Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઉદાનપાળિ • Udānapāḷi

    ૨. સત્તજટિલસુત્તં

    2. Sattajaṭilasuttaṃ

    ૫૨. એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ પુબ્બારામે મિગારમાતુપાસાદે. તેન ખો પન સમયેન ભગવા સાયન્હસમયં પટિસલ્લાના વુટ્ઠિતો બહિદ્વારકોટ્ઠકે નિસિન્નો હોતિ. અથ ખો રાજા પસેનદિ કોસલો યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિ.

    52. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati pubbārāme migāramātupāsāde. Tena kho pana samayena bhagavā sāyanhasamayaṃ paṭisallānā vuṭṭhito bahidvārakoṭṭhake nisinno hoti. Atha kho rājā pasenadi kosalo yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi.

    તેન ખો પન સમયેન સત્ત ચ જટિલા, સત્ત ચ નિગણ્ઠા, સત્ત ચ અચેલકા, સત્ત ચ એકસાટકા, સત્ત ચ પરિબ્બાજકા, પરૂળ્હકચ્છનખલોમા ખારિવિવિધમાદાય 1 ભગવતો અવિદૂરે અતિક્કમન્તિ.

    Tena kho pana samayena satta ca jaṭilā, satta ca nigaṇṭhā, satta ca acelakā, satta ca ekasāṭakā, satta ca paribbājakā, parūḷhakacchanakhalomā khārivividhamādāya 2 bhagavato avidūre atikkamanti.

    અદ્દસા ખો રાજા પસેનદિ કોસલો તે સત્ત ચ જટિલે, સત્ત ચ નિગણ્ઠે, સત્ત ચ અચેલકે, સત્ત ચ એકસાટકે, સત્ત ચ પરિબ્બાજકે , પરૂળ્હકચ્છનખલોમે ખારિવિવિધમાદાય ભગવતો અવિદૂરે અતિક્કમન્તે. દિસ્વાન ઉટ્ઠાયાસના એકંસં ઉત્તરાસઙ્ગં કરિત્વા દક્ખિણજાણુમણ્ડલં પથવિયં 3 નિહન્ત્વા યેન તે સત્ત ચ જટિલા, સત્ત ચ નિગણ્ઠા, સત્ત ચ અચેલકા, સત્ત ચ એકસાટકા, સત્ત ચ પરિબ્બાજકા, તેનઞ્જલિં પણામેત્વા તિક્ખત્તું નામં સાવેસિ – ‘‘રાજાહં, ભન્તે, પસેનદિ કોસલો; રાજાહં, ભન્તે, પસેનદિ કોસલો; રાજાહં, ભન્તે, પસેનદિ કોસલો’’તિ.

    Addasā kho rājā pasenadi kosalo te satta ca jaṭile, satta ca nigaṇṭhe, satta ca acelake, satta ca ekasāṭake, satta ca paribbājake , parūḷhakacchanakhalome khārivividhamādāya bhagavato avidūre atikkamante. Disvāna uṭṭhāyāsanā ekaṃsaṃ uttarāsaṅgaṃ karitvā dakkhiṇajāṇumaṇḍalaṃ pathaviyaṃ 4 nihantvā yena te satta ca jaṭilā, satta ca nigaṇṭhā, satta ca acelakā, satta ca ekasāṭakā, satta ca paribbājakā, tenañjaliṃ paṇāmetvā tikkhattuṃ nāmaṃ sāvesi – ‘‘rājāhaṃ, bhante, pasenadi kosalo; rājāhaṃ, bhante, pasenadi kosalo; rājāhaṃ, bhante, pasenadi kosalo’’ti.

    અથ ખો રાજા પસેનદિ કોસલો અચિરપક્કન્તેસુ તેસુ સત્તસુ ચ જટિલેસુ, સત્તસુ ચ નિગણ્ઠેસુ, સત્તસુ ચ અચેલકેસુ, સત્તસુ ચ એકસાટકેસુ, સત્તસુ ચ પરિબ્બાજકેસુ, યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નો ખો રાજા પસેનદિ કોસલો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘યે ખો 5 ભન્તે, લોકે અરહન્તો વા અરહત્તમગ્ગં વા સમાપન્ના એતે તેસં અઞ્ઞતરે’’તિ 6.

    Atha kho rājā pasenadi kosalo acirapakkantesu tesu sattasu ca jaṭilesu, sattasu ca nigaṇṭhesu, sattasu ca acelakesu, sattasu ca ekasāṭakesu, sattasu ca paribbājakesu, yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho rājā pasenadi kosalo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘ye kho 7 bhante, loke arahanto vā arahattamaggaṃ vā samāpannā ete tesaṃ aññatare’’ti 8.

    ‘‘દુજ્જાનં ખો એતં, મહારાજ, તયા ગિહિના કામભોગિના પુત્તસમ્બાધસયનં અજ્ઝાવસન્તેન કાસિકચન્દનં પચ્ચનુભોન્તેન માલાગન્ધવિલેપનં ધારયન્તેન જાતરૂપરજતં સાદિયન્તેન – ઇમે વા અરહન્તો, ઇમે વા અરહત્તમગ્ગં સમાપન્નાતિ.

    ‘‘Dujjānaṃ kho etaṃ, mahārāja, tayā gihinā kāmabhoginā puttasambādhasayanaṃ ajjhāvasantena kāsikacandanaṃ paccanubhontena mālāgandhavilepanaṃ dhārayantena jātarūparajataṃ sādiyantena – ime vā arahanto, ime vā arahattamaggaṃ samāpannāti.

    ‘‘સંવાસેન ખો, મહારાજ, સીલં વેદિતબ્બં. તઞ્ચ ખો દીઘેન અદ્ધુના ન ઇત્તરં 9, મનસિકરોતા નો અમનસિકરોતા, પઞ્ઞવતા નો દુપ્પઞ્ઞેન. સંવોહારેન ખો, મહારાજ, સોચેય્યં વેદિતબ્બં. તઞ્ચ ખો દીઘેન અદ્ધુના ન ઇત્તરં, મનસિકરોતા નો અમનસિકરોતા, પઞ્ઞવતા નો દુપ્પઞ્ઞેન. આપદાસુ ખો, મહારાજ, થામો વેદિતબ્બો. સો ચ ખો દીઘેન અદ્ધુના ન ઇત્તરં, મનસિકરોતા નો અમનસિકરોતા, પઞ્ઞવતા નો દુપ્પઞ્ઞેન. સાકચ્છાય ખો, મહારાજ, પઞ્ઞા વેદિતબ્બા. સા ચ ખો દીઘેન અદ્ધુના ન ઇત્તરં, મનસિકરોતા નો અમનસિકરોતા, પઞ્ઞવતા નો દુપ્પઞ્ઞેના’’તિ .

    ‘‘Saṃvāsena kho, mahārāja, sīlaṃ veditabbaṃ. Tañca kho dīghena addhunā na ittaraṃ 10, manasikarotā no amanasikarotā, paññavatā no duppaññena. Saṃvohārena kho, mahārāja, soceyyaṃ veditabbaṃ. Tañca kho dīghena addhunā na ittaraṃ, manasikarotā no amanasikarotā, paññavatā no duppaññena. Āpadāsu kho, mahārāja, thāmo veditabbo. So ca kho dīghena addhunā na ittaraṃ, manasikarotā no amanasikarotā, paññavatā no duppaññena. Sākacchāya kho, mahārāja, paññā veditabbā. Sā ca kho dīghena addhunā na ittaraṃ, manasikarotā no amanasikarotā, paññavatā no duppaññenā’’ti .

    ‘‘અચ્છરિયં, ભન્તે, અબ્ભુતં, ભન્તે! યાવ સુભાસિતં ચિદં 11, ભન્તે, ભગવતા – ‘દુજ્જાનં ખો એતં, મહારાજ, તયા ગિહિના પુત્તસમ્બાધસયનં અજ્ઝાવસન્તેન કાસિકચન્દનં પચ્ચનુભોન્તેન માલાગન્ધવિલેપનં ધારયન્તેન જાતરૂપરજતં સાદિયન્તેન – ઇમે વા અરહન્તો, ઇમે વા અરહત્તમગ્ગં સમાપન્નાતિ. સંવાસેન ખો, મહારાજ, સીલં વેદિતબ્બં…પે॰… સાકચ્છાય ખો, મહારાજ, પઞ્ઞા વેદિતબ્બા. સા ચ ખો દીઘેન અદ્ધુના ન ઇત્તરં, મનસિકરોતા નો અમનસિકરોતા, પઞ્ઞવતા નો દુપ્પઞ્ઞેના’’’તિ.

    ‘‘Acchariyaṃ, bhante, abbhutaṃ, bhante! Yāva subhāsitaṃ cidaṃ 12, bhante, bhagavatā – ‘dujjānaṃ kho etaṃ, mahārāja, tayā gihinā puttasambādhasayanaṃ ajjhāvasantena kāsikacandanaṃ paccanubhontena mālāgandhavilepanaṃ dhārayantena jātarūparajataṃ sādiyantena – ime vā arahanto, ime vā arahattamaggaṃ samāpannāti. Saṃvāsena kho, mahārāja, sīlaṃ veditabbaṃ…pe… sākacchāya kho, mahārāja, paññā veditabbā. Sā ca kho dīghena addhunā na ittaraṃ, manasikarotā no amanasikarotā, paññavatā no duppaññenā’’’ti.

    ‘‘એતે, ભન્તે, મમ પુરિસા ચોરા 13 ઓચરકા જનપદં ઓચરિત્વા ગચ્છન્તિ. તેહિ પઠમં ઓચિણ્ણં અહં પચ્છા ઓસારિસ્સામિ 14. ઇદાનિ તે, ભન્તે, તં રજોજલ્લં પવાહેત્વા સુન્હાતા સુવિલિત્તા કપ્પિતકેસમસ્સૂ ઓદાતવત્થવસના પઞ્ચહિ કામગુણેહિ સમપ્પિતા સમઙ્ગિભૂતા પરિચારેસ્સન્તી’’ 15 તિ.

    ‘‘Ete, bhante, mama purisā corā 16 ocarakā janapadaṃ ocaritvā gacchanti. Tehi paṭhamaṃ ociṇṇaṃ ahaṃ pacchā osārissāmi 17. Idāni te, bhante, taṃ rajojallaṃ pavāhetvā sunhātā suvilittā kappitakesamassū odātavatthavasanā pañcahi kāmaguṇehi samappitā samaṅgibhūtā paricāressantī’’ 18 ti.

    અથ ખો ભગવા એતમત્થં વિદિત્વા તાયં વેલાયં ઇમં ઉદાનં ઉદાનેસિ –

    Atha kho bhagavā etamatthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –

    ‘‘ન વાયમેય્ય સબ્બત્થ, નાઞ્ઞસ્સ પુરિસો સિયા;

    ‘‘Na vāyameyya sabbattha, nāññassa puriso siyā;

    નાઞ્ઞં નિસ્સાય જીવેય્ય, ધમ્મેન ન વણિં 19 ચરે’’તિ. દુતિયં;

    Nāññaṃ nissāya jīveyya, dhammena na vaṇiṃ 20 care’’ti. dutiyaṃ;







    Footnotes:
    1. ખારીવિધમાદાય (ક॰ સં॰ નિ॰ ૧.૧૨૨; દી॰ નિ॰ ૧.૨૮૦)
    2. khārīvidhamādāya (ka. saṃ. ni. 1.122; dī. ni. 1.280)
    3. પઠવિયં (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    4. paṭhaviyaṃ (sī. syā. pī.)
    5. યે ચ ખો (સી॰), યે ચ તે (સ્યા॰), યે નુ કેચિ ખો (પી॰), યે તે (સં॰ નિ॰ ૧.૧૨૨), યે નુ ખો કેચિ (?)
    6. અઞ્ઞતરાતિ (સી॰ ક॰), અઞ્ઞતરોતિ (સ્યા॰ પી॰)
    7. ye ca kho (sī.), ye ca te (syā.), ye nu keci kho (pī.), ye te (saṃ. ni. 1.122), ye nu kho keci (?)
    8. aññatarāti (sī. ka.), aññataroti (syā. pī.)
    9. ન ઇત્તરેન (સ્યા॰ સી॰ સ્યા॰ અટ્ઠ॰)
    10. na ittarena (syā. sī. syā. aṭṭha.)
    11. સુભાસિતમિદં (સં॰ નિ॰ ૧.૧૨૨)
    12. subhāsitamidaṃ (saṃ. ni. 1.122)
    13. ચરા (સં॰ નિ॰ ૧.૧૨૨)
    14. ઓતરિસ્સામિ (સી॰ સ્યા॰ પી॰), ઓયાયિસ્સામિ (સી॰ સ્યા॰ અટ્ઠ॰), ઓસાપયિસ્સામિ (સં॰ નિ॰ ૧.૧૨૨)
    15. ચારિયન્તિ (સ્યા॰)
    16. carā (saṃ. ni. 1.122)
    17. otarissāmi (sī. syā. pī.), oyāyissāmi (sī. syā. aṭṭha.), osāpayissāmi (saṃ. ni. 1.122)
    18. cāriyanti (syā.)
    19. વાણિં (સી॰), વણી (સ્યા॰ પી॰), વાણિજં (ક॰)
    20. vāṇiṃ (sī.), vaṇī (syā. pī.), vāṇijaṃ (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઉદાન-અટ્ઠકથા • Udāna-aṭṭhakathā / ૨. સત્તજટિલસુત્તવણ્ણના • 2. Sattajaṭilasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact