Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya |
૧૦. થેરનામકસુત્તં
10. Theranāmakasuttaṃ
૨૪૪. એકં સમયં ભગવા રાજગહે વિહરતિ વેળુવને કલન્દકનિવાપે. તેન ખો પન સમયેન અઞ્ઞતરો ભિક્ખુ થેરનામકો એકવિહારી ચેવ હોતિ એકવિહારસ્સ ચ વણ્ણવાદી. સો એકો ગામં પિણ્ડાય પવિસતિ એકો પટિક્કમતિ એકો રહો નિસીદતિ એકો ચઙ્કમં અધિટ્ઠાતિ. અથ ખો સમ્બહુલા ભિક્ખૂ યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિંસુ ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિંસુ. એકમન્તં નિસિન્ના ખો તે ભિક્ખૂ ભગવન્તં એતદવોચું – ‘‘ઇધ, ભન્તે, અઞ્ઞતરો ભિક્ખુ થેરનામકો એકવિહારી એકવિહારસ્સ ચ વણ્ણવાદી’’તિ.
244. Ekaṃ samayaṃ bhagavā rājagahe viharati veḷuvane kalandakanivāpe. Tena kho pana samayena aññataro bhikkhu theranāmako ekavihārī ceva hoti ekavihārassa ca vaṇṇavādī. So eko gāmaṃ piṇḍāya pavisati eko paṭikkamati eko raho nisīdati eko caṅkamaṃ adhiṭṭhāti. Atha kho sambahulā bhikkhū yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu ; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Ekamantaṃ nisinnā kho te bhikkhū bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘idha, bhante, aññataro bhikkhu theranāmako ekavihārī ekavihārassa ca vaṇṇavādī’’ti.
અથ ખો ભગવા અઞ્ઞતરં ભિક્ખું આમન્તેસિ – ‘‘એહિ ત્વં, ભિક્ખુ, મમ વચનેન થેરં ભિક્ખું આમન્તેહિ – ‘સત્થા તં, આવુસો થેર, આમન્તેતી’’’તિ. ‘‘એવં, ભન્તે’’તિ ખો સો ભિક્ખુ ભગવતો પટિસ્સુત્વા યેનાયસ્મા થેરો તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા આયસ્મન્તં થેરં એતદવોચ – ‘‘સત્થા તં, આવુસો થેર, આમન્તેતી’’તિ. ‘‘એવમાવુસો’’તિ ખો આયસ્મા થેરો તસ્સ ભિક્ખુનો પટિસ્સુત્વા યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નં ખો આયસ્મન્તં થેરં ભગવા એતદવોચ – ‘‘સચ્ચં કિર ત્વં, થેર, એકવિહારી એકવિહારસ્સ ચ વણ્ણવાદી’’તિ? ‘‘એવં, ભન્તે’’. ‘‘યથા કથં પન ત્વં, થેર, એકવિહારી એકવિહારસ્સ ચ વણ્ણવાદી’’તિ? ‘‘ઇધાહં, ભન્તે, એકો ગામં પિણ્ડાય પવિસામિ એકો પટિક્કમામિ એકો રહો નિસીદામિ એકો ચઙ્કમં અધિટ્ઠામિ. એવં ખ્વાહં, ભન્તે, એકવિહારી એકવિહારસ્સ ચ વણ્ણવાદી’’તિ.
Atha kho bhagavā aññataraṃ bhikkhuṃ āmantesi – ‘‘ehi tvaṃ, bhikkhu, mama vacanena theraṃ bhikkhuṃ āmantehi – ‘satthā taṃ, āvuso thera, āmantetī’’’ti. ‘‘Evaṃ, bhante’’ti kho so bhikkhu bhagavato paṭissutvā yenāyasmā thero tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā āyasmantaṃ theraṃ etadavoca – ‘‘satthā taṃ, āvuso thera, āmantetī’’ti. ‘‘Evamāvuso’’ti kho āyasmā thero tassa bhikkhuno paṭissutvā yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinnaṃ kho āyasmantaṃ theraṃ bhagavā etadavoca – ‘‘saccaṃ kira tvaṃ, thera, ekavihārī ekavihārassa ca vaṇṇavādī’’ti? ‘‘Evaṃ, bhante’’. ‘‘Yathā kathaṃ pana tvaṃ, thera, ekavihārī ekavihārassa ca vaṇṇavādī’’ti? ‘‘Idhāhaṃ, bhante, eko gāmaṃ piṇḍāya pavisāmi eko paṭikkamāmi eko raho nisīdāmi eko caṅkamaṃ adhiṭṭhāmi. Evaṃ khvāhaṃ, bhante, ekavihārī ekavihārassa ca vaṇṇavādī’’ti.
‘‘અત્થેસો, થેર, એકવિહારો નેસો નત્થીતિ વદામિ. અપિ ચ, થેર, યથા એકવિહારો વિત્થારેન પરિપુણ્ણો હોતિ તં સુણાહિ, સાધુકં મનસિ કરોહિ; ભાસિસ્સામી’’તિ. ‘‘એવં, ભન્તે’’તિ ખો…પે॰…. ‘‘કથઞ્ચ , થેર, એકવિહારો વિત્થારેન પરિપુણ્ણો હોતિ. ઇધ, થેર, યં અતીતં તં પહીનં, યં અનાગતં તં પટિનિસ્સટ્ઠં, પચ્ચુપ્પન્નેસુ ચ અત્તભાવપટિલાભેસુ છન્દરાગો સુપ્પટિવિનીતો. એવં ખો, થેર, એકવિહારો વિત્થારેન પરિપુણ્ણો હોતી’’તિ.
‘‘Attheso, thera, ekavihāro neso natthīti vadāmi. Api ca, thera, yathā ekavihāro vitthārena paripuṇṇo hoti taṃ suṇāhi, sādhukaṃ manasi karohi; bhāsissāmī’’ti. ‘‘Evaṃ, bhante’’ti kho…pe…. ‘‘Kathañca , thera, ekavihāro vitthārena paripuṇṇo hoti. Idha, thera, yaṃ atītaṃ taṃ pahīnaṃ, yaṃ anāgataṃ taṃ paṭinissaṭṭhaṃ, paccuppannesu ca attabhāvapaṭilābhesu chandarāgo suppaṭivinīto. Evaṃ kho, thera, ekavihāro vitthārena paripuṇṇo hotī’’ti.
ઇદમવોચ ભગવા. ઇદં વત્વાન સુગતો અથાપરં એતદવોચ સત્થા –
Idamavoca bhagavā. Idaṃ vatvāna sugato athāparaṃ etadavoca satthā –
‘‘સબ્બાભિભું સબ્બવિદું સુમેધં,
‘‘Sabbābhibhuṃ sabbaviduṃ sumedhaṃ,
સબ્બેસુ ધમ્મેસુ અનૂપલિત્તં;
Sabbesu dhammesu anūpalittaṃ;
સબ્બઞ્જહં તણ્હાક્ખયે વિમુત્તં,
Sabbañjahaṃ taṇhākkhaye vimuttaṃ,
તમહં નરં એકવિહારીતિ બ્રૂમી’’તિ. દસમં;
Tamahaṃ naraṃ ekavihārīti brūmī’’ti. dasamaṃ;
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. થેરનામકસુત્તવણ્ણના • 10. Theranāmakasuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧૦. થેરનામકસુત્તવણ્ણના • 10. Theranāmakasuttavaṇṇanā