Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
૬. સમ્માસમ્બુદ્ધસુત્તવણ્ણના
6. Sammāsambuddhasuttavaṇṇanā
૫૮. અધિકં સવિસેસં પયસતિ પયુઞ્જતિ એતેનાતિ અધિપ્પયાસો, વિસિટ્ઠપયોગો. તેનાહ ‘‘અધિકપયોગો’’તિ. ઇમઞ્હિ મગ્ગન્તિ અટ્ઠઙ્ગિકં અરિયમગ્ગમાહ. ઇધાતિ ઇમસ્મિં સુત્તે. અવત્તમાનટ્ઠેનાતિ બુદ્ધુપ્પાદતો પુબ્બે ન વત્તમાનભાવેન. મગ્ગં જાનાતીતિ સમુદાગમતો પટ્ઠાય સપુબ્બભાગં સસમ્ભારવિસયં સફલં સઉદ્રયં અરિયં મગ્ગં જાનાતિ અવબુજ્ઝતીતિ મગ્ગઞ્ઞૂ. વિદિતન્તિ અઞ્ઞેસમ્પિ ઞાતં પટિલદ્ધં હત્થતલે આમલકં વિય પાકટં અકાસિ, તથા કત્વા દેસેસિ. અમગ્ગે પરિવજ્જનેન મગ્ગે પટિપત્તીતિ તસ્સ મગ્ગકુસલતા વિય અમગ્ગકુસલતાપિ ઇચ્છિતબ્બાતિ આહ ‘‘મગ્ગે ચ અમગ્ગે ચ કોવિદો’’તિ. અહં પઠમં ગતોતિ અહં પઠમમગ્ગેન સમન્નાગતો.
58. Adhikaṃ savisesaṃ payasati payuñjati etenāti adhippayāso, visiṭṭhapayogo. Tenāha ‘‘adhikapayogo’’ti. Imañhi magganti aṭṭhaṅgikaṃ ariyamaggamāha. Idhāti imasmiṃ sutte. Avattamānaṭṭhenāti buddhuppādato pubbe na vattamānabhāvena. Maggaṃ jānātīti samudāgamato paṭṭhāya sapubbabhāgaṃ sasambhāravisayaṃ saphalaṃ saudrayaṃ ariyaṃ maggaṃ jānāti avabujjhatīti maggaññū. Viditanti aññesampi ñātaṃ paṭiladdhaṃ hatthatale āmalakaṃ viya pākaṭaṃ akāsi, tathā katvā desesi. Amagge parivajjanena magge paṭipattīti tassa maggakusalatā viya amaggakusalatāpi icchitabbāti āha ‘‘magge ca amagge ca kovido’’ti. Ahaṃ paṭhamaṃ gatoti ahaṃ paṭhamamaggena samannāgato.
સમ્માસમ્બુદ્ધસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Sammāsambuddhasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૬. સમ્માસમ્બુદ્ધસુત્તં • 6. Sammāsambuddhasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૬. સમ્માસમ્બુદ્ધસુત્તવણ્ણના • 6. Sammāsambuddhasuttavaṇṇanā