Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā |
સવિભઙ્ગસિક્ખાપદવણ્ણના
Savibhaṅgasikkhāpadavaṇṇanā
૧૯૭. પકતિમનુસ્સેહિ ઉત્તરિતરાનં બુદ્ધાદિઉત્તમપુરિસાનં અધિગમધમ્મો ઉત્તરિમનુસ્સધમ્મોતિ આહ ઉત્તરિમનુસ્સાનન્તિઆદિ. પાળિયં (પારા॰ ૧૯૮) ‘‘અત્થિ ચ મે એતે ધમ્મા મયી’’તિ એત્થ મેતિ ઇદં પદપૂરણમત્તં. અધિગન્તબ્બતો અધિગમસઙ્ખાતસ્સ ઝાનાદિનો પુચ્છા અધિગમપુચ્છા, સા ચ ઝાનાદીસુ સામઞ્ઞતો પવત્તાતિ ઇદાનિ તત્થ પઠમજ્ઝાનં વા દુતિયાદીસુ અઞ્ઞતરં વા તત્થાપિ કસિણાદિઆરમ્મણેસુ કતરમારમ્મણં ઝાનં વા લોકુત્તરેસુ ચ સોતાપત્તિમગ્ગં વા સકદાગામિમગ્ગાદીસુ અઞ્ઞતરં વા તત્થાપિ સુઞ્ઞતવિમોક્ખં વા અપ્પણિહિતવિમોક્ખાદીસુ અઞ્ઞતરં વાતિ એવં પચ્ચેકં ભેદનિદ્ધારણવસેન પુચ્છનાકારં દસ્સેતું પાળિયં (પારા॰ ૧૯૮) ‘‘પુન કતમેસં ત્વં ધમ્માનં લાભી’’તિ અયં પુચ્છા દસ્સિતાતિ દટ્ઠબ્બા, તેનાહ પઠમમગ્ગાદીસૂતિઆદિ. યાય અનુક્કમપટિપત્તિયા લોકુત્તરો અધિગમો આગચ્છતિ, સા પુબ્બભાગપટિપત્તિ આગમનપટિપદા. ન સુજ્ઝતીતિ પુચ્છિયમાનો પટિપત્તિક્કમં ઉલ્લઙ્ઘિત્વા કથેતિ. અપનેતબ્બોતિ તયા વુત્તક્કમેનાયં ન સક્કા અધિગન્તુન્તિ અધિગતમાનતો અપનેતબ્બો. સન્નિહિતેસુ કપ્પિયેસુપિ ચતૂસુ પચ્ચયેસુ અલગ્ગત્તા ‘‘આકાસે પાણિસમેન ચેતસા’’તિ વુત્તં. વુત્તસદિસં બ્યાકરણં હોતીતિ યોજના. ખીણાસવપટિપત્તિસદિસા પટિપદા હોતિ સુવિક્ખમ્ભિતકિલેસત્તા. ઇદઞ્ચ અરહત્તં પટિજાનન્તસ્સ વસેન વુત્તં, તેનાહ ખીણાસવસ્સ નામાતિઆદિ. એવં સુવિક્ખમ્ભિતકિલેસસ્સ વત્તનસેક્ખધમ્મપટિજાનનં ઇમિના ભયુપ્પાદનેન, અમ્બિલાદિદસ્સને ખેળુપ્પાદાદિના ચ ન સક્કા વીમંસિતું, તસ્મા તસ્સ વચનેનેવ તં સદ્ધાતબ્બં. અયં ભિક્ખુ સમ્પન્નબ્યાકરણોતિ ઇદં ન કેવલં અભાયનકમેવ સન્ધાય વુત્તં એકચ્ચસ્સ સૂરજાતિકસ્સ પુથુજ્જનસ્સાપિ અભાયનતો, રજ્જનીયારમ્મણાનં બદરસાળવાદિઅમ્બિલમદ્દનાદીનં ઉપનયનેપિ ખેળુપ્પાદાદિતણ્હાપવત્તરહિતં સબ્બથા સુસોધિતમેવ સન્ધાય વુત્તન્તિ ગહેતબ્બં.
197. Pakatimanussehi uttaritarānaṃ buddhādiuttamapurisānaṃ adhigamadhammo uttarimanussadhammoti āha uttarimanussānantiādi. Pāḷiyaṃ (pārā. 198) ‘‘atthi ca me ete dhammā mayī’’ti ettha meti idaṃ padapūraṇamattaṃ. Adhigantabbato adhigamasaṅkhātassa jhānādino pucchā adhigamapucchā, sā ca jhānādīsu sāmaññato pavattāti idāni tattha paṭhamajjhānaṃ vā dutiyādīsu aññataraṃ vā tatthāpi kasiṇādiārammaṇesu kataramārammaṇaṃ jhānaṃ vā lokuttaresu ca sotāpattimaggaṃ vā sakadāgāmimaggādīsu aññataraṃ vā tatthāpi suññatavimokkhaṃ vā appaṇihitavimokkhādīsu aññataraṃ vāti evaṃ paccekaṃ bhedaniddhāraṇavasena pucchanākāraṃ dassetuṃ pāḷiyaṃ (pārā. 198) ‘‘puna katamesaṃ tvaṃ dhammānaṃ lābhī’’ti ayaṃ pucchā dassitāti daṭṭhabbā, tenāha paṭhamamaggādīsūtiādi. Yāya anukkamapaṭipattiyā lokuttaro adhigamo āgacchati, sā pubbabhāgapaṭipatti āgamanapaṭipadā. Na sujjhatīti pucchiyamāno paṭipattikkamaṃ ullaṅghitvā katheti. Apanetabboti tayā vuttakkamenāyaṃ na sakkā adhigantunti adhigatamānato apanetabbo. Sannihitesu kappiyesupi catūsu paccayesu alaggattā ‘‘ākāse pāṇisamena cetasā’’ti vuttaṃ. Vuttasadisaṃ byākaraṇaṃ hotīti yojanā. Khīṇāsavapaṭipattisadisā paṭipadā hoti suvikkhambhitakilesattā. Idañca arahattaṃ paṭijānantassa vasena vuttaṃ, tenāha khīṇāsavassa nāmātiādi. Evaṃ suvikkhambhitakilesassa vattanasekkhadhammapaṭijānanaṃ iminā bhayuppādanena, ambilādidassane kheḷuppādādinā ca na sakkā vīmaṃsituṃ, tasmā tassa vacaneneva taṃ saddhātabbaṃ. Ayaṃ bhikkhu sampannabyākaraṇoti idaṃ na kevalaṃ abhāyanakameva sandhāya vuttaṃ ekaccassa sūrajātikassa puthujjanassāpi abhāyanato, rajjanīyārammaṇānaṃ badarasāḷavādiambilamaddanādīnaṃ upanayanepi kheḷuppādāditaṇhāpavattarahitaṃ sabbathā susodhitameva sandhāya vuttanti gahetabbaṃ.
અસન્તગુણસમ્ભાવનલક્ખણા પાપિચ્છાતિ આહ યા સા ઇધેકચ્ચોતિઆદિ. આદિ-સદ્દેન અસ્સદ્ધોતિઆદિપાઠં સઙ્ગણ્હાતિ. સામઞ્ઞં દુપ્પરામટ્ઠન્તિ સમણધમ્મસઙ્ખાતં સામઞ્ઞં ખણ્ડસીલાદિતાય દુપ્પરામટ્ઠં દુટ્ઠુ ગહિતં નિરયાય નિરયદુક્ખાય તં પુગ્ગલં તત્થ નિરયે ઉપકડ્ઢતિ નિબ્બત્તાપેતીતિ અત્થો. સિથિલોતિ ઓલીયિત્વા કરણેન સિથિલગાહેન કતો, સથેન વા સાઠેય્યેન આદિણ્ણો સિથિલો. પરિબ્બજોતિ સમણભાવો. ભિય્યોતિ પુબ્બે વિજ્જમાનાનં રાગરજાદીનં ઉપરિ અપરમ્પિ રજં આકિરતીતિ અત્થો. ભિક્ખુભાવોતિ અધમ્મિકપટિઞ્ઞામત્તસિદ્ધો ભિક્ખુભાવો. અજાનમેવાતિ એત્થ એવ-સદ્દો અવધારણે અજાનન્તો એવાતિ, ‘‘અજાનમેવ’’ન્તિપિ પાઠો, તત્થ પન એવં જાનામિ એવં પસ્સામીતિ યોજેતબ્બં.
Asantaguṇasambhāvanalakkhaṇā pāpicchāti āha yā sā idhekaccotiādi. Ādi-saddena assaddhotiādipāṭhaṃ saṅgaṇhāti. Sāmaññaṃ dupparāmaṭṭhanti samaṇadhammasaṅkhātaṃ sāmaññaṃ khaṇḍasīlāditāya dupparāmaṭṭhaṃ duṭṭhu gahitaṃ nirayāya nirayadukkhāya taṃ puggalaṃ tattha niraye upakaḍḍhati nibbattāpetīti attho. Sithiloti olīyitvā karaṇena sithilagāhena kato, sathena vā sāṭheyyena ādiṇṇo sithilo. Paribbajoti samaṇabhāvo. Bhiyyoti pubbe vijjamānānaṃ rāgarajādīnaṃ upari aparampi rajaṃ ākiratīti attho. Bhikkhubhāvoti adhammikapaṭiññāmattasiddho bhikkhubhāvo. Ajānamevāti ettha eva-saddo avadhāraṇe ajānanto evāti, ‘‘ajānameva’’ntipi pāṭho, tattha pana evaṃ jānāmi evaṃ passāmīti yojetabbaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૪. ચતુત્થપારાજિકં • 4. Catutthapārājikaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૪. ચતુત્થપારાજિકં • 4. Catutthapārājikaṃ
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / સવિભઙ્ગસિક્ખાપદવણ્ણના • Savibhaṅgasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / સવિભઙ્ગસિક્ખાપદવણ્ણના • Savibhaṅgasikkhāpadavaṇṇanā