Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi

    ૧૫. પન્નરસમવગ્ગો

    15. Pannarasamavaggo

    (૧૫૩) ૯. તતિયસઞ્ઞાવેદયિતકથા

    (153) 9. Tatiyasaññāvedayitakathā

    ૭૩૨. સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધં સમાપન્નો કાલં કરેય્યાતિ? આમન્તા. અત્થિ સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધં સમાપન્નસ્સ મારણન્તિયો ફસ્સો, મારણન્તિયા વેદના, મારણન્તિયા સઞ્ઞા, મારણન્તિયા ચેતના , મારણન્તિયં ચિત્તન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નત્થિ સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધં સમાપન્નસ્સ મારણન્તિયો ફસ્સો, મારણન્તિયા વેદના, મારણન્તિયા સઞ્ઞા, મારણન્તિયા ચેતના, મારણન્તિયં ચિત્તન્તિ? આમન્તા. હઞ્ચિ નત્થિ સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધં સમાપન્નસ્સ મારણન્તિયો ફસ્સો, મારણન્તિયા વેદના, મારણન્તિયા સઞ્ઞા, મારણન્તિયા ચેતના, મારણન્તિયં ચિત્તં, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધં સમાપન્નો કાલં કરેય્યા’’તિ.

    732. Saññāvedayitanirodhaṃ samāpanno kālaṃ kareyyāti? Āmantā. Atthi saññāvedayitanirodhaṃ samāpannassa māraṇantiyo phasso, māraṇantiyā vedanā, māraṇantiyā saññā, māraṇantiyā cetanā , māraṇantiyaṃ cittanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… natthi saññāvedayitanirodhaṃ samāpannassa māraṇantiyo phasso, māraṇantiyā vedanā, māraṇantiyā saññā, māraṇantiyā cetanā, māraṇantiyaṃ cittanti? Āmantā. Hañci natthi saññāvedayitanirodhaṃ samāpannassa māraṇantiyo phasso, māraṇantiyā vedanā, māraṇantiyā saññā, māraṇantiyā cetanā, māraṇantiyaṃ cittaṃ, no ca vata re vattabbe – ‘‘saññāvedayitanirodhaṃ samāpanno kālaṃ kareyyā’’ti.

    સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધં સમાપન્નો કાલં કરેય્યાતિ? આમન્તા. અત્થિ સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધં સમાપન્નસ્સ ફસ્સો વેદના સઞ્ઞા ચેતના ચિત્તન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નત્થિ સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધં સમાપન્નસ્સ ફસ્સો વેદના સઞ્ઞા ચેતના ચિત્તન્તિ? આમન્તા. અફસ્સકસ્સ કાલં કિરિયા, અવેદનકસ્સ કાલં કિરિયા…પે॰… અચિત્તકસ્સ કાલં કિરિયાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નનુ સફસ્સકસ્સ કાલં કિરિયા…પે॰… સચિત્તકસ્સ કાલં કિરિયાતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ સફસ્સકસ્સ કાલં કિરિયા…પે॰… સચિત્તકસ્સ કાલં કિરિયા, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધં સમાપન્નો કાલં કરેય્યા’’તિ.

    Saññāvedayitanirodhaṃ samāpanno kālaṃ kareyyāti? Āmantā. Atthi saññāvedayitanirodhaṃ samāpannassa phasso vedanā saññā cetanā cittanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… natthi saññāvedayitanirodhaṃ samāpannassa phasso vedanā saññā cetanā cittanti? Āmantā. Aphassakassa kālaṃ kiriyā, avedanakassa kālaṃ kiriyā…pe… acittakassa kālaṃ kiriyāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu saphassakassa kālaṃ kiriyā…pe… sacittakassa kālaṃ kiriyāti? Āmantā. Hañci saphassakassa kālaṃ kiriyā…pe… sacittakassa kālaṃ kiriyā, no ca vata re vattabbe – ‘‘saññāvedayitanirodhaṃ samāpanno kālaṃ kareyyā’’ti.

    સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધં સમાપન્નો કાલં કરેય્યાતિ? આમન્તા. સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધં સમાપન્નસ્સ કાયે વિસં કમેય્ય, સત્થં કમેય્ય, અગ્ગિ કમેય્યાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધં સમાપન્નસ્સ કાયે વિસં ન કમેય્ય, સત્થં ન કમેય્ય, અગ્ગિ ન કમેય્યાતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધં સમાપન્નસ્સ કાયે વિસં ન કમેય્ય, સત્થં ન કમેય્ય, અગ્ગિ ન કમેય્ય, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધં સમાપન્નો કાલં કરેય્યા’’તિ.

    Saññāvedayitanirodhaṃ samāpanno kālaṃ kareyyāti? Āmantā. Saññāvedayitanirodhaṃ samāpannassa kāye visaṃ kameyya, satthaṃ kameyya, aggi kameyyāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… saññāvedayitanirodhaṃ samāpannassa kāye visaṃ na kameyya, satthaṃ na kameyya, aggi na kameyyāti? Āmantā. Hañci saññāvedayitanirodhaṃ samāpannassa kāye visaṃ na kameyya, satthaṃ na kameyya, aggi na kameyya, no ca vata re vattabbe – ‘‘saññāvedayitanirodhaṃ samāpanno kālaṃ kareyyā’’ti.

    સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધં સમાપન્નો કાલં કરેય્યાતિ? આમન્તા. સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધં સમાપન્નસ્સ કાયે વિસં કમેય્ય, સત્થં કમેય્ય, અગ્ગિ કમેય્યાતિ? આમન્તા. ન નિરોધં સમાપન્નોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Saññāvedayitanirodhaṃ samāpanno kālaṃ kareyyāti? Āmantā. Saññāvedayitanirodhaṃ samāpannassa kāye visaṃ kameyya, satthaṃ kameyya, aggi kameyyāti? Āmantā. Na nirodhaṃ samāpannoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૭૩૩. સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધં સમાપન્નો ન કાલં કરેય્યાતિ? આમન્તા. અત્થિ સો નિયામો યેન નિયામેન નિયતો સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધં સમાપન્નો ન કાલં કરેય્યાતિ? નત્થિ. હઞ્ચિ નત્થિ સો નિયામો યેન નિયામેન નિયતો સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધં સમાપન્નો ન કાલં કરેય્ય, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધં સમાપન્નો ન કાલં કરેય્યાતિ.

    733. Saññāvedayitanirodhaṃ samāpanno na kālaṃ kareyyāti? Āmantā. Atthi so niyāmo yena niyāmena niyato saññāvedayitanirodhaṃ samāpanno na kālaṃ kareyyāti? Natthi. Hañci natthi so niyāmo yena niyāmena niyato saññāvedayitanirodhaṃ samāpanno na kālaṃ kareyya, no ca vata re vattabbe – ‘‘saññāvedayitanirodhaṃ samāpanno na kālaṃ kareyyāti.

    ૭૩૪. ચક્ખુવિઞ્ઞાણસમઙ્ગી ન કાલં કરેય્યાતિ? આમન્તા. અત્થિ સો નિયામો યેન નિયામેન નિયતો ચક્ખુવિઞ્ઞાણસમઙ્ગી ન કાલં કરેય્યાતિ? નત્થિ. હઞ્ચિ નત્થિ સો નિયામો યેન નિયામેન નિયતો ચક્ખુવિઞ્ઞાણસમઙ્ગી ન કાલં કરેય્ય, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘ચક્ખુવિઞ્ઞાણસમઙ્ગી ન કાલં કરેય્યા’’તિ.

    734. Cakkhuviññāṇasamaṅgī na kālaṃ kareyyāti? Āmantā. Atthi so niyāmo yena niyāmena niyato cakkhuviññāṇasamaṅgī na kālaṃ kareyyāti? Natthi. Hañci natthi so niyāmo yena niyāmena niyato cakkhuviññāṇasamaṅgī na kālaṃ kareyya, no ca vata re vattabbe – ‘‘cakkhuviññāṇasamaṅgī na kālaṃ kareyyā’’ti.

    તતિયસઞ્ઞાવેદયિતકથા નિટ્ઠિતા.

    Tatiyasaññāvedayitakathā niṭṭhitā.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૯. તતિયસઞ્ઞાવેદયિતકથાવણ્ણના • 9. Tatiyasaññāvedayitakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૯. તતિયસઞ્ઞાવેદયિતકથાવણ્ણના • 9. Tatiyasaññāvedayitakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૯. તતિયસઞ્ઞાવેદયિતકથાવણ્ણના • 9. Tatiyasaññāvedayitakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact