Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરીગાથા-અટ્ઠકથા • Therīgāthā-aṭṭhakathā |
૧૪. સુમનાથેરીગાથાવણ્ણના
14. Sumanātherīgāthāvaṇṇanā
ધાતુયો દુક્ખતો દિસ્વાતિ સુમનાય થેરિયા ગાથા. તસ્સા વત્થુ તિસ્સાથેરિયા વત્થુસદિસં. ઇમિસ્સાપિ હિ સત્થા ઓભાસં વિસ્સજ્જેત્વા પુરતો નિસિન્નો વિય અત્તાનં દસ્સેત્વા –
Dhātuyodukkhato disvāti sumanāya theriyā gāthā. Tassā vatthu tissātheriyā vatthusadisaṃ. Imissāpi hi satthā obhāsaṃ vissajjetvā purato nisinno viya attānaṃ dassetvā –
૧૪.
14.
‘‘ધાતુયો દુક્ખતો દિસ્વા, મા જાતિં પુનરાગમિ;
‘‘Dhātuyo dukkhato disvā, mā jātiṃ punarāgami;
ભવે છન્દં વિરાજેત્વા, ઉપસન્તા ચરિસ્સસી’’તિ. –
Bhave chandaṃ virājetvā, upasantā carissasī’’ti. –
ઇમં ગાથમાહ. સા ગાથાપરિયોસાને અરહત્તં પાપુણિ .
Imaṃ gāthamāha. Sā gāthāpariyosāne arahattaṃ pāpuṇi .
તત્થ ધાતુયો દુક્ખતો દિસ્વાતિ સસન્તતિપરિયાપન્ના ચક્ખાદિધાતુયો ઇતરાપિ ચ ઉદયબ્બયપટિપીળનાદિના ‘‘દુક્ખા’’તિ ઞાણચક્ખુના દિસ્વા. મા જાતિં પુનરાગમીતિ પુન જાતિં આયતિં પુનબ્ભવં મા ઉપગચ્છિ . ભવે છન્દં વિરાજેત્વાતિ કામભવાદિકે સબ્બસ્મિં ભવે તણ્હાછન્દં વિરાગસઙ્ખાતેન મગ્ગેન પજહિત્વા. ઉપસન્તા ચરિસ્સસીતિ સબ્બસો પહીનકિલેસતાય નિબ્બુતા વિહરિસ્સસિ.
Tattha dhātuyo dukkhato disvāti sasantatipariyāpannā cakkhādidhātuyo itarāpi ca udayabbayapaṭipīḷanādinā ‘‘dukkhā’’ti ñāṇacakkhunā disvā. Mā jātiṃ punarāgamīti puna jātiṃ āyatiṃ punabbhavaṃ mā upagacchi . Bhave chandaṃ virājetvāti kāmabhavādike sabbasmiṃ bhave taṇhāchandaṃ virāgasaṅkhātena maggena pajahitvā. Upasantā carissasīti sabbaso pahīnakilesatāya nibbutā viharissasi.
એત્થ ચ ‘‘ધાતુયો દુક્ખતો દિસ્વા’’તિ ઇમિના દુક્ખાનુપસ્સનામુખેન વિપસ્સના દસ્સિતા. ‘‘ભવે છન્દં વિરાજેત્વા’’તિ ઇમિના મગ્ગો, ‘‘ઉપસન્તા ચરિસ્સસી’’તિ ઇમિના સઉપાદિસેસા નિબ્બાનધાતુ, ‘‘મા જાતિં પુનરાગમી’’તિ ઇમિના અનુપાદિસેસા નિબ્બાનધાતુ દસ્સિતાતિ દટ્ઠબ્બં.
Ettha ca ‘‘dhātuyo dukkhato disvā’’ti iminā dukkhānupassanāmukhena vipassanā dassitā. ‘‘Bhave chandaṃ virājetvā’’ti iminā maggo, ‘‘upasantā carissasī’’ti iminā saupādisesā nibbānadhātu, ‘‘mā jātiṃ punarāgamī’’ti iminā anupādisesā nibbānadhātu dassitāti daṭṭhabbaṃ.
સુમનાથેરીગાથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Sumanātherīgāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / થેરીગાથાપાળિ • Therīgāthāpāḷi / ૧૪.સુમનાથેરીગાથા • 14.Sumanātherīgāthā