Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચરિયાપિટકપાળિ • Cariyāpiṭakapāḷi

    ૮. સિવિરાજચરિયા

    8. Sivirājacariyā

    ૫૧.

    51.

    ‘‘અરિટ્ઠસવ્હયે નગરે, સિવિનામાસિ ખત્તિયો;

    ‘‘Ariṭṭhasavhaye nagare, sivināmāsi khattiyo;

    નિસજ્જ પાસાદવરે, એવં ચિન્તેસહં તદા.

    Nisajja pāsādavare, evaṃ cintesahaṃ tadā.

    ૫૨.

    52.

    ‘‘‘યં કિઞ્ચિ માનુસં દાનં, અદિન્નં મે ન વિજ્જતિ;

    ‘‘‘Yaṃ kiñci mānusaṃ dānaṃ, adinnaṃ me na vijjati;

    યોપિ યાચેય્ય મં ચક્ખું, દદેય્યં અવિકમ્પિતો’.

    Yopi yāceyya maṃ cakkhuṃ, dadeyyaṃ avikampito’.

    ૫૩.

    53.

    ‘‘મમ સઙ્કપ્પમઞ્ઞાય, સક્કો દેવાનમિસ્સરો;

    ‘‘Mama saṅkappamaññāya, sakko devānamissaro;

    નિસિન્નો દેવપરિસાય, ઇદં વચનમબ્રવિ.

    Nisinno devaparisāya, idaṃ vacanamabravi.

    ૫૪.

    54.

    ‘‘‘નિસજ્જ પાસાદવરે, સિવિરાજા મહિદ્ધિકો;

    ‘‘‘Nisajja pāsādavare, sivirājā mahiddhiko;

    ચિન્તેન્તો વિવિધં દાનં, અદેય્યં સો ન પસ્સતિ.

    Cintento vividhaṃ dānaṃ, adeyyaṃ so na passati.

    ૫૫.

    55.

    ‘‘‘તથં નુ વિતથં નેતં, હન્દ વીમંસયામિ તં;

    ‘‘‘Tathaṃ nu vitathaṃ netaṃ, handa vīmaṃsayāmi taṃ;

    મુહુત્તં આગમેય્યાથ, યાવ જાનામિ તં મનં’.

    Muhuttaṃ āgameyyātha, yāva jānāmi taṃ manaṃ’.

    ૫૬.

    56.

    ‘‘પવેધમાનો પલિતસિરો, વલિગત્તો 1 જરાતુરો;

    ‘‘Pavedhamāno palitasiro, valigatto 2 jarāturo;

    અન્ધવણ્ણોવ હુત્વાન, રાજાનં ઉપસઙ્કમિ.

    Andhavaṇṇova hutvāna, rājānaṃ upasaṅkami.

    ૫૭.

    57.

    ‘‘સો તદા પગ્ગહેત્વાન, વામં દક્ખિણબાહુ ચ;

    ‘‘So tadā paggahetvāna, vāmaṃ dakkhiṇabāhu ca;

    સિરસ્મિં અઞ્જલિં કત્વા, ઇદં વચનમબ્રવિ.

    Sirasmiṃ añjaliṃ katvā, idaṃ vacanamabravi.

    ૫૮.

    58.

    ‘‘‘યાચામિ તં મહારાજ, ધમ્મિક રટ્ઠવડ્ઢન;

    ‘‘‘Yācāmi taṃ mahārāja, dhammika raṭṭhavaḍḍhana;

    તવ દાનરતા કિત્તિ, ઉગ્ગતા દેવમાનુસે.

    Tava dānaratā kitti, uggatā devamānuse.

    ૫૯.

    59.

    ‘‘‘ઉભોપિ નેત્તા નયના, અન્ધા ઉપહતા મમ;

    ‘‘‘Ubhopi nettā nayanā, andhā upahatā mama;

    એકં મે નયનં દેહિ, ત્વમ્પિ એકેન યાપય’.

    Ekaṃ me nayanaṃ dehi, tvampi ekena yāpaya’.

    ૬૦.

    60.

    ‘‘તસ્સાહં વચનં સુત્વા, હટ્ઠો સંવિગ્ગમાનસો;

    ‘‘Tassāhaṃ vacanaṃ sutvā, haṭṭho saṃviggamānaso;

    કતઞ્જલી વેદજાતો, ઇદં વચનમબ્રવિં.

    Katañjalī vedajāto, idaṃ vacanamabraviṃ.

    ૬૧.

    61.

    ‘‘‘ઇદાનાહં ચિન્તયિત્વાન, પાસાદતો ઇધાગતો;

    ‘‘‘Idānāhaṃ cintayitvāna, pāsādato idhāgato;

    ત્વં મમ ચિત્તમઞ્ઞાય, નેત્તં યાચિતુમાગતો.

    Tvaṃ mama cittamaññāya, nettaṃ yācitumāgato.

    ૬૨.

    62.

    ‘‘‘અહો મે માનસં સિદ્ધં, સઙ્કપ્પો પરિપૂરિતો;

    ‘‘‘Aho me mānasaṃ siddhaṃ, saṅkappo paripūrito;

    અદિન્નપુબ્બં દાનવરં, અજ્જ દસ્સામિ યાચકે.

    Adinnapubbaṃ dānavaraṃ, ajja dassāmi yācake.

    ૬૩.

    63.

    ‘‘‘એહિ સિવક ઉટ્ઠેહિ, મા દન્ધયિ મા પવેધયિ;

    ‘‘‘Ehi sivaka uṭṭhehi, mā dandhayi mā pavedhayi;

    ઉભોપિ નયનં દેહિ, ઉપ્પાટેત્વા વણિબ્બકે’.

    Ubhopi nayanaṃ dehi, uppāṭetvā vaṇibbake’.

    ૬૪.

    64.

    ‘‘તતો સો ચોદિતો મય્હં, સિવકો વચનં કરો;

    ‘‘Tato so codito mayhaṃ, sivako vacanaṃ karo;

    ઉદ્ધરિત્વાન પાદાસિ, તાલમિઞ્જંવ યાચકે.

    Uddharitvāna pādāsi, tālamiñjaṃva yācake.

    ૬૫.

    65.

    ‘‘દદમાનસ્સ દેન્તસ્સ, દિન્નદાનસ્સ મે સતો;

    ‘‘Dadamānassa dentassa, dinnadānassa me sato;

    ચિત્તસ્સ અઞ્ઞથા નત્થિ, બોધિયાયેવ કારણા.

    Cittassa aññathā natthi, bodhiyāyeva kāraṇā.

    ૬૬.

    66.

    ‘‘ન મે દેસ્સા ઉભો ચક્ખૂ, અત્તા ન મે ન દેસ્સિયો;

    ‘‘Na me dessā ubho cakkhū, attā na me na dessiyo;

    સબ્બઞ્ઞુતં પિયં મય્હં, તસ્મા ચક્ખું અદાસહ’’ન્તિ.

    Sabbaññutaṃ piyaṃ mayhaṃ, tasmā cakkhuṃ adāsaha’’nti.

    સિવિરાજચરિયં અટ્ઠમં.

    Sivirājacariyaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. વલિતગત્તો (સી॰)
    2. valitagatto (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ચરિયાપિટક-અટ્ઠકથા • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā / ૮. સિવિરાજચરિયાવણ્ણના • 8. Sivirājacariyāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact