Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચરિયાપિટકપાળિ • Cariyāpiṭakapāḷi

    ૨. સઙ્ખચરિયા

    2. Saṅkhacariyā

    ૧૧.

    11.

    ‘‘પુનાપરં યદા હોમિ, બ્રાહ્મણો સઙ્ખસવ્હયો;

    ‘‘Punāparaṃ yadā homi, brāhmaṇo saṅkhasavhayo;

    મહાસમુદ્દં તરિતુકામો, ઉપગચ્છામિ પટ્ટનં.

    Mahāsamuddaṃ taritukāmo, upagacchāmi paṭṭanaṃ.

    ૧૨.

    12.

    ‘‘તત્થદ્દસં પટિપથે, સયમ્ભું અપરાજિતં;

    ‘‘Tatthaddasaṃ paṭipathe, sayambhuṃ aparājitaṃ;

    કન્તારદ્ધાનં પટિપન્નં 1, તત્તાય કઠિનભૂમિયા.

    Kantāraddhānaṃ paṭipannaṃ 2, tattāya kaṭhinabhūmiyā.

    ૧૩.

    13.

    ‘‘તમહં પટિપથે દિસ્વા, ઇમમત્થં વિચિન્તયિં;

    ‘‘Tamahaṃ paṭipathe disvā, imamatthaṃ vicintayiṃ;

    ‘ઇદં ખેત્તં અનુપ્પત્તં, પુઞ્ઞકામસ્સ જન્તુનો.

    ‘Idaṃ khettaṃ anuppattaṃ, puññakāmassa jantuno.

    ૧૪.

    14.

    ‘‘‘યથા કસ્સકો પુરિસો, ખેત્તં દિસ્વા મહાગમં;

    ‘‘‘Yathā kassako puriso, khettaṃ disvā mahāgamaṃ;

    તત્થ બીજં ન રોપેતિ, ન સો ધઞ્ઞેન અત્થિકો.

    Tattha bījaṃ na ropeti, na so dhaññena atthiko.

    ૧૫.

    15.

    ‘‘‘એવમેવાહં પુઞ્ઞકામો, દિસ્વા ખેત્તવરુત્તમં;

    ‘‘‘Evamevāhaṃ puññakāmo, disvā khettavaruttamaṃ;

    યદિ તત્થ કારં ન કરોમિ, નાહં પુઞ્ઞેન અત્થિકો.

    Yadi tattha kāraṃ na karomi, nāhaṃ puññena atthiko.

    ૧૬.

    16.

    ‘‘‘યથા અમચ્ચો મુદ્દિકામો, રઞ્ઞો અન્તેપુરે જને;

    ‘‘‘Yathā amacco muddikāmo, rañño antepure jane;

    ન દેતિ તેસં ધનધઞ્ઞં, મુદ્દિતો પરિહાયતિ.

    Na deti tesaṃ dhanadhaññaṃ, muddito parihāyati.

    ૧૭.

    17.

    ‘‘‘એવમેવાહં પુઞ્ઞકામો, વિપુલં દિસ્વાન દક્ખિણં;

    ‘‘‘Evamevāhaṃ puññakāmo, vipulaṃ disvāna dakkhiṇaṃ;

    યદિ તસ્સ દાનં ન દદામિ, પરિહાયિસ્સામિ પુઞ્ઞતો’.

    Yadi tassa dānaṃ na dadāmi, parihāyissāmi puññato’.

    ૧૮.

    18.

    ‘‘એવાહં ચિન્તયિત્વાન, ઓરોહિત્વા ઉપાહના;

    ‘‘Evāhaṃ cintayitvāna, orohitvā upāhanā;

    તસ્સ પાદાનિ વન્દિત્વા, અદાસિં છત્તુપાહનં.

    Tassa pādāni vanditvā, adāsiṃ chattupāhanaṃ.

    ૧૯.

    19.

    ‘‘તેનેવાહં સતગુણતો, સુખુમાલો સુખેધિતો;

    ‘‘Tenevāhaṃ sataguṇato, sukhumālo sukhedhito;

    અપિ ચ દાનં પરિપૂરેન્તો, એવં તસ્સ અદાસહ’’ન્તિ.

    Api ca dānaṃ paripūrento, evaṃ tassa adāsaha’’nti.

    સઙ્ખચરિયં દુતિયં.

    Saṅkhacariyaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. કન્તારદ્ધાનપટિપન્નં (સી॰ સ્યા॰)
    2. kantāraddhānapaṭipannaṃ (sī. syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ચરિયાપિટક-અટ્ઠકથા • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā / ૨. સઙ્ખબ્રાહ્મણચરિયાવણ્ણના • 2. Saṅkhabrāhmaṇacariyāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact