Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચરિયાપિટકપાળિ • Cariyāpiṭakapāḷi

    ૧૦. સઙ્ખપાલચરિયા

    10. Saṅkhapālacariyā

    ૮૫.

    85.

    ‘‘પુનાપરં યદા હોમિ, સઙ્ખપાલો મહિદ્ધિકો;

    ‘‘Punāparaṃ yadā homi, saṅkhapālo mahiddhiko;

    દાઠાવુધો ઘોરવિસો, દ્વિજિવ્હો ઉરગાધિભૂ.

    Dāṭhāvudho ghoraviso, dvijivho uragādhibhū.

    ૮૬.

    86.

    ‘‘ચતુપ્પથે મહામગ્ગે, નાનાજનસમાકુલે;

    ‘‘Catuppathe mahāmagge, nānājanasamākule;

    ચતુરો અઙ્ગે અધિટ્ઠાય, તત્થ વાસમકપ્પયિં.

    Caturo aṅge adhiṭṭhāya, tattha vāsamakappayiṃ.

    ૮૭.

    87.

    ‘‘છવિયા ચમ્મેન મંસેન, નહારુઅટ્ઠિકેહિ વા;

    ‘‘Chaviyā cammena maṃsena, nahāruaṭṭhikehi vā;

    યસ્સ એતેન કરણીયં, દિન્નંયેવ હરાતુ સો.

    Yassa etena karaṇīyaṃ, dinnaṃyeva harātu so.

    ૮૮.

    88.

    ‘‘અદ્દસંસુ ભોજપુત્તા, ખરા લુદ્દા અકારુણા;

    ‘‘Addasaṃsu bhojaputtā, kharā luddā akāruṇā;

    ઉપગઞ્છું મમં તત્થ, દણ્ડમુગ્ગરપાણિનો.

    Upagañchuṃ mamaṃ tattha, daṇḍamuggarapāṇino.

    ૮૯.

    89.

    ‘‘નાસાય વિનિવિજ્ઝિત્વા, નઙ્ગુટ્ઠે પિટ્ઠિકણ્ટકે;

    ‘‘Nāsāya vinivijjhitvā, naṅguṭṭhe piṭṭhikaṇṭake;

    કાજે આરોપયિત્વાન, ભોજપુત્તા હરિંસુ મં.

    Kāje āropayitvāna, bhojaputtā hariṃsu maṃ.

    ૯૦.

    90.

    ‘‘સસાગરન્તં પથવિં, સકાનનં સપબ્બતં;

    ‘‘Sasāgarantaṃ pathaviṃ, sakānanaṃ sapabbataṃ;

    ઇચ્છમાનો ચહં તત્થ, નાસાવાતેન ઝાપયે.

    Icchamāno cahaṃ tattha, nāsāvātena jhāpaye.

    ૯૧.

    91.

    ‘‘સૂલેહિ વિનિવિજ્ઝન્તે, કોટ્ટયન્તેપિ સત્તિભિ;

    ‘‘Sūlehi vinivijjhante, koṭṭayantepi sattibhi;

    ભોજપુત્તે ન કુપ્પામિ, એસા મે સીલપારમી’’તિ.

    Bhojaputte na kuppāmi, esā me sīlapāramī’’ti.

    સઙ્ખપાલચરિયં દસમં.

    Saṅkhapālacariyaṃ dasamaṃ.

    હત્થિનાગવગ્ગો દુતિયો.

    Hatthināgavaggo dutiyo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    હત્થિનાગો ભૂરિદત્તો, ચમ્પેય્યો બોધિ મહિંસો;

    Hatthināgo bhūridatto, campeyyo bodhi mahiṃso;

    રુરુ માતઙ્ગો ધમ્મો ચ, અત્રજો ચ જયદ્દિસો.

    Ruru mātaṅgo dhammo ca, atrajo ca jayaddiso.

    એતે નવ સીલબલા, પરિક્ખારા પદેસિકા;

    Ete nava sīlabalā, parikkhārā padesikā;

    જીવિતં પરિરક્ખિત્વા, સીલાનિ અનુરક્ખિસં.

    Jīvitaṃ parirakkhitvā, sīlāni anurakkhisaṃ.

    સઙ્ખપાલસ્સ મે સતો, સબ્બકાલમ્પિ જીવિતં;

    Saṅkhapālassa me sato, sabbakālampi jīvitaṃ;

    યસ્સ કસ્સચિ નિય્યત્તં, તસ્મા સા સીલપારમીતિ.

    Yassa kassaci niyyattaṃ, tasmā sā sīlapāramīti.

    સીલપારમિનિદ્દેસો નિટ્ઠિતો.

    Sīlapāraminiddeso niṭṭhito.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ચરિયાપિટક-અટ્ઠકથા • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā / ૧૦. સઙ્ખપાલચરિયાવણ્ણના • 10. Saṅkhapālacariyāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact