Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    446. தக்கலஜாதகங் (8)

    446. Takkalajātakaṃ (8)

    82.

    82.

    ந தக்கலா ஸந்தி ந ஆலுவானி 1, ந பி³ளாலியோ ந களம்பா³னி தாத;

    Na takkalā santi na āluvāni 2, na biḷāliyo na kaḷambāni tāta;

    ஏகோ அரஞ்ஞம்ஹி ஸுஸானமஜ்ஜே², கிமத்தி²கோ தாத க²ணாஸி காஸுங்.

    Eko araññamhi susānamajjhe, kimatthiko tāta khaṇāsi kāsuṃ.

    83.

    83.

    பிதாமஹோ தாத ஸுது³ப்³ப³லோ தே, அனேகப்³யாதீ⁴ஹி து³கே²ன பு²ட்டோ²;

    Pitāmaho tāta sudubbalo te, anekabyādhīhi dukhena phuṭṭho;

    தமஜ்ஜஹங் நிக²ணிஸ்ஸாமி ஸொப்³பே⁴, ந ஹிஸ்ஸ தங் ஜீவிதங் ரோசயாமி.

    Tamajjahaṃ nikhaṇissāmi sobbhe, na hissa taṃ jīvitaṃ rocayāmi.

    84.

    84.

    ஸங்கப்பமேதங் படிலத்³த⁴ பாபகங், அச்சாஹிதங் கம்ம கரோஸி லுத்³த³ங்;

    Saṅkappametaṃ paṭiladdha pāpakaṃ, accāhitaṃ kamma karosi luddaṃ;

    மயாபி தாத படிலச்ச²ஸே துவங், ஏதாதி³ஸங் கம்ம ஜரூபனீதோ;

    Mayāpi tāta paṭilacchase tuvaṃ, etādisaṃ kamma jarūpanīto;

    தங் குல்லவத்தங் அனுவத்தமானோ, அஹம்பி தங் நிக²ணிஸ்ஸாமி ஸொப்³பே⁴.

    Taṃ kullavattaṃ anuvattamāno, ahampi taṃ nikhaṇissāmi sobbhe.

    85.

    85.

    ப²ருஸாஹி வாசாஹி பகுப்³ப³மானோ, ஆஸஜ்ஜ மங் த்வங் வத³ஸே குமார;

    Pharusāhi vācāhi pakubbamāno, āsajja maṃ tvaṃ vadase kumāra;

    புத்தோ மமங் ஓரஸகோ ஸமானோ, அஹிதானுகம்பீ மம த்வங்ஸி புத்த.

    Putto mamaṃ orasako samāno, ahitānukampī mama tvaṃsi putta.

    86.

    86.

    ந தாஹங் 3 தாத அஹிதானுகம்பீ, ஹிதானுகம்பீ தே அஹம்பி 4 தாத;

    Na tāhaṃ 5 tāta ahitānukampī, hitānukampī te ahampi 6 tāta;

    பாபஞ்ச தங் கம்ம பகுப்³ப³மானங், அரஹாமி நோ வாரயிதுங் ததோ.

    Pāpañca taṃ kamma pakubbamānaṃ, arahāmi no vārayituṃ tato.

    87.

    87.

    யோ மாதரங் வா பிதரங் ஸவிட்ட² 7, அதூ³ஸகே ஹிங்ஸதி பாபத⁴ம்மோ;

    Yo mātaraṃ vā pitaraṃ saviṭṭha 8, adūsake hiṃsati pāpadhammo;

    காயஸ்ஸ பே⁴தா³ அபி⁴ஸம்பராயங், அஸங்ஸயங் ஸோ நிரயங் உபேதி 9.

    Kāyassa bhedā abhisamparāyaṃ, asaṃsayaṃ so nirayaṃ upeti 10.

    88.

    88.

    யோ மாதரங் வா பிதரங் ஸவிட்ட², அன்னேன பானேன உபட்ட²ஹாதி;

    Yo mātaraṃ vā pitaraṃ saviṭṭha, annena pānena upaṭṭhahāti;

    காயஸ்ஸ பே⁴தா³ அபி⁴ஸம்பராயங், அஸங்ஸயங் ஸோ ஸுக³திங் உபேதி.

    Kāyassa bhedā abhisamparāyaṃ, asaṃsayaṃ so sugatiṃ upeti.

    89.

    89.

    ந மே த்வங் புத்த அஹிதானுகம்பீ, ஹிதானுகம்பீ மே 11 த்வங்ஸி புத்த;

    Na me tvaṃ putta ahitānukampī, hitānukampī me 12 tvaṃsi putta;

    அஹஞ்ச தங் மாதரா வுச்சமானோ, ஏதாதி³ஸங் கம்ம கரோமி லுத்³த³ங்.

    Ahañca taṃ mātarā vuccamāno, etādisaṃ kamma karomi luddaṃ.

    90.

    90.

    யா தே ஸா ப⁴ரியா அனரியரூபா, மாதா மமேஸா ஸகியா ஜனெத்தி;

    Yā te sā bhariyā anariyarūpā, mātā mamesā sakiyā janetti;

    நித்³தா⁴பயே 13 தஞ்ச ஸகா அகா³ரா, அஞ்ஞம்பி தே ஸா து³க²மாவஹெய்ய.

    Niddhāpaye 14 tañca sakā agārā, aññampi te sā dukhamāvaheyya.

    91.

    91.

    யா தே ஸா ப⁴ரியா அனரியரூபா, மாதா மமேஸா ஸகியா ஜனெத்தி;

    Yā te sā bhariyā anariyarūpā, mātā mamesā sakiyā janetti;

    த³ந்தா கரேணூவ வஸூபனீதா, ஸா பாபத⁴ம்மா புனராவஜாதூதி.

    Dantā kareṇūva vasūpanītā, sā pāpadhammā punarāvajātūti.

    தக்கலஜாதகங் அட்ட²மங்.

    Takkalajātakaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. ஆலுபானி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    2. ālupāni (sī. syā. pī.)
    3. த்யாஹங் (ஸ்யா॰)
    4. அஹஞ்ஹி (ஸ்யா॰)
    5. tyāhaṃ (syā.)
    6. ahañhi (syā.)
    7. மாதரங் பிதரங் வா வஸிட்ட² (ஸீ॰ பீ॰)
    8. mātaraṃ pitaraṃ vā vasiṭṭha (sī. pī.)
    9. பரேதி (ஸீ॰ பீ॰)
    10. pareti (sī. pī.)
    11. மம (?)
    12. mama (?)
    13. நித்³தா⁴மஸே (பீ॰)
    14. niddhāmase (pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [446] 8. தக்கலஜாதகவண்ணனா • [446] 8. Takkalajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact