩૫), નિબ્બત્તતિ (પી॰ ક॰)
    3. pesī (syā. kaṃ. pī.)
    4. nibbattatī (sī. syā., saṃ. ni. 1.235), nibbattati (pī. ka.)
    5. સં॰ નિ॰ ૧.૨૩૫
    6. saṃ. ni. 1.235



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૨. સળાયતનુપ્પત્તિકથાવણ્ણના • 2. Saḷāyatanuppattikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૨. સળાયતનુપ્પત્તિકથાવણ્ણના • 2. Saḷāyatanuppattikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૨. સળાયતનુપ્પત્તિકથાવણ્ણના • 2. Saḷāyatanuppattikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact