Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā

    તિકવારવણ્ણના

    Tikavāravaṇṇanā

    ૩૨૩. તિકેસુ અત્થાપત્તિ તિટ્ઠન્તે ભગવતિ આપજ્જતીતિ અત્થિ આપત્તિ, યં તિટ્ઠન્તે ભગવતિ આપજ્જતીતિ અત્થો. એસેવ નયો સબ્બત્થ. તત્થ લોહિતુપ્પાદાપત્તિં તિટ્ઠન્તે આપજ્જતિ. ‘‘એતરહિ ખો પનાનન્દ, ભિક્ખૂ અઞ્ઞમઞ્ઞં આવુસોવાદેન સમુદાચરન્તિ, ન વો મમચ્ચયેન એવં સમુદાચરિતબ્બં, નવકેન, આનન્દ, ભિક્ખુના થેરો ભિક્ખૂ ‘ભન્તે’તિ વા ‘આયસ્મા’તિ વા સમુદાચરિતબ્બો’’તિ વચનતો થેરં આવુસોવાદેન સમુદાચરણપચ્ચયા આપત્તિં પરિનિબ્બુતે ભગવતિ આપજ્જતિ, નો તિટ્ઠન્તે. ઇમા દ્વે આપત્તિયો ઠપેત્વા અવસેસા ધરન્તેપિ ભગવતિ આપજ્જતિ, પરિનિબ્બુતેપિ.

    323. Tikesu atthāpatti tiṭṭhante bhagavati āpajjatīti atthi āpatti, yaṃ tiṭṭhante bhagavati āpajjatīti attho. Eseva nayo sabbattha. Tattha lohituppādāpattiṃ tiṭṭhante āpajjati. ‘‘Etarahi kho panānanda, bhikkhū aññamaññaṃ āvusovādena samudācaranti, na vo mamaccayena evaṃ samudācaritabbaṃ, navakena, ānanda, bhikkhunā thero bhikkhū ‘bhante’ti vā ‘āyasmā’ti vā samudācaritabbo’’ti vacanato theraṃ āvusovādena samudācaraṇapaccayā āpattiṃ parinibbute bhagavati āpajjati, no tiṭṭhante. Imā dve āpattiyo ṭhapetvā avasesā dharantepi bhagavati āpajjati, parinibbutepi.

    પવારેત્વા અનતિરિત્તં ભુઞ્જન્તો આપત્તિં કાલે આપજ્જતિ નો વિકાલે. વિકાલભોજનાપત્તિં પન વિકાલે આપજ્જતિ નો કાલે. અવસેસા કાલે ચેવ આપજ્જતિ વિકાલે ચ. સહગારસેય્યં રત્તિં આપજ્જતિ, દ્વારં અસંવરિત્વા પટિસલ્લીયનં દિવા. સેસા રત્તિઞ્ચેવ દિવા ચ. ‘‘દસવસ્સોમ્હિ અતિરેકદસવસ્સોમ્હી’’તિ બાલો અબ્યત્તો પરિસં ઉપટ્ઠાપેન્તો દસવસ્સો આપજ્જતિ નો ઊનદસવસ્સો . ‘‘અહં પણ્ડિતો બ્યત્તો’’તિ નવો વા મજ્ઝિમો વા પરિસં ઉપટ્ઠાપેન્તો ઊનદસવસ્સો આપજ્જતિ નો દસવસ્સો. સેસા દસવસ્સો ચેવ આપજ્જતિ ઊનદસવસ્સો ચ. ‘‘પઞ્ચવસ્સોમ્હી’’તિ બાલો અબ્યત્તો અનિસ્સાય વસન્તો પઞ્ચવસ્સો આપજ્જતિ. ‘‘અહં પણ્ડિતો બ્યત્તો’’તિ નવકો અનિસ્સાય વસન્તો ઊનપઞ્ચવસ્સો આપજ્જતિ. સેસં પઞ્ચવસ્સો ચેવ આપજ્જતિ ઊનપઞ્ચવસ્સો ચ. અનુપસમ્પન્નં પદસોધમ્મં વાચેન્તો, માતુગામસ્સ ધમ્મં દેસેન્તો એવરૂપં આપત્તિં કુસલચિત્તો આપજ્જતિ, પારાજિક-સુક્કવિસ્સટ્ઠિ-કાયસંસગ્ગ-દુટ્ઠુલ્લ-અત્તકામપારિચરિય-દુટ્ઠદોસ-સઙ્ઘભેદપહારદાન-તલસત્તિકાદિભેદં અકુસલચિત્તો આપજ્જતિ, અસઞ્ચિચ્ચ સહગારસેય્યાદિં અબ્યાકતચિત્તો આપજ્જતિ, યં અરહાવ આપજ્જતિ, સબ્બં અબ્યાકતચિત્તોવ આપજ્જતિ, મેથુનધમ્માદિભેદમાપત્તિં સુખવેદનાસમઙ્ગી આપજ્જતિ, દુટ્ઠદોસાદિભેદં દુક્ખવેદનાસમઙ્ગી, યં સુખવેદનાસમઙ્ગી આપજ્જતિ, તંયેવ મજ્ઝત્તો હુત્વા આપજ્જન્તો અદુક્ખમસુખવેદનાસમઙ્ગી આપજ્જતિ.

    Pavāretvā anatirittaṃ bhuñjanto āpattiṃ kāle āpajjati no vikāle. Vikālabhojanāpattiṃ pana vikāle āpajjati no kāle. Avasesā kāle ceva āpajjati vikāle ca. Sahagāraseyyaṃ rattiṃ āpajjati, dvāraṃ asaṃvaritvā paṭisallīyanaṃ divā. Sesā rattiñceva divā ca. ‘‘Dasavassomhi atirekadasavassomhī’’ti bālo abyatto parisaṃ upaṭṭhāpento dasavasso āpajjati no ūnadasavasso . ‘‘Ahaṃ paṇḍito byatto’’ti navo vā majjhimo vā parisaṃ upaṭṭhāpento ūnadasavasso āpajjati no dasavasso. Sesā dasavasso ceva āpajjati ūnadasavasso ca. ‘‘Pañcavassomhī’’ti bālo abyatto anissāya vasanto pañcavasso āpajjati. ‘‘Ahaṃ paṇḍito byatto’’ti navako anissāya vasanto ūnapañcavasso āpajjati. Sesaṃ pañcavasso ceva āpajjati ūnapañcavasso ca. Anupasampannaṃ padasodhammaṃ vācento, mātugāmassa dhammaṃ desento evarūpaṃ āpattiṃ kusalacitto āpajjati, pārājika-sukkavissaṭṭhi-kāyasaṃsagga-duṭṭhulla-attakāmapāricariya-duṭṭhadosa-saṅghabhedapahāradāna-talasattikādibhedaṃ akusalacitto āpajjati, asañcicca sahagāraseyyādiṃ abyākatacitto āpajjati, yaṃ arahāva āpajjati, sabbaṃ abyākatacittova āpajjati, methunadhammādibhedamāpattiṃ sukhavedanāsamaṅgī āpajjati, duṭṭhadosādibhedaṃ dukkhavedanāsamaṅgī, yaṃ sukhavedanāsamaṅgī āpajjati, taṃyeva majjhatto hutvā āpajjanto adukkhamasukhavedanāsamaṅgī āpajjati.

    તયો પટિક્ખેપાતિ બુદ્ધસ્સ ભગવતો તયો પટિક્ખેપા. ચતૂસુ પચ્ચયેસુ મહિચ્છતા અસન્તુટ્ઠિતા કિલેસસલ્લેખનપટિપત્તિયા અગોપાયના, ઇમે હિ તયો ધમ્મા બુદ્ધેન ભગવતા પટિક્ખિત્તા. અપ્પિચ્છતાદયો પન તયો બુદ્ધેન ભગવતા અનુઞ્ઞાતા, તેન વુત્તં ‘‘તયો અનુઞ્ઞાતા’’તિ.

    Tayo paṭikkhepāti buddhassa bhagavato tayo paṭikkhepā. Catūsu paccayesu mahicchatā asantuṭṭhitā kilesasallekhanapaṭipattiyā agopāyanā, ime hi tayo dhammā buddhena bhagavatā paṭikkhittā. Appicchatādayo pana tayo buddhena bhagavatā anuññātā, tena vuttaṃ ‘‘tayo anuññātā’’ti.

    ‘‘દસવસ્સોમ્હી’’તિ પરિસં ઉપટ્ઠાપેન્તો ‘‘પઞ્ચવસ્સોમ્હી’’તિ નિસ્સયં અગણ્હન્તો બાલો આપજ્જતિ નો પણ્ડિતો, ઊનદસવસ્સો ‘‘બ્યત્તોમ્હી’’તિ બહુસ્સુતત્તા પરિસં ઉપટ્ઠાપેન્તો ઊનપઞ્ચવસ્સો ચ નિસ્સયં અગણ્હન્તો પણ્ડિતો આપજ્જતિ નો બાલો; અવસેસં પણ્ડિતો ચેવ આપજ્જતિ બાલો ચ. વસ્સં અનુપગચ્છન્તો કાળે આપજ્જતિ નો જુણ્હે; મહાપવારણાય અપ્પવારેન્તો જુણ્હે આપજ્જતિ નો કાળે; અવસેસં કાળે ચેવ આપજ્જતિ જુણ્હે ચ. વસ્સૂપગમનં કાળે કપ્પતિ નો જુણ્હે; મહાપવારણાય પવારણા જુણ્હે કપ્પતિ નો કાળે; સેસં અનુઞ્ઞાતકં કાળે ચેવ કપ્પતિ જુણ્હે ચ.

    ‘‘Dasavassomhī’’ti parisaṃ upaṭṭhāpento ‘‘pañcavassomhī’’ti nissayaṃ agaṇhanto bālo āpajjati no paṇḍito, ūnadasavasso ‘‘byattomhī’’ti bahussutattā parisaṃ upaṭṭhāpento ūnapañcavasso ca nissayaṃ agaṇhanto paṇḍito āpajjati no bālo; avasesaṃ paṇḍito ceva āpajjati bālo ca. Vassaṃ anupagacchanto kāḷe āpajjati no juṇhe; mahāpavāraṇāya appavārento juṇhe āpajjati no kāḷe; avasesaṃ kāḷe ceva āpajjati juṇhe ca. Vassūpagamanaṃ kāḷe kappati no juṇhe; mahāpavāraṇāya pavāraṇā juṇhe kappati no kāḷe; sesaṃ anuññātakaṃ kāḷe ceva kappati juṇhe ca.

    કત્તિકપુણ્ણમાસિયા પચ્છિમે પાટિપદદિવસે વિકપ્પેત્વા ઠપિતં વસ્સિકસાટિકં નિવાસેન્તો હેમન્તે આપજ્જતિ. કુરુન્દિયં પન ‘‘કત્તિકપુણ્ણમદિવસે અપચ્ચુદ્ધરિત્વા હેમન્તે આપજ્જતી’’તિ વુત્તં, તમ્પિ સુવુત્તં. ‘‘ચાતુમાસં અધિટ્ઠાતું તતો પરં વિકપ્પેતુ’’ન્તિ હિ વુત્તં. અતિરેકમાસે સેસે ગિમ્હાને પરિયેસન્તો અતિરેકડ્ઢમાસે સેસે કત્વા નિવાસેન્તો ચ ગિમ્હે આપજ્જતિ નામ. સતિયા વસ્સિકસાટિકાય નગ્ગો કાયં ઓવસ્સાપેન્તો વસ્સે આપજ્જતિ નામ. પારિસુદ્ધિઉપોસથં વા અધિટ્ઠાનુપોસથં વા કરોન્તો સઙ્ઘો આપજ્જતિ. સુત્તુદ્દેસઞ્ચ અધિટ્ઠાનુપોસથઞ્ચ કરોન્તો ગણો આપજ્જતિ. એકકો સુત્તુદ્દેસં પારિસુદ્ધિઉપોસથઞ્ચ કરોન્તો પુગ્ગલો આપજ્જતિ. પવારણાયપિ એસેવ નયો.

    Kattikapuṇṇamāsiyā pacchime pāṭipadadivase vikappetvā ṭhapitaṃ vassikasāṭikaṃ nivāsento hemante āpajjati. Kurundiyaṃ pana ‘‘kattikapuṇṇamadivase apaccuddharitvā hemante āpajjatī’’ti vuttaṃ, tampi suvuttaṃ. ‘‘Cātumāsaṃ adhiṭṭhātuṃ tato paraṃ vikappetu’’nti hi vuttaṃ. Atirekamāse sese gimhāne pariyesanto atirekaḍḍhamāse sese katvā nivāsento ca gimhe āpajjati nāma. Satiyā vassikasāṭikāya naggo kāyaṃ ovassāpento vasse āpajjati nāma. Pārisuddhiuposathaṃ vā adhiṭṭhānuposathaṃ vā karonto saṅgho āpajjati. Suttuddesañca adhiṭṭhānuposathañca karonto gaṇo āpajjati. Ekako suttuddesaṃ pārisuddhiuposathañca karonto puggalo āpajjati. Pavāraṇāyapi eseva nayo.

    સઙ્ઘુપોસથો ચ સઙ્ઘપવારણા ચ સઙ્ઘસ્સેવ કપ્પતિ. ગણુપોસથો ચ ગણપવારણા ચ ગણસ્સેવ કપ્પતિ. અધિટ્ઠાનુપોસથો ચ અધિટ્ઠાનપવારણા ચ પુગ્ગલસ્સેવ કપ્પતિ. ‘‘પારાજિકં આપન્નોમ્હી’’તિઆદીનિ ભણન્તો વત્થું છાદેતિ ન આપત્તિં, ‘‘મેથુનં ધમ્મં પટિસેવિ’’ન્તિઆદીનિ ભણન્તો આપત્તિં છાદેતિ નો વત્થું, યો નેવ વત્થું ન આપત્તિં આરોચેતિ, અયં વત્થુઞ્ચેવ છાદેતિ આપત્તિઞ્ચ.

    Saṅghuposatho ca saṅghapavāraṇā ca saṅghasseva kappati. Gaṇuposatho ca gaṇapavāraṇā ca gaṇasseva kappati. Adhiṭṭhānuposatho ca adhiṭṭhānapavāraṇā ca puggalasseva kappati. ‘‘Pārājikaṃ āpannomhī’’tiādīni bhaṇanto vatthuṃ chādeti na āpattiṃ, ‘‘methunaṃ dhammaṃ paṭisevi’’ntiādīni bhaṇanto āpattiṃ chādeti no vatthuṃ, yo neva vatthuṃ na āpattiṃ āroceti, ayaṃ vatthuñceva chādeti āpattiñca.

    પટિચ્છાદેતીતિ પટિચ્છાદિ. જન્તાઘરમેવ પટિચ્છાદિ જન્તાઘરપટિચ્છાદિ. ઇતરાસુપિ એસેવ નયો. દ્વારં પિદહિત્વા અન્તોજન્તાઘરે ઠિતેન પરિકમ્મં કાતું વટ્ટતિ. ઉદકે ઓતિણ્ણેનાપિ એતદેવ વટ્ટતિ. ઉભયત્થ ખાદિતું ભુઞ્જિતું વા ન વટ્ટતિ. વત્થપટિચ્છાદિ સબ્બકપ્પિયતાય પટિચ્છન્નેન સબ્બં કાતું વટ્ટતિ. વહન્તીતિ યન્તિ નિય્યન્તિ; નિન્દં વા પટિક્કોસં વા ન લભન્તિ. ચન્દમણ્ડલં અબ્ભામહિકાધૂમરજરાહુવિમુત્તં વિવટંયેવ વિરોચતિ, ન તેસુ અઞ્ઞતરેન પટિચ્છન્નં. તથા સૂરિયમણ્ડલં, ધમ્મવિનયોપિ વિવરિત્વા વિભજિત્વા દેસિયમાનોવ વિરોચતિ નો પટિચ્છન્નો.

    Paṭicchādetīti paṭicchādi. Jantāgharameva paṭicchādi jantāgharapaṭicchādi. Itarāsupi eseva nayo. Dvāraṃ pidahitvā antojantāghare ṭhitena parikammaṃ kātuṃ vaṭṭati. Udake otiṇṇenāpi etadeva vaṭṭati. Ubhayattha khādituṃ bhuñjituṃ vā na vaṭṭati. Vatthapaṭicchādi sabbakappiyatāya paṭicchannena sabbaṃ kātuṃ vaṭṭati. Vahantīti yanti niyyanti; nindaṃ vā paṭikkosaṃ vā na labhanti. Candamaṇḍalaṃ abbhāmahikādhūmarajarāhuvimuttaṃ vivaṭaṃyeva virocati, na tesu aññatarena paṭicchannaṃ. Tathā sūriyamaṇḍalaṃ, dhammavinayopi vivaritvā vibhajitvā desiyamānova virocati no paṭicchanno.

    અઞ્ઞેન ભેસજ્જેન કરણીયેન અઞ્ઞં વિઞ્ઞાપેન્તો ગિલાનો આપજ્જતિ, ન ભેસજ્જેન કરણીયેન ભેસજ્જં વિઞ્ઞાપેન્તો અગિલાનો આપજ્જતિ, અવસેસં આપત્તિં ગિલાનો ચેવ આપજ્જતિ અગિલાનો ચ.

    Aññena bhesajjena karaṇīyena aññaṃ viññāpento gilāno āpajjati, na bhesajjena karaṇīyena bhesajjaṃ viññāpento agilāno āpajjati, avasesaṃ āpattiṃ gilāno ceva āpajjati agilāno ca.

    અન્તો આપજ્જતિ નો બહીતિ અનુપખજ્જ સેય્યં કપ્પેન્તો અન્તો આપજ્જતિ નો બહિ, બહિ આપજ્જતિ નો અન્તોતિ સઙ્ઘિકં મઞ્ચાદિં અજ્ઝોકાસે સન્થરિત્વા પક્કમન્તો બહિ આપજ્જતિ નો અન્તો, અવસેસં પન અન્તો ચેવ આપજ્જતિ બહિ ચ. અન્તોસીમાયાતિ આગન્તુકો આગન્તુકવત્તં અદસ્સેત્વા સછત્તુપાહનો વિહારં પવિસન્તો ઉપચારસીમં ઓક્કન્તમત્તોવ આપજ્જતિ. બહિસીમાયાતિ ગમિકો દારુભણ્ડપટિસામનાદિગમિકવત્તં અપૂરેત્વા પક્કમન્તો ઉપચારસીમં અતિક્કન્તમત્તોવ આપજ્જતિ. અવસેસં અન્તોસીમાય ચેવ આપજ્જતિ બહિસીમાય ચ. સતિ વુડ્ઢતરે અનજ્ઝિટ્ઠો ધમ્મં ભાસન્તો સઙ્ઘમજ્ઝે આપજ્જતિ નામ. ગણમજ્ઝેપિ પુગ્ગલસન્તિકેપિ એસેવ નયો. કાયેન વુટ્ઠાતીતિ તિણવત્થારકસમથેન વુટ્ઠાતિ. કાયં અચાલેત્વા વાચાય દેસેન્તસ્સ વાચાય વુટ્ઠાતિ. વચીસમ્પયુત્તં કાયકિરિયં કત્વા દેસેન્તસ્સ કાયેન વાચાય વુટ્ઠાતિ નામ. સઙ્ઘમજ્ઝે દેસનાગામિનીપિ વુટ્ઠાનગામિનીપિ વુટ્ઠાતિ. ગણપુગ્ગલમજ્ઝે પન દેસનાગામિનીયેવ વુટ્ઠાતિ.

    Anto āpajjati no bahīti anupakhajja seyyaṃ kappento anto āpajjati no bahi, bahiāpajjati no antoti saṅghikaṃ mañcādiṃ ajjhokāse santharitvā pakkamanto bahi āpajjati no anto, avasesaṃ pana anto ceva āpajjati bahi ca. Antosīmāyāti āgantuko āgantukavattaṃ adassetvā sachattupāhano vihāraṃ pavisanto upacārasīmaṃ okkantamattova āpajjati. Bahisīmāyāti gamiko dārubhaṇḍapaṭisāmanādigamikavattaṃ apūretvā pakkamanto upacārasīmaṃ atikkantamattova āpajjati. Avasesaṃ antosīmāya ceva āpajjati bahisīmāya ca. Sati vuḍḍhatare anajjhiṭṭho dhammaṃ bhāsanto saṅghamajjhe āpajjati nāma. Gaṇamajjhepi puggalasantikepi eseva nayo. Kāyena vuṭṭhātīti tiṇavatthārakasamathena vuṭṭhāti. Kāyaṃ acāletvā vācāya desentassa vācāya vuṭṭhāti. Vacīsampayuttaṃ kāyakiriyaṃ katvā desentassa kāyena vācāya vuṭṭhāti nāma. Saṅghamajjhe desanāgāminīpi vuṭṭhānagāminīpi vuṭṭhāti. Gaṇapuggalamajjhe pana desanāgāminīyeva vuṭṭhāti.

    આગાળ્હાય ચેતેય્યાતિ આગાળ્હાય દળ્હભાવાય ચેતેય્ય; તજ્જનીયકમ્માદિકતસ્સ વત્તં ન પૂરયતો ઇચ્છમાનો સઙ્ઘો ઉક્ખેપનીયકમ્મં કરેય્યાતિ અત્થો. અલજ્જી ચ હોતિ બાલો ચ અપકતત્તો ચાતિ એત્થ બાલો ‘‘અયં ધમ્માધમ્મં ન જાનાતિ’’ અપકતત્તો વા ‘‘આપત્તાનાપત્તિં ન જાનાતી’’તિ ન એત્તાવતા કમ્મં કાતબ્બં; બાલભાવમૂલકં પન અપકતત્તભાવમૂલકઞ્ચ આપત્તિં આપન્નસ્સ કમ્મં કાતબ્બન્તિ અત્થો. અધિસીલે સીલવિપન્નો નામ દ્વે આપત્તિક્ખન્ધે આપન્નો; આચારવિપન્નો નામ પઞ્ચ આપત્તિક્ખન્ધે આપન્નો; દિટ્ઠિવિપન્નો નામ અન્તગ્ગાહિકાય દિટ્ઠિયા સમન્નાગતો. તેસં આપત્તિં અપસ્સન્તાનં અપ્પટિકરોન્તાનં દિટ્ઠિઞ્ચ અનિસ્સજ્જન્તાનંયેવ કમ્મં કાતબ્બં.

    Āgāḷhāya ceteyyāti āgāḷhāya daḷhabhāvāya ceteyya; tajjanīyakammādikatassa vattaṃ na pūrayato icchamāno saṅgho ukkhepanīyakammaṃ kareyyāti attho. Alajjī ca hoti bālo ca apakatatto cāti ettha bālo ‘‘ayaṃ dhammādhammaṃ na jānāti’’ apakatatto vā ‘‘āpattānāpattiṃ na jānātī’’ti na ettāvatā kammaṃ kātabbaṃ; bālabhāvamūlakaṃ pana apakatattabhāvamūlakañca āpattiṃ āpannassa kammaṃ kātabbanti attho. Adhisīle sīlavipanno nāma dve āpattikkhandhe āpanno; ācāravipanno nāma pañca āpattikkhandhe āpanno; diṭṭhivipanno nāma antaggāhikāya diṭṭhiyā samannāgato. Tesaṃ āpattiṃ apassantānaṃ appaṭikarontānaṃ diṭṭhiñca anissajjantānaṃyeva kammaṃ kātabbaṃ.

    કાયિકો દવો નામ પાસકાદીહિ જૂતકીળનાદિભેદો અનાચારો; વાચસિકો દવો નામ મુખાલમ્બરકરણાદિભેદો અનાચારો; કાયિકવાચસિકો નામ નચ્ચનગાયનાદિભેદો દ્વીહિપિ દ્વારેહિ અનાચારો . કાયિકો અનાચારો નામ કાયદ્વારે પઞ્ઞત્તસિક્ખાપદવીતિક્કમો; વાચસિકો અનાચારો નામ વચીદ્વારે પઞ્ઞત્તસિક્ખાપદવીતિક્કમો; કાયિકવાચસિકો નામ દ્વારદ્વયેપિ પઞ્ઞત્તસિક્ખાપદવીતિક્કમો. કાયિકેન ઉપઘાતિકેનાતિ કાયદ્વારે પઞ્ઞત્તસ્સ સિક્ખાપદસ્સ અસિક્ખનેન, યો હિ તં ન સિક્ખતિ, સો નં ઉપઘાતેતિ, તસ્મા તસ્સ તં અસિક્ખનં ‘‘કાયિકં ઉપઘાતિક’’ન્તિ વુચ્ચતિ. સેસપદદ્વયેપિ એસેવ નયો. કાયિકેન મિચ્છાજીવેનાતિ જઙ્ઘપેસનિકાદિના વા ગણ્ડફાલનાદિના વા વેજ્જકમ્મેન ; વાચસિકેનાતિ સાસનઉગ્ગહણઆરોચનાદિના; તતિયપદં ઉભયસમ્પયોગવસેન વુત્તં.

    Kāyiko davo nāma pāsakādīhi jūtakīḷanādibhedo anācāro; vācasiko davo nāma mukhālambarakaraṇādibhedo anācāro; kāyikavācasiko nāma naccanagāyanādibhedo dvīhipi dvārehi anācāro . Kāyiko anācāro nāma kāyadvāre paññattasikkhāpadavītikkamo; vācasiko anācāro nāma vacīdvāre paññattasikkhāpadavītikkamo; kāyikavācasiko nāma dvāradvayepi paññattasikkhāpadavītikkamo. Kāyikena upaghātikenāti kāyadvāre paññattassa sikkhāpadassa asikkhanena, yo hi taṃ na sikkhati, so naṃ upaghāteti, tasmā tassa taṃ asikkhanaṃ ‘‘kāyikaṃ upaghātika’’nti vuccati. Sesapadadvayepi eseva nayo. Kāyikena micchājīvenāti jaṅghapesanikādinā vā gaṇḍaphālanādinā vā vejjakammena ; vācasikenāti sāsanauggahaṇaārocanādinā; tatiyapadaṃ ubhayasampayogavasena vuttaṃ.

    અલં ભિક્ખુ મા ભણ્ડનન્તિ અલં ભિક્ખુ મા ભણ્ડનં કરિ, મા કલહં, મા વિવાદં કરીતિ અત્થો. ન વોહરિતબ્બન્તિ ન કિઞ્ચિ વત્તબ્બં; વદતોપિ હિ તાદિસસ્સ વચનં ન સોતબ્બં મઞ્ઞન્તિ. ન કિસ્મિઞ્ચિ પચ્ચેકટ્ઠાનેતિ કિસ્મિઞ્ચિ બીજનગ્ગાહાદિકે એકસ્મિમ્પિ જેટ્ઠકટ્ઠાને ન ઠપેતબ્બોતિ અત્થો. ઓકાસકમ્મં કારેન્તસ્સાતિ ‘‘કરોતુ આયસ્મા ઓકાસં, અહં તં વત્તુકામો’’તિ એવં ઓકાસં કારેન્તસ્સ. નાલં ઓકાસકમ્મં કાતુન્તિ ‘‘કિં ત્વં કરિસ્સસી’’તિ ઓકાસો ન કાતબ્બો. સવચનીયં નાદાતબ્બન્તિ વચનં ન આદાતબ્બં, વચનમ્પિ ન સોતબ્બં; યત્થ ગહેત્વા ગન્તુકામો હોતિ, ન તત્થ ગન્તબ્બન્તિ અત્થો.

    Alaṃ bhikkhu mā bhaṇḍananti alaṃ bhikkhu mā bhaṇḍanaṃ kari, mā kalahaṃ, mā vivādaṃ karīti attho. Na voharitabbanti na kiñci vattabbaṃ; vadatopi hi tādisassa vacanaṃ na sotabbaṃ maññanti. Na kismiñci paccekaṭṭhāneti kismiñci bījanaggāhādike ekasmimpi jeṭṭhakaṭṭhāne na ṭhapetabboti attho. Okāsakammaṃ kārentassāti ‘‘karotu āyasmā okāsaṃ, ahaṃ taṃ vattukāmo’’ti evaṃ okāsaṃ kārentassa. Nālaṃ okāsakammaṃ kātunti ‘‘kiṃ tvaṃ karissasī’’ti okāso na kātabbo. Savacanīyaṃ nādātabbanti vacanaṃ na ādātabbaṃ, vacanampi na sotabbaṃ; yattha gahetvā gantukāmo hoti, na tattha gantabbanti attho.

    તીહઙ્ગેહિ સમન્નાગતસ્સ ભિક્ખુનો વિનયોતિ યં સો જાનાતિ, સો તસ્સ વિનયો નામ હોતિ; સો ન પુચ્છિતબ્બોતિ અત્થો. અનુયોગો ન દાતબ્બોતિ ‘‘ઇદં કપ્પતી’’તિ પુચ્છન્તસ્સ પુચ્છાય ઓકાસો ન દાતબ્બો, ‘‘અઞ્ઞં પુચ્છા’’તિ વત્તબ્બો. ઇતિ સો નેવ પુચ્છિતબ્બો નાસ્સ પુચ્છા સોતબ્બાતિ અત્થો. વિનયો ન સાકચ્છાતબ્બોતિ વિનયપઞ્હો ન સાકચ્છિતબ્બો, કપ્પિયાકપ્પિયકથા ન સંસન્દેતબ્બા.

    Tīhaṅgehi samannāgatassa bhikkhuno vinayoti yaṃ so jānāti, so tassa vinayo nāma hoti; so na pucchitabboti attho. Anuyogo na dātabboti ‘‘idaṃ kappatī’’ti pucchantassa pucchāya okāso na dātabbo, ‘‘aññaṃ pucchā’’ti vattabbo. Iti so neva pucchitabbo nāssa pucchā sotabbāti attho. Vinayo na sākacchātabboti vinayapañho na sākacchitabbo, kappiyākappiyakathā na saṃsandetabbā.

    ઇદમપ્પહાયાતિ એતં બ્રહ્મચારિપટિઞ્ઞાતાદિકં લદ્ધિં અવિજહિત્વા. સુદ્ધં બ્રહ્મચારિન્તિ ખીણાસવં ભિક્ખું. ‘‘પાતબ્યતં આપજ્જતી’’તિ પાતબ્યભાવં પટિસેવનં આપજ્જતિ. ‘‘ઇદમપ્પહાયા’’તિ વચનતો પન તં બ્રહ્મચારિપટિઞ્ઞાતં પહાય ખીણાસવં ‘‘મુસા મયા ભણિતં, ખમથ મે’’તિ ખમાપેત્વા ‘‘નત્થિ કામેસુ દોસો’’તિ લદ્ધિં વિજહિત્વા ગતિવિસોધનં કરેય્ય. અકુસલમૂલાનીતિ અકુસલાનિ ચેવ મૂલાનિ ચ, અકુસલાનં વા મૂલાનિ અકુસલમૂલાનિ. કુસલમૂલેસુપિ એસેવ નયો. દુટ્ઠુ ચરિતાનિ વિરૂપાનિ વા ચરિતાનિ દુચ્ચરિતાનિ. સુટ્ઠુ ચરિતાનિ સુન્દરાનિ વા ચરિતાનિ સુચરિતાનિ. કાયેન કરણભૂતેન કતં દુચ્ચરિતં કાયદુચ્ચરિતં. એસ નયો સબ્બત્થ. સેસં તત્થ તત્થ વુત્તનયત્તા ઉત્તાનમેવાતિ.

    Idamappahāyāti etaṃ brahmacāripaṭiññātādikaṃ laddhiṃ avijahitvā. Suddhaṃ brahmacārinti khīṇāsavaṃ bhikkhuṃ. ‘‘Pātabyataṃ āpajjatī’’ti pātabyabhāvaṃ paṭisevanaṃ āpajjati. ‘‘Idamappahāyā’’ti vacanato pana taṃ brahmacāripaṭiññātaṃ pahāya khīṇāsavaṃ ‘‘musā mayā bhaṇitaṃ, khamatha me’’ti khamāpetvā ‘‘natthi kāmesu doso’’ti laddhiṃ vijahitvā gativisodhanaṃ kareyya. Akusalamūlānīti akusalāni ceva mūlāni ca, akusalānaṃ vā mūlāni akusalamūlāni. Kusalamūlesupi eseva nayo. Duṭṭhu caritāni virūpāni vā caritāni duccaritāni. Suṭṭhu caritāni sundarāni vā caritāni sucaritāni. Kāyena karaṇabhūtena kataṃ duccaritaṃ kāyaduccaritaṃ. Esa nayo sabbattha. Sesaṃ tattha tattha vuttanayattā uttānamevāti.

    તિકવારવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Tikavāravaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૩. તિકવારો • 3. Tikavāro

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / તિકવારવણ્ણના • Tikavāravaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / તિકવારવણ્ણના • Tikavāravaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / તિકવારવણ્ણના • Tikavāravaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / એકુત્તરિકનયો તિકવારવણ્ણના • Ekuttarikanayo tikavāravaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact