Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પેતવત્થુ-અટ્ઠકથા • Petavatthu-aṭṭhakathā |
૨. સાણવાસિત્થેરપેતવત્થુવણ્ણના
2. Sāṇavāsittherapetavatthuvaṇṇanā
કુણ્ડિનાગરિયો થેરોતિ ઇદં સત્થરિ વેળુવને વિહરન્તે આયસ્મતો સાણવાસિત્થેરસ્સ ઞાતિપેતે આરબ્ભ વુત્તં. અતીતે કિર બારાણસિયં કિતવસ્સ નામ રઞ્ઞો પુત્તો ઉય્યાનકીળં કીળિત્વા નિવત્તન્તો સુનેત્તં નામ પચ્ચેકબુદ્ધં પિણ્ડાય ચરિત્વા નગરતો નિક્ખમન્તં દિસ્વા ઇસ્સરિયમદમત્તો હુત્વા ‘‘કથઞ્હિ નામ મય્હં અઞ્જલિં અકત્વા અયં મુણ્ડકો ગચ્છતી’’તિ પદુટ્ઠચિત્તો હત્થિક્ખન્ધતો ઓતરિત્વા ‘‘કચ્ચિ તે પિણ્ડપાતો લદ્ધો’’તિ આલપન્તો હત્થતો પત્તં ગહેત્વા પથવિયં પાતેત્વા ભિન્દિ. અથ નં સબ્બત્થ તાદિભાવપ્પત્તિયા નિબ્બિકારં કરુણાવિપ્ફારસોમનસ્સનિપાતપસન્નચિત્તમેવ ઓલોકેન્તં અટ્ઠાનાઘાતેન દૂસિતચિત્તો ‘‘કિં મં કિતવસ્સ રઞ્ઞો પુત્તં ન જાનાસિ, ત્વં ઓલોકયન્તો મય્હં કિં કરિસ્સસી’’તિ વત્વા અવહસન્તો પક્કામિ. પક્કન્તમત્તસ્સેવ ચસ્સ નરકગ્ગિદાહપટિભાગો બલવસરીરદાહો ઉપ્પજ્જિ. સો તેન મહાસન્તાપેનાભિભૂતકાયો અતિબાળ્હં દુક્ખવેદનાભિતુન્નો કાલં કત્વા અવીચીમહાનિરયે નિબ્બત્તિ.
Kuṇḍināgariyo theroti idaṃ satthari veḷuvane viharante āyasmato sāṇavāsittherassa ñātipete ārabbha vuttaṃ. Atīte kira bārāṇasiyaṃ kitavassa nāma rañño putto uyyānakīḷaṃ kīḷitvā nivattanto sunettaṃ nāma paccekabuddhaṃ piṇḍāya caritvā nagarato nikkhamantaṃ disvā issariyamadamatto hutvā ‘‘kathañhi nāma mayhaṃ añjaliṃ akatvā ayaṃ muṇḍako gacchatī’’ti paduṭṭhacitto hatthikkhandhato otaritvā ‘‘kacci te piṇḍapāto laddho’’ti ālapanto hatthato pattaṃ gahetvā pathaviyaṃ pātetvā bhindi. Atha naṃ sabbattha tādibhāvappattiyā nibbikāraṃ karuṇāvipphārasomanassanipātapasannacittameva olokentaṃ aṭṭhānāghātena dūsitacitto ‘‘kiṃ maṃ kitavassa rañño puttaṃ na jānāsi, tvaṃ olokayanto mayhaṃ kiṃ karissasī’’ti vatvā avahasanto pakkāmi. Pakkantamattasseva cassa narakaggidāhapaṭibhāgo balavasarīradāho uppajji. So tena mahāsantāpenābhibhūtakāyo atibāḷhaṃ dukkhavedanābhitunno kālaṃ katvā avīcīmahāniraye nibbatti.
સો તત્થ દક્ખિણપસ્સેન વામપસ્સેન ઉત્તાનો અવકુજ્જોતિ બહૂહિ પકારેહિ પરિવત્તિત્વા ચતુરાસીતિ વસ્સસહસ્સાનિ પચ્ચિત્વા તતો ચુતો પેતેસુ અપિરિમિતકાલં ખુપ્પિપાસાદિદુક્ખં અનુભવિત્વા તતો ચુતો ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે કુણ્ડિનગરસ્સ સમીપે કેવટ્ટગામે નિબ્બત્તિ. તસ્સ જાતિસ્સરઞાણં ઉપ્પજ્જિ, તેન સો પુબ્બે અત્તના અનુભૂતપુબ્બં દુક્ખં અનુસ્સરન્તો વયપ્પત્તોપિ પાપભયેન ઞાતકેહિપિ સદ્ધિં મચ્છબન્ધનત્થં ન ગચ્છતિ. તેસુ ગચ્છન્તેસુ મચ્છે ઘાતેતું અનિચ્છન્તો નિલીયતિ, ગતો ચ જાલં ભિન્દતિ, જીવન્તે વા મચ્છે ગહેત્વા ઉદકે વિસ્સજ્જેતિ, તસ્સ તં કિરિયં અરોચન્તા ઞાતકા ગેહતો તં નીહરિંસુ. એકો પનસ્સ ભાતા સિનેહબદ્ધહદયો અહોસિ.
So tattha dakkhiṇapassena vāmapassena uttāno avakujjoti bahūhi pakārehi parivattitvā caturāsīti vassasahassāni paccitvā tato cuto petesu apirimitakālaṃ khuppipāsādidukkhaṃ anubhavitvā tato cuto imasmiṃ buddhuppāde kuṇḍinagarassa samīpe kevaṭṭagāme nibbatti. Tassa jātissarañāṇaṃ uppajji, tena so pubbe attanā anubhūtapubbaṃ dukkhaṃ anussaranto vayappattopi pāpabhayena ñātakehipi saddhiṃ macchabandhanatthaṃ na gacchati. Tesu gacchantesu macche ghātetuṃ anicchanto nilīyati, gato ca jālaṃ bhindati, jīvante vā macche gahetvā udake vissajjeti, tassa taṃ kiriyaṃ arocantā ñātakā gehato taṃ nīhariṃsu. Eko panassa bhātā sinehabaddhahadayo ahosi.
તેન ચ સમયેન આયસ્મા આનન્દો કુણ્ડિનગરં ઉપનિસ્સાય સાણપબ્બતે વિહરતિ. અથ સો કેવટ્ટપુત્તો ઞાતકેહિ પરિચ્ચત્તો હુત્વા ઇતો ચિતો ચ પરિબ્ભમન્તો તં પદેસં પત્તો ભોજનવેલાય થેરસ્સ સન્તિકં ઉપસઙ્કમિ. થેરો તં પુચ્છિત્વા ભોજનેન અત્થિકભાવં ઞત્વા તસ્સ ભત્તં દત્વા કતભત્તકિચ્ચો સબ્બં તં પવત્તિં ઞત્વા ધમ્મકથાય પસન્નમાનસં ઞત્વા ‘‘પબ્બજિસ્સસિ, આવુસો’’તિ? ‘‘આમ, ભન્તે, પબ્બજિસ્સામી’’તિ. થેરો તં પબ્બાજેત્વા તેન સદ્ધિં ભગવતો સન્તિકં અગમાસિ. અથ નં સત્થા આહ – ‘‘આનન્દ, ઇમં સામણેરં અનુકમ્પેય્યાસી’’તિ. સો ચ અકતકુસલત્તા અપ્પલાભો અહોસિ. અથ નં સત્થા અનુગ્ગણ્હન્તો ભિક્ખૂનં પરિભોગત્થાય પાનીયઘટાનં પરિપૂરણે નિયોજેસિ. તં દિસ્વા ઉપાસકા તસ્સ બહૂનિ નિચ્ચભત્તાનિ પટ્ઠપેસું.
Tena ca samayena āyasmā ānando kuṇḍinagaraṃ upanissāya sāṇapabbate viharati. Atha so kevaṭṭaputto ñātakehi pariccatto hutvā ito cito ca paribbhamanto taṃ padesaṃ patto bhojanavelāya therassa santikaṃ upasaṅkami. Thero taṃ pucchitvā bhojanena atthikabhāvaṃ ñatvā tassa bhattaṃ datvā katabhattakicco sabbaṃ taṃ pavattiṃ ñatvā dhammakathāya pasannamānasaṃ ñatvā ‘‘pabbajissasi, āvuso’’ti? ‘‘Āma, bhante, pabbajissāmī’’ti. Thero taṃ pabbājetvā tena saddhiṃ bhagavato santikaṃ agamāsi. Atha naṃ satthā āha – ‘‘ānanda, imaṃ sāmaṇeraṃ anukampeyyāsī’’ti. So ca akatakusalattā appalābho ahosi. Atha naṃ satthā anuggaṇhanto bhikkhūnaṃ paribhogatthāya pānīyaghaṭānaṃ paripūraṇe niyojesi. Taṃ disvā upāsakā tassa bahūni niccabhattāni paṭṭhapesuṃ.
સો અપરેન સમયેન લદ્ધૂપસમ્પદો અરહત્તં પત્વા થેરો હુત્વા દ્વાદસહિ ભિક્ખૂહિ સદ્ધિં સાણપબ્બતે વસિ. તસ્સ પન ઞાતકા પઞ્ચસતમત્તા અનુપચિતકુસલકમ્મા ઉપચિતમચ્છેરાદિપાપધમ્મા કાલં કત્વા પેતેસુ નિબ્બત્તિંસુ. તસ્સ પન માતાપિતરો ‘‘એસ અમ્હેહિ પુબ્બે ગેહતો નિક્કડ્ઢિતો’’તિ સારજ્જમાના તં અનુપસઙ્કમિત્વા તસ્મિં બદ્ધસિનેહં ભાતિકં પેસેસું. સો થેરસ્સ ગામં પિણ્ડાય પવિટ્ઠસમયે દક્ખિણજાણુમણ્ડલં પથવિયં પતિટ્ઠાપેત્વા કતઞ્જલી અત્તાનં દસ્સેત્વા ‘‘માતા પિતા ચ તે, ભન્તે’’તિઆદિગાથા અવોચ. કુણ્ડિનાગરિયો થેરોતિઆદયો પન આદિતો પઞ્ચ ગાથા તાસં સમ્બન્ધદસ્સનત્થં ધમ્મસઙ્ગાહકેહિ ઠપિતા.
So aparena samayena laddhūpasampado arahattaṃ patvā thero hutvā dvādasahi bhikkhūhi saddhiṃ sāṇapabbate vasi. Tassa pana ñātakā pañcasatamattā anupacitakusalakammā upacitamaccherādipāpadhammā kālaṃ katvā petesu nibbattiṃsu. Tassa pana mātāpitaro ‘‘esa amhehi pubbe gehato nikkaḍḍhito’’ti sārajjamānā taṃ anupasaṅkamitvā tasmiṃ baddhasinehaṃ bhātikaṃ pesesuṃ. So therassa gāmaṃ piṇḍāya paviṭṭhasamaye dakkhiṇajāṇumaṇḍalaṃ pathaviyaṃ patiṭṭhāpetvā katañjalī attānaṃ dassetvā ‘‘mātā pitā ca te, bhante’’tiādigāthā avoca. Kuṇḍināgariyo therotiādayo pana ādito pañca gāthā tāsaṃ sambandhadassanatthaṃ dhammasaṅgāhakehi ṭhapitā.
૪૦૮.
408.
‘‘કુણ્ડિનાગરિયો થેરો, સાણવાસિનિવાસિકો;
‘‘Kuṇḍināgariyo thero, sāṇavāsinivāsiko;
પોટ્ઠપાદોતિ નામેન, સમણો ભાવિતિન્દ્રિયો.
Poṭṭhapādoti nāmena, samaṇo bhāvitindriyo.
૪૦૯.
409.
‘‘તસ્સ માતા પિતા ભાતા, દુગ્ગતા યમલોકિકા;
‘‘Tassa mātā pitā bhātā, duggatā yamalokikā;
પાપકમ્મં કરિત્વાન, પેતલોકં ઇતો ગતા.
Pāpakammaṃ karitvāna, petalokaṃ ito gatā.
૪૧૦.
410.
‘‘તે દુગ્ગતા સૂચિકટ્ટા, કિલન્તા નગ્ગિનો કિસા;
‘‘Te duggatā sūcikaṭṭā, kilantā naggino kisā;
ઉત્તસન્તા મહત્તાસા, ન દસ્સેન્તિ કુરૂરિનો.
Uttasantā mahattāsā, na dassenti kurūrino.
૪૧૧.
411.
‘‘તસ્સ ભાતા વિતરિત્વા, નગ્ગો એકપથેકકો;
‘‘Tassa bhātā vitaritvā, naggo ekapathekako;
ચતુકુણ્ડિકો ભવિત્વાન, થેરસ્સ દસ્સયીતુમં.
Catukuṇḍiko bhavitvāna, therassa dassayītumaṃ.
૪૧૨.
412.
‘‘થેરો ચામનસિકત્વા, તુણ્હીભૂતો અતિક્કમિ;
‘‘Thero cāmanasikatvā, tuṇhībhūto atikkami;
સો ચ વિઞ્ઞાપયી થેરં, ‘ભાતા પેતગતો અહં’.
So ca viññāpayī theraṃ, ‘bhātā petagato ahaṃ’.
૪૧૩.
413.
‘‘માતા પિતા ચ તે ભન્તે, દુગ્ગતા યમલોકિકા;
‘‘Mātā pitā ca te bhante, duggatā yamalokikā;
પાપકમ્મં કરિત્વાન, પેતલોકં ઇતો ગતા.
Pāpakammaṃ karitvāna, petalokaṃ ito gatā.
૪૧૪.
414.
‘‘તેન દુગ્ગતા સૂચિકટ્ટા, કિલન્તા નગ્ગિનો કિસા;
‘‘Tena duggatā sūcikaṭṭā, kilantā naggino kisā;
ઉત્તસન્તા મહત્તાસા, ન દસ્સેન્તિ કુરૂરિનો.
Uttasantā mahattāsā, na dassenti kurūrino.
૪૧૫.
415.
‘‘અનુકમ્પસ્સુ કારુણિકો, દત્વા અન્વાદિસાહિ નો;
‘‘Anukampassu kāruṇiko, datvā anvādisāhi no;
તવ દિન્નેન દાનેન, યાપેસ્સન્તિ કુરૂરિનો’’તિ.
Tava dinnena dānena, yāpessanti kurūrino’’ti.
૪૦૮-૯. તત્થ કુણ્ડિનાગરિયો થેરોતિ એવંનામકે નગરે જાતસંવડ્ઢત્થેરો, ‘‘કુણ્ડિકનગરો થેરો’’તિપિ પાઠો, સો એવત્થો. સાણવાસિનિવાસિકોતિ સાણપબ્બતવાસી. પોટ્ઠપાદોતિ નામેનાતિ નામેન પોટ્ઠપાદો નામ. સમણોતિ સમિતપાપો. ભાવિતિન્દ્રિયોતિ અરિયમગ્ગભાવનાય ભાવિતસદ્ધાદિઇન્દ્રિયો, અરહાતિ અત્થો. તસ્સાતિ તસ્સ સાણવાસિત્થેરસ્સ. દુગ્ગતાતિ દુગ્ગતિગતા.
408-9. Tattha kuṇḍināgariyo theroti evaṃnāmake nagare jātasaṃvaḍḍhatthero, ‘‘kuṇḍikanagaro thero’’tipi pāṭho, so evattho. Sāṇavāsinivāsikoti sāṇapabbatavāsī. Poṭṭhapādoti nāmenāti nāmena poṭṭhapādo nāma. Samaṇoti samitapāpo. Bhāvitindriyoti ariyamaggabhāvanāya bhāvitasaddhādiindriyo, arahāti attho. Tassāti tassa sāṇavāsittherassa. Duggatāti duggatigatā.
૪૧૦. સૂચિકટ્ટાતિ પૂતિના લૂખગત્તા અટ્ટકા, સૂચિકાતિ લદ્ધનામાય ખુપ્પિપાસાય અટ્ટા પીળિતા. ‘‘સૂચિકણ્ઠા’’તિ કેચિ પઠન્તિ, સૂચિછિદ્દસદિસમુખદ્વારાતિ અત્થો. કિલન્તાતિ કિલન્તકાયચિત્તા. નગ્ગિનોતિ નગ્ગરૂપા નિચ્ચોળા. કિસાતિ અટ્ઠિત્તચમત્તસરીરતાય કિસદેહા. ઉત્તસન્તાતિ ‘‘અયં સમણો અમ્હાકં પુત્તો’’તિ ઓત્તપ્પેન ઉત્રાસં આપજ્જન્તા . મહત્તાસાતિ અત્તના પુબ્બે કતકમ્મં પટિચ્ચ સઞ્જાતમહાભયા. ન દસ્સેન્તીતિ અત્તાનં ન દસ્સેન્તિ, સમ્મુખીભાવં ન ગચ્છન્તિ. કુરૂરિનોતિ દારુણકમ્મન્તા.
410.Sūcikaṭṭāti pūtinā lūkhagattā aṭṭakā, sūcikāti laddhanāmāya khuppipāsāya aṭṭā pīḷitā. ‘‘Sūcikaṇṭhā’’ti keci paṭhanti, sūcichiddasadisamukhadvārāti attho. Kilantāti kilantakāyacittā. Nagginoti naggarūpā niccoḷā. Kisāti aṭṭhittacamattasarīratāya kisadehā. Uttasantāti ‘‘ayaṃ samaṇo amhākaṃ putto’’ti ottappena utrāsaṃ āpajjantā . Mahattāsāti attanā pubbe katakammaṃ paṭicca sañjātamahābhayā. Na dassentīti attānaṃ na dassenti, sammukhībhāvaṃ na gacchanti. Kurūrinoti dāruṇakammantā.
૪૧૧. તસ્સ ભાતાતિ સાણવાસિત્થેરસ્સ ભાતા. વિતરિત્વાતિ વિતિણ્ણો હુત્વા, ઓત્તપ્પસન્તાસભયાતિ અત્થો. વિતુરિત્વાતિ વા પાઠો, તુરિતો હુત્વા, તરમાનરૂપો હુત્વાતિ વુત્તં હોતિ. એકપથેતિ એકપદિકમગ્ગે. એકકોતિ એકિકો અદુતિયો. ચતુકુણ્ડિકો ભવિત્વાનાતિ ચતૂહિ અઙ્ગેહિ કુણ્ડેતિ અત્તભાવં પવત્તેતીતિ ચતુકુણ્ડિકો, દ્વીહિ જાણૂહિ દ્વીહિ હત્થેહિ ગચ્છન્તો તિટ્ઠન્તો ચ, એવંભૂતો હુત્વાતિ અત્થો. સો હિ એવં પુરતો કોપીનપટિચ્છાદના હોતીતિ તથા અકાસિ. થેરસ્સ દસ્સયીતુમન્તિ થેરસ્સ અત્તાનં ઉદ્દિસયિ દસ્સેસિ.
411.Tassa bhātāti sāṇavāsittherassa bhātā. Vitaritvāti vitiṇṇo hutvā, ottappasantāsabhayāti attho. Vituritvāti vā pāṭho, turito hutvā, taramānarūpo hutvāti vuttaṃ hoti. Ekapatheti ekapadikamagge. Ekakoti ekiko adutiyo. Catukuṇḍiko bhavitvānāti catūhi aṅgehi kuṇḍeti attabhāvaṃ pavattetīti catukuṇḍiko, dvīhi jāṇūhi dvīhi hatthehi gacchanto tiṭṭhanto ca, evaṃbhūto hutvāti attho. So hi evaṃ purato kopīnapaṭicchādanā hotīti tathā akāsi. Therassa dassayītumanti therassa attānaṃ uddisayi dassesi.
૪૧૨. અમનસિકત્વાતિ ‘‘અયં નામ એસો’’તિ એવં મનસિ અકરિત્વા અનાવજ્જેત્વા. સો ચાતિ સો પેતો. ભાતા પેતગતો અહન્તિ ‘‘અહં અતીતત્તભાવે ભાતા, ઇદાનિ પેતભૂતો ઇધાગતો’’તિ વત્વા વિઞ્ઞાપયિ થેરન્તિ યોજના.
412.Amanasikatvāti ‘‘ayaṃ nāma eso’’ti evaṃ manasi akaritvā anāvajjetvā. So cāti so peto. Bhātā petagato ahanti ‘‘ahaṃ atītattabhāve bhātā, idāni petabhūto idhāgato’’ti vatvā viññāpayi theranti yojanā.
૪૧૩-૫. યથા પન વિઞ્ઞાપયિ, તં દસ્સેતું ‘‘માતા પિતા ચા’’તિઆદિના તિસ્સો ગાથા વુત્તા. તત્થ માતા પિતા ચ તેતિ તવ માતા ચ પિતા ચ. અનુકમ્પસ્સૂતિ અનુગ્ગણ્હ અનુદયં કરોહિ. અન્વાદિસાહીતિ આદિસ. નોતિ અમ્હાકં. તવ દિન્નેનાતિ તયા દિન્નેન.
413-5. Yathā pana viññāpayi, taṃ dassetuṃ ‘‘mātā pitā cā’’tiādinā tisso gāthā vuttā. Tattha mātā pitā ca teti tava mātā ca pitā ca. Anukampassūti anuggaṇha anudayaṃ karohi. Anvādisāhīti ādisa. Noti amhākaṃ. Tava dinnenāti tayā dinnena.
તં સુત્વા થેરો યથા પટિપજ્જિ, તં દસ્સેતું –
Taṃ sutvā thero yathā paṭipajji, taṃ dassetuṃ –
૪૧૬.
416.
‘‘થેરો ચરિત્વા પિણ્ડાય, ભિક્ખૂ અઞ્ઞે ચ દ્વાદસ;
‘‘Thero caritvā piṇḍāya, bhikkhū aññe ca dvādasa;
એકજ્ઝં સન્નિપતિંસુ, ભત્તવિસ્સગ્ગકારણા.
Ekajjhaṃ sannipatiṃsu, bhattavissaggakāraṇā.
૪૧૭.
417.
‘‘થેરો સબ્બેવ તે આહ, યથાલદ્ધં દદાથ મે;
‘‘Thero sabbeva te āha, yathāladdhaṃ dadātha me;
સઙ્ઘભત્તં કરિસ્સામિ, અનુકમ્પાય ઞાતિનં.
Saṅghabhattaṃ karissāmi, anukampāya ñātinaṃ.
૪૧૮.
418.
‘‘નિય્યાદયિંસુ થેરસ્સ, થેરો સઙ્ઘં નિમન્તયિ;
‘‘Niyyādayiṃsu therassa, thero saṅghaṃ nimantayi;
દત્વા અન્વાદિસિ થેરો, માતુ પિતુ ચ ભાતુનો;
Datvā anvādisi thero, mātu pitu ca bhātuno;
‘ઇદં મે ઞાતીનં હોતુ, સુખિતા હોન્તુ ઞાતયો’.
‘Idaṃ me ñātīnaṃ hotu, sukhitā hontu ñātayo’.
૪૧૯.
419.
‘‘સમનન્તરાનુદ્દિટ્ઠે, ભોજનં ઉદપજ્જથ;
‘‘Samanantarānuddiṭṭhe, bhojanaṃ udapajjatha;
સુચિં પણીતં સમ્પન્નં, અનેકરસબ્યઞ્જનં.
Suciṃ paṇītaṃ sampannaṃ, anekarasabyañjanaṃ.
૪૨૦.
420.
‘‘તતો ઉદ્દસ્સયી ભાતા, વણ્ણવા બલવા સુખી;
‘‘Tato uddassayī bhātā, vaṇṇavā balavā sukhī;
પહૂતં ભોજનં ભન્તે, પસ્સ નગ્ગામ્હસે મયં;
Pahūtaṃ bhojanaṃ bhante, passa naggāmhase mayaṃ;
તથા ભન્તે પરક્કમ, યથા વત્થં લભામસે.
Tathā bhante parakkama, yathā vatthaṃ labhāmase.
૪૨૧.
421.
‘‘થેરો સઙ્કારકૂટમ્હા, ઉચ્ચિનિત્વાન નન્તકે;
‘‘Thero saṅkārakūṭamhā, uccinitvāna nantake;
પિલોતિકં પટં કત્વા, સઙ્ઘે ચાતુદ્દિસે અદા.
Pilotikaṃ paṭaṃ katvā, saṅghe cātuddise adā.
૪૨૨.
422.
‘‘દત્વા અન્વાદિસી થેરો, માતુ પિતુ ચ ભાતુનો;
‘‘Datvā anvādisī thero, mātu pitu ca bhātuno;
‘ઇદં મે ઞાતીનં હોતુ, સુખિતા હોન્તુ ઞાતયો’.
‘Idaṃ me ñātīnaṃ hotu, sukhitā hontu ñātayo’.
૪૨૩.
423.
‘‘સમનન્તરાનુદ્દિટ્ઠે, વત્થાનિ ઉદપજ્જિસું;
‘‘Samanantarānuddiṭṭhe, vatthāni udapajjisuṃ;
તતો સુવત્થવસનો, થેરસ્સ દસ્સયીતુમં.
Tato suvatthavasano, therassa dassayītumaṃ.
૪૨૪.
424.
‘‘યાવતા નન્દરાજસ્સ, વિજિતસ્મિં પટિચ્છદા;
‘‘Yāvatā nandarājassa, vijitasmiṃ paṭicchadā;
તતો બહુતરા ભન્તે, વત્થાનચ્છાદનાનિ નો.
Tato bahutarā bhante, vatthānacchādanāni no.
૪૨૫.
425.
‘‘કોસેય્યકમ્બલીયાનિ, ખોમકપ્પાસિકાનિ ચ;
‘‘Koseyyakambalīyāni, khomakappāsikāni ca;
વિપુલા ચ મહગ્ઘા ચ, તેપાકાસેવલમ્બરે.
Vipulā ca mahagghā ca, tepākāsevalambare.
૪૨૬.
426.
‘‘તે મયં પરિદહામ, યં યઞ્હિ મનસો પિયં;
‘‘Te mayaṃ paridahāma, yaṃ yañhi manaso piyaṃ;
તથા ભન્તે પરક્કમ, યથા ગેહં લભામસે.
Tathā bhante parakkama, yathā gehaṃ labhāmase.
૪૨૭.
427.
‘‘થેરો પણ્ણકુટિં કત્વા, સઙ્ઘે ચાતુદ્દિસે અદા;
‘‘Thero paṇṇakuṭiṃ katvā, saṅghe cātuddise adā;
દત્વા ચ અન્વાદિસી થેરો, માતુ પિતુ ચ ભાતુનો;
Datvā ca anvādisī thero, mātu pitu ca bhātuno;
‘ઇદં મે ઞાતીનં હોતુ, સુખિતા હોન્તુ ઞાતયો’.
‘Idaṃ me ñātīnaṃ hotu, sukhitā hontu ñātayo’.
૪૨૮.
428.
‘‘સમનન્તરાનુદ્દિટ્ઠે, ઘરાનિ ઉદપજ્જિસું;
‘‘Samanantarānuddiṭṭhe, gharāni udapajjisuṃ;
કૂટાગારનિવેસના, વિભત્તા ભાગસો મિતા.
Kūṭāgāranivesanā, vibhattā bhāgaso mitā.
૪૨૯.
429.
‘‘ન મનુસ્સેસુ ઈદિસા, યાદિસા નો ઘરા ઇધ;
‘‘Na manussesu īdisā, yādisā no gharā idha;
અપિ દિબ્બેસુ યાદિસા, તાદિસા નો ઘરા ઇધ.
Api dibbesu yādisā, tādisā no gharā idha.
૪૩૦.
430.
‘‘દદ્દલ્લમાના આભેન્તિ, સમન્તા ચતુરો દિસા;
‘‘Daddallamānā ābhenti, samantā caturo disā;
તથા ભન્તે પરક્કમ, યથા પાનીયં લભામસે.
Tathā bhante parakkama, yathā pānīyaṃ labhāmase.
૪૩૧.
431.
‘‘થેરો કરણં પૂરેત્વા, સઙ્ઘે ચાતુદ્દિસે અદા;
‘‘Thero karaṇaṃ pūretvā, saṅghe cātuddise adā;
દત્વા અન્વાદિસી થેરો, માતુ પિતુ ચ ભાતુનો;
Datvā anvādisī thero, mātu pitu ca bhātuno;
‘ઇદં મે ઞાતીનં હોતુ, સુખિતા હોન્તુ ઞાતયો’.
‘Idaṃ me ñātīnaṃ hotu, sukhitā hontu ñātayo’.
૪૩૨.
432.
‘‘સમનન્તરાનુદ્દિટ્ઠે, પાનીયં ઉદપજ્જથ;
‘‘Samanantarānuddiṭṭhe, pānīyaṃ udapajjatha;
ગમ્ભીરા ચતુરસ્સા ચ, પોક્ખરઞ્ઞો સુનિમ્મિતા.
Gambhīrā caturassā ca, pokkharañño sunimmitā.
૪૩૩.
433.
‘‘સીતોદિકા સુપ્પતિત્થા, સીતા અપ્પટિગન્ધિયા;
‘‘Sītodikā suppatitthā, sītā appaṭigandhiyā;
પદુમુપ્પલસઞ્છન્ના, વારિકિઞ્જક્ખપૂરિતા.
Padumuppalasañchannā, vārikiñjakkhapūritā.
૪૩૪.
434.
‘‘તત્થ ન્હત્વા પિવિત્વા ચ, થેરસ્સ પટિદસ્સયું;
‘‘Tattha nhatvā pivitvā ca, therassa paṭidassayuṃ;
પહૂતં પાનીયં ભન્તે, પાદા દુક્ખા ફલન્તિ નો.
Pahūtaṃ pānīyaṃ bhante, pādā dukkhā phalanti no.
૪૩૫.
435.
‘‘આહિણ્ડમાના ખઞ્જામ, સક્ખરે કુસકણ્ટકે;
‘‘Āhiṇḍamānā khañjāma, sakkhare kusakaṇṭake;
તથા ભન્તે પરક્કમ, યથા યાનં લભામસે.
Tathā bhante parakkama, yathā yānaṃ labhāmase.
૪૩૬.
436.
‘‘થેરો સિપાટિકં લદ્ધા, સઙ્ઘે ચાતુદ્દિસે અદા;
‘‘Thero sipāṭikaṃ laddhā, saṅghe cātuddise adā;
દત્વા અન્વાદિસી થેરો, માતુ પિતુ ચ ભાતુનો;
Datvā anvādisī thero, mātu pitu ca bhātuno;
‘ઇદં મે ઞાતીનં હોતુ, સુખિતા હોન્તુ ઞાતયો’.
‘Idaṃ me ñātīnaṃ hotu, sukhitā hontu ñātayo’.
૪૩૭.
437.
‘‘સમનન્તરાનુદ્દિટ્ઠે , પેતા રથેન માગમું;
‘‘Samanantarānuddiṭṭhe , petā rathena māgamuṃ;
અનુકમ્પિતમ્હ ભદન્તે, ભત્તેનચ્છાદનેન ચ.
Anukampitamha bhadante, bhattenacchādanena ca.
૪૩૮.
438.
‘‘ઘરેન પાનીયદાનેન, યાનદાનેન ચૂભયં;
‘‘Gharena pānīyadānena, yānadānena cūbhayaṃ;
મુનિં કારુણિકં લોકે, ભન્તે વન્દિતુમાગતા’’તિ. – ગાથાયો આહંસુ;
Muniṃ kāruṇikaṃ loke, bhante vanditumāgatā’’ti. – gāthāyo āhaṃsu;
૪૧૬-૭. તત્થ થેરો ચરિત્વા પિણ્ડાયાતિ થેરો પિણ્ડાપાતચારિકાય ચરિત્વા. ભિક્ખૂ અઞ્ઞે ચ દ્વાદસાતિ થેરેન સહ વસન્તા અઞ્ઞે ચ દ્વાદસ ભિક્ખૂ એકજ્ઝં એકતો સન્નિપતિંસુ. કસ્માતિ ચે? ભત્તવિસ્સગ્ગકારણાતિ ભત્તકિચ્ચકારણા ભુઞ્જનનિમિત્તં. તેતિ તે ભિક્ખૂ. યથાલદ્ધન્તિ યં યં લદ્ધં. દદાથાતિ દેથ.
416-7. Tattha thero caritvā piṇḍāyāti thero piṇḍāpātacārikāya caritvā. Bhikkhū aññe ca dvādasāti therena saha vasantā aññe ca dvādasa bhikkhū ekajjhaṃ ekato sannipatiṃsu. Kasmāti ce? Bhattavissaggakāraṇāti bhattakiccakāraṇā bhuñjananimittaṃ. Teti te bhikkhū. Yathāladdhanti yaṃ yaṃ laddhaṃ. Dadāthāti detha.
૪૧૮. નિય્યાદયિંસૂતિ અદંસુ. સઙ્ઘં નિમન્તયીતિ તે એવ દ્વાદસ ભિક્ખૂ સઙ્ઘુદ્દેસવસેન તં ભત્તં દાતું નિમન્તેસિ. અન્વાદિસીતિ આદિસિ. તત્થ યેસં અન્વાદિસિ, તે દસ્સેતું ‘‘માતુ પિતુ ચ ભાતુનો, ઇદં મે ઞાતીનં હોતુ, સુખિતા હોન્તુ ઞાતયો’’તિ વુત્તં.
418.Niyyādayiṃsūti adaṃsu. Saṅghaṃ nimantayīti te eva dvādasa bhikkhū saṅghuddesavasena taṃ bhattaṃ dātuṃ nimantesi. Anvādisīti ādisi. Tattha yesaṃ anvādisi, te dassetuṃ ‘‘mātu pitu ca bhātuno, idaṃ me ñātīnaṃ hotu, sukhitā hontu ñātayo’’ti vuttaṃ.
૪૧૯. સમનન્તરાનુદ્દિટ્ઠેતિ ઉદ્દિટ્ઠસમનન્તરમેવ. ભોજનં ઉદપજ્જથાતિ તેસં પેતાનં ભોજનં ઉપ્પજ્જિ. કીદિસન્તિ આહ ‘‘સુચિ’’ન્તિઆદિ. તત્થ અનેકરસબ્યઞ્જનન્તિ નાનારસેહિ બ્યઞ્જનેહિ યુત્તં, અથ વા અનેકરસં અનેકબ્યઞ્જનઞ્ચ. તતોતિ ભોજનલાભતો પચ્છા.
419.Samanantarānuddiṭṭheti uddiṭṭhasamanantarameva. Bhojanaṃ udapajjathāti tesaṃ petānaṃ bhojanaṃ uppajji. Kīdisanti āha ‘‘suci’’ntiādi. Tattha anekarasabyañjananti nānārasehi byañjanehi yuttaṃ, atha vā anekarasaṃ anekabyañjanañca. Tatoti bhojanalābhato pacchā.
૪૨૦. ઉદ્દસ્સયી ભાતાતિ ભાતિકભૂતો પેતો થેરસ્સ અત્તાનં દસ્સેસિ. વણ્ણવા બલવા સુખીતિ તેન ભોજનલાભેન તાવદેવ રૂપસમ્પન્નો બલસમ્પન્નો સુખિતોવ હુત્વા. પહૂતં ભોજનં, ભન્તેતિ, ભન્તે, તવ દાનાનુભાવેન પહૂતં અનપ્પકં ભોજનં અમ્હેહિ લદ્ધં. પસ્સ નગ્ગામ્હસેતિ ઓલોકેહિ, નગ્ગિકા પન અમ્હ, તસ્મા તથા, ભન્તે, પરક્કમ પયોગં કરોહિ. યથા વત્થં લભામસેતિ યેન પકારેન યાદિસેન પયોગેન સબ્બેવ મયં વત્થાનિ લભેય્યામ, તથા વાયમથાતિ અત્થો.
420.Uddassayī bhātāti bhātikabhūto peto therassa attānaṃ dassesi. Vaṇṇavā balavā sukhīti tena bhojanalābhena tāvadeva rūpasampanno balasampanno sukhitova hutvā. Pahūtaṃ bhojanaṃ, bhanteti, bhante, tava dānānubhāvena pahūtaṃ anappakaṃ bhojanaṃ amhehi laddhaṃ. Passa naggāmhaseti olokehi, naggikā pana amha, tasmā tathā, bhante, parakkama payogaṃ karohi. Yathā vatthaṃ labhāmaseti yena pakārena yādisena payogena sabbeva mayaṃ vatthāni labheyyāma, tathā vāyamathāti attho.
૪૨૧. સઙ્કારકૂટમ્હાતિ તત્થ તત્થ સઙ્કારટ્ઠાનતો. ઉચ્ચિનિત્વાનાતિ ગવેસનવસેન ગહેત્વા. નન્તકેતિ છિન્નપરિયન્તે છડ્ડિતદુસ્સખણ્ડે . તે પન યસ્મા ખણ્ડભૂતા પિલોતિકા નામ હોન્તિ, તાહિ ચ થેરો ચીવરં કત્વા સઙ્ઘસ્સ અદાસિ, તસ્મા આહ ‘‘પિલોતિકં પટં કત્વા, સઙ્ઘે ચાતુદ્દિસે અદા’’તિ. તત્થ સઙ્ઘે ચાતુદ્દિસે અદાતિ ચતૂહિપિ દિસાહિ આગતભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ અદાસિ. સમ્પદાનત્થે હિ ઇદં ભુમ્મવચનં.
421.Saṅkārakūṭamhāti tattha tattha saṅkāraṭṭhānato. Uccinitvānāti gavesanavasena gahetvā. Nantaketi chinnapariyante chaḍḍitadussakhaṇḍe . Te pana yasmā khaṇḍabhūtā pilotikā nāma honti, tāhi ca thero cīvaraṃ katvā saṅghassa adāsi, tasmā āha ‘‘pilotikaṃ paṭaṃ katvā, saṅghe cātuddise adā’’ti. Tattha saṅghe cātuddise adāti catūhipi disāhi āgatabhikkhusaṅghassa adāsi. Sampadānatthe hi idaṃ bhummavacanaṃ.
૪૨૩-૪. સુવત્થવસનોતિ સુન્દરવત્થવસનો. થેરસ્સ દસ્સયીતુમન્તિ થેરસ્સ અત્તાનં દસ્સયિ દસ્સેસિ, પાકટો અહોસિ. પટિચ્છાદયતિ એત્થાતિ પટિચ્છદા.
423-4.Suvatthavasanoti sundaravatthavasano. Therassa dassayītumanti therassa attānaṃ dassayi dassesi, pākaṭo ahosi. Paṭicchādayati etthāti paṭicchadā.
૪૨૮-૯. કૂટાગારનિવેસનાતિ કૂટાગારભૂતા તદઞ્ઞનિવેસનસઙ્ખાતા ચ ઘરા. લિઙ્ગવિપલ્લાસવસેન હેતં વુત્તં. વિભત્તાતિ સમચતુરસ્સઆયતવટ્ટસણ્ઠાનાદિવસેન વિભત્તા. ભાગસો મિતાતિ ભાગેન પરિચ્છિન્ના. નોતિ અમ્હાકં. ઇધાતિ ઇમસ્મિં પેતલોકે. અપિ દિબ્બેસૂતિ અપીતિ નિપાતમત્તં, દેવલોકેસૂતિ અત્થો.
428-9.Kūṭāgāranivesanāti kūṭāgārabhūtā tadaññanivesanasaṅkhātā ca gharā. Liṅgavipallāsavasena hetaṃ vuttaṃ. Vibhattāti samacaturassaāyatavaṭṭasaṇṭhānādivasena vibhattā. Bhāgaso mitāti bhāgena paricchinnā. Noti amhākaṃ. Idhāti imasmiṃ petaloke. Api dibbesūti apīti nipātamattaṃ, devalokesūti attho.
૪૩૧. કરણન્તિ ધમકરણં. પૂરેત્વાતિ ઉદકસ્સ પૂરેત્વા. વારિકિઞ્જક્ખપૂરિતાતિ તત્થ તત્થ વારિમત્થકે પદુમુપ્પલાદીનં કેસરભારેહિ સઞ્છાદિતવસેન પૂરિતા. ફલન્તીતિ પુપ્ફન્તિ, પણ્હિકપરિયન્તાદીસુ વિદાલેન્તીતિ અત્થો.
431.Karaṇanti dhamakaraṇaṃ. Pūretvāti udakassa pūretvā. Vārikiñjakkhapūritāti tattha tattha vārimatthake padumuppalādīnaṃ kesarabhārehi sañchāditavasena pūritā. Phalantīti pupphanti, paṇhikapariyantādīsu vidālentīti attho.
૪૩૫-૬. આહિણ્ડમાનાતિ વિચરમાના. ખઞ્જામાતિ ખઞ્જનવસેન ગચ્છામ. સક્ખરે કુસકણ્ટકેતિ સક્ખરવતિ કુસકણ્ટકવતિ ચ ભૂમિભાગે, સક્ખરે કુસકણ્ટકે ચ અક્કમન્તાતિ અત્થો. યાનન્તિ રથવય્હાદિકં યંકિઞ્ચિ યાનં. સિપાટિકન્તિ એકપટલઉપાહનં.
435-6.Āhiṇḍamānāti vicaramānā. Khañjāmāti khañjanavasena gacchāma. Sakkhare kusakaṇṭaketi sakkharavati kusakaṇṭakavati ca bhūmibhāge, sakkhare kusakaṇṭake ca akkamantāti attho. Yānanti rathavayhādikaṃ yaṃkiñci yānaṃ. Sipāṭikanti ekapaṭalaupāhanaṃ.
૪૩૭-૮. રથેન માગમુન્તિ મકારો પદસન્ધિકરો, રથેન આગમંસુ. ઉભયન્તિ ઉભયેન દાનેન, યાનદાનેન ચેવ ભત્તાદિચતુપચ્ચયદાનેન ચ. પાનીયદાનેન હેત્થ ભેસજ્જદાનમ્પિ સઙ્ગહિતં. સેસં હેટ્ઠા વુત્તનયત્તા ઉત્તાનમેવાતિ.
437-8.Rathena māgamunti makāro padasandhikaro, rathena āgamaṃsu. Ubhayanti ubhayena dānena, yānadānena ceva bhattādicatupaccayadānena ca. Pānīyadānena hettha bhesajjadānampi saṅgahitaṃ. Sesaṃ heṭṭhā vuttanayattā uttānamevāti.
થેરો તં પવત્તિં ભગવતો આરોચેસિ. ભગવા તમત્થં અટ્ઠુપ્પત્તિં કત્વા ‘‘યથા ઇમે એતરહિ, એવં ત્વમ્પિ ઇતો અનન્તરાતીતે અત્તભાવે પેતો હુત્વા મહાદુક્ખં અનુભવી’’તિ વત્વા થેરેન યાચિતો સુત્તપેતવત્થું કથેત્વા સમ્પત્તપરિસાય ધમ્મં દેસેસિ. તં સુત્વા મહાજનો સઞ્જાતસંવેગો દાનસીલાદિપુઞ્ઞકમ્મનિરતો અહોસીતિ.
Thero taṃ pavattiṃ bhagavato ārocesi. Bhagavā tamatthaṃ aṭṭhuppattiṃ katvā ‘‘yathā ime etarahi, evaṃ tvampi ito anantarātīte attabhāve peto hutvā mahādukkhaṃ anubhavī’’ti vatvā therena yācito suttapetavatthuṃ kathetvā sampattaparisāya dhammaṃ desesi. Taṃ sutvā mahājano sañjātasaṃvego dānasīlādipuññakammanirato ahosīti.
સાણવાસિત્થેરપેતવત્થુવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Sāṇavāsittherapetavatthuvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / પેતવત્થુપાળિ • Petavatthupāḷi / ૨. સાણવાસીથેરપેતવત્થુ • 2. Sāṇavāsītherapetavatthu