Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઉદાનપાળિ • Udānapāḷi

    ૮. સુપ્પવાસાસુત્તં

    8. Suppavāsāsuttaṃ

    ૧૮. એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા કુણ્ડિકાયં 1 વિહરતિ કુણ્ડધાનવને 2. તેન ખો પન સમયેન સુપ્પવાસા કોલિયધીતા સત્ત વસ્સાનિ ગબ્ભં ધારેતિ. સત્તાહં મૂળ્હગબ્ભા સા દુક્ખાહિ તિબ્બાહિ ખરાહિ કટુકાહિ વેદનાહિ ફુટ્ઠા તીહિ વિતક્કેહિ અધિવાસેતિ – ‘‘સમ્માસમ્બુદ્ધો વત સો ભગવા યો ઇમસ્સ એવરૂપસ્સ દુક્ખસ્સ પહાનાય ધમ્મં દેસેતિ; સુપ્પટિપન્નો વત તસ્સ ભગવતો સાવકસઙ્ઘો યો ઇમસ્સ એવરૂપસ્સ દુક્ખસ્સ પહાનાય પટિપન્નો; સુસુખં વત તં નિબ્બાનં યત્થિદં એવરૂપં દુક્ખં ન સંવિજ્જતી’’તિ.

    18. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā kuṇḍikāyaṃ 3 viharati kuṇḍadhānavane 4. Tena kho pana samayena suppavāsā koliyadhītā satta vassāni gabbhaṃ dhāreti. Sattāhaṃ mūḷhagabbhā sā dukkhāhi tibbāhi kharāhi kaṭukāhi vedanāhi phuṭṭhā tīhi vitakkehi adhivāseti – ‘‘sammāsambuddho vata so bhagavā yo imassa evarūpassa dukkhassa pahānāya dhammaṃ deseti; suppaṭipanno vata tassa bhagavato sāvakasaṅgho yo imassa evarūpassa dukkhassa pahānāya paṭipanno; susukhaṃ vata taṃ nibbānaṃ yatthidaṃ evarūpaṃ dukkhaṃ na saṃvijjatī’’ti.

    અથ ખો સુપ્પવાસા કોલિયધીતા સામિકં આમન્તેસિ – ‘‘એહિ ત્વં, અય્યપુત્ત, યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમ; ઉપસઙ્કમિત્વા મમ વચનેન ભગવતો પાદે સિરસા વન્દાહિ; અપ્પાબાધં અપ્પાતઙ્કં લહુટ્ઠાનં બલં ફાસુવિહારં પુચ્છ – ‘સુપ્પવાસા, ભન્તે, કોલિયધીતા ભગવતો પાદે સિરસા વન્દતિ; અપ્પાબાધં અપ્પાતઙ્કં લહુટ્ઠાનં બલં ફાસુવિહારં પુચ્છતી’તિ. એવઞ્ચ વદેહિ – ‘સુપ્પવાસા, ભન્તે, કોલિયધીતા સત્ત વસ્સાનિ ગબ્ભં ધારેતિ. સત્તાહં મૂળ્હગબ્ભા સા દુક્ખાહિ તિબ્બાહિ ખરાહિ કટુકાહિ વેદનાહિ ફુટ્ઠા તીહિ વિતક્કેહિ અધિવાસેતિ – સમ્માસમ્બુદ્ધો વત સો ભગવા યો ઇમસ્સ એવરૂપસ્સ દુક્ખસ્સ પહાનાય ધમ્મં દેસેતિ; સુપ્પટિપન્નો વત તસ્સ ભગવતો સાવકસઙ્ઘો યો ઇમસ્સ એવરૂપસ્સ દુક્ખસ્સ પહાનાય પટિપન્નો; સુસુખં વત તં નિબ્બાનં યત્થિદં એવરૂપં દુક્ખં ન સંવિજ્જતી’’’તિ.

