Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya |
૬. સપ્પસુત્તં
6. Sappasuttaṃ
૧૪૨. એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા રાજગહે વિહરતિ વેળુવને કલન્દકનિવાપે. તેન ખો પન સમયેન ભગવા રત્તન્ધકારતિમિસાયં અબ્ભોકાસે નિસિન્નો હોતિ, દેવો ચ એકમેકં ફુસાયતિ.
142. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā rājagahe viharati veḷuvane kalandakanivāpe. Tena kho pana samayena bhagavā rattandhakāratimisāyaṃ abbhokāse nisinno hoti, devo ca ekamekaṃ phusāyati.
અથ ખો મારો પાપિમા ભગવતો ભયં છમ્ભિતત્તં લોમહંસં ઉપ્પાદેતુકામો મહન્તં સપ્પરાજવણ્ણં અભિનિમ્મિનિત્વા યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ. સેય્યથાપિ નામ મહતી એકરુક્ખિકા નાવા, એવમસ્સ કાયો હોતિ. સેય્યથાપિ નામ મહન્તં સોણ્ડિકાકિળઞ્જં, એવમસ્સ ફણો હોતિ. સેય્યથાપિ નામ મહતી કોસલિકા કંસપાતિ, એવમસ્સ અક્ખીનિ ભવન્તિ. સેય્યથાપિ નામ દેવે ગળગળાયન્તે વિજ્જુલ્લતા નિચ્છરન્તિ, એવમસ્સ મુખતો જિવ્હા નિચ્છરતિ. સેય્યથાપિ નામ કમ્મારગગ્ગરિયા ધમમાનાય સદ્દો હોતિ, એવમસ્સ અસ્સાસપસ્સાસાનં સદ્દો હોતિ.
Atha kho māro pāpimā bhagavato bhayaṃ chambhitattaṃ lomahaṃsaṃ uppādetukāmo mahantaṃ sapparājavaṇṇaṃ abhinimminitvā yena bhagavā tenupasaṅkami. Seyyathāpi nāma mahatī ekarukkhikā nāvā, evamassa kāyo hoti. Seyyathāpi nāma mahantaṃ soṇḍikākiḷañjaṃ, evamassa phaṇo hoti. Seyyathāpi nāma mahatī kosalikā kaṃsapāti, evamassa akkhīni bhavanti. Seyyathāpi nāma deve gaḷagaḷāyante vijjullatā niccharanti, evamassa mukhato jivhā niccharati. Seyyathāpi nāma kammāragaggariyā dhamamānāya saddo hoti, evamassa assāsapassāsānaṃ saddo hoti.
અથ ખો ભગવા ‘‘મારો અયં પાપિમા’’ ઇતિ વિદિત્વા મારં પાપિમન્તં ગાથાહિ અજ્ઝભાસિ –
Atha kho bhagavā ‘‘māro ayaṃ pāpimā’’ iti viditvā māraṃ pāpimantaṃ gāthāhi ajjhabhāsi –
‘‘યો સુઞ્ઞગેહાનિ સેવતિ,
‘‘Yo suññagehāni sevati,
સેય્યો સો મુનિ અત્તસઞ્ઞતો;
Seyyo so muni attasaññato;
વોસ્સજ્જ ચરેય્ય તત્થ સો,
Vossajja careyya tattha so,
પતિરૂપઞ્હિ તથાવિધસ્સ તં.
Patirūpañhi tathāvidhassa taṃ.
‘‘ચરકા બહૂ ભેરવા બહૂ,
‘‘Carakā bahū bheravā bahū,
લોમમ્પિ ન તત્થ ઇઞ્જયે,
Lomampi na tattha iñjaye,
સુઞ્ઞાગારગતો મહામુનિ.
Suññāgāragato mahāmuni.
‘‘નભં ફલેય્ય પથવી ચલેય્ય,
‘‘Nabhaṃ phaleyya pathavī caleyya,
સબ્બેપિ પાણા ઉદ સન્તસેય્યું;
Sabbepi pāṇā uda santaseyyuṃ;
સલ્લમ્પિ ચે ઉરસિ પકપ્પયેય્યું,
Sallampi ce urasi pakappayeyyuṃ,
ઉપધીસુ તાણં ન કરોન્તિ બુદ્ધા’’તિ.
Upadhīsu tāṇaṃ na karonti buddhā’’ti.
અથ ખો મારો પાપિમા ‘‘જાનાતિ મં ભગવા, જાનાતિ મં સુગતો’’તિ દુક્ખી દુમ્મનો તત્થેવન્તરધાયીતિ.
Atha kho māro pāpimā ‘‘jānāti maṃ bhagavā, jānāti maṃ sugato’’ti dukkhī dummano tatthevantaradhāyīti.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૬. સપ્પસુત્તવણ્ણના • 6. Sappasuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૬. સપ્પસુત્તવણ્ણના • 6. Sappasuttavaṇṇanā