Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચરિયાપિટકપાળિ • Cariyāpiṭakapāḷi

    ૨. સોમનસ્સચરિયા

    2. Somanassacariyā

    .

    7.

    ‘‘પુનાપરં યદા હોમિ, ઇન્દપત્થે પુરુત્તમે;

    ‘‘Punāparaṃ yadā homi, indapatthe puruttame;

    કામિતો દયિતો પુત્તો, સોમનસ્સોતિ વિસ્સુતો.

    Kāmito dayito putto, somanassoti vissuto.

    .

    8.

    ‘‘સીલવા ગુણસમ્પન્નો, કલ્યાણપટિભાનવા;

    ‘‘Sīlavā guṇasampanno, kalyāṇapaṭibhānavā;

    વુડ્ઢાપચાયી હિરીમા, સઙ્ગહેસુ ચ કોવિદો.

    Vuḍḍhāpacāyī hirīmā, saṅgahesu ca kovido.

    .

    9.

    ‘‘તસ્સ રઞ્ઞો પતિકરો, અહોસિ કુહકતાપસો;

    ‘‘Tassa rañño patikaro, ahosi kuhakatāpaso;

    આરામં માલાવચ્છઞ્ચ, રોપયિત્વાન જીવતિ.

    Ārāmaṃ mālāvacchañca, ropayitvāna jīvati.

    ૧૦.

    10.

    ‘‘તમહં દિસ્વાન કુહકં, થુસરાસિંવ અતણ્ડુલં;

    ‘‘Tamahaṃ disvāna kuhakaṃ, thusarāsiṃva ataṇḍulaṃ;

    દુમંવ અન્તો સુસિરં, કદલિંવ અસારકં.

    Dumaṃva anto susiraṃ, kadaliṃva asārakaṃ.

    ૧૧.

    11.

    ‘‘નત્થિમસ્સ સતં ધમ્મો, સામઞ્ઞાપગતો અયં;

    ‘‘Natthimassa sataṃ dhammo, sāmaññāpagato ayaṃ;

    હિરીસુક્કધમ્મજહિતો, જીવિતવુત્તિકારણા.

    Hirīsukkadhammajahito, jīvitavuttikāraṇā.

    ૧૨.

    12.

    ‘‘કુપિતો અહુ 1 પચ્ચન્તો, અટવીહિ પરન્તિહિ;

    ‘‘Kupito ahu 2 paccanto, aṭavīhi parantihi;

    તં નિસેધેતું ગચ્છન્તો, અનુસાસિ પિતા મમં.

    Taṃ nisedhetuṃ gacchanto, anusāsi pitā mamaṃ.

    ૧૩.

    13.

    ‘‘‘મા પમજ્જિ તુવં તાત, જટિલં ઉગ્ગતાપનં;

    ‘‘‘Mā pamajji tuvaṃ tāta, jaṭilaṃ uggatāpanaṃ;

    યદિચ્છકં પવત્તેહિ, સબ્બકામદદો હિ સો’.

    Yadicchakaṃ pavattehi, sabbakāmadado hi so’.

    ૧૪.

    14.

    ‘‘તમહં ગન્ત્વાનુપટ્ઠાનં, ઇદં વચનમબ્રવિં;

    ‘‘Tamahaṃ gantvānupaṭṭhānaṃ, idaṃ vacanamabraviṃ;

    ‘કચ્ચિ તે ગહપતિ કુસલં, કિં વા તે આહરીયતુ’.

    ‘Kacci te gahapati kusalaṃ, kiṃ vā te āharīyatu’.

    ૧૫.

    15.

    ‘‘તેન સો કુપિતો આસિ, કુહકો માનનિસ્સિતો;

    ‘‘Tena so kupito āsi, kuhako mānanissito;

    ‘ઘાતાપેમિ તુવં અજ્જ, રટ્ઠા પબ્બાજયામિ વા’.

    ‘Ghātāpemi tuvaṃ ajja, raṭṭhā pabbājayāmi vā’.

    ૧૬.

    16.

    ‘‘નિસેધયિત્વા પચ્ચન્તં, રાજા કુહકમબ્રવિ;

    ‘‘Nisedhayitvā paccantaṃ, rājā kuhakamabravi;

    ‘કચ્ચિ તે ભન્તે ખમનીયં, સમ્માનો તે પવત્તિતો’.

    ‘Kacci te bhante khamanīyaṃ, sammāno te pavattito’.

    ૧૭.

    17.

    ‘‘તસ્સ આચિક્ખતી પાપો, કુમારો યથા નાસિયો;

    ‘‘Tassa ācikkhatī pāpo, kumāro yathā nāsiyo;

    તસ્સ તં વચનં સુત્વા, આણાપેસિ મહીપતિ.

    Tassa taṃ vacanaṃ sutvā, āṇāpesi mahīpati.

    ૧૮.

    18.

    ‘‘‘સીસં તત્થેવ છિન્દિત્વા, કત્વાન ચતુખણ્ડિકં;

    ‘‘‘Sīsaṃ tattheva chinditvā, katvāna catukhaṇḍikaṃ;

    રથિયા રથિયં દસ્સેથ, સા ગતિ જટિલહીળિતા’.

    Rathiyā rathiyaṃ dassetha, sā gati jaṭilahīḷitā’.

    ૧૯.

    19.

    ‘‘તત્થ કારણિકા ગન્ત્વા, ચણ્ડા લુદ્દા અકારુણા;

    ‘‘Tattha kāraṇikā gantvā, caṇḍā luddā akāruṇā;

    માતુઅઙ્કે નિસિન્નસ્સ, આકડ્ઢિત્વા નયન્તિ મં.

    Mātuaṅke nisinnassa, ākaḍḍhitvā nayanti maṃ.

    ૨૦.

    20.

    ‘‘તેસાહં એવમવચં, બન્ધતં ગાળ્હબન્ધનં;

    ‘‘Tesāhaṃ evamavacaṃ, bandhataṃ gāḷhabandhanaṃ;

    ‘રઞ્ઞો દસ્સેથ મં ખિપ્પં, રાજકિરિયાનિ અત્થિ મે’.

    ‘Rañño dassetha maṃ khippaṃ, rājakiriyāni atthi me’.

    ૨૧.

    21.

    ‘‘તે મં રઞ્ઞો દસ્સયિંસુ, પાપસ્સ પાપસેવિનો;

    ‘‘Te maṃ rañño dassayiṃsu, pāpassa pāpasevino;

    દિસ્વાન તં સઞ્ઞાપેસિં, મમઞ્ચ વસમાનયિં.

    Disvāna taṃ saññāpesiṃ, mamañca vasamānayiṃ.

    ૨૨.

    22.

    ‘‘સો મં તત્થ ખમાપેસિ, મહારજ્જમદાસિ મે;

    ‘‘So maṃ tattha khamāpesi, mahārajjamadāsi me;

    સોહં તમં દાલયિત્વા, પબ્બજિં અનગારિયં.

    Sohaṃ tamaṃ dālayitvā, pabbajiṃ anagāriyaṃ.

    ૨૩.

    23.

    ‘‘ન મે દેસ્સં મહારજ્જં, કામભોગો ન દેસ્સિયો;

    ‘‘Na me dessaṃ mahārajjaṃ, kāmabhogo na dessiyo;

    સબ્બઞ્ઞુતં પિયં મય્હં, તસ્મા રજ્જં પરિચ્ચજિ’’ન્તિ.

    Sabbaññutaṃ piyaṃ mayhaṃ, tasmā rajjaṃ pariccaji’’nti.

    સોમનસ્સચરિયં દુતિયં.

    Somanassacariyaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. અહોસિ (સી॰), આસિ (સ્યા॰)
    2. ahosi (sī.), āsi (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ચરિયાપિટક-અટ્ઠકથા • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā / ૨. સોમનસ્સચરિયાવણ્ણના • 2. Somanassacariyāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact