Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૧૦. સૂરિયસુત્તં

    10. Sūriyasuttaṃ

    ૯૧. સાવત્થિનિદાનં. તેન ખો પન સમયેન સૂરિયો દેવપુત્તો રાહુના અસુરિન્દેન ગહિતો હોતિ. અથ ખો સૂરિયો દેવપુત્તો ભગવન્તં અનુસ્સરમાનો તાયં વેલાયં ઇમં ગાથં અભાસિ –

    91. Sāvatthinidānaṃ. Tena kho pana samayena sūriyo devaputto rāhunā asurindena gahito hoti. Atha kho sūriyo devaputto bhagavantaṃ anussaramāno tāyaṃ velāyaṃ imaṃ gāthaṃ abhāsi –

    ‘‘નમો તે બુદ્ધ વીરત્થુ, વિપ્પમુત્તોસિ સબ્બધિ;

    ‘‘Namo te buddha vīratthu, vippamuttosi sabbadhi;

    સમ્બાધપટિપન્નોસ્મિ, તસ્સ મે સરણં ભવા’’તિ.

    Sambādhapaṭipannosmi, tassa me saraṇaṃ bhavā’’ti.

    અથ ખો ભગવા સૂરિયં દેવપુત્તં આરબ્ભ રાહું અસુરિન્દં ગાથાહિ અજ્ઝભાસિ –

    Atha kho bhagavā sūriyaṃ devaputtaṃ ārabbha rāhuṃ asurindaṃ gāthāhi ajjhabhāsi –

    ‘‘તથાગતં અરહન્તં, સૂરિયો સરણં ગતો;

    ‘‘Tathāgataṃ arahantaṃ, sūriyo saraṇaṃ gato;

    રાહુ સૂરિયં 1 પમુઞ્ચસ્સુ, બુદ્ધા લોકાનુકમ્પકા.

    Rāhu sūriyaṃ 2 pamuñcassu, buddhā lokānukampakā.

    ‘‘યો અન્ધકારે તમસિ પભઙ્કરો,

    ‘‘Yo andhakāre tamasi pabhaṅkaro,

    વેરોચનો મણ્ડલી ઉગ્ગતેજો;

    Verocano maṇḍalī uggatejo;

    મા રાહુ ગિલી ચરમન્તલિક્ખે,

    Mā rāhu gilī caramantalikkhe,

    પજં મમં રાહુ પમુઞ્ચ સૂરિય’’ન્તિ.

    Pajaṃ mamaṃ rāhu pamuñca sūriya’’nti.

    અથ ખો રાહુ અસુરિન્દો સૂરિયં દેવપુત્તં મુઞ્ચિત્વા તરમાનરૂપો યેન વેપચિત્તિ અસુરિન્દો તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા સંવિગ્ગો લોમહટ્ઠજાતો એકમન્તં અટ્ઠાસિ. એકમન્તં ઠિતં ખો રાહું અસુરિન્દં વેપચિત્તિ અસુરિન્દો ગાથાય અજ્ઝભાસિ –

    Atha kho rāhu asurindo sūriyaṃ devaputtaṃ muñcitvā taramānarūpo yena vepacitti asurindo tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā saṃviggo lomahaṭṭhajāto ekamantaṃ aṭṭhāsi. Ekamantaṃ ṭhitaṃ kho rāhuṃ asurindaṃ vepacitti asurindo gāthāya ajjhabhāsi –

    ‘‘કિં નુ સન્તરમાનોવ, રાહુ સૂરિયં પમુઞ્ચસિ;

    ‘‘Kiṃ nu santaramānova, rāhu sūriyaṃ pamuñcasi;

    સંવિગ્ગરૂપો આગમ્મ, કિં નુ ભીતોવ તિટ્ઠસી’’તિ.

    Saṃviggarūpo āgamma, kiṃ nu bhītova tiṭṭhasī’’ti.

    ‘‘સત્તધા મે ફલે મુદ્ધા, જીવન્તો ન સુખં લભે;

    ‘‘Sattadhā me phale muddhā, jīvanto na sukhaṃ labhe;

    બુદ્ધગાથાભિગીતોમ્હિ, નો ચે મુઞ્ચેય્ય સૂરિય’’ન્તિ.

    Buddhagāthābhigītomhi, no ce muñceyya sūriya’’nti.

    પઠમો વગ્ગો.

    Paṭhamo vaggo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    દ્વે કસ્સપા ચ માઘો ચ, માગધો દામલિ કામદો;

    Dve kassapā ca māgho ca, māgadho dāmali kāmado;

    પઞ્ચાલચણ્ડો તાયનો, ચન્દિમસૂરિયેન તે દસાતિ.

    Pañcālacaṇḍo tāyano, candimasūriyena te dasāti.







    Footnotes:
    1. સુરિયં (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    2. suriyaṃ (sī. syā. kaṃ. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. સૂરિયસુત્તવણ્ણના • 10. Sūriyasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧૦. સૂરિયસુત્તવણ્ણના • 10. Sūriyasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact