Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઉદાનપાળિ • Udānapāḷi

    ૭. સુભૂતિસુત્તં

    7. Subhūtisuttaṃ

    ૫૭. એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન આયસ્મા સુભૂતિ ભગવતો અવિદૂરે નિસિન્નો હોતિ પલ્લઙ્કં આભુજિત્વા ઉજું કાયં પણિધાય અવિતક્કં સમાધિં સમાપજ્જિત્વા.

    57. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena āyasmā subhūti bhagavato avidūre nisinno hoti pallaṅkaṃ ābhujitvā ujuṃ kāyaṃ paṇidhāya avitakkaṃ samādhiṃ samāpajjitvā.

    અદ્દસા ખો ભગવા આયસ્મન્તં સુભૂતિં અવિદૂરે નિસિન્નં પલ્લઙ્કં આભુજિત્વા ઉજું કાયં પણિધાય અવિતક્કં સમાધિં સમાપન્નં.

    Addasā kho bhagavā āyasmantaṃ subhūtiṃ avidūre nisinnaṃ pallaṅkaṃ ābhujitvā ujuṃ kāyaṃ paṇidhāya avitakkaṃ samādhiṃ samāpannaṃ.

    અથ ખો ભગવા એતમત્થં વિદિત્વા તાયં વેલાયં ઇમં ઉદાનં ઉદાનેસિ –

    Atha kho bhagavā etamatthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –

    ‘‘યસ્સ વિતક્કા વિધૂપિતા,

    ‘‘Yassa vitakkā vidhūpitā,

    અજ્ઝત્તં સુવિકપ્પિતા અસેસા;

    Ajjhattaṃ suvikappitā asesā;

    તં સઙ્ગમતિચ્ચ અરૂપસઞ્ઞી,

    Taṃ saṅgamaticca arūpasaññī,

    ચતુયોગાતિગતો ન જાતુ મેતી’’તિ 1. સત્તમં;

    Catuyogātigato na jātu metī’’ti 2. sattamaṃ;







    Footnotes:
    1. ન જાતિમેતીતિ (સ્યા॰ પી॰ અટ્ઠ॰ પાઠન્તરં)
    2. na jātimetīti (syā. pī. aṭṭha. pāṭhantaraṃ)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઉદાન-અટ્ઠકથા • Udāna-aṭṭhakathā / ૭. સુભૂતિસુત્તવણ્ણના • 7. Subhūtisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact