Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi |
5. ஸூசிலோமஸுத்தங்
5. Sūcilomasuttaṃ
ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா க³யாயங் விஹரதி டங்கிதமஞ்சே ஸூசிலோமஸ்ஸ யக்க²ஸ்ஸ ப⁴வனே. தேன கோ² பன ஸமயேன க²ரோ ச யக்கோ² ஸூசிலோமோ ச யக்கோ² ப⁴க³வதோ அவிதூ³ரே அதிக்கமந்தி. அத² கோ² க²ரோ யக்கோ² ஸூசிலோமங் யக்க²ங் ஏதத³வோச – ‘‘ஏஸோ ஸமணோ’’தி. ‘‘நேஸோ ஸமணோ, ஸமணகோ ஏஸோ. யாவாஹங் ஜானாமி 1 யதி³ வா ஸோ ஸமணோ 2, யதி³ வா ஸோ ஸமணகோ’’தி 3.
Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā gayāyaṃ viharati ṭaṅkitamañce sūcilomassa yakkhassa bhavane. Tena kho pana samayena kharo ca yakkho sūcilomo ca yakkho bhagavato avidūre atikkamanti. Atha kho kharo yakkho sūcilomaṃ yakkhaṃ etadavoca – ‘‘eso samaṇo’’ti. ‘‘Neso samaṇo, samaṇako eso. Yāvāhaṃ jānāmi 4 yadi vā so samaṇo 5, yadi vā so samaṇako’’ti 6.
அத² கோ² ஸூசிலோமோ யக்கோ² யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வதோ காயங் உபனாமேஸி. அத² கோ² ப⁴க³வா காயங் அபனாமேஸி. அத² கோ² ஸூசிலோமோ யக்கோ² ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘பா⁴யஸி மங், ஸமணா’’தி? ‘‘ந க்²வாஹங் தங், ஆவுஸோ, பா⁴யாமி; அபி ச தே ஸப்ப²ஸ்ஸோ பாபகோ’’தி.
Atha kho sūcilomo yakkho yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavato kāyaṃ upanāmesi. Atha kho bhagavā kāyaṃ apanāmesi. Atha kho sūcilomo yakkho bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘bhāyasi maṃ, samaṇā’’ti? ‘‘Na khvāhaṃ taṃ, āvuso, bhāyāmi; api ca te sapphasso pāpako’’ti.
‘‘பஞ்ஹங் தங், ஸமண, புச்சி²ஸ்ஸாமி. ஸசே மே ந ப்³யாகரிஸ்ஸஸி, சித்தங் வா தே கி²பிஸ்ஸாமி, ஹத³யங் வா தே பா²லெஸ்ஸாமி, பாதே³ஸு வா க³ஹெத்வா பாரக³ங்கா³ய கி²பிஸ்ஸாமீ’’தி.
‘‘Pañhaṃ taṃ, samaṇa, pucchissāmi. Sace me na byākarissasi, cittaṃ vā te khipissāmi, hadayaṃ vā te phālessāmi, pādesu vā gahetvā pāragaṅgāya khipissāmī’’ti.
‘‘ந க்²வாஹங் தங், ஆவுஸோ, பஸ்ஸாமி ஸதே³வகே லோகே ஸமாரகே ஸப்³ரஹ்மகே ஸஸ்ஸமணப்³ராஹ்மணியா பஜாய ஸதே³வமனுஸ்ஸாய யோ மே சித்தங் வா கி²பெய்ய ஹத³யங் வா பா²லெய்ய பாதே³ஸு வா க³ஹெத்வா பாரக³ங்கா³ய கி²பெய்ய. அபி ச த்வங், ஆவுஸோ, புச்ச² யதா³கங்க²ஸீ’’தி. அத² கோ² ஸூசிலோமோ யக்கோ² ப⁴க³வந்தங் கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –
‘‘Na khvāhaṃ taṃ, āvuso, passāmi sadevake loke samārake sabrahmake sassamaṇabrāhmaṇiyā pajāya sadevamanussāya yo me cittaṃ vā khipeyya hadayaṃ vā phāleyya pādesu vā gahetvā pāragaṅgāya khipeyya. Api ca tvaṃ, āvuso, puccha yadākaṅkhasī’’ti. Atha kho sūcilomo yakkho bhagavantaṃ gāthāya ajjhabhāsi –
273.
273.
‘‘ராகோ³ ச தோ³ஸோ ச குதோனிதா³னா, அரதீ ரதீ லோமஹங்ஸோ குதோஜா;
‘‘Rāgo ca doso ca kutonidānā, aratī ratī lomahaṃso kutojā;
குதோ ஸமுட்டா²ய மனோவிதக்கா, குமாரகா த⁴ங்கமிவொஸ்ஸஜந்தி’’.
Kuto samuṭṭhāya manovitakkā, kumārakā dhaṅkamivossajanti’’.
274.
274.
‘‘ராகோ³ ச தோ³ஸோ ச இதோனிதா³னா, அரதீ ரதீ லோமஹங்ஸோ இதோஜா;
‘‘Rāgo ca doso ca itonidānā, aratī ratī lomahaṃso itojā;
இதோ ஸமுட்டா²ய மனோவிதக்கா, குமாரகா த⁴ங்கமிவொஸ்ஸஜந்தி.
Ito samuṭṭhāya manovitakkā, kumārakā dhaṅkamivossajanti.
274.
274.
‘‘ஸ்னேஹஜா அத்தஸம்பூ⁴தா, நிக்³ரோத⁴ஸ்ஸேவ க²ந்த⁴ஜா;
‘‘Snehajā attasambhūtā, nigrodhasseva khandhajā;
புதூ² விஸத்தா காமேஸு, மாலுவாவ விததாவனே.
Puthū visattā kāmesu, māluvāva vitatāvane.
275.
275.
‘‘யே நங் பஜானந்தி யதோனிதா³னங், தே நங் வினோதெ³ந்தி ஸுணோஹி யக்க²;
‘‘Ye naṃ pajānanti yatonidānaṃ, te naṃ vinodenti suṇohi yakkha;
தே து³த்தரங் ஓக⁴மிமங் தரந்தி, அதிண்ணபுப்³ப³ங் அபுனப்³ப⁴வாயா’’தி.
Te duttaraṃ oghamimaṃ taranti, atiṇṇapubbaṃ apunabbhavāyā’’ti.
ஸூசிலோமஸுத்தங் பஞ்சமங் நிட்டி²தங்.
Sūcilomasuttaṃ pañcamaṃ niṭṭhitaṃ.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā / 5. ஸூசிலோமஸுத்தவண்ணனா • 5. Sūcilomasuttavaṇṇanā