Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi |
૩. તતિયવગ્ગો
3. Tatiyavaggo
(૩૦) ૧૦. સંવરકથા
(30) 10. Saṃvarakathā
૩૭૯. અત્થિ દેવેસુ સંવરોતિ? આમન્તા. અત્થિ દેવેસુ અસંવરોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
379. Atthi devesu saṃvaroti? Āmantā. Atthi devesu asaṃvaroti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
નત્થિ દેવેસુ અસંવરોતિ? આમન્તા. નત્થિ દેવેસુ સંવરોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Natthi devesu asaṃvaroti? Āmantā. Natthi devesu saṃvaroti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
નનુ અસંવરા સંવરો સીલં, અત્થિ દેવેસુ સંવરોતિ? આમન્તા. અત્થિ દેવેસુ અસંવરો, યમ્હા અસંવરા સંવરો સીલન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Nanu asaṃvarā saṃvaro sīlaṃ, atthi devesu saṃvaroti? Āmantā. Atthi devesu asaṃvaro, yamhā asaṃvarā saṃvaro sīlanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
આજાનાહિ નિગ્ગહં. હઞ્ચિ અસંવરા સંવરો સીલં, અત્થિ દેવેસુ સંવરો, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અત્થિ દેવેસુ અસંવરો, યમ્હા અસંવરા સંવરો સીલ’’ન્તિ. યં તત્થ વદેસિ – ‘‘વત્તબ્બે ખો – ‘અસંવરા સંવરો સીલં, અત્થિ દેવેસુ સંવરો,’ નો ચ વત્તબ્બે – ‘અત્થિ દેવેસુ અસંવરો, યમ્હા અસંવરા સંવરો સીલ’’’ન્તિ મિચ્છા.
Ājānāhi niggahaṃ. Hañci asaṃvarā saṃvaro sīlaṃ, atthi devesu saṃvaro, tena vata re vattabbe – ‘‘atthi devesu asaṃvaro, yamhā asaṃvarā saṃvaro sīla’’nti. Yaṃ tattha vadesi – ‘‘vattabbe kho – ‘asaṃvarā saṃvaro sīlaṃ, atthi devesu saṃvaro,’ no ca vattabbe – ‘atthi devesu asaṃvaro, yamhā asaṃvarā saṃvaro sīla’’’nti micchā.
નો ચે પન વત્તબ્બે – ‘‘અત્થિ દેવેસુ અસંવરો, યમ્હા અસંવરા સંવરો સીલ’’ન્તિ, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અસંવરા સંવરો સીલં, અત્થિ દેવેસુ સંવરો’’તિ. યં તત્થ વદેસિ – ‘‘વત્તબ્બે ખો ‘અસંવરા સંવરો સીલં, અત્થિ દેવેસુ સંવરો,’ નો ચ વત્તબ્બે – ‘અત્થિ દેવેસુ અસંવરો, યમ્હા અસંવરા સંવરો સીલ’’’ન્તિ મિચ્છા.
No ce pana vattabbe – ‘‘atthi devesu asaṃvaro, yamhā asaṃvarā saṃvaro sīla’’nti, no ca vata re vattabbe – ‘‘asaṃvarā saṃvaro sīlaṃ, atthi devesu saṃvaro’’ti. Yaṃ tattha vadesi – ‘‘vattabbe kho ‘asaṃvarā saṃvaro sīlaṃ, atthi devesu saṃvaro,’ no ca vattabbe – ‘atthi devesu asaṃvaro, yamhā asaṃvarā saṃvaro sīla’’’nti micchā.
અત્થિ મનુસ્સેસુ સંવરો, અત્થિ તત્થ અસંવરોતિ? આમન્તા. અત્થિ દેવેસુ સંવરો, અત્થિ તત્થ અસંવરોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Atthi manussesu saṃvaro, atthi tattha asaṃvaroti? Āmantā. Atthi devesu saṃvaro, atthi tattha asaṃvaroti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અત્થિ દેવેસુ સંવરો, નત્થિ તત્થ અસંવરોતિ? આમન્તા. અત્થિ મનુસ્સેસુ સંવરો, નત્થિ તત્થ અસંવરોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Atthi devesu saṃvaro, natthi tattha asaṃvaroti? Āmantā. Atthi manussesu saṃvaro, natthi tattha asaṃvaroti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
૩૮૦. અત્થિ દેવેસુ પાણાતિપાતા વેરમણીતિ? આમન્તા. અત્થિ દેવેસુ પાણાતિપાતોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
380. Atthi devesu pāṇātipātā veramaṇīti? Āmantā. Atthi devesu pāṇātipātoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અત્થિ દેવેસુ સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાના વેરમણીતિ? આમન્તા. અત્થિ દેવેસુ સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાનન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Atthi devesu surāmerayamajjapamādaṭṭhānā veramaṇīti? Āmantā. Atthi devesu surāmerayamajjapamādaṭṭhānanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
નત્થિ દેવેસુ પાણાતિપાતોતિ? આમન્તા. નત્થિ દેવેસુ પાણાતિપાતા વેરમણીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Natthi devesu pāṇātipātoti? Āmantā. Natthi devesu pāṇātipātā veramaṇīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
નત્થિ દેવેસુ સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાનન્તિ? આમન્તા. નત્થિ દેવેસુ સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાના વેરમણીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Natthi devesu surāmerayamajjapamādaṭṭhānanti? Āmantā. Natthi devesu surāmerayamajjapamādaṭṭhānā veramaṇīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અત્થિ મનુસ્સેસુ પાણાતિપાતા વેરમણિ, અત્થિ તત્થ પાણાતિપાતોતિ ? આમન્તા. અત્થિ દેવેસુ પાણાતિપાતા વેરમણિ, અત્થિ તત્થ પાણાતિપાતોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Atthi manussesu pāṇātipātā veramaṇi, atthi tattha pāṇātipātoti ? Āmantā. Atthi devesu pāṇātipātā veramaṇi, atthi tattha pāṇātipātoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અત્થિ મનુસ્સેસુ સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાના વેરમણિ, અત્થિ તત્થ સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાનન્તિ? આમન્તા. અત્થિ દેવેસુ સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાના વેરમણિ, અત્થિ તત્થ સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાનન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Atthi manussesu surāmerayamajjapamādaṭṭhānā veramaṇi, atthi tattha surāmerayamajjapamādaṭṭhānanti? Āmantā. Atthi devesu surāmerayamajjapamādaṭṭhānā veramaṇi, atthi tattha surāmerayamajjapamādaṭṭhānanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અત્થિ દેવેસુ પાણાતિપાતા વેરમણિ, નત્થિ તત્થ પાણાતિપાતોતિ? આમન્તા. અત્થિ મનુસ્સેસુ પાણાતિપાતા વેરમણિ, નત્થિ તત્થ પાણાતિપાતોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Atthi devesu pāṇātipātā veramaṇi, natthi tattha pāṇātipātoti? Āmantā. Atthi manussesu pāṇātipātā veramaṇi, natthi tattha pāṇātipātoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અત્થિ દેવેસુ સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાના વેરમણિ, નત્થિ તત્થ સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાનન્તિ? આમન્તા. અત્થિ મનુસ્સેસુ સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાના વેરમણિ, નત્થિ તત્થ સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાનન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Atthi devesu surāmerayamajjapamādaṭṭhānā veramaṇi, natthi tattha surāmerayamajjapamādaṭṭhānanti? Āmantā. Atthi manussesu surāmerayamajjapamādaṭṭhānā veramaṇi, natthi tattha surāmerayamajjapamādaṭṭhānanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
નત્થિ દેવેસુ સંવરોતિ? આમન્તા. સબ્બે દેવા પાણાતિપાતિનો અદિન્નાદાયિનો કામેસુમિચ્છાચારિનો મુસાવાદિનો સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાયિનોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… તેન હિ અત્થિ દેવેસુ સંવરોતિ.
Natthi devesu saṃvaroti? Āmantā. Sabbe devā pāṇātipātino adinnādāyino kāmesumicchācārino musāvādino surāmerayamajjapamādaṭṭhāyinoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… tena hi atthi devesu saṃvaroti.
સંવરકથા નિટ્ઠિતા.
Saṃvarakathā niṭṭhitā.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૧૦. સંવરકથાવણ્ણના • 10. Saṃvarakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૧૦. સંવરકથાવણ્ણના • 10. Saṃvarakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૧૦. સંવરકથાવણ્ણના • 10. Saṃvarakathāvaṇṇanā