Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā |
સમથસમ્મુખાવિનયવારાદિવણ્ણના
Samathasammukhāvinayavārādivaṇṇanā
૩૦૧-૩. એકાદસમવારેપિ સમ્મુખાવિનયોતિઆદિ પુચ્છા. યેભુય્યસિકા સતિવિનયોતિઆદિ વિસજ્જનં. એવં વિનયવારે કુસલ-વારે તતો પરેસુપિ પુચ્છાવિસજ્જનપરિચ્છેદો વેદિતબ્બો.
301-3. Ekādasamavārepi sammukhāvinayotiādi pucchā. Yebhuyyasikā sativinayotiādi visajjanaṃ. Evaṃ vinayavāre kusala-vāre tato paresupi pucchāvisajjanaparicchedo veditabbo.
તત્થ સમ્મુખાવિનયો સિયા કુસલોતિઆદીસુ તસ્મિં તસ્મિં વિનયકમ્મે, વિવાદાદિમ્હિ ચ નિયુત્તપુગ્ગલાનં સમુપ્પજ્જનકકુસલાદીનં વસેન સમ્મુખાવિનયાદીનં, વિવાદાદીનઞ્ચ કુસલાદિભાવો તેન તેન ઉપચારેન વુત્તો. યસ્મા પનેતસ્સ સમ્મુખાવિનયો નામ સઙ્ઘસમ્મુખતાદયો હોન્તિ, તેસઞ્ચ અનવજ્જસભાવત્તા અકુસલે વિજ્જમાનેપિ અકુસલત્તૂપચારો ન યુત્તો આપત્તાધિકરણસ્સ અકુસલત્તૂપચારો વિય, તસ્મા નત્થિ સમ્મુખાવિનયો અકુસલોતિ અત્થો.
Tattha sammukhāvinayo siyā kusalotiādīsu tasmiṃ tasmiṃ vinayakamme, vivādādimhi ca niyuttapuggalānaṃ samuppajjanakakusalādīnaṃ vasena sammukhāvinayādīnaṃ, vivādādīnañca kusalādibhāvo tena tena upacārena vutto. Yasmā panetassa sammukhāvinayo nāma saṅghasammukhatādayo honti, tesañca anavajjasabhāvattā akusale vijjamānepi akusalattūpacāro na yutto āpattādhikaraṇassa akusalattūpacāro viya, tasmā natthi sammukhāvinayo akusaloti attho.
૩૦૪. તતો પરેસુ યત્થ યેભુય્યસિકા લબ્ભતિ, તત્થ સમ્મુખાવિનયો લબ્ભતીતિઆદિ સમ્મુખાવિનયસ્સ ઇતરેહિ સમથેહિ નિયમેન સંસટ્ઠતં, ઇતરેસં પન છન્નં અઞ્ઞમઞ્ઞં સંસગ્ગાભાવઞ્ચ દસ્સેતું વુત્તં.
304. Tato paresu yattha yebhuyyasikā labbhati, tattha sammukhāvinayo labbhatītiādi sammukhāvinayassa itarehi samathehi niyamena saṃsaṭṭhataṃ, itaresaṃ pana channaṃ aññamaññaṃ saṃsaggābhāvañca dassetuṃ vuttaṃ.
સમથસમ્મુખાવિનયવારાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Samathasammukhāvinayavārādivaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi
૧૧. સમથસમ્મુખાવિનયવારો • 11. Samathasammukhāvinayavāro
૧૨. વિનયવારો • 12. Vinayavāro
૧૩. કુસલવારો • 13. Kusalavāro
૧૪. યત્થવારો, પુચ્છાવારો • 14. Yatthavāro, pucchāvāro
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā
વિનયવારકથાવણ્ણના • Vinayavārakathāvaṇṇanā
કુસલવારકથાવણ્ણના • Kusalavārakathāvaṇṇanā
સમથવારવિસ્સજ્જનાવારકથાવણ્ણના • Samathavāravissajjanāvārakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā
અધિકરણપરિયાયવારાદિવણ્ણના • Adhikaraṇapariyāyavārādivaṇṇanā
યત્થવારપુચ્છાવારવણ્ણના • Yatthavārapucchāvāravaṇṇanā