Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૫૨૨] ૨. સરભઙ્ગજાતકવણ્ણના
[522] 2. Sarabhaṅgajātakavaṇṇanā
અલઙ્કતા કુણ્ડલિનો સુવત્થાતિ ઇદં સત્થા વેળુવને વિહરન્તો મહામોગ્ગલ્લાનત્થેરસ્સ પરિનિબ્બાનં આરબ્ભ કથેસિ. સારિપુત્તત્થેરો તથાગતં જેતવને વિહરન્તં અત્તનો પરિનિબ્બાનં અનુજાનાપેત્વા ગન્ત્વા નાળકગામકે જાતોવરકે પરિનિબ્બાયિ. તસ્સ પરિનિબ્બુતભાવં સુત્વા સત્થા રાજગહં ગન્ત્વા વેળુવને વિહાસિ. તદા મહામોગ્ગલ્લાનત્થેરો ઇસિગિલિપસ્સે કાળસિલાયં વિહરતિ. સો પન ઇદ્ધિબલેન કોટિપ્પત્તભાવેન દેવલોકચારિકઞ્ચ ઉસ્સદનિરયચારિકઞ્ચ ગચ્છતિ. દેવલોકે બુદ્ધસાવકાનં મહન્તં ઇસ્સરિયં દિસ્વા ઉસ્સદનિરયેસુ ચ તિત્થિયસાવકાનં મહન્તં દુક્ખં દિસ્વા મનુસ્સલોકં આગન્ત્વા ‘‘અસુકો ઉપાસકો અસુકા ચ ઉપાસિકા અસુકસ્મિં નામ દેવલોકે નિબ્બત્તિત્વા મહાસમ્પત્તિં અનુભવન્તિ, તિત્થિયસાવકેસુ અસુકો ચ અસુકા ચ નિરયાદીસુ અસુકઅપાયે નામ નિબ્બત્તા’’તિ મનુસ્સાનં કથેસિ. મનુસ્સા સાસને પસીદન્તિ, તિત્થિયે પરિવજ્જેન્તિ. બુદ્ધસાવકાનં સક્કારો મહન્તો અહોસિ, તિત્થિયાનં પરિહાયતિ.
Alaṅkatākuṇḍalino suvatthāti idaṃ satthā veḷuvane viharanto mahāmoggallānattherassa parinibbānaṃ ārabbha kathesi. Sāriputtatthero tathāgataṃ jetavane viharantaṃ attano parinibbānaṃ anujānāpetvā gantvā nāḷakagāmake jātovarake parinibbāyi. Tassa parinibbutabhāvaṃ sutvā satthā rājagahaṃ gantvā veḷuvane vihāsi. Tadā mahāmoggallānatthero isigilipasse kāḷasilāyaṃ viharati. So pana iddhibalena koṭippattabhāvena devalokacārikañca ussadanirayacārikañca gacchati. Devaloke buddhasāvakānaṃ mahantaṃ issariyaṃ disvā ussadanirayesu ca titthiyasāvakānaṃ mahantaṃ dukkhaṃ disvā manussalokaṃ āgantvā ‘‘asuko upāsako asukā ca upāsikā asukasmiṃ nāma devaloke nibbattitvā mahāsampattiṃ anubhavanti, titthiyasāvakesu asuko ca asukā ca nirayādīsu asukaapāye nāma nibbattā’’ti manussānaṃ kathesi. Manussā sāsane pasīdanti, titthiye parivajjenti. Buddhasāvakānaṃ sakkāro mahanto ahosi, titthiyānaṃ parihāyati.
તે થેરે આઘાતં બન્ધિત્વા ‘‘ઇમસ્મિં જીવન્તે અમ્હાકં ઉપટ્ઠાકા ભિજ્જન્તિ, સક્કારો ચ પરિહાયતિ, મારાપેસ્સામ ન’’ન્તિ થેરસ્સ મારણત્થં સમણગુત્તકસ્સ નામ ચોરસ્સ સહસ્સં અદંસુ. સો ‘‘થેરં મારેસ્સામી’’તિ મહન્તેન પરિવારેન સદ્ધિં કાળસિલં અગમાસિ. થેરો તં આગચ્છન્તં દિસ્વાવ ઇદ્ધિયા ઉપ્પતિત્વા પક્કામિ. ચોરો તં દિવસં થેરં અદિસ્વા નિવત્તિત્વા પુનદિવસેપીતિ છ દિવસે અગમાસિ. થેરોપિ તથેવ ઇદ્ધિયા પક્કામિ. સત્તમે પન દિવસે થેરસ્સ પુબ્બે કતં અપરાપરિયવેદનીયકમ્મં ઓકાસં લભિ. સો કિર પુબ્બે ભરિયાય વચનં ગહેત્વા માતાપિતરો મારેતુકામો યાનકેન અરઞ્ઞં નેત્વા ચોરાનં ઉટ્ઠિતાકારં કત્વા માતાપિતરો પોથેસિ પહરિ. તે ચક્ખુદુબ્બલતાય રૂપદસ્સનરહિતા તં અત્તનો પુત્તં અસઞ્જાનન્તા ‘‘ચોરા એવ એતે’’તિ સઞ્ઞાય, ‘‘તાત, અસુકા નામ ચોરા નો ઘાતેન્તિ, ત્વં પટિક્કમાહી’’તિ તસ્સેવત્થાય પરિદેવિંસુ. સો ચિન્તેસિ – ‘‘ઇમે મયા પોથિયમાનાપિ મય્હં યેવત્થાય પરિદેવન્તિ, અયુત્તં કમ્મં કરોમી’’તિ. અથ ને અસ્સાસેત્વા ચોરાનં પલાયનાકારં દસ્સેત્વા તેસં હત્થપાદે સમ્બાહિત્વા ‘‘અમ્મ , તાતા, મા ભાયિત્થ, ચોરા પલાતા’’તિ વત્વા પુન અત્તનો ગેહમેવ આનેસિ. તં કમ્મં એત્તકં કાલં ઓકાસં અલભિત્વા ભસ્મપટિચ્છન્નો અઙ્ગારરાસિ વિય ઠત્વા ઇમં અન્તિમસરીરં ઉપધાવિત્વા ગણ્હિ. યથા હિ પન સુનખલુદ્દકેન મિગં દિસ્વા સુનખો વિસ્સજ્જિતો મિગં અનુબન્ધિત્વા યસ્મિં ઠાને પાપુણાતિ, તસ્મિંયેવ ગણ્હાતિ, એવં ઇદં કમ્મં યસ્મિં ઠાને ઓકાસં લભતિ, તસ્મિં વિપાકં દેતિ, તેન મુત્તો નામ નત્થિ.
Te there āghātaṃ bandhitvā ‘‘imasmiṃ jīvante amhākaṃ upaṭṭhākā bhijjanti, sakkāro ca parihāyati, mārāpessāma na’’nti therassa māraṇatthaṃ samaṇaguttakassa nāma corassa sahassaṃ adaṃsu. So ‘‘theraṃ māressāmī’’ti mahantena parivārena saddhiṃ kāḷasilaṃ agamāsi. Thero taṃ āgacchantaṃ disvāva iddhiyā uppatitvā pakkāmi. Coro taṃ divasaṃ theraṃ adisvā nivattitvā punadivasepīti cha divase agamāsi. Theropi tatheva iddhiyā pakkāmi. Sattame pana divase therassa pubbe kataṃ aparāpariyavedanīyakammaṃ okāsaṃ labhi. So kira pubbe bhariyāya vacanaṃ gahetvā mātāpitaro māretukāmo yānakena araññaṃ netvā corānaṃ uṭṭhitākāraṃ katvā mātāpitaro pothesi pahari. Te cakkhudubbalatāya rūpadassanarahitā taṃ attano puttaṃ asañjānantā ‘‘corā eva ete’’ti saññāya, ‘‘tāta, asukā nāma corā no ghātenti, tvaṃ paṭikkamāhī’’ti tassevatthāya parideviṃsu. So cintesi – ‘‘ime mayā pothiyamānāpi mayhaṃ yevatthāya paridevanti, ayuttaṃ kammaṃ karomī’’ti. Atha ne assāsetvā corānaṃ palāyanākāraṃ dassetvā tesaṃ hatthapāde sambāhitvā ‘‘amma , tātā, mā bhāyittha, corā palātā’’ti vatvā puna attano gehameva ānesi. Taṃ kammaṃ ettakaṃ kālaṃ okāsaṃ alabhitvā bhasmapaṭicchanno aṅgārarāsi viya ṭhatvā imaṃ antimasarīraṃ upadhāvitvā gaṇhi. Yathā hi pana sunakhaluddakena migaṃ disvā sunakho vissajjito migaṃ anubandhitvā yasmiṃ ṭhāne pāpuṇāti, tasmiṃyeva gaṇhāti, evaṃ idaṃ kammaṃ yasmiṃ ṭhāne okāsaṃ labhati, tasmiṃ vipākaṃ deti, tena mutto nāma natthi.
થેરો અત્તના કતકમ્મસ્સ આકડ્ઢિતભાવં ઞત્વા ન અપગચ્છિ. થેરો તસ્સ નિસ્સન્દેન આકાસે ઉપ્પતિતું નાસક્ખિ. નન્દોપનન્દદમનસમત્થવેજયન્તકમ્પનસમત્થાપિસ્સ ઇદ્ધિ કમ્મબલેન દુબ્બલતં પત્તા. ચોરો થેરં ગહેત્વા થેરસ્સ અટ્ઠીનિ તણ્ડુલકણમત્તાનિ કરોન્તો ભિન્દિત્વા સઞ્ચુણ્ણેત્વા પલાલપિટ્ઠિકકરણં નામ કત્વા ‘‘મતો’’તિ સઞ્ઞાય એકસ્મિં ગુમ્બપિટ્ઠે ખિપિત્વા સપરિવારો પક્કામિ. થેરો સતિં પટિલભિત્વા ‘‘સત્થારં પસ્સિત્વા પરિનિબ્બાયિસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા સરીરં ઝાનવેઠનેન વેઠેત્વા થિરં કત્વા આકાસં ઉપ્પતિત્વા આકાસેન સત્થુ સન્તિકં ગન્ત્વા સત્થારં વન્દિત્વા ‘‘ભન્તે, આયુસઙ્ખારો મે ઓસ્સટ્ઠો, પરિનિબ્બાયિસ્સામી’’તિ આહ. ‘‘પરિનિબ્બાયિસ્સસિ, મોગ્ગલ્લાન’’આતિ. ‘‘આમ, ભન્તે’’તિ. ‘‘કત્થ ગન્ત્વા પરિનિબ્બાયિસ્સસી’’તિ. ‘‘કાળસિલાપટ્ટે, ભન્તે’’તિ. તેન હિ, મોગ્ગલ્લાન, ધમ્મં મય્હં કથેત્વા યાહિ, તાદિસસ્સ સાવકસ્સ ઇદાનિ દસ્સનં નત્થીતિ. સો ‘‘એવં કરિસ્સામિ, ભન્તે’’તિ સત્થારં વન્દિત્વા તાલપ્પમાણં આકાસે ઉપ્પતિત્વા પરિનિબ્બાનદિવસે સારિપુત્તત્થેરો વિય નાનપ્પકારા ઇદ્ધિયો કત્વા ધમ્મં કથેત્વા સત્થારં વન્દિત્વા કાળસિલાયં અટવિયં પરિનિબ્બાયિ.
Thero attanā katakammassa ākaḍḍhitabhāvaṃ ñatvā na apagacchi. Thero tassa nissandena ākāse uppatituṃ nāsakkhi. Nandopanandadamanasamatthavejayantakampanasamatthāpissa iddhi kammabalena dubbalataṃ pattā. Coro theraṃ gahetvā therassa aṭṭhīni taṇḍulakaṇamattāni karonto bhinditvā sañcuṇṇetvā palālapiṭṭhikakaraṇaṃ nāma katvā ‘‘mato’’ti saññāya ekasmiṃ gumbapiṭṭhe khipitvā saparivāro pakkāmi. Thero satiṃ paṭilabhitvā ‘‘satthāraṃ passitvā parinibbāyissāmī’’ti cintetvā sarīraṃ jhānaveṭhanena veṭhetvā thiraṃ katvā ākāsaṃ uppatitvā ākāsena satthu santikaṃ gantvā satthāraṃ vanditvā ‘‘bhante, āyusaṅkhāro me ossaṭṭho, parinibbāyissāmī’’ti āha. ‘‘Parinibbāyissasi, moggallāna’’āti. ‘‘Āma, bhante’’ti. ‘‘Kattha gantvā parinibbāyissasī’’ti. ‘‘Kāḷasilāpaṭṭe, bhante’’ti. Tena hi, moggallāna, dhammaṃ mayhaṃ kathetvā yāhi, tādisassa sāvakassa idāni dassanaṃ natthīti. So ‘‘evaṃ karissāmi, bhante’’ti satthāraṃ vanditvā tālappamāṇaṃ ākāse uppatitvā parinibbānadivase sāriputtatthero viya nānappakārā iddhiyo katvā dhammaṃ kathetvā satthāraṃ vanditvā kāḷasilāyaṃ aṭaviyaṃ parinibbāyi.
તઙ્ખણઞ્ઞેવ છ દેવલોકા એકકોલાહલા અહેસું, ‘‘અમ્હાકં કિર આચરિયો પરિનિબ્બુતો’’તિ દિબ્બગન્ધમાલાવાસધૂમચન્દનચુણ્ણાનિ ચેવ નાનાદારૂનિ ચ ગહેત્વા આગમિંસુ, એકૂનસતરતનચન્દનચિતકા અહોસિ. સત્થા થેરસ્સ સન્તિકે ઠત્વા સરીરનિક્ખેપં કારેસિ. આળાહનસ્સ સમન્તતો યોજનમત્તે પદેસે પુપ્ફવસ્સં વસ્સિ. દેવાનં અન્તરે મનુસ્સા, મનુસ્સાનં અન્તરે દેવા અહેસું. યથાક્કમેન દેવાનં અન્તરે યક્ખા તિટ્ઠન્તિ, યક્ખાનં અન્તરે ગન્ધબ્બા તિટ્ઠન્તિ, ગન્ધબ્બાનં અન્તરે નાગા તિટ્ઠન્તિ, નાગાનં અન્તરે વેનતેય્યા તિટ્ઠન્તિ, વેનતેય્યાનં અન્તરે કિન્નરા તિટ્ઠન્તિ, કિન્નરાનં અન્તરે છત્તા તિટ્ઠન્તિ, છત્તાનં અન્તરે સુવણ્ણચામરા તિટ્ઠન્તિ, તેસં અન્તરે ધજા તિટ્ઠન્તિ, તેસં અન્તરે પટાકા તિટ્ઠન્તિ. સત્ત દિવસાનિ સાધુકીળં કીળિંસુ. સત્થા થેરસ્સ ધાતું ગાહાપેત્વા વેળુવનદ્વારકોટ્ઠકે ચેતિયં કારાપેસિ. તદા ભિક્ખૂ ધમ્મસભાયં કથં સમુટ્ઠાપેસું ‘‘આવુસો, સારિપુત્તત્થેરો તથાગતસ્સ સન્તિકે અપરિનિબ્બુતત્તા બુદ્ધાનં સન્તિકા મહન્તં સમ્માનં ન લભિ, મોગ્ગલ્લાનત્થેરો પન બુદ્ધાનં સમીપે પરિનિબ્બુતત્તા મહાસમ્માનં લભી’’તિ. સત્થા આગન્ત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઇમાય નામા’’તિ વુત્તે ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ મોગ્ગલ્લાનો મમ સન્તિકા સમ્માનં લભતિ, પુબ્બેપિ લભિયેવા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Taṅkhaṇaññeva cha devalokā ekakolāhalā ahesuṃ, ‘‘amhākaṃ kira ācariyo parinibbuto’’ti dibbagandhamālāvāsadhūmacandanacuṇṇāni ceva nānādārūni ca gahetvā āgamiṃsu, ekūnasataratanacandanacitakā ahosi. Satthā therassa santike ṭhatvā sarīranikkhepaṃ kāresi. Āḷāhanassa samantato yojanamatte padese pupphavassaṃ vassi. Devānaṃ antare manussā, manussānaṃ antare devā ahesuṃ. Yathākkamena devānaṃ antare yakkhā tiṭṭhanti, yakkhānaṃ antare gandhabbā tiṭṭhanti, gandhabbānaṃ antare nāgā tiṭṭhanti, nāgānaṃ antare venateyyā tiṭṭhanti, venateyyānaṃ antare kinnarā tiṭṭhanti, kinnarānaṃ antare chattā tiṭṭhanti, chattānaṃ antare suvaṇṇacāmarā tiṭṭhanti, tesaṃ antare dhajā tiṭṭhanti, tesaṃ antare paṭākā tiṭṭhanti. Satta divasāni sādhukīḷaṃ kīḷiṃsu. Satthā therassa dhātuṃ gāhāpetvā veḷuvanadvārakoṭṭhake cetiyaṃ kārāpesi. Tadā bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, sāriputtatthero tathāgatassa santike aparinibbutattā buddhānaṃ santikā mahantaṃ sammānaṃ na labhi, moggallānatthero pana buddhānaṃ samīpe parinibbutattā mahāsammānaṃ labhī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva moggallāno mama santikā sammānaṃ labhati, pubbepi labhiyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો પુરોહિતસ્સ બ્રાહ્મણિયા કુચ્છિમ્હિ પટિસન્ધિં ગણ્હિત્વા દસમાસચ્ચયેન પચ્ચૂસસમયે માતુકુચ્છિતો નિક્ખમિ. તસ્મિં ખણે દ્વાદસયોજનિકે બારાણસિનગરે સબ્બાવુધાનિ પજ્જલિંસુ. પુરોહિતો પુત્તસ્સ જાતક્ખણે બહિ નિક્ખમિત્વા આકાસં ઓલોકેન્તો નક્ખત્તયોગં દિસ્વા ‘‘ઇમિના નક્ખત્તેન જાતત્તા એસો કુમારો સકલજમ્બુદીપે ધનુગ્ગહાનં અગ્ગો ભવિસ્સતી’’તિ ઞત્વા કાલસ્સેવ રાજકુલં ગન્ત્વા રાજાનં સુખસયિતભાવં પુચ્છિ. ‘‘કુતો મે, આચરિય, સુખં, અજ્જ સકલનિવેસને આવુધાનિ પજ્જલિતાની’’તિ વુત્તે ‘‘મા ભાયિ, દેવ, ન તુમ્હાકં નિવેસનેયેવ, સકલનગરેપિ પજ્જલિંસુયેવ, અજ્જ અમ્હાકં ગેહે કુમારસ્સ જાતત્તા એવં અહોસી’’તિ. ‘‘આચરિય, એવં જાતકુમારસ્સ પન કિં ભવિસ્સતી’’તિ? ‘‘ન કિઞ્ચિ, મહારાજ, સો પન સકલજમ્બુદીપે ધનુગ્ગહાનં અગ્ગો ભવિસ્સતી’’તિ. ‘‘સાધુ, આચરિય, તેન હિ નં પટિજગ્ગિત્વા વયપ્પત્તકાલે અમ્હાકં દસ્સેય્યાસી’’તિ વત્વા ખીરમૂલં તાવ સહસ્સં દાપેસિ. પુરોહિતો તં ગહેત્વા નિવેસનં ગન્ત્વા બ્રાહ્મણિયા દત્વા પુત્તસ્સ નામગ્ગહણદિવસે જાતક્ખણે આવુધાનં પજ્જલિતત્તા ‘‘જોતિપાલો’’તિસ્સ નામં અકાસિ.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto purohitassa brāhmaṇiyā kucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhitvā dasamāsaccayena paccūsasamaye mātukucchito nikkhami. Tasmiṃ khaṇe dvādasayojanike bārāṇasinagare sabbāvudhāni pajjaliṃsu. Purohito puttassa jātakkhaṇe bahi nikkhamitvā ākāsaṃ olokento nakkhattayogaṃ disvā ‘‘iminā nakkhattena jātattā eso kumāro sakalajambudīpe dhanuggahānaṃ aggo bhavissatī’’ti ñatvā kālasseva rājakulaṃ gantvā rājānaṃ sukhasayitabhāvaṃ pucchi. ‘‘Kuto me, ācariya, sukhaṃ, ajja sakalanivesane āvudhāni pajjalitānī’’ti vutte ‘‘mā bhāyi, deva, na tumhākaṃ nivesaneyeva, sakalanagarepi pajjaliṃsuyeva, ajja amhākaṃ gehe kumārassa jātattā evaṃ ahosī’’ti. ‘‘Ācariya, evaṃ jātakumārassa pana kiṃ bhavissatī’’ti? ‘‘Na kiñci, mahārāja, so pana sakalajambudīpe dhanuggahānaṃ aggo bhavissatī’’ti. ‘‘Sādhu, ācariya, tena hi naṃ paṭijaggitvā vayappattakāle amhākaṃ dasseyyāsī’’ti vatvā khīramūlaṃ tāva sahassaṃ dāpesi. Purohito taṃ gahetvā nivesanaṃ gantvā brāhmaṇiyā datvā puttassa nāmaggahaṇadivase jātakkhaṇe āvudhānaṃ pajjalitattā ‘‘jotipālo’’tissa nāmaṃ akāsi.
સો મહન્તેન પરિવારેન વડ્ઢમાનો સોળસવસ્સકાલે ઉત્તમરૂપધરો અહોસિ. અથસ્સ પિતા સરીરસમ્પત્તિં ઓલોકેત્વા સહસ્સં દત્વા, ‘‘તાત, તક્કસિલં ગન્ત્વા દિસાપામોક્ખસ્સ આચરિયસ્સ સન્તિકે સિપ્પં ઉપ્પણ્હાહી’’તિ આહ. સો ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા આચરિયભાગં ગહેત્વા માતાપિતરો વન્દિત્વા તત્થ ગન્ત્વા સહસ્સં દત્વા સિપ્પં પટ્ઠપેત્વા સત્તાહેનેવ નિપ્ફત્તિં પાપુણિ. અથસ્સ આચરિયો તુસ્સિત્વા અત્તનો સન્તકં ખગ્ગરતનં સન્ધિયુત્તં મેણ્ડકસિઙ્ગધનું સન્ધિયુત્તં તૂણીરં અત્તનો સન્નાહકઞ્ચુકં ઉણ્હીસઞ્ચ દત્વા ‘‘તાત જોતિપોલ, અહં મહલ્લકો, ઇદાનિ ત્વં ઇમે માણવકે સિક્ખાપેહી’’તિ પઞ્ચસતમાણવકેપિ તસ્સેવ નિય્યાદેસિ. બોધિસત્તો સબ્બં ઉપકરણં ગહેત્વા આચરિયં વન્દિત્વા બારાણસિમેવ આગન્ત્વા માતાપિતરો વન્દિત્વા અટ્ઠાસિ. અથ નં વન્દિત્વા ઠિતં પિતા અવોચ ‘‘ઉગ્ગહિતં તે, તાત, સિપ્પ’’ન્તિ. ‘‘આમ, તાતા’’તિ. સો તસ્સ વચનં સુત્વા રાજકુલં ગન્ત્વા ‘‘પુત્તો મે , દેવ, સિપ્પં સિક્ખિત્વા આગતો, કિં કરોતૂ’’તિ આહ. ‘‘આચરિય, અમ્હે ઉપટ્ઠહતૂ’’તિ. ‘‘પરિબ્બયમસ્સ જાનાથ, દેવા’’તિ. ‘‘સો દેવસિકં સહસ્સં લભતૂ’’તિ. સો ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા ગેહં ગન્ત્વા કુમારં પક્કોસાપેત્વા ‘‘તાત, રાજાનં ઉપટ્ઠહા’’તિ આહ. સો તતો પટ્ઠાય દેવસિકં સહસ્સં લભિત્વા રાજાનં ઉપટ્ઠહિ.
So mahantena parivārena vaḍḍhamāno soḷasavassakāle uttamarūpadharo ahosi. Athassa pitā sarīrasampattiṃ oloketvā sahassaṃ datvā, ‘‘tāta, takkasilaṃ gantvā disāpāmokkhassa ācariyassa santike sippaṃ uppaṇhāhī’’ti āha. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā ācariyabhāgaṃ gahetvā mātāpitaro vanditvā tattha gantvā sahassaṃ datvā sippaṃ paṭṭhapetvā sattāheneva nipphattiṃ pāpuṇi. Athassa ācariyo tussitvā attano santakaṃ khaggaratanaṃ sandhiyuttaṃ meṇḍakasiṅgadhanuṃ sandhiyuttaṃ tūṇīraṃ attano sannāhakañcukaṃ uṇhīsañca datvā ‘‘tāta jotipola, ahaṃ mahallako, idāni tvaṃ ime māṇavake sikkhāpehī’’ti pañcasatamāṇavakepi tasseva niyyādesi. Bodhisatto sabbaṃ upakaraṇaṃ gahetvā ācariyaṃ vanditvā bārāṇasimeva āgantvā mātāpitaro vanditvā aṭṭhāsi. Atha naṃ vanditvā ṭhitaṃ pitā avoca ‘‘uggahitaṃ te, tāta, sippa’’nti. ‘‘Āma, tātā’’ti. So tassa vacanaṃ sutvā rājakulaṃ gantvā ‘‘putto me , deva, sippaṃ sikkhitvā āgato, kiṃ karotū’’ti āha. ‘‘Ācariya, amhe upaṭṭhahatū’’ti. ‘‘Paribbayamassa jānātha, devā’’ti. ‘‘So devasikaṃ sahassaṃ labhatū’’ti. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā gehaṃ gantvā kumāraṃ pakkosāpetvā ‘‘tāta, rājānaṃ upaṭṭhahā’’ti āha. So tato paṭṭhāya devasikaṃ sahassaṃ labhitvā rājānaṃ upaṭṭhahi.
રાજપાદમૂલિકા ઉજ્ઝાયિંસુ – ‘‘મયં જોતિપાલેન કતકમ્મં ન પસ્સામ, દેવસિકં સહસ્સં ગણ્હાતિ, મયમસ્સ સિપ્પં પસ્સિતુકામા’’તિ. રાજા તેસં વચનં સુત્વા પુરોહિતસ્સ કથેસિ. પુરોહિતો ‘‘સાધુ, દેવા’’તિ પુત્તસ્સારોચેસિ. સો ‘‘સાધુ, તાત, ઇતો સત્તમે દિવસે દસ્સેસ્સામિ સિપ્પં, અપિચ રાજા અત્તનો વિજિતે ધનુગ્ગહે સન્નિપાતાપેતૂ’’તિ આહ. પુરોહિતો ગન્ત્વા રઞ્ઞો તમત્થં આરોચેસિ. રાજા નગરે ભેરિં ચરાપેત્વા ધનુગ્ગહે સન્નિપાતાપેસિ. સટ્ઠિસહસ્સા ધનુગ્ગહા સન્નિપતિંસુ. રાજા તેસં સન્નિપતિતભાવં ઞત્વા ‘‘નગરવાસિનો જોતિપાલસ્સ સિપ્પં પસ્સન્તૂ’’તિ નગરે ભેરિં ચરાપેત્વા રાજઙ્ગણં સજ્જાપેત્વા મહાજનપરિવુતો પલ્લઙ્કવરે નિસીદિત્વા ધનુગ્ગહે પક્કોસાપેત્વા ‘‘જોતિપાલો આગચ્છતૂ’’તિ પેસેસિ. સો આચરિયેન દિન્નાનિ ધનુતૂણીરસન્નાહકઞ્ચુકઉણ્હીસાનિ નિવાસનન્તરે ઠપેત્વા ખગ્ગં ગાહાપેત્વા પકતિવેસેન રઞ્ઞો સન્તિકં ગન્ત્વા એકમન્તં અટ્ઠાસિ.
Rājapādamūlikā ujjhāyiṃsu – ‘‘mayaṃ jotipālena katakammaṃ na passāma, devasikaṃ sahassaṃ gaṇhāti, mayamassa sippaṃ passitukāmā’’ti. Rājā tesaṃ vacanaṃ sutvā purohitassa kathesi. Purohito ‘‘sādhu, devā’’ti puttassārocesi. So ‘‘sādhu, tāta, ito sattame divase dassessāmi sippaṃ, apica rājā attano vijite dhanuggahe sannipātāpetū’’ti āha. Purohito gantvā rañño tamatthaṃ ārocesi. Rājā nagare bheriṃ carāpetvā dhanuggahe sannipātāpesi. Saṭṭhisahassā dhanuggahā sannipatiṃsu. Rājā tesaṃ sannipatitabhāvaṃ ñatvā ‘‘nagaravāsino jotipālassa sippaṃ passantū’’ti nagare bheriṃ carāpetvā rājaṅgaṇaṃ sajjāpetvā mahājanaparivuto pallaṅkavare nisīditvā dhanuggahe pakkosāpetvā ‘‘jotipālo āgacchatū’’ti pesesi. So ācariyena dinnāni dhanutūṇīrasannāhakañcukauṇhīsāni nivāsanantare ṭhapetvā khaggaṃ gāhāpetvā pakativesena rañño santikaṃ gantvā ekamantaṃ aṭṭhāsi.
ધનુગ્ગહા ‘‘જોતિપાલો કિર ધનુસિપ્પં દસ્સેતું આગતો, ધનું અગ્ગહેત્વા પન આગતત્તા અમ્હાકં હત્થતો ધનું ગહેતુકામો ભવિસ્સતિ , નાસ્સ દસ્સામા’’તિ કતિકં કરિંસુ. રાજા જોતિપાલં આમન્તેત્વા ‘‘સિપ્પં દસ્સેહી’’તિ આહ. સો સાણિં પરિક્ખિપાપેત્વા અન્તોસાણિયં ઠિતો સાટકં અપનેત્વા સન્નાહકઞ્ચુકં પવેસેત્વા ઉણ્હીસં સીસે પટિમુઞ્ચિત્વા મેણ્ડકસિઙ્ગધનુમ્હિ પવાલવણ્ણં જિયં આરોપેત્વા તૂણીરં પિટ્ઠે બન્ધિત્વા ખગ્ગં વામતો કત્વા વજિરગ્ગં નારાચં નખપિટ્ઠેન પરિવત્તેત્વા સાણિં વિવરિત્વા પથવિં ભિન્દિત્વા અલઙ્કતનાગકુમારો વિય નિક્ખમિત્વા ગન્ત્વા રઞ્ઞો અપચિતિં દસ્સેત્વા અટ્ઠાસિ. તં દિસ્વા મહાજના વગ્ગન્તિ નદન્તિ અપ્ફોટેન્તિ સેળેન્તિ. રાજા ‘‘દસ્સેહિ, જોતિપાલ, સિપ્પ’’ન્તિ આહ. દેવ, તુમ્હાકં ધનુગ્ગહેસુ અક્ખણવેધિવાલવેધિસરવેધિસદ્દવેધિનો ચત્તારો ધનુગ્ગહે પક્કોસાપેહીતિ. અથ રાજા પક્કોસાપેસિ.
Dhanuggahā ‘‘jotipālo kira dhanusippaṃ dassetuṃ āgato, dhanuṃ aggahetvā pana āgatattā amhākaṃ hatthato dhanuṃ gahetukāmo bhavissati , nāssa dassāmā’’ti katikaṃ kariṃsu. Rājā jotipālaṃ āmantetvā ‘‘sippaṃ dassehī’’ti āha. So sāṇiṃ parikkhipāpetvā antosāṇiyaṃ ṭhito sāṭakaṃ apanetvā sannāhakañcukaṃ pavesetvā uṇhīsaṃ sīse paṭimuñcitvā meṇḍakasiṅgadhanumhi pavālavaṇṇaṃ jiyaṃ āropetvā tūṇīraṃ piṭṭhe bandhitvā khaggaṃ vāmato katvā vajiraggaṃ nārācaṃ nakhapiṭṭhena parivattetvā sāṇiṃ vivaritvā pathaviṃ bhinditvā alaṅkatanāgakumāro viya nikkhamitvā gantvā rañño apacitiṃ dassetvā aṭṭhāsi. Taṃ disvā mahājanā vagganti nadanti apphoṭenti seḷenti. Rājā ‘‘dassehi, jotipāla, sippa’’nti āha. Deva, tumhākaṃ dhanuggahesu akkhaṇavedhivālavedhisaravedhisaddavedhino cattāro dhanuggahe pakkosāpehīti. Atha rājā pakkosāpesi.
મહાસત્તો રાજઙ્ગણે ચતુરસ્સપરિચ્છેદબ્ભન્તરે મણ્ડલં કત્વા ચતૂસુ કણ્ણેસુ ચત્તારો ધનુગ્ગહે ઠપેત્વા એકેકસ્સ તિંસ તિંસ કણ્ડસહસ્સાનિ દાપેત્વા એકેકસ્સ સન્તિકે એકેકં કણ્ડદાયકં ઠપેત્વા સયં વજિરગ્ગં નારાચં ગહેત્વા મણ્ડલમજ્ઝે ઠત્વા ‘‘મહારાજ, ઇમે ચત્તારો ધનુગ્ગહા એકપ્પહારેનેવ સરે ખિપિત્વા મં વિજ્ઝન્તુ, અહં એતેહિ ખિત્તકણ્ડાનિ નિવારેસ્સામી’’તિ આહ. રાજા ‘‘એવં કરોથા’’તિ આણાપેસિ. ધનુગ્ગહા આહંસુ, ‘‘મહારાજ, મયં અક્ખણવેધિવાલવેધિસરવેધિસદ્દવેધિનો, જોતિપાલો તરુણદારકો, ન મયં વિજ્ઝિસ્સામા’’તિ. મહાસત્તો ‘‘સચે સક્કોથ, વિજ્ઝથ મ’’ન્તિ આહ. તે ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા એકપ્પહારેનેવ કણ્ડાનિ ખિપિંસુ. મહાસત્તો તાનિ નારાચેન પહરિત્વા યથા વા તથા વા ન પાતેસિ, બોધિકોટ્ઠકં પન પરિક્ખિપન્તો વિય તાલેન તાલં, વાલેન વાલં, દણ્ડકેન દણ્ડકં, વાજેન વાજં અનતિક્કમન્તો ખિપિત્વા સરગબ્ભં અકાસિ. ધનુગ્ગહાનં કણ્ડાનિ ખીણાનિ. સો તેસં કણ્ડખીણભાવં ઞત્વા સરગબ્ભં અવિનાસેન્તોવ ઉપ્પતિત્વા ગન્ત્વા રઞ્ઞો સન્તિકે અટ્ઠાસિ. મહાજનો ઉન્નાદેન્તો વગ્ગન્તો અપ્ફોટેન્તો સેળેન્તો અચ્છરં પહરન્તો મહાકોલાહલં કત્વા વત્થાભરણાદીનિ ખિપિ. એવં એકરાસિભૂતં અટ્ઠારસકોટિસઙ્ખ્યં ધનં અહોસિ.
Mahāsatto rājaṅgaṇe caturassaparicchedabbhantare maṇḍalaṃ katvā catūsu kaṇṇesu cattāro dhanuggahe ṭhapetvā ekekassa tiṃsa tiṃsa kaṇḍasahassāni dāpetvā ekekassa santike ekekaṃ kaṇḍadāyakaṃ ṭhapetvā sayaṃ vajiraggaṃ nārācaṃ gahetvā maṇḍalamajjhe ṭhatvā ‘‘mahārāja, ime cattāro dhanuggahā ekappahāreneva sare khipitvā maṃ vijjhantu, ahaṃ etehi khittakaṇḍāni nivāressāmī’’ti āha. Rājā ‘‘evaṃ karothā’’ti āṇāpesi. Dhanuggahā āhaṃsu, ‘‘mahārāja, mayaṃ akkhaṇavedhivālavedhisaravedhisaddavedhino, jotipālo taruṇadārako, na mayaṃ vijjhissāmā’’ti. Mahāsatto ‘‘sace sakkotha, vijjhatha ma’’nti āha. Te ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā ekappahāreneva kaṇḍāni khipiṃsu. Mahāsatto tāni nārācena paharitvā yathā vā tathā vā na pātesi, bodhikoṭṭhakaṃ pana parikkhipanto viya tālena tālaṃ, vālena vālaṃ, daṇḍakena daṇḍakaṃ, vājena vājaṃ anatikkamanto khipitvā saragabbhaṃ akāsi. Dhanuggahānaṃ kaṇḍāni khīṇāni. So tesaṃ kaṇḍakhīṇabhāvaṃ ñatvā saragabbhaṃ avināsentova uppatitvā gantvā rañño santike aṭṭhāsi. Mahājano unnādento vagganto apphoṭento seḷento accharaṃ paharanto mahākolāhalaṃ katvā vatthābharaṇādīni khipi. Evaṃ ekarāsibhūtaṃ aṭṭhārasakoṭisaṅkhyaṃ dhanaṃ ahosi.
અથ નં રાજા પુચ્છિ – ‘‘કિં સિપ્પં નામેતં જોતિપાલા’’તિ? સરપટિબાહનં નામ, દેવાતિ. અઞ્ઞે એતં જાનન્તા અત્થીતિ. સકલજમ્બુદીપે મં ઠપેત્વા અઞ્ઞો નત્થિ, દેવાતિ. અપરં દસ્સેહિ, તાતાતિ. દેવ, એતે તાવ ચતૂસુ કણ્ણેસુ ઠત્વા ચત્તારોપિ જના મં વિજ્ઝિતું ન સક્ખિંસુ, અહં પનેતે ચતૂસુ કણ્ણેસુ ઠિતે એકેનેવ સરેન વિજ્ઝિસ્સામીતિ. ધનુગ્ગહા ઠાતું ન ઉસ્સહિંસુ. મહાસત્તો ચતૂસુ કણ્ણેસુ ચતસ્સો કદલિયો ઠપાપેત્વા નારાચપુઙ્ખે રત્તસુત્તકં બન્ધિત્વા એકં કદલિં સન્ધાય ખિપિ. નારાચો તં કદલિં વિજ્ઝિત્વા તતો દુતિયં, તતો તતિયં, તતો ચતુત્થં, તતો પઠમં વિદ્ધમેવ વિજ્ઝિત્વા પુન તસ્સ હત્થેયેવ પતિટ્ઠહિ. કદલિયો સુત્તપરિક્ખિત્તા અટ્ઠંસુ. મહાજનો ઉન્નાદસહસ્સાનિ પવત્તેસિ. રાજા ‘‘કિં સિપ્પં નામેતં, તાતા’’તિ? ચક્કવિદ્ધં નામ, દેવાતિ. અપરમ્પિ દસ્સેહિ, તાતાતિ. મહાસત્તો સરલટ્ઠિં નામ, સરરજ્જું નામ, સરવેધિં નામ દસ્સેસિ, સરપાસાદં નામ, સરસોપાનં નામ, સરમણ્ડપં નામ, સરપાકારં નામ, સરપોક્ખરણિં નામ અકાસિ, સરપદુમં નામ પુપ્ફાપેસિ, સરવસ્સં નામ વસ્સાપેસિ. ઇતિ અઞ્ઞેહિ અસાધારણાનિ ઇમાનિ દ્વાદસ સિપ્પાનિ દસ્સેત્વા પુન અઞ્ઞેહિ અસાધારણેયેવ સત્ત મહાકાયે પદાલેસિ, અટ્ઠઙ્ગુલબહલં ઉદુમ્બરપદરં વિજ્ઝિ, ચતુરઙ્ગુલબહલં અસનપદરં, દ્વઙ્ગુલબહલં તમ્બપટ્ટં, એકઙ્ગુલબહલં અયપટ્ટં, એકાબદ્ધં ફલકસતં વિનિવિજ્ઝિત્વા પલાલસકટવાલુકસકટપદરસકટાનં પુરિમભાગેન સરં ખિપિત્વા પચ્છાભાગેન નિક્ખમાપેસિ, પચ્છાભાગેન સરં ખિપિત્વા પુરિમભાગેન નિક્ખમાપેસિ, ઉદકે ચતુઉસભં, થલે અટ્ઠઉસભટ્ઠાનં કણ્ડં પેસેસિ. વાતિઙ્ગણસઞ્ઞાય ઉસભમત્તકે વાલં વિજ્ઝિ. બોધિસત્તો સરે ખિપિત્વા આકાસે સરપાસાદાદીનિ કત્વા પુન એકેન સરેન તે સરે પાતેન્તો ભઙ્ગવિભઙ્ગે અકાસીતિ ‘‘સરભઙ્ગો’’તિ નામ પઞ્ઞાતો. તસ્સ એત્તકાનિ સિપ્પાનિ દસ્સેન્તસ્સેવ સૂરિયો અત્થઙ્ગતો.
Atha naṃ rājā pucchi – ‘‘kiṃ sippaṃ nāmetaṃ jotipālā’’ti? Sarapaṭibāhanaṃ nāma, devāti. Aññe etaṃ jānantā atthīti. Sakalajambudīpe maṃ ṭhapetvā añño natthi, devāti. Aparaṃ dassehi, tātāti. Deva, ete tāva catūsu kaṇṇesu ṭhatvā cattāropi janā maṃ vijjhituṃ na sakkhiṃsu, ahaṃ panete catūsu kaṇṇesu ṭhite ekeneva sarena vijjhissāmīti. Dhanuggahā ṭhātuṃ na ussahiṃsu. Mahāsatto catūsu kaṇṇesu catasso kadaliyo ṭhapāpetvā nārācapuṅkhe rattasuttakaṃ bandhitvā ekaṃ kadaliṃ sandhāya khipi. Nārāco taṃ kadaliṃ vijjhitvā tato dutiyaṃ, tato tatiyaṃ, tato catutthaṃ, tato paṭhamaṃ viddhameva vijjhitvā puna tassa hattheyeva patiṭṭhahi. Kadaliyo suttaparikkhittā aṭṭhaṃsu. Mahājano unnādasahassāni pavattesi. Rājā ‘‘kiṃ sippaṃ nāmetaṃ, tātā’’ti? Cakkaviddhaṃ nāma, devāti. Aparampi dassehi, tātāti. Mahāsatto saralaṭṭhiṃ nāma, sararajjuṃ nāma, saravedhiṃ nāma dassesi, sarapāsādaṃ nāma, sarasopānaṃ nāma, saramaṇḍapaṃ nāma, sarapākāraṃ nāma, sarapokkharaṇiṃ nāma akāsi, sarapadumaṃ nāma pupphāpesi, saravassaṃ nāma vassāpesi. Iti aññehi asādhāraṇāni imāni dvādasa sippāni dassetvā puna aññehi asādhāraṇeyeva satta mahākāye padālesi, aṭṭhaṅgulabahalaṃ udumbarapadaraṃ vijjhi, caturaṅgulabahalaṃ asanapadaraṃ, dvaṅgulabahalaṃ tambapaṭṭaṃ, ekaṅgulabahalaṃ ayapaṭṭaṃ, ekābaddhaṃ phalakasataṃ vinivijjhitvā palālasakaṭavālukasakaṭapadarasakaṭānaṃ purimabhāgena saraṃ khipitvā pacchābhāgena nikkhamāpesi, pacchābhāgena saraṃ khipitvā purimabhāgena nikkhamāpesi, udake catuusabhaṃ, thale aṭṭhausabhaṭṭhānaṃ kaṇḍaṃ pesesi. Vātiṅgaṇasaññāya usabhamattake vālaṃ vijjhi. Bodhisatto sare khipitvā ākāse sarapāsādādīni katvā puna ekena sarena te sare pātento bhaṅgavibhaṅge akāsīti ‘‘sarabhaṅgo’’ti nāma paññāto. Tassa ettakāni sippāni dassentasseva sūriyo atthaṅgato.
અથસ્સ રાજા સેનાપતિટ્ઠાનં પટિજાનિત્વા ‘‘જોતિપાલ, અજ્જ વિકાલો, સ્વે ત્વં સેનાપતિટ્ઠાનં સક્કારં ગણ્હિસ્સસિ, કેસમસ્સું કારેત્વા ન્હત્વા એહી’’તિ તં દિવસં પરિબ્બયત્થાય સતસહસ્સં અદાસિ. મહાસત્તો ‘‘ઇમિના મય્હં અત્થો નત્થી’’તિ અટ્ઠારસકોટિસઙ્ખ્યં ધનં સામિકાનઞ્ઞેવ દત્વા મહન્તેન પરિવારેન ન્હાયિતું નદિં ગન્ત્વા કેસમસ્સું કારેત્વા ન્હત્વા સબ્બાલઙ્કારપ્પટિમણ્ડિતો અનોપમાય સિરિયા નિવેસનં પવિસિત્વા નાનગ્ગરસભોજનં ભુઞ્જિત્વા સિરિસયનં અભિરુય્હ નિપન્નો દ્વે યામે સયિત્વા પચ્છિમયામે પબુદ્ધો ઉટ્ઠાય પલ્લઙ્કં આભુજિત્વા સયનપિટ્ઠે નિસિન્નોવ અત્તનો સિપ્પસ્સ આદિમજ્ઝપરિયોસાનં ઓલોકેન્તો ‘‘મમ સિપ્પસ્સ આદિતોવ પરમારણં પઞ્ઞાયતિ, મજ્ઝે કિલેસપરિભોગો, પરિયોસાને નિરયમ્હિ પટિસન્ધિ, પાણાતિપાતો કિલેસપરિભોગેસુ ચ અધિમત્તપ્પમાદો નિરયે પટિસન્ધિં દેતિ, રઞ્ઞા મય્હં મહન્તં સેનાપતિટ્ઠાનં દિન્નં, મહન્તં મે ઇસ્સરિયં ભવિસ્સતિ, ભરિયા ચ પુત્તધીતરો ચ બહૂ ભવિસ્સન્તિ. કિલેસવત્થુ ખો પન વેપુલ્લગતં દુચ્ચજં હોતિ, ઇદાનેવ નિક્ખમિત્વા એકકોવ અરઞ્ઞં પવિસિત્વા ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિતું યુત્તં મય્હ’’ન્તિ મહાસયનતો ઉટ્ઠાય કઞ્ચિ અજાનાપેન્તો પાસાદા ઓરુય્હ અગ્ગદ્વારેન નિક્ખમિત્વા એકકોવ અરઞ્ઞં પવિસિત્વા ગોધાવરિનદીતીરે તિયોજનિકં કપિટ્ઠવનં સન્ધાય પાયાસિ.
Athassa rājā senāpatiṭṭhānaṃ paṭijānitvā ‘‘jotipāla, ajja vikālo, sve tvaṃ senāpatiṭṭhānaṃ sakkāraṃ gaṇhissasi, kesamassuṃ kāretvā nhatvā ehī’’ti taṃ divasaṃ paribbayatthāya satasahassaṃ adāsi. Mahāsatto ‘‘iminā mayhaṃ attho natthī’’ti aṭṭhārasakoṭisaṅkhyaṃ dhanaṃ sāmikānaññeva datvā mahantena parivārena nhāyituṃ nadiṃ gantvā kesamassuṃ kāretvā nhatvā sabbālaṅkārappaṭimaṇḍito anopamāya siriyā nivesanaṃ pavisitvā nānaggarasabhojanaṃ bhuñjitvā sirisayanaṃ abhiruyha nipanno dve yāme sayitvā pacchimayāme pabuddho uṭṭhāya pallaṅkaṃ ābhujitvā sayanapiṭṭhe nisinnova attano sippassa ādimajjhapariyosānaṃ olokento ‘‘mama sippassa āditova paramāraṇaṃ paññāyati, majjhe kilesaparibhogo, pariyosāne nirayamhi paṭisandhi, pāṇātipāto kilesaparibhogesu ca adhimattappamādo niraye paṭisandhiṃ deti, raññā mayhaṃ mahantaṃ senāpatiṭṭhānaṃ dinnaṃ, mahantaṃ me issariyaṃ bhavissati, bhariyā ca puttadhītaro ca bahū bhavissanti. Kilesavatthu kho pana vepullagataṃ duccajaṃ hoti, idāneva nikkhamitvā ekakova araññaṃ pavisitvā isipabbajjaṃ pabbajituṃ yuttaṃ mayha’’nti mahāsayanato uṭṭhāya kañci ajānāpento pāsādā oruyha aggadvārena nikkhamitvā ekakova araññaṃ pavisitvā godhāvarinadītīre tiyojanikaṃ kapiṭṭhavanaṃ sandhāya pāyāsi.
તસ્સ નિક્ખન્તભાવં ઞત્વા સક્કો વિસ્સકમ્મં પક્કોસાપેત્વા ‘‘તાત, જાતિપાલો અભિનિક્ખમનં નિક્ખન્તો, મહાસમાગમો ભવિસ્સતિ, ગોધાવરિનદીતીરે કપિટ્ઠવને અસ્સમં માપેત્વા પબ્બજિતપરિક્ખારે પટિયાદેહી’’તિ આહ. સો તથા અકાસિ. મહાસત્તો તં ઠાનં પત્વા એકપદિકમગ્ગં દિસ્વા ‘‘પબ્બજિતાનં વસનટ્ઠાનેન ભવિતબ્બ’’ન્તિ તેન મગ્ગેન તત્થ ગન્ત્વા કઞ્ચિ અપસ્સન્તો પણ્ણસાલં પવિસિત્વા પબ્બજિતપરિક્ખારે દિસ્વા ‘‘સક્કો દેવરાજા મમ નિક્ખન્તભાવં અઞ્ઞાસિ મઞ્ઞે’’તિ ચિન્તેત્વા સાટકં અપનેત્વા રત્તવાકચિરં નિવાસેત્વા ચ પારુપિત્વા ચ અજિનચમ્મં એકંસગતં અકાસિ, જટામણ્ડલં બન્ધિત્વા ખારિકાજં અંસે કત્વા કત્તરદણ્ડં ગહેત્વા પણ્ણસાલતો નિક્ખમિત્વા ચઙ્કમં આરુય્હ કતિપયવારે અપરાપરં ચઙ્કમિત્વા પબ્બજ્જાસિરિયા વનં ઉપસોભયમાનો કસિણપરિકમ્મં કત્વા પબ્બજિતતો સત્તમે દિવસે અટ્ઠ સમાપત્તિયો પઞ્ચ અભિઞ્ઞાયો ચ નિબ્બત્તેત્વા ઉઞ્છાચરિયાય વનમૂલફલાહારો એકકોવ વિહાસિ. માતાપિતરો મિત્તસુહજ્જાદયો ઞાતિવગ્ગાપિસ્સ તં અપસ્સન્તા રોદન્તા પરિદેવન્તા વિચરન્તિ.
Tassa nikkhantabhāvaṃ ñatvā sakko vissakammaṃ pakkosāpetvā ‘‘tāta, jātipālo abhinikkhamanaṃ nikkhanto, mahāsamāgamo bhavissati, godhāvarinadītīre kapiṭṭhavane assamaṃ māpetvā pabbajitaparikkhāre paṭiyādehī’’ti āha. So tathā akāsi. Mahāsatto taṃ ṭhānaṃ patvā ekapadikamaggaṃ disvā ‘‘pabbajitānaṃ vasanaṭṭhānena bhavitabba’’nti tena maggena tattha gantvā kañci apassanto paṇṇasālaṃ pavisitvā pabbajitaparikkhāre disvā ‘‘sakko devarājā mama nikkhantabhāvaṃ aññāsi maññe’’ti cintetvā sāṭakaṃ apanetvā rattavākaciraṃ nivāsetvā ca pārupitvā ca ajinacammaṃ ekaṃsagataṃ akāsi, jaṭāmaṇḍalaṃ bandhitvā khārikājaṃ aṃse katvā kattaradaṇḍaṃ gahetvā paṇṇasālato nikkhamitvā caṅkamaṃ āruyha katipayavāre aparāparaṃ caṅkamitvā pabbajjāsiriyā vanaṃ upasobhayamāno kasiṇaparikammaṃ katvā pabbajitato sattame divase aṭṭha samāpattiyo pañca abhiññāyo ca nibbattetvā uñchācariyāya vanamūlaphalāhāro ekakova vihāsi. Mātāpitaro mittasuhajjādayo ñātivaggāpissa taṃ apassantā rodantā paridevantā vicaranti.
અથેકો વનચરકો અરઞ્ઞં પવિસિત્વા કપિટ્ઠકઅસ્સમપદે નિસિન્નં મહાસત્તં દિસ્વા સઞ્જાનિત્વા ગન્ત્વા તેન સદ્ધિં પટિસન્થારં કત્વા નગરં ગન્ત્વા તસ્સ માતાપિતૂનં આરોચેસિ. તે રઞ્ઞો આરોચયિંસુ. રાજા ‘‘એથ નં પસ્સિસ્સામા’’તિ તસ્સ માતાપિતરો ગહેત્વા મહાજનપરિવુતો વનચરકેન દેસિતેન મગ્ગેન ગોધાવરિનદીતીરં પાપુણિ. બોધિસત્તો નદીતીરં આગન્ત્વા આકાસે નિસિન્નો ધમ્મં દેસેત્વા તે સબ્બે અસ્સમપદં પવેસેત્વા તત્રપિ તેસં આકાસે નિસિન્નોવ કામેસુ આદીનવં પકાસેત્વા ધમ્મં દેસેસિ. રાજાનં આદિં કત્વા સબ્બેવ પબ્બજિંસુ. બોધિસત્તો ઇસિગણપરિવુતો તત્થેવ વસિ. અથસ્સ તત્થ વસનભાવો સકલજમ્બુદીપે પાકટો અહોસિ. અઞ્ઞેપિ રાજાનો રટ્ઠવાસીહિ સદ્ધિં આગન્ત્વા તસ્સ સન્તિકે પબ્બજિંસુ, સમાગમો મહા અહોસિ. અનુપુબ્બેન અનેકસતસહસ્સપરિસા અહેસું. યો કામવિતક્કં વા બ્યાપાદવિતક્કં વા વિહિંસાવિતક્કં વા વિતક્કેતિ, મહાસત્તો ગન્ત્વા તસ્સ પુરતો આકાસે નિસીદિત્વા ધમ્મં દેસેતિ, કસિણપરિકમ્મં આચિક્ખતિ. તસ્સોવાદે ઠત્વા અટ્ઠ સમાપત્તિયો ઉપ્પાદેત્વા ઝાનનિપ્ફત્તિં પત્તા સાલિસ્સરો મેણ્ડિસ્સરો પબ્બતો કાળદેવિલો કિસવચ્છો અનુસિસ્સો નારદોતિ સત્ત જેટ્ઠન્તેવાસિનો અહેસું. અપરભાગે કપિટ્ઠકઅસ્સમો પરિપૂરિ. ઇસિગણસ્સ વસનોકાસો નપ્પહોતિ.
Atheko vanacarako araññaṃ pavisitvā kapiṭṭhakaassamapade nisinnaṃ mahāsattaṃ disvā sañjānitvā gantvā tena saddhiṃ paṭisanthāraṃ katvā nagaraṃ gantvā tassa mātāpitūnaṃ ārocesi. Te rañño ārocayiṃsu. Rājā ‘‘etha naṃ passissāmā’’ti tassa mātāpitaro gahetvā mahājanaparivuto vanacarakena desitena maggena godhāvarinadītīraṃ pāpuṇi. Bodhisatto nadītīraṃ āgantvā ākāse nisinno dhammaṃ desetvā te sabbe assamapadaṃ pavesetvā tatrapi tesaṃ ākāse nisinnova kāmesu ādīnavaṃ pakāsetvā dhammaṃ desesi. Rājānaṃ ādiṃ katvā sabbeva pabbajiṃsu. Bodhisatto isigaṇaparivuto tattheva vasi. Athassa tattha vasanabhāvo sakalajambudīpe pākaṭo ahosi. Aññepi rājāno raṭṭhavāsīhi saddhiṃ āgantvā tassa santike pabbajiṃsu, samāgamo mahā ahosi. Anupubbena anekasatasahassaparisā ahesuṃ. Yo kāmavitakkaṃ vā byāpādavitakkaṃ vā vihiṃsāvitakkaṃ vā vitakketi, mahāsatto gantvā tassa purato ākāse nisīditvā dhammaṃ deseti, kasiṇaparikammaṃ ācikkhati. Tassovāde ṭhatvā aṭṭha samāpattiyo uppādetvā jhānanipphattiṃ pattā sālissaro meṇḍissaro pabbato kāḷadevilo kisavaccho anusisso nāradoti satta jeṭṭhantevāsino ahesuṃ. Aparabhāge kapiṭṭhakaassamo paripūri. Isigaṇassa vasanokāso nappahoti.
અથ મહાસત્તો સાલિસ્સરં આમન્તેત્વા ‘‘સાલિસ્સર, અયં અસ્સમો ઇસિગણસ્સ નપ્પહોતિ, ત્વં ઇમં ઇસિગણં ગહેત્વા મજ્ઝરઞ્ઞો વિજિતે કલપ્પચુલ્લકનિગમં ઉપનિસ્સાય વસાહી’’તિ આહ. સો ‘‘સાધૂ’’તિ તસ્સ વચનં સમ્પટિચ્છિત્વા અનેકસહસ્સં ઇસિગણં ગહેત્વા ગન્ત્વા તત્થ વાસં કપ્પેસિ. મનુસ્સેસુ આગન્ત્વા પબ્બજન્તેસુ પુન અસ્સમો પરિપૂરિ. બોધિસત્તો મેણ્ડિસ્સરં આમન્તેત્વા, ‘‘મેણ્ડિસ્સર, ત્વં ઇમં ઇસિગણં આદાય સુરટ્ઠજનપદસ્સ સીમન્તરે સાતોદિકા નામ નદી અત્થિ, તસ્સા તીરે વસાહી’’તિ ઉય્યોજેસિ, પુન કપિટ્ઠકઅસ્સમો પરિપૂરિ. એતેનુપાયેન તતિયવારે પબ્બતં આમન્તેત્વા ‘‘પબ્બત, ત્વં મહાઅટવિયં અઞ્જનપબ્બતો નામ અત્થિ, તં ઉપનિસ્સાય વસાહી’’તિ પેસેસિ. ચતુત્થવારે કાળદેવિલં આમન્તેત્વા ‘‘કાળદેવિલ, ત્વં દક્ખિણપથે અવન્તિરટ્ઠે ઘનસેલપબ્બતો નામ અત્થિ, તં ઉપનિસ્સાય વસાહી’’તિ પેસેસિ. પુન કપિટ્ઠકઅસ્સમો પરિપૂરિ, પઞ્ચસુ ઠાનેસુ અનેકસતસહસ્સઇસિગણો અહોસિ. કિસવચ્છો પન મહાસત્તં આપુચ્છિત્વા દણ્ડકિરઞ્ઞો વિજિતે કુમ્ભવતિનગરં નામ અત્થિ, તં ઉપનિસ્સાય ઉય્યાને વિહાસિ. નારદો મજ્ઝિમદેસે અઞ્જનગિરિનામકે પબ્બતજાલન્તરે વિહાસિ. અનુસિસ્સો પન મહાસત્તસ્સ સન્તિકેવ અહોસિ.