Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૧૮૮] ૮. સીહકોત્થુજાતકવણ્ણના
[188] 8. Sīhakotthujātakavaṇṇanā
સીહઙ્ગુલી સીહનખોતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો કોકાલિકં આરબ્ભ કથેસિ. એકદિવસં કિર કોકાલિકો અઞ્ઞેસુ બહુસ્સુતેસુ ધમ્મં કથેન્તેસુ સયમ્પિ કથેતુકામો અહોસીતિ સબ્બં હેટ્ઠા વુત્તનયેનેવ વિત્થારેતબ્બં. તં પન પવત્તિં સુત્વા સત્થા ‘‘ન, ભિક્ખવે, કોકાલિકો ઇદાનેવ અત્તનો સદ્દેન પાકટો જાતો, પુબ્બેપિ પાકટો અહોસી’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Sīhaṅgulī sīhanakhoti idaṃ satthā jetavane viharanto kokālikaṃ ārabbha kathesi. Ekadivasaṃ kira kokāliko aññesu bahussutesu dhammaṃ kathentesu sayampi kathetukāmo ahosīti sabbaṃ heṭṭhā vuttanayeneva vitthāretabbaṃ. Taṃ pana pavattiṃ sutvā satthā ‘‘na, bhikkhave, kokāliko idāneva attano saddena pākaṭo jāto, pubbepi pākaṭo ahosī’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો હિમવન્તપદેસે સીહો હુત્વા એકાય સિઙ્ગાલિયા સદ્ધિં સંવાસમન્વાય પુત્તં પટિલભિ. સો અઙ્ગુલીહિ નખેહિ કેસરેન વણ્ણેન સણ્ઠાનેનાતિ ઇમેહિ આકારેહિ પિતુસદિસો અહોસિ, સદ્દેન માતુસદિસો. અથેકદિવસં દેવે વસ્સિત્વા વિગતે સીહેસુ નદિત્વા સીહકીળં કીળન્તેસુ સોપિ તેસં અન્તરે નદિતુકામો હુત્વા સિઙ્ગાલિકં નાદં નદિ. અથસ્સ સદ્દં સુત્વા સીહા તુણ્હી અહેસું. તસ્સ સદ્દં સુત્વા અપરો બોધિસત્તસ્સ સજાતિપુત્તો ‘‘તાત, અયં સીહો વણ્ણાદીહિ અમ્હેહિ સમાનો, સદ્દો પનસ્સ અઞ્ઞાદિસો, કો નામેસો’’તિ પુચ્છન્તો પઠમં ગાથમાહ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto himavantapadese sīho hutvā ekāya siṅgāliyā saddhiṃ saṃvāsamanvāya puttaṃ paṭilabhi. So aṅgulīhi nakhehi kesarena vaṇṇena saṇṭhānenāti imehi ākārehi pitusadiso ahosi, saddena mātusadiso. Athekadivasaṃ deve vassitvā vigate sīhesu naditvā sīhakīḷaṃ kīḷantesu sopi tesaṃ antare naditukāmo hutvā siṅgālikaṃ nādaṃ nadi. Athassa saddaṃ sutvā sīhā tuṇhī ahesuṃ. Tassa saddaṃ sutvā aparo bodhisattassa sajātiputto ‘‘tāta, ayaṃ sīho vaṇṇādīhi amhehi samāno, saddo panassa aññādiso, ko nāmeso’’ti pucchanto paṭhamaṃ gāthamāha –
૭૫.
75.
‘‘સીહઙ્ગુલી સીહનખો, સીહપાદપતિટ્ઠિતો;
‘‘Sīhaṅgulī sīhanakho, sīhapādapatiṭṭhito;
સો સીહો સીહસઙ્ઘમ્હિ, એકો નદતિ અઞ્ઞથા’’તિ.
So sīho sīhasaṅghamhi, eko nadati aññathā’’ti.
તત્થ સીહપાદપતિટ્ઠિતોતિ સીહપાદેહેવ પતિટ્ઠિતો. એકો નદતિ અઞ્ઞથાતિ એકોવ અવસેસસીહેહિ અસદિસેન સિઙ્ગાલસદ્દેન નદન્તો અઞ્ઞથા નદતિ.
Tattha sīhapādapatiṭṭhitoti sīhapādeheva patiṭṭhito. Eko nadati aññathāti ekova avasesasīhehi asadisena siṅgālasaddena nadanto aññathā nadati.
તં સુત્વા બોધિસત્તો ‘‘તાત, એસ તવ ભાતા સિઙ્ગાલિયા પુત્તો, રૂપેન મયા સદિસો, સદ્દેન માતરા સદિસો’’તિ વત્વા સિઙ્ગાલિપુત્તં આમન્તેત્વા ‘‘તાત, ત્વં ઇતો પટ્ઠાય ઇધ વસન્તો અપ્પસદ્દો વસ, સચે પુન નદિસ્સસિ, સિઙ્ગાલભાવં તે જાનિસ્સન્તી’’તિ ઓવદન્તો દુતિયં ગાથમાહ –
Taṃ sutvā bodhisatto ‘‘tāta, esa tava bhātā siṅgāliyā putto, rūpena mayā sadiso, saddena mātarā sadiso’’ti vatvā siṅgāliputtaṃ āmantetvā ‘‘tāta, tvaṃ ito paṭṭhāya idha vasanto appasaddo vasa, sace puna nadissasi, siṅgālabhāvaṃ te jānissantī’’ti ovadanto dutiyaṃ gāthamāha –
૭૬.
76.
‘‘મા ત્વં નદિ રાજપુત્ત, અપ્પસદ્દો વને વસ;
‘‘Mā tvaṃ nadi rājaputta, appasaddo vane vasa;
સરેન ખો તં જાનેય્યું, ન હિ તે પેત્તિકો સરો’’તિ.
Sarena kho taṃ jāneyyuṃ, na hi te pettiko saro’’ti.
તત્થ રાજપુત્તાતિ સીહસ્સ મિગરઞ્ઞો પુત્ત. ઇમઞ્ચ પન ઓવાદં સુત્વા પુન સો નદિતું નામ ન ઉસ્સહિ.
Tattha rājaputtāti sīhassa migarañño putta. Imañca pana ovādaṃ sutvā puna so nadituṃ nāma na ussahi.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા સિઙ્ગાલો કોકાલિકો અહોસિ, સજાતિપુત્તો રાહુલો, મિગરાજા પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā siṅgālo kokāliko ahosi, sajātiputto rāhulo, migarājā pana ahameva ahosi’’nti.
સીહકોત્થુજાતકવણ્ણના અટ્ઠમા.
Sīhakotthujātakavaṇṇanā aṭṭhamā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૧૮૮. સીહકોત્થુજાતકં • 188. Sīhakotthujātakaṃ