Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya |
૯. સત્થારવન્દનાસુત્તં
9. Satthāravandanāsuttaṃ
૨૬૫. સાવત્થિયં જેતવને. ‘‘ભૂતપુબ્બં, ભિક્ખવે, સક્કો દેવાનમિન્દો માતલિં સઙ્ગાહકં આમન્તેસિ – ‘યોજેહિ, સમ્મ માતલિ, સહસ્સયુત્તં આજઞ્ઞરથં, ઉય્યાનભૂમિં ગચ્છામ સુભૂમિં દસ્સનાયા’તિ. ‘એવં ભદ્દન્તવા’તિ ખો, ભિક્ખવે, માતલિ સઙ્ગાહકો સક્કસ્સ દેવાનમિન્દસ્સ પટિસ્સુત્વા સહસ્સયુત્તં આજઞ્ઞરથં યોજેત્વા સક્કસ્સ દેવાનમિન્દસ્સ પટિવેદેસિ – ‘યુત્તો ખો તે, મારિસ, સહસ્સયુત્તો આજઞ્ઞરથો. યસ્સ દાનિ કાલં મઞ્ઞસી’’’તિ. અથ ખો, ભિક્ખવે, સક્કો દેવાનમિન્દો વેજયન્તપાસાદા ઓરોહન્તો અઞ્જલિં કત્વા સુદં ભગવન્તં નમસ્સતિ. અથ ખો, ભિક્ખવે, માતલિ સઙ્ગાહકો સક્કં દેવાનમિન્દં ગાથાય અજ્ઝભાસિ –
265. Sāvatthiyaṃ jetavane. ‘‘Bhūtapubbaṃ, bhikkhave, sakko devānamindo mātaliṃ saṅgāhakaṃ āmantesi – ‘yojehi, samma mātali, sahassayuttaṃ ājaññarathaṃ, uyyānabhūmiṃ gacchāma subhūmiṃ dassanāyā’ti. ‘Evaṃ bhaddantavā’ti kho, bhikkhave, mātali saṅgāhako sakkassa devānamindassa paṭissutvā sahassayuttaṃ ājaññarathaṃ yojetvā sakkassa devānamindassa paṭivedesi – ‘yutto kho te, mārisa, sahassayutto ājaññaratho. Yassa dāni kālaṃ maññasī’’’ti. Atha kho, bhikkhave, sakko devānamindo vejayantapāsādā orohanto añjaliṃ katvā sudaṃ bhagavantaṃ namassati. Atha kho, bhikkhave, mātali saṅgāhako sakkaṃ devānamindaṃ gāthāya ajjhabhāsi –
‘‘યઞ્હિ દેવા મનુસ્સા ચ, તં નમસ્સન્તિ વાસવ;
‘‘Yañhi devā manussā ca, taṃ namassanti vāsava;
અથ કો નામ સો યક્ખો, યં ત્વં સક્ક નમસ્સસી’’તિ.
Atha ko nāma so yakkho, yaṃ tvaṃ sakka namassasī’’ti.
‘‘યો ઇધ સમ્માસમ્બુદ્ધો, અસ્મિં લોકે સદેવકે;
‘‘Yo idha sammāsambuddho, asmiṃ loke sadevake;
અનોમનામં સત્થારં, તં નમસ્સામિ માતલિ.
Anomanāmaṃ satthāraṃ, taṃ namassāmi mātali.
‘‘યેસં રાગો ચ દોસો ચ, અવિજ્જા ચ વિરાજિતા;
‘‘Yesaṃ rāgo ca doso ca, avijjā ca virājitā;
ખીણાસવા અરહન્તો, તે નમસ્સામિ માતલિ.
Khīṇāsavā arahanto, te namassāmi mātali.
‘‘યે રાગદોસવિનયા, અવિજ્જાસમતિક્કમા;
‘‘Ye rāgadosavinayā, avijjāsamatikkamā;
સેક્ખા અપચયારામા, અપ્પમત્તાનુસિક્ખરે;
Sekkhā apacayārāmā, appamattānusikkhare;
તે નમસ્સામિ માતલી’’તિ.
Te namassāmi mātalī’’ti.
‘‘સેટ્ઠા હિ કિર લોકસ્મિં, યે ત્વં સક્ક નમસ્સસિ;
‘‘Seṭṭhā hi kira lokasmiṃ, ye tvaṃ sakka namassasi;
અહમ્પિ તે નમસ્સામિ, યે નમસ્સસિ વાસવા’’તિ.
Ahampi te namassāmi, ye namassasi vāsavā’’ti.
‘‘ઇદં વત્વાન મઘવા, દેવરાજા સુજમ્પતિ;
‘‘Idaṃ vatvāna maghavā, devarājā sujampati;
ભગવન્તં નમસ્સિત્વા, પમુખો રથમારુહી’’તિ.
Bhagavantaṃ namassitvā, pamukho rathamāruhī’’ti.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૯. સત્થારવન્દનાસુત્તવણ્ણના • 9. Satthāravandanāsuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૯. સત્થારવન્દનાસુત્તવણ્ણના • 9. Satthāravandanāsuttavaṇṇanā