    Atha kho suppavāsā koliyadhītā sāmikaṃ āmantesi – ‘‘ehi tvaṃ, ayyaputta, yena bhagavā tenupasaṅkama; upasaṅkamitvā mama vacanena bhagavato pāde sirasā vandāhi; appābādhaṃ appātaṅkaṃ lahuṭṭhānaṃ balaṃ phāsuvihāraṃ puccha – ‘suppavāsā, bhante, koliyadhītā bhagavato pāde sirasā vandati; appābādhaṃ appātaṅkaṃ lahuṭṭhānaṃ balaṃ phāsuvihāraṃ pucchatī’ti. Evañca vadehi – ‘suppavāsā, bhante, koliyadhītā satta vassāni gabbhaṃ dhāreti. Sattāhaṃ mūḷhagabbhā sā dukkhāhi tibbāhi kharāhi kaṭukāhi vedanāhi phuṭṭhā tīhi vitakkehi adhivāseti – sammāsambuddho vata so bhagavā yo imassa evarūpassa dukkhassa pahānāya dhammaṃ deseti; suppaṭipanno vata tassa bhagavato sāvakasaṅgho yo imassa evarūpassa dukkhassa pahānāya paṭipanno; susukhaṃ vata taṃ nibbānaṃ yatthidaṃ evarūpaṃ dukkhaṃ na saṃvijjatī’’’ti.

    ‘‘પરમ’’ન્તિ ખો સો કોલિયપુત્તો સુપ્પવાસાય કોલિયધીતાય પટિસ્સુત્વા યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નો ખો કોલિયપુત્તો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘સુપ્પવાસા, ભન્તે, કોલિયધીતા ભગવતો પાદે સિરસા વન્દતિ, અપ્પાબાધં અપ્પાતઙ્કં લહુટ્ઠાનં બલં ફાસુવિહારં પુચ્છતિ; એવઞ્ચ વદેતિ – ‘સુપ્પવાસા, ભન્તે, કોલિયધીતા સત્ત વસ્સાનિ ગબ્ભં ધારેતિ. સત્તાહં મૂળ્હગબ્ભા સા દુક્ખાહિ તિબ્બાહિ ખરાહિ કટુકાહિ વેદનાહિ ફુટ્ઠા તીહિ વિતક્કેહિ અધિવાસેતિ – સમ્માસમ્બુદ્ધો વત સો ભગવા યો ઇમસ્સ એવરૂપસ્સ દુક્ખસ્સ પહાનાય ધમ્મં દેસેતિ; સુપ્પટિપન્નો વત તસ્સ ભગવતો સાવકસઙ્ઘો યો ઇમસ્સ એવરૂપસ્સ દુક્ખસ્સ પહાનાય પટિપન્નો; સુસુખં વત નિબ્બાનં યત્થિદં એવરૂપં દુક્ખં ન સંવિજ્જતી’’’તિ.

    ‘‘Parama’’nti kho so koliyaputto suppavāsāya koliyadhītāya paṭissutvā yena bhagavā tenupasaṅkami ; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho koliyaputto bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘suppavāsā, bhante, koliyadhītā bhagavato pāde sirasā vandati, appābādhaṃ appātaṅkaṃ lahuṭṭhānaṃ balaṃ phāsuvihāraṃ pucchati; evañca vadeti – ‘suppavāsā, bhante, koliyadhītā satta vassāni gabbhaṃ dhāreti. Sattāhaṃ mūḷhagabbhā sā dukkhāhi tibbāhi kharāhi kaṭukāhi vedanāhi phuṭṭhā tīhi vitakkehi adhivāseti – sammāsambuddho vata so bhagavā yo imassa evarūpassa dukkhassa pahānāya dhammaṃ deseti; suppaṭipanno vata tassa bhagavato sāvakasaṅgho yo imassa evarūpassa dukkhassa pahānāya paṭipanno; susukhaṃ vata nibbānaṃ yatthidaṃ evarūpaṃ dukkhaṃ na saṃvijjatī’’’ti.

    ‘‘સુખિની હોતુ સુપ્પવાસા કોલિયધીતા; અરોગા અરોગં પુત્તં વિજાયતૂ’’તિ. સહ વચના ચ પન ભગવતો સુપ્પવાસા કોલિયધીતા સુખિની અરોગા અરોગં પુત્તં વિજાયિ.

    ‘‘Sukhinī hotu suppavāsā koliyadhītā; arogā arogaṃ puttaṃ vijāyatū’’ti. Saha vacanā ca pana bhagavato suppavāsā koliyadhītā sukhinī arogā arogaṃ puttaṃ vijāyi.

    ‘‘એવં, ભન્તે’’તિ ખો સો કોલિયપુત્તો ભગવતો ભાસિતં અભિનન્દિત્વા અનુમોદિત્વા ઉટ્ઠાયાસના ભગવન્તં અભિવાદેત્વા પદક્ખિણં કત્વા યેન સકં ઘરં તેન પચ્ચાયાસિ. અદ્દસા ખો સો કોલિયપુત્તો સુપ્પવાસં કોલિયધીતરં સુખિનિં અરોગં અરોગં પુત્તં વિજાતં. દિસ્વાનસ્સ એતદહોસિ – ‘‘અચ્છરિયં વત, ભો, અબ્ભુતં વત, ભો, તથાગતસ્સ મહિદ્ધિકતા મહાનુભાવતા, યત્ર હિ નામાયં સુપ્પવાસા કોલિયધીતા સહ વચના ચ પન 5 ભગવતો સુખિની અરોગા અરોગં પુત્તં વિજાયિસ્સતી’’તિ! અત્તમનો પમુદિતો પીતિસોમનસ્સજાતો અહોસિ.

    ‘‘Evaṃ, bhante’’ti kho so koliyaputto bhagavato bhāsitaṃ abhinanditvā anumoditvā uṭṭhāyāsanā bhagavantaṃ abhivādetvā padakkhiṇaṃ katvā yena sakaṃ gharaṃ tena paccāyāsi. Addasā kho so koliyaputto suppavāsaṃ koliyadhītaraṃ sukhiniṃ arogaṃ arogaṃ puttaṃ vijātaṃ. Disvānassa etadahosi – ‘‘acchariyaṃ vata, bho, abbhutaṃ vata, bho, tathāgatassa mahiddhikatā mahānubhāvatā, yatra hi nāmāyaṃ suppavāsā koliyadhītā saha vacanā ca pana 6 bhagavato sukhinī arogā arogaṃ puttaṃ vijāyissatī’’ti! Attamano pamudito pītisomanassajāto ahosi.

    અથ ખો સુપ્પવાસા કોલિયધીતા સામિકં આમન્તેસિ – ‘‘એહિ ત્વં, અય્યપુત્ત, યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમ; ઉપસઙ્કમિત્વા મમ વચનેન ભગવતો પાદે સિરસા વન્દાહિ – ‘સુપ્પવાસા, ભન્તે, કોલિયધીતા ભગવતો પાદે સિરસા વન્દતી’તિ; એવઞ્ચ વદેહિ – ‘સુપ્પવાસા, ભન્તે, કોલિયધીતા સત્ત વસ્સાનિ ગબ્ભં ધારેતિ. સત્તાહં મૂળ્હગબ્ભા સા એતરહિ સુખિની અરોગા અરોગં પુત્તં વિજાતા. સા સત્તાહં બુદ્ધપ્પમુખં ભિક્ખુસઙ્ઘં ભત્તેન નિમન્તેતિ. અધિવાસેતુ કિર, ભન્તે, ભગવા સુપ્પવાસાય કોલિયધીતાય સત્ત ભત્તાનિ સદ્ધિં ભિક્ખુસઙ્ઘેના’’’તિ.

    Atha kho suppavāsā koliyadhītā sāmikaṃ āmantesi – ‘‘ehi tvaṃ, ayyaputta, yena bhagavā tenupasaṅkama; upasaṅkamitvā mama vacanena bhagavato pāde sirasā vandāhi – ‘suppavāsā, bhante, koliyadhītā bhagavato pāde sirasā vandatī’ti; evañca vadehi – ‘suppavāsā, bhante, koliyadhītā satta vassāni gabbhaṃ dhāreti. Sattāhaṃ mūḷhagabbhā sā etarahi sukhinī arogā arogaṃ puttaṃ vijātā. Sā sattāhaṃ buddhappamukhaṃ bhikkhusaṅghaṃ bhattena nimanteti. Adhivāsetu kira, bhante, bhagavā suppavāsāya koliyadhītāya satta bhattāni saddhiṃ bhikkhusaṅghenā’’’ti.

    ‘‘પરમ’’ન્તિ ખો સો કોલિયપુત્તો સુપ્પવાસાય કોલિયધીતાય પટિસ્સુત્વા યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નો ખો સો કોલિયપુત્તો ભગવન્તં એતદવોચ –

    ‘‘Parama’’nti kho so koliyaputto suppavāsāya koliyadhītāya paṭissutvā yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho so koliyaputto bhagavantaṃ etadavoca –

    ‘‘સુપ્પવાસા , ભન્તે, કોલિયધીતા ભગવતો પાદે સિરસા વન્દતિ; એવઞ્ચ વદેતિ – ‘સુપ્પવાસા, ભન્તે, કોલિયધીતા સત્ત વસ્સાનિ ગબ્ભં ધારેતિ. સત્તાહં મૂળ્હગબ્ભા સા એતરહિ સુખિની અરોગા અરોગં પુત્તં વિજાતા. સા સત્તાહં બુદ્ધપ્પમુખં ભિક્ખુસઙ્ઘં ભત્તેન નિમન્તેતિ. અધિવાસેતુ કિર, ભન્તે, ભગવા સુપ્પવાસાય કોલિયધીતાય સત્ત ભત્તાનિ સદ્ધિં ભિક્ખુસઙ્ઘેના’’’તિ.

    ‘‘Suppavāsā , bhante, koliyadhītā bhagavato pāde sirasā vandati; evañca vadeti – ‘suppavāsā, bhante, koliyadhītā satta vassāni gabbhaṃ dhāreti. Sattāhaṃ mūḷhagabbhā sā etarahi sukhinī arogā arogaṃ puttaṃ vijātā. Sā sattāhaṃ buddhappamukhaṃ bhikkhusaṅghaṃ bhattena nimanteti. Adhivāsetu kira, bhante, bhagavā suppavāsāya koliyadhītāya satta bhattāni saddhiṃ bhikkhusaṅghenā’’’ti.

    તેન ખો પન સમયેન અઞ્ઞતરેન ઉપાસકેન બુદ્ધપ્પમુખો ભિક્ખુસઙ્ઘો સ્વાતનાય ભત્તેન નિમન્તિતો હોતિ. સો ચ ઉપાસકો આયસ્મતો મહામોગ્ગલ્લાનસ્સ 7 ઉપટ્ઠાકો હોતિ. અથ ખો ભગવા આયસ્મન્તં મહામોગ્ગલ્લાનં આમન્તેસિ – ‘‘એહિ ત્વં, મોગ્ગલ્લાન, યેન સો ઉપાસકો તેનુપસઙ્કમ ; ઉપસઙ્કમિત્વા તં ઉપાસકં એવં વદેહિ – ‘સુપ્પવાસા, આવુસો, કોલિયધીતા સત્ત વસ્સાનિ ગબ્ભં ધારેસિ. સત્તાહં મૂળ્હગબ્ભા સા એતરહિ સુખિની અરોગા અરોગં પુત્તં વિજાતા. સા સત્તાહં બુદ્ધપ્પમુખં ભિક્ખુસઙ્ઘં ભત્તેન નિમન્તેતિ. કરોતુ સુપ્પવાસા કોલિયધીતા સત્ત ભત્તાનિ, પચ્છા ત્વં કરિસ્સસી’તિ 8. તુય્હેસો ઉપટ્ઠાકો’’તિ.

    Tena kho pana samayena aññatarena upāsakena buddhappamukho bhikkhusaṅgho svātanāya bhattena nimantito hoti. So ca upāsako āyasmato mahāmoggallānassa 9 upaṭṭhāko hoti. Atha kho bhagavā āyasmantaṃ mahāmoggallānaṃ āmantesi – ‘‘ehi tvaṃ, moggallāna, yena so upāsako tenupasaṅkama ; upasaṅkamitvā taṃ upāsakaṃ evaṃ vadehi – ‘suppavāsā, āvuso, koliyadhītā satta vassāni gabbhaṃ dhāresi. Sattāhaṃ mūḷhagabbhā sā etarahi sukhinī arogā arogaṃ puttaṃ vijātā. Sā sattāhaṃ buddhappamukhaṃ bhikkhusaṅghaṃ bhattena nimanteti. Karotu suppavāsā koliyadhītā satta bhattāni, pacchā tvaṃ karissasī’ti 10. Tuyheso upaṭṭhāko’’ti.

    ‘‘એવં, ભન્તે’’તિ ખો આયસ્મા મહામોગ્ગલ્લાનો ભગવતો પટિસ્સુત્વા યેન સો ઉપાસકો તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા તં ઉપાસકં એતદવોચ – ‘‘સુપ્પવાસા, આવુસો, કોલિયધીતા સત્ત વસ્સાનિ ગબ્ભં ધારેતિ. સત્તાહં મૂળ્હગબ્ભા સા એતરહિ સુખિની અરોગા અરોગં પુત્તં વિજાતા. સા સત્તાહં બુદ્ધપ્પમુખં ભિક્ખુસઙ્ઘં ભત્તેન નિમન્તેતિ. કરોતુ સુપ્પવાસા કોલિયધીતા સત્ત ભત્તાનિ, પચ્છા ત્વં કરિસ્સસી’’તિ.

    ‘‘Evaṃ, bhante’’ti kho āyasmā mahāmoggallāno bhagavato paṭissutvā yena so upāsako tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā taṃ upāsakaṃ etadavoca – ‘‘suppavāsā, āvuso, koliyadhītā satta vassāni gabbhaṃ dhāreti. Sattāhaṃ mūḷhagabbhā sā etarahi sukhinī arogā arogaṃ puttaṃ vijātā. Sā sattāhaṃ buddhappamukhaṃ bhikkhusaṅghaṃ bhattena nimanteti. Karotu suppavāsā koliyadhītā satta bhattāni, pacchā tvaṃ karissasī’’ti.

    ‘‘સચે મે, ભન્તે, અય્યો મહામોગ્ગલ્લાનો તિણ્ણં ધમ્માનં પાટિભોગો – ભોગાનઞ્ચ જીવિતસ્સ ચ સદ્ધાય ચ, કરોતુ સુપ્પવાસા કોલિયધીતા સત્ત ભત્તાનિ, પચ્છાહં કરિસ્સામી’’તિ. ‘‘દ્વિન્નં ખો તે અહં 11, આવુસો, ધમ્માનં પાટિભોગો – ભોગાનઞ્ચ જીવિતસ્સ ચ. સદ્ધાય પન ત્વંયેવ પાટિભોગો’’તિ.

    ‘‘Sace me, bhante, ayyo mahāmoggallāno tiṇṇaṃ dhammānaṃ pāṭibhogo – bhogānañca jīvitassa ca saddhāya ca, karotu suppavāsā koliyadhītā satta bhattāni, pacchāhaṃ karissāmī’’ti. ‘‘Dvinnaṃ kho te ahaṃ 12, āvuso, dhammānaṃ pāṭibhogo – bhogānañca jīvitassa ca. Saddhāya pana tvaṃyeva pāṭibhogo’’ti.

    ‘‘સચે મે, ભન્તે, અય્યો મહામોગ્ગલ્લાનો દ્વિન્નં ધમ્માનં પાટિભોગો – ભોગાનઞ્ચ જીવિતસ્સ ચ, કરોતુ સુપ્પવાસા કોલિયધીતા સત્ત ભત્તાનિ, પચ્છાહં કરિસ્સામી’’તિ.

    ‘‘Sace me, bhante, ayyo mahāmoggallāno dvinnaṃ dhammānaṃ pāṭibhogo – bhogānañca jīvitassa ca, karotu suppavāsā koliyadhītā satta bhattāni, pacchāhaṃ karissāmī’’ti.

    અથ ખો આયસ્મા મહામોગ્ગલ્લાનો તં ઉપાસકં સઞ્ઞાપેત્વા યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘સઞ્ઞત્તો 13, ભન્તે, સો ઉપાસકો મયા; કરોતુ સુપ્પવાસા કોલિયધીતા સત્ત ભત્તાનિ, પચ્છા સો કરિસ્સતી’’તિ.

    Atha kho āyasmā mahāmoggallāno taṃ upāsakaṃ saññāpetvā yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘saññatto 14, bhante, so upāsako mayā; karotu suppavāsā koliyadhītā satta bhattāni, pacchā so karissatī’’ti.

    અથ ખો સુપ્પવાસા કોલિયધીતા સત્તાહં બુદ્ધપ્પમુખં ભિક્ખુસઙ્ઘં પણીતેન ખાદનીયેન ભોજનીયેન સહત્થા સન્તપ્પેસિ સમ્પવારેસિ, તઞ્ચ દારકં ભગવન્તં વન્દાપેસિ સબ્બઞ્ચ ભિક્ખુસઙ્ઘં.

    Atha kho suppavāsā koliyadhītā sattāhaṃ buddhappamukhaṃ bhikkhusaṅghaṃ paṇītena khādanīyena bhojanīyena sahatthā santappesi sampavāresi, tañca dārakaṃ bhagavantaṃ vandāpesi sabbañca bhikkhusaṅghaṃ.

    અથ ખો આયસ્મા સારિપુત્તો તં દારકં એતદવોચ – ‘‘કચ્ચિ તે, દારક, ખમનીયં, કચ્ચિ યાપનીયં, કચ્ચિ ન કિઞ્ચિ દુક્ખ’’ન્તિ? ‘‘કુતો મે, ભન્તે સારિપુત્ત, ખમનીયં, કુતો યાપનીયં! સત્ત મે વસ્સાનિ લોહિતકુમ્ભિયં વુત્તાની’’તિ.

    Atha kho āyasmā sāriputto taṃ dārakaṃ etadavoca – ‘‘kacci te, dāraka, khamanīyaṃ, kacci yāpanīyaṃ, kacci na kiñci dukkha’’nti? ‘‘Kuto me, bhante sāriputta, khamanīyaṃ, kuto yāpanīyaṃ! Satta me vassāni lohitakumbhiyaṃ vuttānī’’ti.

    અથ ખો સુપ્પવાસા કોલિયધીતા – ‘‘પુત્તો મે ધમ્મસેનાપતિના સદ્ધિં મન્તેતી’’તિ અત્તમના પમુદિતા પીતિસોમનસ્સજાતા અહોસિ. અથ ખો ભગવા (સુપ્પવાસં કોલીયધીતરં અત્તમનં પમુદિતં પીતિસોમનસ્સજાતં વિદિત્વા 15) 16 સુપ્પવાસં કોલિયધીતરં એતદવોચ – ‘‘ઇચ્છેય્યાસિ ત્વં, સુપ્પવાસે, અઞ્ઞમ્પિ એવરૂપં પુત્ત’’ન્તિ? ‘‘ઇચ્છેય્યામહં, ભગવા, અઞ્ઞાનિપિ એવરૂપાનિ સત્ત પુત્તાની’’તિ .

    Atha kho suppavāsā koliyadhītā – ‘‘putto me dhammasenāpatinā saddhiṃ mantetī’’ti attamanā pamuditā pītisomanassajātā ahosi. Atha kho bhagavā (suppavāsaṃ kolīyadhītaraṃ attamanaṃ pamuditaṃ pītisomanassajātaṃ viditvā 17) 18 suppavāsaṃ koliyadhītaraṃ etadavoca – ‘‘iccheyyāsi tvaṃ, suppavāse, aññampi evarūpaṃ putta’’nti? ‘‘Iccheyyāmahaṃ, bhagavā, aññānipi evarūpāni satta puttānī’’ti .

    અથ ખો ભગવા એતમત્થં વિદિત્વા તાયં વેલાયં ઇમં ઉદાનં ઉદાનેસિ –

    Atha kho bhagavā etamatthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –

    ‘‘અસાતં સાતરૂપેન, પિયરૂપેન અપ્પિયં;

    ‘‘Asātaṃ sātarūpena, piyarūpena appiyaṃ;

    દુક્ખં સુખસ્સ રૂપેન, પમત્તમતિવત્તતી’’તિ. અટ્ઠમં;

    Dukkhaṃ sukhassa rūpena, pamattamativattatī’’ti. aṭṭhamaṃ;







    Footnotes:
    1. કુણ્ડિયાયં (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    2. કુણ્ડિટ્ઠાનવને (સ્યા॰ પી॰)
    3. kuṇḍiyāyaṃ (sī. syā. pī.)
    4. kuṇḍiṭṭhānavane (syā. pī.)
    5. સહ વચના પન (પી॰), સહ વચના (?)
    6. saha vacanā pana (pī.), saha vacanā (?)
    7. મહામોગ્ગલાનસ્સ (ક॰)
    8. કરિસ્સસીતિ સઞ્ઞાપેહિ (ક॰)
    9. mahāmoggalānassa (ka.)
    10. karissasīti saññāpehi (ka.)
    11. દ્વિન્નં ખો તેસં (પી॰), દ્વિન્નં ખો નેસં (ક॰)
    12. dvinnaṃ kho tesaṃ (pī.), dvinnaṃ kho nesaṃ (ka.)
    13. સઞ્ઞાતો (સ્યા॰)
    14. saññāto (syā.)
    15. દિસ્વા (સી॰)
    16. ( ) નત્થિ ઇઙ્ગલિસપોત્થકે
    17. disvā (sī.)
    18. ( ) natthi iṅgalisapotthake



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઉદાન-અટ્ઠકથા • Udāna-aṭṭhakathā / ૮. સુપ્પવાસાસુત્તવણ્ણના • 8. Suppavāsāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact