Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચરિયાપિટકપાળિ • Cariyāpiṭakapāḷi

    ૧૨. સુતસોમચરિયા

    12. Sutasomacariyā

    ૧૦૫.

    105.

    ‘‘પુનાપરં યદા હોમિ, સુતસોમો મહીપતિ;

    ‘‘Punāparaṃ yadā homi, sutasomo mahīpati;

    ગહિતો પોરિસાદેન, બ્રાહ્મણે સઙ્ગરં સરિં.

    Gahito porisādena, brāhmaṇe saṅgaraṃ sariṃ.

    ૧૦૬.

    106.

    ‘‘ખત્તિયાનં એકસતં, આવુણિત્વા કરત્તલે;

    ‘‘Khattiyānaṃ ekasataṃ, āvuṇitvā karattale;

    એતેસં પમિલાપેત્વા, યઞ્ઞત્થે ઉપનયી મમં.

    Etesaṃ pamilāpetvā, yaññatthe upanayī mamaṃ.

    ૧૦૭.

    107.

    ‘‘અપુચ્છિ મં પોરિસાદો, ‘કિં ત્વં ઇચ્છસિ નિસ્સજં;

    ‘‘Apucchi maṃ porisādo, ‘kiṃ tvaṃ icchasi nissajaṃ;

    યથામતિ તે કાહામિ, યદિ મે ત્વં પુનેહિસિ’.

    Yathāmati te kāhāmi, yadi me tvaṃ punehisi’.

    ૧૦૮.

    108.

    ‘‘તસ્સ પટિસ્સુણિત્વાન, પણ્હે આગમનં મમ;

    ‘‘Tassa paṭissuṇitvāna, paṇhe āgamanaṃ mama;

    ઉપગન્ત્વા પુરં રમ્મં, રજ્જં નિય્યાદયિં તદા.

    Upagantvā puraṃ rammaṃ, rajjaṃ niyyādayiṃ tadā.

    ૧૦૯.

    109.

    ‘‘અનુસ્સરિત્વા સતં ધમ્મં, પુબ્બકં જિનસેવિતં;

    ‘‘Anussaritvā sataṃ dhammaṃ, pubbakaṃ jinasevitaṃ;

    બ્રાહ્મણસ્સ ધનં દત્વા, પોરિસાદં ઉપાગમિં.

    Brāhmaṇassa dhanaṃ datvā, porisādaṃ upāgamiṃ.

    ૧૧૦.

    110.

    ‘‘નત્થિ મે સંસયો તત્થ, ઘાતયિસ્સતિ વા ન વા;

    ‘‘Natthi me saṃsayo tattha, ghātayissati vā na vā;

    સચ્ચવાચાનુરક્ખન્તો, જીવિતં ચજિતુમુપાગમિં;

    Saccavācānurakkhanto, jīvitaṃ cajitumupāgamiṃ;

    સચ્ચેન મે સમો નત્થિ, એસા મે સચ્ચપારમી’’તિ.

    Saccena me samo natthi, esā me saccapāramī’’ti.

    સુતસોમચરિયં દ્વાદસમં.

    Sutasomacariyaṃ dvādasamaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ચરિયાપિટક-અટ્ઠકથા • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā / ૧૨. મહાસુતસોમચરિયાવણ્ણના • 12. Mahāsutasomacariyāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact