Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૮. સુદત્તસુત્તં

    8. Sudattasuttaṃ

    ૨૪૨. એકં સમયં ભગવા રાજગહે વિહરતિ સીતવને. તેન ખો પન સમયેન અનાથપિણ્ડિકો ગહપતિ રાજગહં અનુપ્પત્તો હોતિ કેનચિદેવ કરણીયેન. અસ્સોસિ ખો અનાથપિણ્ડિકો ગહપતિ – ‘‘બુદ્ધો કિર લોકે ઉપ્પન્નો’’તિ. તાવદેવ ચ પન ભગવન્તં દસ્સનાય ઉપસઙ્કમિતુકામો હોતિ. અથસ્સ અનાથપિણ્ડિકસ્સ ગહપતિસ્સ એતદહોસિ – ‘‘અકાલો ખો અજ્જ ભગવન્તં દસ્સનાય ઉપસઙ્કમિતું. સ્વે દાનાહં કાલેન ભગવન્તં દસ્સનાય ગમિસ્સામી’’તિ બુદ્ધગતાય સતિયા નિપજ્જિ. રત્તિયા સુદં તિક્ખત્તું વુટ્ઠાસિ પભાતન્તિ મઞ્ઞમાનો. અથ ખો અનાથપિણ્ડિકો ગહપતિ યેન સિવથિકદ્વારં 1 તેનુપસઙ્કમિ. અમનુસ્સા દ્વારં વિવરિંસુ. અથ ખો અનાથપિણ્ડિકસ્સ ગહપતિસ્સ નગરમ્હા નિક્ખમન્તસ્સ આલોકો અન્તરધાયિ, અન્ધકારો પાતુરહોસિ, ભયં છમ્ભિતત્તં લોમહંસો ઉદપાદિ, તતોવ પુન નિવત્તિતુકામો અહોસિ. અથ ખો સિવકો 2 યક્ખો અન્તરહિતો સદ્દમનુસ્સાવેસિ –

    242. Ekaṃ samayaṃ bhagavā rājagahe viharati sītavane. Tena kho pana samayena anāthapiṇḍiko gahapati rājagahaṃ anuppatto hoti kenacideva karaṇīyena. Assosi kho anāthapiṇḍiko gahapati – ‘‘buddho kira loke uppanno’’ti. Tāvadeva ca pana bhagavantaṃ dassanāya upasaṅkamitukāmo hoti. Athassa anāthapiṇḍikassa gahapatissa etadahosi – ‘‘akālo kho ajja bhagavantaṃ dassanāya upasaṅkamituṃ. Sve dānāhaṃ kālena bhagavantaṃ dassanāya gamissāmī’’ti buddhagatāya satiyā nipajji. Rattiyā sudaṃ tikkhattuṃ vuṭṭhāsi pabhātanti maññamāno. Atha kho anāthapiṇḍiko gahapati yena sivathikadvāraṃ 3 tenupasaṅkami. Amanussā dvāraṃ vivariṃsu. Atha kho anāthapiṇḍikassa gahapatissa nagaramhā nikkhamantassa āloko antaradhāyi, andhakāro pāturahosi, bhayaṃ chambhitattaṃ lomahaṃso udapādi, tatova puna nivattitukāmo ahosi. Atha kho sivako 4 yakkho antarahito saddamanussāvesi –

    ‘‘સતં હત્થી સતં અસ્સા, સતં અસ્સતરીરથા;

    ‘‘Sataṃ hatthī sataṃ assā, sataṃ assatarīrathā;

    સતં કઞ્ઞાસહસ્સાનિ, આમુક્કમણિકુણ્ડલા;

    Sataṃ kaññāsahassāni, āmukkamaṇikuṇḍalā;

    એકસ્સ પદવીતિહારસ્સ, કલં નાગ્ઘન્તિ સોળસિં.

    Ekassa padavītihārassa, kalaṃ nāgghanti soḷasiṃ.

    ‘‘અભિક્કમ ગહપતિ, અભિક્કમ ગહપતિ;

    ‘‘Abhikkama gahapati, abhikkama gahapati;

    અભિક્કમનં તે સેય્યો, નો પટિક્કમન’’ન્તિ.

    Abhikkamanaṃ te seyyo, no paṭikkamana’’nti.

    અથ ખો અનાથપિણ્ડિકસ્સ ગહપતિસ્સ અન્ધકારો અન્તરધાયિ, આલોકો પાતુરહોસિ, યં અહોસિ ભયં છમ્ભિતત્તં લોમહંસો, સો પટિપ્પસ્સમ્ભિ. દુતિયમ્પિ ખો અનાથપિણ્ડિકસ્સ ગહપતિસ્સ આલોકો અન્તરધાયિ, અન્ધકારો પાતુરહોસિ, ભયં છમ્ભિતત્તં લોમહંસો ઉદપાદિ, તતોવ પુન નિવત્તિતુકામો અહોસિ. દુતિયમ્પિ ખો સિવકો યક્ખો અન્તરહિતો સદ્દમનુસ્સાવેસિ –

    Atha kho anāthapiṇḍikassa gahapatissa andhakāro antaradhāyi, āloko pāturahosi, yaṃ ahosi bhayaṃ chambhitattaṃ lomahaṃso, so paṭippassambhi. Dutiyampi kho anāthapiṇḍikassa gahapatissa āloko antaradhāyi, andhakāro pāturahosi, bhayaṃ chambhitattaṃ lomahaṃso udapādi, tatova puna nivattitukāmo ahosi. Dutiyampi kho sivako yakkho antarahito saddamanussāvesi –

    ‘‘સતં હત્થી સતં અસ્સા…પે॰…

    ‘‘Sataṃ hatthī sataṃ assā…pe…

    કલં નાગ્ઘન્તિ સોળસિં.

    Kalaṃ nāgghanti soḷasiṃ.

    ‘‘અભિક્કમ ગહપતિ, અભિક્કમ ગહપતિ;

    ‘‘Abhikkama gahapati, abhikkama gahapati;

    અભિક્કમનં તે સેય્યો, નો પટિક્કમન’’ન્તિ.

    Abhikkamanaṃ te seyyo, no paṭikkamana’’nti.

    અથ ખો અનાથપિણ્ડિકસ્સ ગહપતિસ્સ અન્ધકારો અન્તરધાયિ , આલોકો પાતુરહોસિ, યં અહોસિ ભયં છમ્ભિતત્તં લોમહંસો, સો પટિપ્પસ્સમ્ભિ. તતિયમ્પિ ખો અનાથપિણ્ડિકસ્સ ગહપતિસ્સ આલોકો અન્તરધાયિ, અન્ધકારો પાતુરહોસિ, ભયં છમ્ભિતત્તં લોમહંસો ઉદપાદિ, તતોવ પુન નિવત્તિતુકામો અહોસિ. તતિયમ્પિ ખો સિવકો યક્ખો અન્તરહિતો સદ્દમનુસ્સાવેસિ –

    Atha kho anāthapiṇḍikassa gahapatissa andhakāro antaradhāyi , āloko pāturahosi, yaṃ ahosi bhayaṃ chambhitattaṃ lomahaṃso, so paṭippassambhi. Tatiyampi kho anāthapiṇḍikassa gahapatissa āloko antaradhāyi, andhakāro pāturahosi, bhayaṃ chambhitattaṃ lomahaṃso udapādi, tatova puna nivattitukāmo ahosi. Tatiyampi kho sivako yakkho antarahito saddamanussāvesi –

    ‘‘સતં હત્થી સતં અસ્સા…પે॰…

    ‘‘Sataṃ hatthī sataṃ assā…pe…

    કલં નાગ્ઘન્તિ સોળસિં.

    Kalaṃ nāgghanti soḷasiṃ.

    ‘‘અભિક્કમ ગહપતિ, અભિક્કમ ગહપતિ;

    ‘‘Abhikkama gahapati, abhikkama gahapati;

    અભિક્કમનં તે સેય્યો, નો પટિક્કમન’’ન્તિ.

    Abhikkamanaṃ te seyyo, no paṭikkamana’’nti.

    અથ ખો અનાથપિણ્ડિકસ્સ ગહપતિસ્સ અન્ધકારો અન્તરધાયિ, આલોકો પાતુરહોસિ, યં અહોસિ ભયં છમ્ભિતત્તં લોમહંસો, સો પટિપ્પસ્સમ્ભિ. અથ ખો અનાથપિણ્ડિકો ગહપતિ યેન સીતવનં યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ.

    Atha kho anāthapiṇḍikassa gahapatissa andhakāro antaradhāyi, āloko pāturahosi, yaṃ ahosi bhayaṃ chambhitattaṃ lomahaṃso, so paṭippassambhi. Atha kho anāthapiṇḍiko gahapati yena sītavanaṃ yena bhagavā tenupasaṅkami.

    તેન ખો પન સમયેન ભગવા રત્તિયા પચ્ચૂસસમયં પચ્ચુટ્ઠાય અબ્ભોકાસે ચઙ્કમતિ. અદ્દસા ખો ભગવા અનાથપિણ્ડિકં ગહપતિં દૂરતોવ આગચ્છન્તં. દિસ્વાન ચઙ્કમા ઓરોહિત્વા પઞ્ઞત્તે આસને નિસીદિ. નિસજ્જ ખો ભગવા અનાથપિણ્ડિકં ગહપતિં એતદવોચ – ‘‘એહિ સુદત્તા’’તિ. અથ ખો અનાથપિણ્ડિકો ગહપતિ, નામેન મં ભગવા આલપતીતિ, હટ્ઠો ઉદગ્ગો તત્થેવ ભગવતો પાદેસુ સિરસા નિપતિત્વા ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘કચ્ચિ, ભન્તે, ભગવા સુખમસયિત્થા’’તિ?

    Tena kho pana samayena bhagavā rattiyā paccūsasamayaṃ paccuṭṭhāya abbhokāse caṅkamati. Addasā kho bhagavā anāthapiṇḍikaṃ gahapatiṃ dūratova āgacchantaṃ. Disvāna caṅkamā orohitvā paññatte āsane nisīdi. Nisajja kho bhagavā anāthapiṇḍikaṃ gahapatiṃ etadavoca – ‘‘ehi sudattā’’ti. Atha kho anāthapiṇḍiko gahapati, nāmena maṃ bhagavā ālapatīti, haṭṭho udaggo tattheva bhagavato pādesu sirasā nipatitvā bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘kacci, bhante, bhagavā sukhamasayitthā’’ti?

    ‘‘સબ્બદા વે સુખં સેતિ, બ્રાહ્મણો પરિનિબ્બુતો;

    ‘‘Sabbadā ve sukhaṃ seti, brāhmaṇo parinibbuto;

    યો ન લિમ્પતિ કામેસુ, સીતિભૂતો નિરૂપધિ.

    Yo na limpati kāmesu, sītibhūto nirūpadhi.

    ‘‘સબ્બા આસત્તિયો છેત્વા, વિનેય્ય હદયે દરં;

    ‘‘Sabbā āsattiyo chetvā, vineyya hadaye daraṃ;

    ઉપસન્તો સુખં સેતિ, સન્તિં પપ્પુય્ય ચેતસા’’તિ 5.

    Upasanto sukhaṃ seti, santiṃ pappuyya cetasā’’ti 6.







    Footnotes:
    1. સીવથિકદ્વારં (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    2. સીવકો (સી॰ પી॰)
    3. sīvathikadvāraṃ (sī. syā. kaṃ. pī.)
    4. sīvako (sī. pī.)
    5. ચેતસોતિ (સી॰)
    6. cetasoti (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૮. સુદત્તસુત્તવણ્ણના • 8. Sudattasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૮. સુદત્તસુત્તવણ્ણના • 8. Sudattasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact