Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
5. ஸானுஸுத்தவண்ணனா
5. Sānusuttavaṇṇanā
239. யக்கே²ன க³ஹிதோ ஹோதீதி யக்கே²ன அனுபவிட்டோ² ஹோதி. தஸ்ஸ யக்க²க³ஹணஸ்ஸ காரணங் மூலதோ பபு⁴தி வித்தா²ரதோ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஸோ’’திஆதி³மாஹ. தஸ்ஸ அந்திமப⁴விகத்தா ஆதி³தோ பட்டா²ய அதி⁴ஸீலஸிக்கா²ய ஸக்கச்சங் பூரணந்தி த³ஸ்ஸேதி ‘‘ஸோ பப்³ப³ஜிதகாலதோ’’திஆதி³னா. பச்சாஹாரந்தி படிக்கே²பங். இமஸ்மிங் ஸரப⁴ஞ்ஞேதி இமஸ்மிங் மம த⁴ம்மப⁴ணனே. பத்திந்தி பத்திதா³னங். பியா ஹொந்தி, தேனாஹ ப⁴க³வா ‘‘ஆகங்கெ²ய்ய சே, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² ‘ஸப்³ரஹ்மசாரீனங் பியோ ச அஸ்ஸங் மனாபோ ச க³ரு ச பா⁴வனீயோ சா’தி, ஸீலெஸ்வேவஸ்ஸ பரிபூரகாரீ’’தி (ம॰ நி॰ 1.65). ததா² சாஹ ‘‘தஸ்மிங் ஸாமணேரே’’திஆதி³.
239.Yakkhenagahito hotīti yakkhena anupaviṭṭho hoti. Tassa yakkhagahaṇassa kāraṇaṃ mūlato pabhuti vitthārato dassetuṃ ‘‘so’’tiādimāha. Tassa antimabhavikattā ādito paṭṭhāya adhisīlasikkhāya sakkaccaṃ pūraṇanti dasseti ‘‘so pabbajitakālato’’tiādinā. Paccāhāranti paṭikkhepaṃ. Imasmiṃ sarabhaññeti imasmiṃ mama dhammabhaṇane. Pattinti pattidānaṃ. Piyā honti, tenāha bhagavā ‘‘ākaṅkheyya ce, bhikkhave, bhikkhu ‘sabrahmacārīnaṃ piyo ca assaṃ manāpo ca garu ca bhāvanīyo cā’ti, sīlesvevassa paripūrakārī’’ti (ma. ni. 1.65). Tathā cāha ‘‘tasmiṃ sāmaṇere’’tiādi.
வுட்³டி⁴மன்வாயாதி யொப்³ப³னப்பத்தியா அங்க³பச்சங்கா³னங் பரிவுட்³டி⁴மாக³ம்ம. காமஸம்போ⁴க³ஸமத்த²தாவஸேன பரிபக்கிந்த்³ரியோ. அனுயோஜெத்வாவாதி விஸ்ஸஜ்ஜெத்வாவ, கி³ஹிபா⁴வே வா அனுயோஜெத்வாவ. ‘‘புப்³பே³ துய்ஹங் புத்தோ ஸீலவா கல்யாணத⁴ம்மோ லஜ்ஜீ குக்குச்சகோ ஸிக்கா²காமோதி ஸம்பா⁴விதோ, இதா³னி ததோ அஞ்ஞதா² ஜாதோ’’தி கோ⁴ஸனாவஸேன தே³வதானங் அந்தரே மாஹேவ மே லஜ்ஜங் உப்பாதெ³ய்ய.
Vuḍḍhimanvāyāti yobbanappattiyā aṅgapaccaṅgānaṃ parivuḍḍhimāgamma. Kāmasambhogasamatthatāvasena paripakkindriyo. Anuyojetvāvāti vissajjetvāva, gihibhāve vā anuyojetvāva. ‘‘Pubbe tuyhaṃ putto sīlavā kalyāṇadhammo lajjī kukkuccako sikkhākāmoti sambhāvito, idāni tato aññathā jāto’’ti ghosanāvasena devatānaṃ antare māheva me lajjaṃ uppādeyya.
பாடிஹாரியபக்க²ஞ்சாதி சாதுத்³த³ஸீபஞ்சத³ஸீஅட்ட²மீனங் யதா²க்கமங் ஆதி³தோ அந்ததோ ஆதி³அந்ததோ ச பவேஸனநிக்க²மனவஸேன உபோஸத²ஸீலஸ்ஸ படி படி அபி⁴முக²ங் பச்சாவஹிதப்³ப³பக்க²ஞ்ச. தேரஸியாபீதி பரங் ஸத்தமீனவமீஸுபீதி அத்தோ². பவேஸபூ⁴தஞ்ஹி உபோஸத²ஸீலஸ்ஸ ஸத்தமீஸு ஸமாதி³ன்னங் ஸீலங் படிபத³ங், நவமீஸு நிக்க²மபூ⁴தந்தி ஆசரியா. போராணட்ட²கதா²யங் பன பச்சுக்³க³மனானுக³மனபரியாயேன வுத்தந்தி ஆஹ ‘‘மனுஸ்ஸா’’திஆதி³. அட்³ட⁴மாஸந்தி ஸகலகாலபக்க²ங் . ஏவஞ்ஹி வஸ்ஸவாஸஸ்ஸ அனுக³மனங் க³தங் ஹோதி. ஸுட்டு² ஸமாக³தந்தி ஸுபரிஸுத்³த⁴ங் ஸம்பன்னங் கத்வா அத்தனோ ஸந்தானங் ஆக³தங். தங் பன அத்தனோ சித்தேன ஸமங் பகாரேஹி யுத்தங் ஹோதீதி ஆஹ ‘‘ஸம்பயுத்த’’ந்தி. அரஹந்தானங் அனுகரணேன ஸெட்ட²சரியங். ‘‘ந தே ஹி யக்கா² கீளந்தீ’’தி அத்தனோ புத்தஸ்ஸ காயே அதி⁴முச்சனங் அத்தனோ கீளனங் விய ஹோதீதி கத்வா ஆஹ.
Pāṭihāriyapakkhañcāti cātuddasīpañcadasīaṭṭhamīnaṃ yathākkamaṃ ādito antato ādiantato ca pavesananikkhamanavasena uposathasīlassa paṭi paṭi abhimukhaṃ paccāvahitabbapakkhañca. Terasiyāpīti paraṃ sattamīnavamīsupīti attho. Pavesabhūtañhi uposathasīlassa sattamīsu samādinnaṃ sīlaṃ paṭipadaṃ, navamīsu nikkhamabhūtanti ācariyā. Porāṇaṭṭhakathāyaṃ pana paccuggamanānugamanapariyāyena vuttanti āha ‘‘manussā’’tiādi. Aḍḍhamāsanti sakalakālapakkhaṃ . Evañhi vassavāsassa anugamanaṃ gataṃ hoti. Suṭṭhu samāgatanti suparisuddhaṃ sampannaṃ katvā attano santānaṃ āgataṃ. Taṃ pana attano cittena samaṃ pakārehi yuttaṃ hotīti āha ‘‘sampayutta’’nti. Arahantānaṃ anukaraṇena seṭṭhacariyaṃ. ‘‘Na te hi yakkhā kīḷantī’’ti attano puttassa kāye adhimuccanaṃ attano kīḷanaṃ viya hotīti katvā āha.
உபாஸிகா யதா²வுத்தஉபோஸத²ஸீலேன ஸீலவதீ, ஸாமணேரோ பன அத்தனோ ஸாமணேரஸீலேன ஸீலவா. உப்பதித்வாதி ஆகாஸே உப்பதித்வா. மொக்கோ² நத்தி² து³க்கா²வஹஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ கதூபசிதத்தா.
Upāsikā yathāvuttauposathasīlena sīlavatī, sāmaṇero pana attano sāmaṇerasīlena sīlavā. Uppatitvāti ākāse uppatitvā. Mokkho natthi dukkhāvahassa kammassa katūpacitattā.
து³விதே⁴பி காமேதி வத்து²காமகிலேஸகாமே. கிலேஸகாமங் பரிச்சஜந்தோ ஏவ ஹி வத்து²காமே பரிச்சஜதி நாம. விப்³ப⁴மனவஸேன ஆக³ச்ச²தி பி⁴க்கா²ய ஆஹிண்ட³னாதி³பப்³ப³ஜிதகிச்சதோ. உப்பப்³ப³ஜித்வா விக³தஸீலஸ்ஸ ஜீவதோ ஆனாபானமத்தேன ஜீவந்தோபி ஸோ மதகோவ. வுத்தஞ்ஹேதங் ‘‘மரணஞ்ஹேதங், ஸுனக்க²த்த, அரியஸ்ஸ வினயே, யோ ஸிக்க²ங் பச்சக்கா²ய ஹீனாயாவத்ததீ’’தி (ம॰ நி॰ 3.45).
Duvidhepi kāmeti vatthukāmakilesakāme. Kilesakāmaṃ pariccajanto eva hi vatthukāme pariccajati nāma. Vibbhamanavasena āgacchati bhikkhāya āhiṇḍanādipabbajitakiccato. Uppabbajitvā vigatasīlassa jīvato ānāpānamattena jīvantopi so matakova. Vuttañhetaṃ ‘‘maraṇañhetaṃ, sunakkhatta, ariyassa vinaye, yo sikkhaṃ paccakkhāya hīnāyāvattatī’’ti (ma. ni. 3.45).
உண்ஹட்டே²னாதி ஸபரிளாஹட்டே²ன. அபி⁴தா⁴வதா²தி அபி⁴தா⁴வதீதி இமஸ்மிங் அபி⁴தா⁴வனகிச்சே ப⁴த்³த³ங் தே ஹோதூதி வத்வா கி³ஹிபா⁴வாய அபி⁴தா⁴வத². நீஹரித்வாதி நிக்கா²மெத்வா. ஏகாத³ஸஹி அக்³கீ³ஹி ஆதி³த்தத்தா மஹாடா³ஹஸதி³ஸே. ஸல்லக்கெ²த்வாதி கி³ஹிபா⁴வே ஆதீ³னவங், பப்³ப³ஜ்ஜாய ஆனிஸங்ஸஞ்ச ஸல்லக்கெ²த்வா. ஹிரொத்தப்பங் படிலபி⁴த்வா ‘‘மம உப்பப்³ப³ஜிதுகாமதங் ஸப்³ரஹ்மசாரினோ ஜானிஸ்ஸந்தீ’’தி. சதுன்னங் பரிஸானங் சித்தஸங்கோ²ப⁴வஸேன ஸகலஜம்பு³தீ³பங் கோ²பெ⁴த்வா.
Uṇhaṭṭhenāti sapariḷāhaṭṭhena. Abhidhāvathāti abhidhāvatīti imasmiṃ abhidhāvanakicce bhaddaṃ te hotūti vatvā gihibhāvāya abhidhāvatha. Nīharitvāti nikkhāmetvā. Ekādasahi aggīhi ādittattā mahāḍāhasadise. Sallakkhetvāti gihibhāve ādīnavaṃ, pabbajjāya ānisaṃsañca sallakkhetvā. Hirottappaṃ paṭilabhitvā ‘‘mama uppabbajitukāmataṃ sabrahmacārino jānissantī’’ti. Catunnaṃ parisānaṃ cittasaṅkhobhavasena sakalajambudīpaṃ khobhetvā.
ஸானுஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Sānusuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 5. ஸானுஸுத்தங் • 5. Sānusuttaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 5. ஸானுஸுத்தவண்ணனா • 5. Sānusuttavaṇṇanā