Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૮. ઠાનસુત્તં

    8. Ṭhānasuttaṃ

    ૩૧૧. ‘‘પઞ્ચિમાનિ , ભિક્ખવે, ઠાનાનિ દુલ્લભાનિ અકતપુઞ્ઞેન માતુગામેન. કતમાનિ પઞ્ચ? પતિરૂપે કુલે જાયેય્યન્તિ – ઇદં, ભિક્ખવે, પઠમં ઠાનં દુલ્લભં અકતપુઞ્ઞેન માતુગામેન. પતિરૂપે કુલે જાયિત્વા પતિરૂપં કુલં ગચ્છેય્યન્તિ – ઇદં, ભિક્ખવે, દુતિયં ઠાનં દુલ્લભં અકતપુઞ્ઞેન માતુગામેન. પતિરૂપે કુલે જાયિત્વા, પતિરૂપં કુલં ગન્ત્વા, અસપત્તિ અગારં અજ્ઝાવસેય્યન્તિ – ઇદં, ભિક્ખવે, તતિયં ઠાનં દુલ્લભં અકતપુઞ્ઞેન માતુગામેન. પતિરૂપે કુલે જાયિત્વા, પતિરૂપં કુલં ગન્ત્વા, અસપત્તિ અગારં અજ્ઝાવસન્તી પુત્તવતી અસ્સન્તિ – ઇદં, ભિક્ખવે, ચતુત્થં ઠાનં દુલ્લભં અકતપુઞ્ઞેન માતુગામેન. પતિરૂપે કુલે જાયિત્વા, પતિરૂપં કુલં ગન્ત્વા, અસપત્તિ અગારં અજ્ઝાવસન્તી પુત્તવતી સમાના સામિકં અભિભુય્ય વત્તેય્યન્તિ – ઇદં, ભિક્ખવે, પઞ્ચમં ઠાનં દુલ્લભં અકતપુઞ્ઞેન માતુગામેન . ઇમાનિ ખો, ભિક્ખવે, પઞ્ચ ઠાનાનિ દુલ્લભાનિ અકતપુઞ્ઞેન માતુગામેનાતિ.

    311. ‘‘Pañcimāni , bhikkhave, ṭhānāni dullabhāni akatapuññena mātugāmena. Katamāni pañca? Patirūpe kule jāyeyyanti – idaṃ, bhikkhave, paṭhamaṃ ṭhānaṃ dullabhaṃ akatapuññena mātugāmena. Patirūpe kule jāyitvā patirūpaṃ kulaṃ gaccheyyanti – idaṃ, bhikkhave, dutiyaṃ ṭhānaṃ dullabhaṃ akatapuññena mātugāmena. Patirūpe kule jāyitvā, patirūpaṃ kulaṃ gantvā, asapatti agāraṃ ajjhāvaseyyanti – idaṃ, bhikkhave, tatiyaṃ ṭhānaṃ dullabhaṃ akatapuññena mātugāmena. Patirūpe kule jāyitvā, patirūpaṃ kulaṃ gantvā, asapatti agāraṃ ajjhāvasantī puttavatī assanti – idaṃ, bhikkhave, catutthaṃ ṭhānaṃ dullabhaṃ akatapuññena mātugāmena. Patirūpe kule jāyitvā, patirūpaṃ kulaṃ gantvā, asapatti agāraṃ ajjhāvasantī puttavatī samānā sāmikaṃ abhibhuyya vatteyyanti – idaṃ, bhikkhave, pañcamaṃ ṭhānaṃ dullabhaṃ akatapuññena mātugāmena . Imāni kho, bhikkhave, pañca ṭhānāni dullabhāni akatapuññena mātugāmenāti.

    ‘‘પઞ્ચિમાનિ, ભિક્ખવે, ઠાનાનિ સુલભાનિ કતપુઞ્ઞેન માતુગામેન. કતમાનિ પઞ્ચ? પતિરૂપે કુલે જાયેય્યન્તિ – ઇદં, ભિક્ખવે, પઠમં ઠાનં સુલભં કતપુઞ્ઞેન માતુગામેન. પતિરૂપે કુલે જાયિત્વા પતિરૂપં કુલં ગચ્છેય્યન્તિ – ઇદં, ભિક્ખવે, દુતિયં ઠાનં સુલભં કતપુઞ્ઞેન માતુગામેન. પતિરૂપે કુલે જાયિત્વા પતિરૂપં કુલં ગન્ત્વા અસપત્તિ અગારં અજ્ઝાવસેય્યન્તિ – ઇદં, ભિક્ખવે, તતિયં ઠાનં સુલભં કતપુઞ્ઞેન માતુગામેન. પતિરૂપે કુલે જાયિત્વા પતિરૂપં કુલં ગન્ત્વા અસપત્તિ અગારં અજ્ઝાવસન્તી પુત્તવતી અસ્સન્તિ – ઇદં, ભિક્ખવે, ચતુત્થં ઠાનં સુલભં કતપુઞ્ઞેન માતુગામેન. પતિરૂપે કુલે જાયિત્વા પતિરૂપં કુલં ગન્ત્વા અસપત્તિ અગારં અજ્ઝાવસન્તી પુત્તવતી સમાના સામિકં અભિભુય્ય વત્તેય્યન્તિ – ઇદં, ભિક્ખવે, પઞ્ચમં ઠાનં સુલભં કતપુઞ્ઞેન માતુગામેન. ઇમાનિ ખો, ભિક્ખવે, પઞ્ચ ઠાનાનિ સુલભાનિ કતપુઞ્ઞેન માતુગામેના’’તિ. અટ્ઠમં.

    ‘‘Pañcimāni, bhikkhave, ṭhānāni sulabhāni katapuññena mātugāmena. Katamāni pañca? Patirūpe kule jāyeyyanti – idaṃ, bhikkhave, paṭhamaṃ ṭhānaṃ sulabhaṃ katapuññena mātugāmena. Patirūpe kule jāyitvā patirūpaṃ kulaṃ gaccheyyanti – idaṃ, bhikkhave, dutiyaṃ ṭhānaṃ sulabhaṃ katapuññena mātugāmena. Patirūpe kule jāyitvā patirūpaṃ kulaṃ gantvā asapatti agāraṃ ajjhāvaseyyanti – idaṃ, bhikkhave, tatiyaṃ ṭhānaṃ sulabhaṃ katapuññena mātugāmena. Patirūpe kule jāyitvā patirūpaṃ kulaṃ gantvā asapatti agāraṃ ajjhāvasantī puttavatī assanti – idaṃ, bhikkhave, catutthaṃ ṭhānaṃ sulabhaṃ katapuññena mātugāmena. Patirūpe kule jāyitvā patirūpaṃ kulaṃ gantvā asapatti agāraṃ ajjhāvasantī puttavatī samānā sāmikaṃ abhibhuyya vatteyyanti – idaṃ, bhikkhave, pañcamaṃ ṭhānaṃ sulabhaṃ katapuññena mātugāmena. Imāni kho, bhikkhave, pañca ṭhānāni sulabhāni katapuññena mātugāmenā’’ti. Aṭṭhamaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૨-૧૦. પસય્હસુત્તાદિવણ્ણના • 2-10. Pasayhasuttādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૨-૧૦. પસય્હસુત્તાદિવણ્ણના • 2-10. Pasayhasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact