Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ખુદ્દકપાઠ-અટ્ઠકથા • Khuddakapāṭha-aṭṭhakathā

    ૭. તિરોકુટ્ટસુત્તવણ્ણના

    7. Tirokuṭṭasuttavaṇṇanā

    નિક્ખેપપ્પયોજનં

    Nikkhepappayojanaṃ

    ઇદાનિ ‘‘તિરોકુટ્ટેસુ તિટ્ઠન્તી’’તિઆદિના રતનસુત્તાનન્તરં નિક્ખિત્તસ્સ તિરોકુટ્ટસુત્તસ્સ અત્થવણ્ણનાક્કમો અનુપ્પત્તો, તસ્સ ઇધ નિક્ખેપપ્પયોજનં વત્વા અત્થવણ્ણનં કરિસ્સામ.

    Idāni ‘‘tirokuṭṭesu tiṭṭhantī’’tiādinā ratanasuttānantaraṃ nikkhittassa tirokuṭṭasuttassa atthavaṇṇanākkamo anuppatto, tassa idha nikkhepappayojanaṃ vatvā atthavaṇṇanaṃ karissāma.

    તત્થ ઇદઞ્હિ તિરોકુટ્ટં ઇમિના અનુક્કમેન ભગવતા અવુત્તમ્પિ યાયં ઇતો પુબ્બે નાનપ્પકારેન કુસલકમ્મપટિપત્તિ દસ્સિતા, તત્થ પમાદં આપજ્જમાનો નિરયતિરચ્છાનયોનીહિ વિસિટ્ઠતરેપિ ઠાને ઉપ્પજ્જમાનો યસ્મા એવરૂપેસુ પેતેસુ ઉપ્પજ્જતિ, તસ્મા ન એત્થ પમાદો કરણીયોતિ દસ્સનત્થં, યેહિ ચ ભૂતેહિ ઉપદ્દુતાય વેસાલિયા ઉપદ્દવવૂપસમનત્થં રતનસુત્તં વુત્તં, તેસુ એકચ્ચાનિ એવરૂપાનીતિ દસ્સનત્થં વા વુત્તન્તિ.

    Tattha idañhi tirokuṭṭaṃ iminā anukkamena bhagavatā avuttampi yāyaṃ ito pubbe nānappakārena kusalakammapaṭipatti dassitā, tattha pamādaṃ āpajjamāno nirayatiracchānayonīhi visiṭṭhatarepi ṭhāne uppajjamāno yasmā evarūpesu petesu uppajjati, tasmā na ettha pamādo karaṇīyoti dassanatthaṃ, yehi ca bhūtehi upaddutāya vesāliyā upaddavavūpasamanatthaṃ ratanasuttaṃ vuttaṃ, tesu ekaccāni evarūpānīti dassanatthaṃ vā vuttanti.

    ઇદમસ્સ ઇધ નિક્ખેપપ્પયોજનં વેદિતબ્બં.

    Idamassa idha nikkhepappayojanaṃ veditabbaṃ.

    અનુમોદનાકથા

    Anumodanākathā

    યસ્મા પનસ્સ અત્થવણ્ણના –

    Yasmā panassa atthavaṇṇanā –

    ‘‘યેન યત્થ યદા યસ્મા, તિરોકુટ્ટં પકાસિતં;

    ‘‘Yena yattha yadā yasmā, tirokuṭṭaṃ pakāsitaṃ;

    પકાસેત્વાન તં સબ્બં, કયિરમાના યથાક્કમં;

    Pakāsetvāna taṃ sabbaṃ, kayiramānā yathākkamaṃ;

    સુકતા હોતિ તસ્માહં, કરિસ્સામિ તથેવ તં’’.

    Sukatā hoti tasmāhaṃ, karissāmi tatheva taṃ’’.

    કેન પનેતં પકાસિતં, કત્થ કદા કસ્મા ચાતિ? વુચ્ચતે – ભગવતા પકાસિતં, તં ખો પન રાજગહે દુતિયદિવસે રઞ્ઞો માગધસ્સ અનુમોદનત્થં. ઇમસ્સ ચત્થસ્સ વિભાવનત્થં અયમેત્થ વિત્થારકથા કથેતબ્બા –

    Kena panetaṃ pakāsitaṃ, kattha kadā kasmā cāti? Vuccate – bhagavatā pakāsitaṃ, taṃ kho pana rājagahe dutiyadivase rañño māgadhassa anumodanatthaṃ. Imassa catthassa vibhāvanatthaṃ ayamettha vitthārakathā kathetabbā –

    ઇતો દ્વાનવુતિકપ્પે કાસિ નામ નગરં અહોસિ. તત્થ જયસેનો નામ રાજા. તસ્સ સિરિમા નામ દેવી, તસ્સા કુચ્છિયં ફુસ્સો નામ બોધિસત્તો નિબ્બત્તિત્વા અનુપુબ્બેન સમ્માસમ્બોધિં અભિસમ્બુજ્ઝિ. જયસેનો રાજા ‘‘મમ પુત્તો અભિનિક્ખમિત્વા બુદ્ધો જાતો, મય્હમેવ બુદ્ધો, મય્હં ધમ્મો, મય્હં સઙ્ઘો’’તિ મમત્તં ઉપ્પાદેત્વા સબ્બકાલં સયમેવ ઉપટ્ઠહતિ, ન અઞ્ઞેસં ઓકાસં દેતિ.

    Ito dvānavutikappe kāsi nāma nagaraṃ ahosi. Tattha jayaseno nāma rājā. Tassa sirimā nāma devī, tassā kucchiyaṃ phusso nāma bodhisatto nibbattitvā anupubbena sammāsambodhiṃ abhisambujjhi. Jayaseno rājā ‘‘mama putto abhinikkhamitvā buddho jāto, mayhameva buddho, mayhaṃ dhammo, mayhaṃ saṅgho’’ti mamattaṃ uppādetvā sabbakālaṃ sayameva upaṭṭhahati, na aññesaṃ okāsaṃ deti.

    ભગવતો કનિટ્ઠભાતરો વેમાતિકા તયો ભાતરો ચિન્તેસું – ‘‘બુદ્ધા નામ સબ્બલોકહિતાય ઉપ્પજ્જન્તિ, ન ચેકસ્સેવત્થાય, અમ્હાકઞ્ચ પિતા અઞ્ઞેસં ઓકાસં ન દેતિ, કથં નુ મયં લભેય્યામ ભગવન્તં ઉપટ્ઠાતુ’’ન્તિ. તેસં એતદહોસિ – ‘‘હન્દ મયં કિઞ્ચિ ઉપાયં કરોમા’’તિ. તે પચ્ચન્તં કુપિતં વિય કારાપેસું. તતો રાજા ‘‘પચ્ચન્તો કુપિતો’’તિ સુત્વા તયોપિ પુત્તે પચ્ચન્તવૂપસમનત્થં પેસેસિ. તે વૂપસમેત્વા આગતા, રાજા તુટ્ઠો વરં અદાસિ ‘‘યં ઇચ્છથ, તં ગણ્હથા’’તિ. તે ‘‘મયં ભગવન્તં ઉપટ્ઠાતું ઇચ્છામા’’તિ આહંસુ. રાજા ‘‘એતં ઠપેત્વા અઞ્ઞં ગણ્હથા’’તિ આહ. તે ‘‘મયં અઞ્ઞેન અનત્થિકા’’તિ આહંસુ. તેન હિ પરિચ્છેદં કત્વા ગણ્હથાતિ. તે સત્ત વસ્સાનિ યાચિંસુ, રાજા ન અદાસિ. એવં છ, પઞ્ચ, ચત્તારિ, તીણિ, દ્વે, એકં, સત્ત માસાનિ, છ, પઞ્ચ, ચત્તારીતિ યાવ તેમાસં યાચિંસુ. રાજા ‘‘ગણ્હથા’’તિ અદાસિ.

    Bhagavato kaniṭṭhabhātaro vemātikā tayo bhātaro cintesuṃ – ‘‘buddhā nāma sabbalokahitāya uppajjanti, na cekassevatthāya, amhākañca pitā aññesaṃ okāsaṃ na deti, kathaṃ nu mayaṃ labheyyāma bhagavantaṃ upaṭṭhātu’’nti. Tesaṃ etadahosi – ‘‘handa mayaṃ kiñci upāyaṃ karomā’’ti. Te paccantaṃ kupitaṃ viya kārāpesuṃ. Tato rājā ‘‘paccanto kupito’’ti sutvā tayopi putte paccantavūpasamanatthaṃ pesesi. Te vūpasametvā āgatā, rājā tuṭṭho varaṃ adāsi ‘‘yaṃ icchatha, taṃ gaṇhathā’’ti. Te ‘‘mayaṃ bhagavantaṃ upaṭṭhātuṃ icchāmā’’ti āhaṃsu. Rājā ‘‘etaṃ ṭhapetvā aññaṃ gaṇhathā’’ti āha. Te ‘‘mayaṃ aññena anatthikā’’ti āhaṃsu. Tena hi paricchedaṃ katvā gaṇhathāti. Te satta vassāni yāciṃsu, rājā na adāsi. Evaṃ cha, pañca, cattāri, tīṇi, dve, ekaṃ, satta māsāni, cha, pañca, cattārīti yāva temāsaṃ yāciṃsu. Rājā ‘‘gaṇhathā’’ti adāsi.

    તે વરં લભિત્વા પરમતુટ્ઠા ભગવન્તં ઉપસઙ્કમિત્વા વન્દિત્વા આહંસુ – ‘‘ઇચ્છામ મયં, ભન્તે, ભગવન્તં તેમાસં ઉપટ્ઠાતું, અધિવાસેતુ નો, ભન્તે , ભગવા ઇમં તેમાસં વસ્સાવાસ’’ન્તિ. અધિવાસેસિ ભગવા તુણ્હીભાવેન. તતો તે અત્તનો જનપદે નિયુત્તકપુરિસસ્સ લેખં પેસેસું ‘‘ઇમં તેમાસં અમ્હેહિ ભગવા ઉપટ્ઠાતબ્બો, વિહારં આદિં કત્વા સબ્બં ભગવતો ઉપટ્ઠાનસમ્ભારં કરોહી’’તિ. સો તં સબ્બં સમ્પાદેત્વા પટિનિવેદેસિ. તે કાસાયવત્થનિવત્થા હુત્વા અડ્ઢતેય્યેહિ પુરિસસહસ્સેહિ વેય્યાવચ્ચકરેહિ ભગવન્તં સક્કચ્ચં ઉપટ્ઠહમાના જનપદં નેત્વા વિહારં નિય્યાતેત્વા વસાપેસું.

    Te varaṃ labhitvā paramatuṭṭhā bhagavantaṃ upasaṅkamitvā vanditvā āhaṃsu – ‘‘icchāma mayaṃ, bhante, bhagavantaṃ temāsaṃ upaṭṭhātuṃ, adhivāsetu no, bhante , bhagavā imaṃ temāsaṃ vassāvāsa’’nti. Adhivāsesi bhagavā tuṇhībhāvena. Tato te attano janapade niyuttakapurisassa lekhaṃ pesesuṃ ‘‘imaṃ temāsaṃ amhehi bhagavā upaṭṭhātabbo, vihāraṃ ādiṃ katvā sabbaṃ bhagavato upaṭṭhānasambhāraṃ karohī’’ti. So taṃ sabbaṃ sampādetvā paṭinivedesi. Te kāsāyavatthanivatthā hutvā aḍḍhateyyehi purisasahassehi veyyāvaccakarehi bhagavantaṃ sakkaccaṃ upaṭṭhahamānā janapadaṃ netvā vihāraṃ niyyātetvā vasāpesuṃ.

    તેસં ભણ્ડાગારિકો એકો ગહપતિપુત્તો સપજાપતિકો સદ્ધો અહોસિ પસન્નો. સો બુદ્ધપ્પમુખસ્સ સઙ્ઘસ્સ દાનવત્તં સક્કચ્ચં અદાસિ. જનપદે નિયુત્તકપુરિસો તં ગહેત્વા જાનપદેહિ એકાદસમત્તેહિ પુરિસસહસ્સેહિ સદ્ધિં સક્કચ્ચમેવ દાનં પવત્તાપેસિ. તત્થ કેચિ જાનપદા પટિહતચિત્તા અહેસું. તે દાનસ્સ અન્તરાયં કત્વા દેય્યધમ્મે અત્તના ખાદિંસુ, ભત્તસાલઞ્ચ અગ્ગિના દહિંસુ. પવારિતે રાજપુત્તા ભગવતો મહન્તં સક્કારં કત્વા ભગવન્તં પુરક્ખત્વા પિતુનો સકાસમેવ અગમંસુ. તત્થ ગન્ત્વા એવ ભગવા પરિનિબ્બાયિ. રાજા ચ રાજપુત્તા ચ જનપદે નિયુત્તકપુરિસો ચ ભણ્ડાગારિકો ચ અનુપુબ્બેન કાલં કત્વા સદ્ધિં પરિસાય સગ્ગે ઉપ્પજ્જિંસુ, પટિહતચિત્તજના નિરયેસુ નિબ્બત્તિંસુ. એવં તેસં દ્વિન્નં ગણાનં સગ્ગતો સગ્ગં, નિરયતો નિરયં ઉપપજ્જન્તાનં દ્વાનવુતિકપ્પા વીતિવત્તા.

    Tesaṃ bhaṇḍāgāriko eko gahapatiputto sapajāpatiko saddho ahosi pasanno. So buddhappamukhassa saṅghassa dānavattaṃ sakkaccaṃ adāsi. Janapade niyuttakapuriso taṃ gahetvā jānapadehi ekādasamattehi purisasahassehi saddhiṃ sakkaccameva dānaṃ pavattāpesi. Tattha keci jānapadā paṭihatacittā ahesuṃ. Te dānassa antarāyaṃ katvā deyyadhamme attanā khādiṃsu, bhattasālañca agginā dahiṃsu. Pavārite rājaputtā bhagavato mahantaṃ sakkāraṃ katvā bhagavantaṃ purakkhatvā pituno sakāsameva agamaṃsu. Tattha gantvā eva bhagavā parinibbāyi. Rājā ca rājaputtā ca janapade niyuttakapuriso ca bhaṇḍāgāriko ca anupubbena kālaṃ katvā saddhiṃ parisāya sagge uppajjiṃsu, paṭihatacittajanā nirayesu nibbattiṃsu. Evaṃ tesaṃ dvinnaṃ gaṇānaṃ saggato saggaṃ, nirayato nirayaṃ upapajjantānaṃ dvānavutikappā vītivattā.

    અથ ઇમસ્મિં ભદ્દકપ્પે કસ્સપબુદ્ધસ્સ કાલે તે પટિહતચિત્તજના પેતેસુ ઉપ્પન્ના. તદા મનુસ્સા અત્તનો ઞાતકાનં પેતાનં અત્થાય દાનં દત્વા ઉદ્દિસન્તિ ‘‘ઇદં અમ્હાકં ઞાતીનં હોતૂ’’તિ. તે સમ્પત્તિં લભન્તિ. અથ ઇમેપિ પેતા તં દિસ્વા ભગવન્તં કસ્સપં ઉપસઙ્કમિત્વા પુચ્છિંસુ – ‘‘કિં નુ ખો, ભન્તે, મયમ્પિ એવરૂપં સમ્પત્તિં લભેય્યામા’’તિ? ભગવા આહ – ‘‘ઇદાનિ ન લભથ , અપિચ અનાગતે ગોતમો નામ બુદ્ધો ભવિસ્સતિ, તસ્સ ભગવતો કાલે બિમ્બિસારો નામ રાજા ભવિસ્સતિ, સો તુમ્હાકં ઇતો દ્વાનવુતિકપ્પે ઞાતિ અહોસિ, સો બુદ્ધસ્સ દાનં દત્વા તુમ્હાકં ઉદ્દિસિસ્સતિ, તદા લભિસ્સથા’’તિ. એવં વુત્તે કિર તેસં પેતાનં તં વચનં ‘‘સ્વે લભિસ્સથા’’તિ વુત્તં વિય અહોસિ.

    Atha imasmiṃ bhaddakappe kassapabuddhassa kāle te paṭihatacittajanā petesu uppannā. Tadā manussā attano ñātakānaṃ petānaṃ atthāya dānaṃ datvā uddisanti ‘‘idaṃ amhākaṃ ñātīnaṃ hotū’’ti. Te sampattiṃ labhanti. Atha imepi petā taṃ disvā bhagavantaṃ kassapaṃ upasaṅkamitvā pucchiṃsu – ‘‘kiṃ nu kho, bhante, mayampi evarūpaṃ sampattiṃ labheyyāmā’’ti? Bhagavā āha – ‘‘idāni na labhatha , apica anāgate gotamo nāma buddho bhavissati, tassa bhagavato kāle bimbisāro nāma rājā bhavissati, so tumhākaṃ ito dvānavutikappe ñāti ahosi, so buddhassa dānaṃ datvā tumhākaṃ uddisissati, tadā labhissathā’’ti. Evaṃ vutte kira tesaṃ petānaṃ taṃ vacanaṃ ‘‘sve labhissathā’’ti vuttaṃ viya ahosi.

    અથ એકસ્મિં બુદ્ધન્તરે વીતિવત્તે અમ્હાકં ભગવા લોકે ઉપ્પજ્જિ. તેપિ તયો રાજપુત્તા તેહિ અડ્ઢતેય્યેહિ પુરિસસહસ્સેહિ સદ્ધિં દેવલોકા ચવિત્વા મગધરટ્ઠે બ્રાહ્મણકુલે ઉપ્પજ્જિત્વા અનુપુબ્બેન ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા ગયાસીસે તયો જટિલા અહેસું, જનપદે નિયુત્તકપુરિસો, રાજા અહોસિ બિમ્બિસારો, ભણ્ડાગારિકો, ગહપતિ વિસાખો નામ મહાસેટ્ઠિ અહોસિ, તસ્સ પજાપતિ ધમ્મદિન્ના નામ સેટ્ઠિધીતા અહોસિ. એવં સબ્બાપિ અવસેસા પરિસા રઞ્ઞો એવ પરિવારા હુત્વા નિબ્બત્તા.

    Atha ekasmiṃ buddhantare vītivatte amhākaṃ bhagavā loke uppajji. Tepi tayo rājaputtā tehi aḍḍhateyyehi purisasahassehi saddhiṃ devalokā cavitvā magadharaṭṭhe brāhmaṇakule uppajjitvā anupubbena isipabbajjaṃ pabbajitvā gayāsīse tayo jaṭilā ahesuṃ, janapade niyuttakapuriso, rājā ahosi bimbisāro, bhaṇḍāgāriko, gahapati visākho nāma mahāseṭṭhi ahosi, tassa pajāpati dhammadinnā nāma seṭṭhidhītā ahosi. Evaṃ sabbāpi avasesā parisā rañño eva parivārā hutvā nibbattā.

    અમ્હાકં ભગવા લોકે ઉપ્પજ્જિત્વા સત્તસત્તાહં અતિક્કમિત્વા અનુપુબ્બેન બારાણસિં આગમ્મ ધમ્મચક્કં પવત્તેત્વા પઞ્ચવગ્ગિયે આદિં કત્વા યાવ અડ્ઢતેય્યસહસ્સપરિવારે તયો જટિલે વિનેત્વા રાજગહં અગમાસિ. તત્થ ચ તદહુપસઙ્કમન્તંયેવ રાજાનં બિમ્બિસારં સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠાપેસિ એકાદસનવુતેહિ માગધકેહિ બ્રાહ્મણગહપતિકેહિ સદ્ધિં. અથ રઞ્ઞા સ્વાતનાય ભત્તેન નિમન્તિતો ભગવા અધિવાસેત્વા દુતિયદિવસે સક્કેન દેવાનમિન્દેન પુરતો પુરતો ગચ્છન્તેન –

    Amhākaṃ bhagavā loke uppajjitvā sattasattāhaṃ atikkamitvā anupubbena bārāṇasiṃ āgamma dhammacakkaṃ pavattetvā pañcavaggiye ādiṃ katvā yāva aḍḍhateyyasahassaparivāre tayo jaṭile vinetvā rājagahaṃ agamāsi. Tattha ca tadahupasaṅkamantaṃyeva rājānaṃ bimbisāraṃ sotāpattiphale patiṭṭhāpesi ekādasanavutehi māgadhakehi brāhmaṇagahapatikehi saddhiṃ. Atha raññā svātanāya bhattena nimantito bhagavā adhivāsetvā dutiyadivase sakkena devānamindena purato purato gacchantena –

    ‘‘દન્તો દન્તેહિ સહ પુરાણજટિલેહિ, વિપ્પમુત્તો વિપ્પમુત્તેહિ;

    ‘‘Danto dantehi saha purāṇajaṭilehi, vippamutto vippamuttehi;

    સિઙ્ગીનિક્ખસવણ્ણો, રાજગહં પાવિસિ ભગવા’’તિ. (મહાવ॰ ૫૮) –

    Siṅgīnikkhasavaṇṇo, rājagahaṃ pāvisi bhagavā’’ti. (mahāva. 58) –

    એવમાદીહિ ગાથાહિ અભિત્થવિયમાનો રાજગહં પવિસિત્વા રઞ્ઞો નિવેસને મહાદાનં સમ્પટિચ્છિ. તે પેતા ‘‘ઇદાનિ રાજા અમ્હાકં દાનં ઉદ્દિસિસ્સતિ, ઇદાનિ ઉદ્દિસિસ્સતી’’તિ આસાય પરિવારેત્વા અટ્ઠંસુ.

    Evamādīhi gāthāhi abhitthaviyamāno rājagahaṃ pavisitvā rañño nivesane mahādānaṃ sampaṭicchi. Te petā ‘‘idāni rājā amhākaṃ dānaṃ uddisissati, idāni uddisissatī’’ti āsāya parivāretvā aṭṭhaṃsu.

    રાજા દાનં દત્વા ‘‘કત્થ નુ ખો ભગવા વિહરેય્યા’’તિ ભગવતો વિહારટ્ઠાનમેવ ચિન્તેસિ, ન તં દાનં કસ્સચિ ઉદ્દિસિ. પેતા છિન્નાસા હુત્વા રત્તિં રઞ્ઞો નિવેસને અતિવિય ભિંસનકં વિસ્સરમકંસુ. રાજા ભયસંવેગસન્તાસમાપજ્જિ, તતો પભાતાય રત્તિયા ભગવતો આરોચેસિ – ‘‘એવરૂપં સદ્દમસ્સોસિં, કિં નુ ખો મે, ભન્તે, ભવિસ્સતી’’તિ. ભગવા આહ – ‘‘મા ભાયિ, મહારાજ, ન તે કિઞ્ચિ પાપકં ભવિસ્સતિ, અપિચ ખો તે પુરાણઞાતકા પેતેસુ ઉપ્પન્ના સન્તિ, તે એકં બુદ્ધન્તરં તમેવ પચ્ચાસીસમાના વિચરન્તિ ‘બુદ્ધસ્સ દાનં દત્વા અમ્હાકં ઉદ્દિસિસ્સતી’તિ , ન તેસં ત્વં હિય્યો ઉદ્દિસિ, તે છિન્નાસા તથારૂપં વિસ્સરમકંસૂ’’તિ.

    Rājā dānaṃ datvā ‘‘kattha nu kho bhagavā vihareyyā’’ti bhagavato vihāraṭṭhānameva cintesi, na taṃ dānaṃ kassaci uddisi. Petā chinnāsā hutvā rattiṃ rañño nivesane ativiya bhiṃsanakaṃ vissaramakaṃsu. Rājā bhayasaṃvegasantāsamāpajji, tato pabhātāya rattiyā bhagavato ārocesi – ‘‘evarūpaṃ saddamassosiṃ, kiṃ nu kho me, bhante, bhavissatī’’ti. Bhagavā āha – ‘‘mā bhāyi, mahārāja, na te kiñci pāpakaṃ bhavissati, apica kho te purāṇañātakā petesu uppannā santi, te ekaṃ buddhantaraṃ tameva paccāsīsamānā vicaranti ‘buddhassa dānaṃ datvā amhākaṃ uddisissatī’ti , na tesaṃ tvaṃ hiyyo uddisi, te chinnāsā tathārūpaṃ vissaramakaṃsū’’ti.

    સો આહ ‘‘ઇદાનિ પન, ભન્તે, દિન્ને લભેય્યુ’’ન્તિ? ‘‘આમ, મહારાજા’’તિ. ‘‘તેન હિ મે, ભન્તે, અધિવાસેતુ ભગવા અજ્જતનાય દાનં, તેસં ઉદ્દિસિસ્સામી’’તિ? ભગવા અધિવાસેસિ. રાજા નિવેસનં ગન્ત્વા મહાદાનં પટિયાદેત્વા ભગવતો કાલં આરોચાપેસિ. ભગવા રાજન્તેપુરં ગન્ત્વા પઞ્ઞત્તે આસને નિસીદિ સદ્ધિં ભિક્ખુસઙ્ઘેન. તેપિ ખો પેતા ‘‘અપિ નામ અજ્જ લભેય્યામા’’તિ ગન્ત્વા તિરોકુટ્ટાદીસુ અટ્ઠંસુ. ભગવા તથા અકાસિ, યથા તે સબ્બેવ રઞ્ઞો પાકટા અહેસું. રાજા દક્ખિણોદકં દેન્તો ‘‘ઇદં મે ઞાતીનં હોતૂ’’તિ ઉદ્દિસિ, તઙ્ખણઞ્ઞેવ તેસં પેતાનં પદુમસઞ્છન્ના પોક્ખરણિયો નિબ્બત્તિંસુ. તે તત્થ ન્હત્વા ચ પિવિત્વા ચ પટિપ્પસ્સદ્ધદરથકિલમથપિપાસા સુવણ્ણવણ્ણા અહેસું. રાજા યાગુખજ્જકભોજનાનિ દત્વા ઉદ્દિસિ, તઙ્ખણઞ્ઞેવ તેસં દિબ્બયાગુખજ્જકભોજનાનિ નિબ્બત્તિંસુ. તે તાનિ પરિભુઞ્જિત્વા પીણિન્દ્રિયા અહેસું. અથ વત્થસેનાસનાનિ દત્વા ઉદ્દિસિ. તેસં દિબ્બવત્થદિબ્બયાનદિબ્બપાસાદદિબ્બપચ્ચત્થરણદિબ્બસેય્યાદિઅલઙ્કારવિધયો નિબ્બત્તિંસુ. સાપિ તેસં સમ્પત્તિ યથા સબ્બાવ પાકટા હોતિ, તથા ભગવા અધિટ્ઠાસિ. રાજા અતિવિય અત્તમનો અહોસિ. તતો ભગવા ભુત્તાવી પવારિતો રઞ્ઞો માગધસ્સ અનુમોદનત્થં ‘‘તિરોકુટ્ટેસુ તિટ્ઠન્તી’’તિ ઇમા ગાથા અભાસિ.

    So āha ‘‘idāni pana, bhante, dinne labheyyu’’nti? ‘‘Āma, mahārājā’’ti. ‘‘Tena hi me, bhante, adhivāsetu bhagavā ajjatanāya dānaṃ, tesaṃ uddisissāmī’’ti? Bhagavā adhivāsesi. Rājā nivesanaṃ gantvā mahādānaṃ paṭiyādetvā bhagavato kālaṃ ārocāpesi. Bhagavā rājantepuraṃ gantvā paññatte āsane nisīdi saddhiṃ bhikkhusaṅghena. Tepi kho petā ‘‘api nāma ajja labheyyāmā’’ti gantvā tirokuṭṭādīsu aṭṭhaṃsu. Bhagavā tathā akāsi, yathā te sabbeva rañño pākaṭā ahesuṃ. Rājā dakkhiṇodakaṃ dento ‘‘idaṃ me ñātīnaṃ hotū’’ti uddisi, taṅkhaṇaññeva tesaṃ petānaṃ padumasañchannā pokkharaṇiyo nibbattiṃsu. Te tattha nhatvā ca pivitvā ca paṭippassaddhadarathakilamathapipāsā suvaṇṇavaṇṇā ahesuṃ. Rājā yāgukhajjakabhojanāni datvā uddisi, taṅkhaṇaññeva tesaṃ dibbayāgukhajjakabhojanāni nibbattiṃsu. Te tāni paribhuñjitvā pīṇindriyā ahesuṃ. Atha vatthasenāsanāni datvā uddisi. Tesaṃ dibbavatthadibbayānadibbapāsādadibbapaccattharaṇadibbaseyyādialaṅkāravidhayo nibbattiṃsu. Sāpi tesaṃ sampatti yathā sabbāva pākaṭā hoti, tathā bhagavā adhiṭṭhāsi. Rājā ativiya attamano ahosi. Tato bhagavā bhuttāvī pavārito rañño māgadhassa anumodanatthaṃ ‘‘tirokuṭṭesu tiṭṭhantī’’ti imā gāthā abhāsi.

    એત્તાવતા ચ ‘‘યેન યત્થ યદા યસ્મા, તિરોકુટ્ટં પકાસિતં, પકાસેત્વાન તં સબ્બ’’ન્તિ અયં માતિકા સઙ્ખેપતો વિત્થારતો ચ વિભત્તા હોતિ.

    Ettāvatā ca ‘‘yena yattha yadā yasmā, tirokuṭṭaṃ pakāsitaṃ, pakāsetvāna taṃ sabba’’nti ayaṃ mātikā saṅkhepato vitthārato ca vibhattā hoti.

    પઠમગાથાવણ્ણના

    Paṭhamagāthāvaṇṇanā

    . ઇદાનિ ઇમસ્સ તિરોકુટ્ટસ્સ યથાક્કમં અત્થવણ્ણનં કરિસ્સામ. સેય્યથિદં – પઠમગાથાય તાવ તિરોકુટ્ટાતિ કુટ્ટાનં પરભાગા વુચ્ચન્તિ. તિટ્ઠન્તીતિ નિસજ્જાદિપ્પટિક્ખેપતો ઠાનકપ્પનવચનમેતં. તેન યથા પાકારપરભાગં પબ્બતપરભાગઞ્ચ ગચ્છન્તં ‘‘તિરોપાકારં તિરોપબ્બતં અસજ્જમાનો ગચ્છતી’’તિ વદન્તિ, એવમિધાપિ કુટ્ટસ્સ પરભાગેસુ તિટ્ઠન્તે ‘‘તિરોકુટ્ટેસુ તિટ્ઠન્તી’’તિ આહ. સન્ધિસિઙ્ઘાટકેસુ ચાતિ એત્થ સન્ધિયોતિ ચતુક્કોણરચ્છા વુચ્ચન્તિ ઘરસન્ધિભિત્તિસન્ધિઆલોકસન્ધિયો ચાપિ. સિઙ્ઘાટકાતિ તિકોણરચ્છા વુચ્ચન્તિ, તદેકજ્ઝં કત્વા પુરિમેન સદ્ધિં સઙ્ઘટેન્તો ‘‘સન્ધિસિઙ્ઘાટકેસુ ચા’’તિ આહ. દ્વારબાહાસુ તિટ્ઠન્તીતિ નગરદ્વારઘરદ્વારાનં બાહા નિસ્સાય તિટ્ઠન્તિ. આગન્ત્વાન સકં ઘરન્તિ એત્થ સકં ઘરં નામ પુબ્બઞાતિઘરમ્પિ અત્તના સામિકભાવેન અજ્ઝાવુત્થપુબ્બઘરમ્પિ. તદુભયમ્પિ યસ્મા તે સકઘરસઞ્ઞાય આગચ્છન્તિ, તસ્મા ‘‘આગન્ત્વાન સકં ઘર’’ન્તિ આહ.

    1. Idāni imassa tirokuṭṭassa yathākkamaṃ atthavaṇṇanaṃ karissāma. Seyyathidaṃ – paṭhamagāthāya tāva tirokuṭṭāti kuṭṭānaṃ parabhāgā vuccanti. Tiṭṭhantīti nisajjādippaṭikkhepato ṭhānakappanavacanametaṃ. Tena yathā pākāraparabhāgaṃ pabbataparabhāgañca gacchantaṃ ‘‘tiropākāraṃ tiropabbataṃ asajjamāno gacchatī’’ti vadanti, evamidhāpi kuṭṭassa parabhāgesu tiṭṭhante ‘‘tirokuṭṭesu tiṭṭhantī’’ti āha. Sandhisiṅghāṭakesu cāti ettha sandhiyoti catukkoṇaracchā vuccanti gharasandhibhittisandhiālokasandhiyo cāpi. Siṅghāṭakāti tikoṇaracchā vuccanti, tadekajjhaṃ katvā purimena saddhiṃ saṅghaṭento ‘‘sandhisiṅghāṭakesu cā’’ti āha. Dvārabāhāsu tiṭṭhantīti nagaradvāragharadvārānaṃ bāhā nissāya tiṭṭhanti. Āgantvāna sakaṃ gharanti ettha sakaṃ gharaṃ nāma pubbañātigharampi attanā sāmikabhāvena ajjhāvutthapubbagharampi. Tadubhayampi yasmā te sakagharasaññāya āgacchanti, tasmā ‘‘āgantvāna sakaṃ ghara’’nti āha.

    દુતિયગાથાવણ્ણના

    Dutiyagāthāvaṇṇanā

    . એવં ભગવા પુબ્બે અનજ્ઝાવુત્થપુબ્બમ્પિ પુબ્બઞાતિઘરં બિમ્બિસારનિવેસનં સકઘરસઞ્ઞાય આગન્ત્વા તિરોકુટ્ટસન્ધિસિઙ્ઘાટકદ્વારબાહાસુ ઠિતે ઇસ્સામચ્છરિયફલં અનુભવન્તે, અપ્પેકચ્ચે દીઘમસ્સુકેસવિકારધરે અન્ધકારમુખે સિથિલબન્ધનવિલમ્બમાનકિસફરુસકાળકઙ્ગપચ્ચઙ્ગે તત્થ તત્થ ઠિતવનદાહદડ્ઢતાલરુક્ખસદિસે, અપ્પેકચ્ચે જિઘચ્છાપિપાસારણિનિમ્મથનેન ઉદરતો ઉટ્ઠાય મુખતો વિનિચ્છરન્તાય અગ્ગિજાલાય પરિડય્હમાનસરીરે, અપ્પેકચ્ચે સૂચિછિદ્દાણુમત્તકણ્ઠબિલતાય પબ્બતાકારકુચ્છિતાય ચ લદ્ધમ્પિ પાનભોજનં યાવદત્થં ભુઞ્જિતું અસમત્થતાય ખુપ્પિપાસાપરેતે અઞ્ઞં રસમવિન્દમાને, અપ્પેકચ્ચે અઞ્ઞમઞ્ઞસ્સ અઞ્ઞેસં વા સત્તાનં પભિન્નગણ્ડપિળકમુખા પગ્ઘરિતરુધિરપુબ્બલસિકાદિં લદ્ધા અમતમિવ સાયમાને અતિવિય દુદ્દસિકવિરૂપભયાનકસરીરે બહૂ પેતે રઞ્ઞો નિદસ્સેન્તો –

    2. Evaṃ bhagavā pubbe anajjhāvutthapubbampi pubbañātigharaṃ bimbisāranivesanaṃ sakagharasaññāya āgantvā tirokuṭṭasandhisiṅghāṭakadvārabāhāsu ṭhite issāmacchariyaphalaṃ anubhavante, appekacce dīghamassukesavikāradhare andhakāramukhe sithilabandhanavilambamānakisapharusakāḷakaṅgapaccaṅge tattha tattha ṭhitavanadāhadaḍḍhatālarukkhasadise, appekacce jighacchāpipāsāraṇinimmathanena udarato uṭṭhāya mukhato viniccharantāya aggijālāya pariḍayhamānasarīre, appekacce sūcichiddāṇumattakaṇṭhabilatāya pabbatākārakucchitāya ca laddhampi pānabhojanaṃ yāvadatthaṃ bhuñjituṃ asamatthatāya khuppipāsāparete aññaṃ rasamavindamāne, appekacce aññamaññassa aññesaṃ vā sattānaṃ pabhinnagaṇḍapiḷakamukhā paggharitarudhirapubbalasikādiṃ laddhā amatamiva sāyamāne ativiya duddasikavirūpabhayānakasarīre bahū pete rañño nidassento –

    ‘‘તિરોકુટ્ટેસુ તિટ્ઠન્તિ, સન્ધિસિઙ્ઘાટકેસુ ચ;

    ‘‘Tirokuṭṭesu tiṭṭhanti, sandhisiṅghāṭakesu ca;

    દ્વારબાહાસુ તિટ્ઠન્તિ, આગન્ત્વાન સકં ઘર’’ન્તિ. –

    Dvārabāhāsu tiṭṭhanti, āgantvāna sakaṃ ghara’’nti. –

    વત્વા પુન તેહિ કતસ્સ કમ્મસ્સ દારુણભાવં દસ્સેન્તો ‘‘પહૂતે અન્નપાનમ્હી’’તિ દુતિયગાથમાહ.

    Vatvā puna tehi katassa kammassa dāruṇabhāvaṃ dassento ‘‘pahūte annapānamhī’’ti dutiyagāthamāha.

    તત્થ પહૂતેતિ અનપ્પકે બહુમ્હિ, યાવદત્થિકેતિ વુત્તં હોતિ. ભ-કારસ્સ હિ હ-કારો લબ્ભતિ ‘‘પહુ સન્તો ન ભરતી’’તિઆદીસુ (સુ॰ નિ॰ ૯૮) વિય. કેચિ પન ‘‘બહૂતે’’ ઇતિ ચ ‘‘બહૂકે’’ ઇતિ ચ પઠન્તિ. પમાદપાઠા એતે . અન્ને ચ પાનમ્હિ ચ અન્નપાનમ્હિ. ખજ્જે ચ ભોજ્જે ચ ખજ્જભોજ્જે, એતેન અસિતપીતખાયિતસાયિતવસેન ચતુબ્બિધં આહારં દસ્સેતિ. ઉપટ્ઠિતેતિ ઉપગમ્મ ઠિતે, સજ્જિતે પટિયત્તે સમોહિતેતિ વુત્તં હોતિ. ન તેસં કોચિ સરતિ, સત્તાનન્તિ તેસં પેત્તિવિસયે ઉપ્પન્નાનં સત્તાનં કોચિ માતા વા પિતા વા પુત્તો વા ન સરતિ. કિં કારણા? કમ્મપચ્ચયા, અત્તના કતસ્સ અદાનદાનપ્પટિસેધનાદિભેદસ્સ કદરિયકમ્મસ્સ પચ્ચયા. તઞ્હિ તેસં કમ્મં ઞાતીનં સરિતું ન દેતિ.

    Tattha pahūteti anappake bahumhi, yāvadatthiketi vuttaṃ hoti. Bha-kārassa hi ha-kāro labbhati ‘‘pahu santo na bharatī’’tiādīsu (su. ni. 98) viya. Keci pana ‘‘bahūte’’ iti ca ‘‘bahūke’’ iti ca paṭhanti. Pamādapāṭhā ete . Anne ca pānamhi ca annapānamhi. Khajje ca bhojje ca khajjabhojje, etena asitapītakhāyitasāyitavasena catubbidhaṃ āhāraṃ dasseti. Upaṭṭhiteti upagamma ṭhite, sajjite paṭiyatte samohiteti vuttaṃ hoti. Na tesaṃ koci sarati, sattānanti tesaṃ pettivisaye uppannānaṃ sattānaṃ koci mātā vā pitā vā putto vā na sarati. Kiṃ kāraṇā? Kammapaccayā, attanā katassa adānadānappaṭisedhanādibhedassa kadariyakammassa paccayā. Tañhi tesaṃ kammaṃ ñātīnaṃ sarituṃ na deti.

    તતિયગાથાવણ્ણના

    Tatiyagāthāvaṇṇanā

    . એવં ભગવા અનપ્પકેપિ અન્નપાનાદિમ્હિ પચ્ચુપટ્ઠિતે ‘‘અપિ નામ અમ્હે ઉદ્દિસ્સ કિઞ્ચિ દદેય્યુ’’ન્તિ ઞાતી પચ્ચાસીસન્તાનં વિચરતં તેસં પેતાનં તેહિ કતસ્સ અતિકટુકવિપાકકરસ્સ કમ્મસ્સ પચ્ચયેન કસ્સચિ ઞાતિનો અનુસ્સરણમત્તાભાવં દસ્સેન્તો –

    3. Evaṃ bhagavā anappakepi annapānādimhi paccupaṭṭhite ‘‘api nāma amhe uddissa kiñci dadeyyu’’nti ñātī paccāsīsantānaṃ vicarataṃ tesaṃ petānaṃ tehi katassa atikaṭukavipākakarassa kammassa paccayena kassaci ñātino anussaraṇamattābhāvaṃ dassento –

    ‘‘પહૂતે અન્નપાનમ્હિ, ખજ્જભોજ્જે ઉપટ્ઠિતે;

    ‘‘Pahūte annapānamhi, khajjabhojje upaṭṭhite;

    ન તેસં કોચિ સરતિ, સત્તાનં કમ્મપચ્ચયા’’તિ. –

    Na tesaṃ koci sarati, sattānaṃ kammapaccayā’’ti. –

    વત્વા પુન રઞ્ઞો પેત્તિવિસયૂપપન્ને ઞાતકે ઉદ્દિસ્સ દિન્નં દાનં પસંસન્તો ‘‘એવં દદન્તિ ઞાતીન’’ન્તિ તતિયગાથમાહ.

    Vatvā puna rañño pettivisayūpapanne ñātake uddissa dinnaṃ dānaṃ pasaṃsanto ‘‘evaṃ dadanti ñātīna’’nti tatiyagāthamāha.

    તત્થ એવન્તિ ઉપમાવચનં. તસ્સ દ્વિધા સમ્બન્ધો – તેસં સત્તાનં કમ્મપચ્ચયા અસરન્તેપિ કિસ્મિઞ્ચિ દદન્તિ, ઞાતીનં, યે એવં અનુકમ્પકા હોન્તીતિ ચ યથા તયા, મહારાજ, દિન્નં, એવં સુચિં પણીતં કાલેન કપ્પિયં પાનભોજનં દદન્તિ ઞાતીનં, યે હોન્તિ અનુકમ્પકાતિ ચ. દદન્તીતિ દેન્તિ ઉદ્દિસન્તિ નિય્યાતેન્તિ. ઞાતીનન્તિ માતિતો ચ પિતિતો ચ સમ્બન્ધાનં. યેતિ યે કેચિ પુત્તા વા ધીતરો વા ભાતરો વા હોન્તીતિ ભવન્તિ. અનુકમ્પકાતિ અત્થકામા હિતેસિનો. સુચિન્તિ વિમલં દસ્સનેય્યં મનોરમં ધમ્મિકં ધમ્મલદ્ધં. પણીતન્તિ ઉત્તમં સેટ્ઠં. કાલેનાતિ ઞાતિપેતાનં તિરોકુટ્ટાદીસુ આગન્ત્વા ઠિતકાલેન. કપ્પિયન્તિ અનુચ્છવિકં પતિરૂપં અરિયાનં પરિભોગારહં. પાનભોજનન્તિ પાનઞ્ચ ભોજનઞ્ચ. ઇધ પાનભોજનમુખેન સબ્બોપિ દેય્યધમ્મો અધિપ્પેતો.

    Tattha evanti upamāvacanaṃ. Tassa dvidhā sambandho – tesaṃ sattānaṃ kammapaccayā asarantepi kismiñci dadanti, ñātīnaṃ, ye evaṃ anukampakā hontīti ca yathā tayā, mahārāja, dinnaṃ, evaṃ suciṃ paṇītaṃ kālena kappiyaṃ pānabhojanaṃ dadanti ñātīnaṃ, ye honti anukampakāti ca. Dadantīti denti uddisanti niyyātenti. Ñātīnanti mātito ca pitito ca sambandhānaṃ. Yeti ye keci puttā vā dhītaro vā bhātaro vā hontīti bhavanti. Anukampakāti atthakāmā hitesino. Sucinti vimalaṃ dassaneyyaṃ manoramaṃ dhammikaṃ dhammaladdhaṃ. Paṇītanti uttamaṃ seṭṭhaṃ. Kālenāti ñātipetānaṃ tirokuṭṭādīsu āgantvā ṭhitakālena. Kappiyanti anucchavikaṃ patirūpaṃ ariyānaṃ paribhogārahaṃ. Pānabhojananti pānañca bhojanañca. Idha pānabhojanamukhena sabbopi deyyadhammo adhippeto.

    ચતુત્થગાથાપુબ્બદ્ધવણ્ણના

    Catutthagāthāpubbaddhavaṇṇanā

    . એવં ભગવા રઞ્ઞા માગધેન પેતભૂતાનં ઞાતીનં અનુકમ્પાય દિન્નં પાનભોજનં પસંસન્તો –

    4. Evaṃ bhagavā raññā māgadhena petabhūtānaṃ ñātīnaṃ anukampāya dinnaṃ pānabhojanaṃ pasaṃsanto –

    ‘‘એવં દદન્તિ ઞાતીનં, યે હોન્તિ અનુકમ્પકા;

    ‘‘Evaṃ dadanti ñātīnaṃ, ye honti anukampakā;

    સુચિં પણીતં કાલેન, કપ્પિયં પાનભોજન’’ન્તિ. –

    Suciṃ paṇītaṃ kālena, kappiyaṃ pānabhojana’’nti. –

    વત્વા પુન યેન પકારેન દિન્નં તેસં હોતિ, તં દસ્સેન્તો ‘‘ઇદં વો ઞાતીનં હોતૂ’’તિ ચતુત્થગાથાય પુબ્બદ્ધમાહ તં તતિયગાથાય પુબ્બદ્ધેન સમ્બન્ધિતબ્બં –

    Vatvā puna yena pakārena dinnaṃ tesaṃ hoti, taṃ dassento ‘‘idaṃ vo ñātīnaṃ hotū’’ti catutthagāthāya pubbaddhamāha taṃ tatiyagāthāya pubbaddhena sambandhitabbaṃ –

    ‘‘એવં દદન્તિ ઞાતીનં, યે હોન્તિ અનુકમ્પકા ;

    ‘‘Evaṃ dadanti ñātīnaṃ, ye honti anukampakā ;

    ઇદં વો ઞાતીનં હોતુ, સુખિતા હોન્તુ ઞાતયો’’તિ.

    Idaṃ vo ñātīnaṃ hotu, sukhitā hontu ñātayo’’ti.

    તેન ‘‘ઇદં વો ઞાતીનં હોતૂતિ એવં દદન્તિ, નો અઞ્ઞથા’’તિ એત્થ આકારત્થેન એવંસદ્દેન દાતબ્બાકારનિદસ્સનં કતં હોતિ.

    Tena ‘‘idaṃ vo ñātīnaṃ hotūti evaṃ dadanti, no aññathā’’ti ettha ākāratthena evaṃsaddena dātabbākāranidassanaṃ kataṃ hoti.

    તત્થ ઇદન્તિ દેય્યધમ્મનિદસ્સનં. વોતિ ‘‘કચ્ચિ પન વો અનુરુદ્ધા સમગ્ગા સમ્મોદમાના’’તિ ચ (મ॰ નિ॰ ૧.૩૨૬; મહાવ॰ ૪૬૬), ‘‘યેહિ વો અરિયા’’તિ ચ એવમાદીસુ વિય કેવલં નિપાતમત્તં, ન સામિવચનં. ઞાતીનં હોતૂતિ પેત્તિવિસયે ઉપ્પન્નાનં ઞાતકાનં હોતુ. સુખિતા હોન્તુ ઞાતયોતિ તે પેત્તિવિસયૂપપન્ના ઞાતયો ઇદં પચ્ચનુભવન્તા સુખિતા હોન્તૂતિ.

    Tattha idanti deyyadhammanidassanaṃ. Voti ‘‘kacci pana vo anuruddhā samaggā sammodamānā’’ti ca (ma. ni. 1.326; mahāva. 466), ‘‘yehi vo ariyā’’ti ca evamādīsu viya kevalaṃ nipātamattaṃ, na sāmivacanaṃ. Ñātīnaṃ hotūti pettivisaye uppannānaṃ ñātakānaṃ hotu. Sukhitā hontu ñātayoti te pettivisayūpapannā ñātayo idaṃ paccanubhavantā sukhitā hontūti.

    ચતુત્થગાથાપરદ્ધપઞ્ચમગાથાપુબ્બદ્ધવણ્ણના

    Catutthagāthāparaddhapañcamagāthāpubbaddhavaṇṇanā

    ૪-૫. એવં ભગવા યેન પકારેન પેત્તિવિસયૂપપન્નાનં ઞાતીનં દાતબ્બં, તં દસ્સેન્તો ‘‘ઇદં વો ઞાતીનં હોતુ, સુખિતા હોન્તુ ઞાતયો’’તિ વત્વા પુન યસ્મા ‘‘ઇદં વો ઞાતીનં હોતૂ’’તિ વુત્તેપિ ન અઞ્ઞેન કતં કમ્મં અઞ્ઞસ્સ ફલદં હોતિ, કેવલન્તુ તથા ઉદ્દિસ્સ દિય્યમાનં તં વત્થુ ઞાતીનં કુસલકમ્મસ્સ પચ્ચયો હોતિ. તસ્મા યથા તેસં તસ્મિંયેવ વત્થુસ્મિં તઙ્ખણે ફલનિબ્બત્તકં કુસલકમ્મં હોતિ, તં દસ્સેન્તો ‘‘તે ચ તત્થા’’તિ ચતુત્થગાથાય પચ્છિમદ્ધં ‘‘પહૂતે અન્નપાનમ્હી’’તિ પઞ્ચમગાથાય પુબ્બદ્ધઞ્ચ આહ.

    4-5. Evaṃ bhagavā yena pakārena pettivisayūpapannānaṃ ñātīnaṃ dātabbaṃ, taṃ dassento ‘‘idaṃ vo ñātīnaṃ hotu, sukhitā hontu ñātayo’’ti vatvā puna yasmā ‘‘idaṃ vo ñātīnaṃ hotū’’ti vuttepi na aññena kataṃ kammaṃ aññassa phaladaṃ hoti, kevalantu tathā uddissa diyyamānaṃ taṃ vatthu ñātīnaṃ kusalakammassa paccayo hoti. Tasmā yathā tesaṃ tasmiṃyeva vatthusmiṃ taṅkhaṇe phalanibbattakaṃ kusalakammaṃ hoti, taṃ dassento ‘‘te ca tatthā’’ti catutthagāthāya pacchimaddhaṃ ‘‘pahūte annapānamhī’’ti pañcamagāthāya pubbaddhañca āha.

    તેસં અત્થો – તે ઞાતિપેતા યત્થ તં દાનં દીયતિ, તત્થ સમન્તતો આગન્ત્વા સમાગન્ત્વા, સમોધાય વા એકજ્ઝં હુત્વાતિ વુત્તં હોતિ, સમ્મા આગતા સમાગતા ‘‘ઇમે નો ઞાતયો અમ્હાકં અત્થાય દાનં ઉદ્દિસિસ્સન્તી’’તિ એતદત્થં સમ્મા આગતા હુત્વાતિ વુત્તં હોતિ. પહૂતે અન્નપાનમ્હીતિ તસ્મિં અત્તનો ઉદ્દિસ્સમાને પહૂતે અન્નપાનમ્હિ. સક્કચ્ચં અનુમોદરેતિ અભિસદ્દહન્તા કમ્મફલં અવિજહન્તા ચિત્તીકારં અવિક્ખિત્તચિત્તા હુત્વા ‘‘ઇદં નો દાનં હિતાય સુખાય હોતૂ’’તિ મોદન્તિ અનુમોદન્તિ, પીતિસોમનસ્સજાતા હોન્તીતિ.

    Tesaṃ attho – te ñātipetā yattha taṃ dānaṃ dīyati, tattha samantato āgantvā samāgantvā, samodhāya vā ekajjhaṃ hutvāti vuttaṃ hoti, sammā āgatā samāgatā ‘‘ime no ñātayo amhākaṃ atthāya dānaṃ uddisissantī’’ti etadatthaṃ sammā āgatā hutvāti vuttaṃ hoti. Pahūte annapānamhīti tasmiṃ attano uddissamāne pahūte annapānamhi. Sakkaccaṃ anumodareti abhisaddahantā kammaphalaṃ avijahantā cittīkāraṃ avikkhittacittā hutvā ‘‘idaṃ no dānaṃ hitāya sukhāya hotū’’ti modanti anumodanti, pītisomanassajātā hontīti.

    પઞ્ચમગાથાપરદ્ધછટ્ઠગાથાપુબ્બદ્ધવણ્ણના

    Pañcamagāthāparaddhachaṭṭhagāthāpubbaddhavaṇṇanā

    ૫-૬. એવં ભગવા યથા પેત્તિવિસયૂપપન્નાનં તઙ્ખણે ફલનિબ્બત્તકં કુસલં કમ્મં હોતિ, તં દસ્સેન્તો –

    5-6. Evaṃ bhagavā yathā pettivisayūpapannānaṃ taṅkhaṇe phalanibbattakaṃ kusalaṃ kammaṃ hoti, taṃ dassento –

    ‘‘તે ચ તત્થ સમાગન્ત્વા, ઞાતિપેતા સમાગતા;

    ‘‘Te ca tattha samāgantvā, ñātipetā samāgatā;

    પહૂતે અન્નપાનમ્હિ, સક્કચ્ચં અનુમોદરે’’તિ. –

    Pahūte annapānamhi, sakkaccaṃ anumodare’’ti. –

    વત્વા પુન ઞાતકે નિસ્સાય નિબ્બત્તકુસલકમ્મફલં પચ્ચનુભોન્તાનં તેસં ઞાતી આરબ્ભ થોમનાકારં દસ્સેન્તો ‘‘ચિરં જીવન્તૂ’’તિ પઞ્ચમગાથાય પચ્છિમદ્ધં ‘‘અમ્હાકઞ્ચ કતા પૂજા’’તિ છટ્ઠગાથાય પુબ્બદ્ધઞ્ચ આહ.

    Vatvā puna ñātake nissāya nibbattakusalakammaphalaṃ paccanubhontānaṃ tesaṃ ñātī ārabbha thomanākāraṃ dassento ‘‘ciraṃ jīvantū’’ti pañcamagāthāya pacchimaddhaṃ ‘‘amhākañca katā pūjā’’ti chaṭṭhagāthāya pubbaddhañca āha.

    તેસં અત્થો – ચિરં જીવન્તૂતિ ચિરજીવિનો દીઘાયુકા હોન્તુ. નો ઞાતીતિ અમ્હાકં ઞાતકા. યેસં હેતૂતિ યે નિસ્સાય યેસં કારણા. લભામસેતિ લભામ. અત્તના તઙ્ખણં પટિલદ્ધસમ્પત્તિં અપદિસન્તા ભણન્તિ. પેતાનઞ્હિ અત્તનો અનુમોદનેન, દાયકાનં ઉદ્દેસેન, દક્ખિણેય્યસમ્પદાય ચાતિ તીહિ અઙ્ગેહિ દક્ખિણા સમિજ્ઝતિ, તઙ્ખણે ફલનિબ્બત્તિકા હોતિ. તત્થ દાયકા વિસેસહેતુ. તેનાહંસુ ‘‘યેસં હેતુ લભામસે’’તિ. અમ્હાકઞ્ચ કતા પૂજાતિ ‘‘ઇદં વો ઞાતીનં હોતૂ’’તિ એવં ઇમં દાનં ઉદ્દિસન્તેહિ અમ્હાકઞ્ચ પૂજા કતા. દાયકા ચ અનિપ્ફલાતિ યમ્હિ સન્તાને પરિચ્ચાગમયં કમ્મં કતં, તસ્સ તત્થેવ ફલદાનતો દાયકા ચ અનિપ્ફલાતિ.

    Tesaṃ attho – ciraṃ jīvantūti cirajīvino dīghāyukā hontu. No ñātīti amhākaṃ ñātakā. Yesaṃ hetūti ye nissāya yesaṃ kāraṇā. Labhāmaseti labhāma. Attanā taṅkhaṇaṃ paṭiladdhasampattiṃ apadisantā bhaṇanti. Petānañhi attano anumodanena, dāyakānaṃ uddesena, dakkhiṇeyyasampadāya cāti tīhi aṅgehi dakkhiṇā samijjhati, taṅkhaṇe phalanibbattikā hoti. Tattha dāyakā visesahetu. Tenāhaṃsu ‘‘yesaṃ hetu labhāmase’’ti. Amhākañca katā pūjāti ‘‘idaṃ vo ñātīnaṃ hotū’’ti evaṃ imaṃ dānaṃ uddisantehi amhākañca pūjā katā. Dāyakā ca anipphalāti yamhi santāne pariccāgamayaṃ kammaṃ kataṃ, tassa tattheva phaladānato dāyakā ca anipphalāti.

    એત્થાહ – ‘‘કિં પન પેત્તિવિસયૂપપન્ના એવ ઞાતયો લભન્તિ, ઉદાહુ અઞ્ઞેપિ લભન્તી’’તિ ? વુચ્ચતે – ભગવતા એવેતં બ્યાકતં જાણુસ્સોણિના બ્રાહ્મણેન પુટ્ઠેન, કિમેત્થ અમ્હેહિ વત્તબ્બં અત્થિ. વુત્તં હેતં –

    Etthāha – ‘‘kiṃ pana pettivisayūpapannā eva ñātayo labhanti, udāhu aññepi labhantī’’ti ? Vuccate – bhagavatā evetaṃ byākataṃ jāṇussoṇinā brāhmaṇena puṭṭhena, kimettha amhehi vattabbaṃ atthi. Vuttaṃ hetaṃ –

    ‘‘મયમસ્સુ, ભો ગોતમ, બ્રાહ્મણા નામ દાનાનિ દેમ, સદ્ધાનિ કરોમ ‘ઇદં દાનં પેતાનં ઞાતિસાલોહિતાનં ઉપકપ્પતુ, ઇદં દાનં પેતા ઞાતિસાલોહિતા પરિભુઞ્જન્તૂ’તિ, કચ્ચિ તં, ભો ગોતમ, દાનં પેતાનં ઞાતિસાલોહિતાનં ઉપકપ્પતિ, કચ્ચિ તે પેતા ઞાતિસાલોહિતા તં દાનં પરિભુઞ્જન્તીતિ. ઠાને ખો, બ્રાહ્મણ, ઉપકપ્પતિ, નો અટ્ઠાનેતિ.

    ‘‘Mayamassu, bho gotama, brāhmaṇā nāma dānāni dema, saddhāni karoma ‘idaṃ dānaṃ petānaṃ ñātisālohitānaṃ upakappatu, idaṃ dānaṃ petā ñātisālohitā paribhuñjantū’ti, kacci taṃ, bho gotama, dānaṃ petānaṃ ñātisālohitānaṃ upakappati, kacci te petā ñātisālohitā taṃ dānaṃ paribhuñjantīti. Ṭhāne kho, brāhmaṇa, upakappati, no aṭṭhāneti.

    ‘‘કતમં પન તં, ભો ગોતમ, ઠાનં, કતમં અટ્ઠાનન્તિ? ઇધ, બ્રાહ્મણ, એકચ્ચો પાણાતિપાતી હોતિ…પે॰… મિચ્છાદિટ્ઠિકો હોતિ, સો કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા નિરયં ઉપપજ્જતિ. યો નેરયિકાનં સત્તાનં આહારો, તેન સો તત્થ યાપેતિ, તેન સો તત્થ તિટ્ઠતિ. ઇદં ખો, બ્રાહ્મણ, અટ્ઠાનં, યત્થ ઠિતસ્સ તં દાનં ન ઉપકપ્પતિ.

    ‘‘Katamaṃ pana taṃ, bho gotama, ṭhānaṃ, katamaṃ aṭṭhānanti? Idha, brāhmaṇa, ekacco pāṇātipātī hoti…pe… micchādiṭṭhiko hoti, so kāyassa bhedā paraṃ maraṇā nirayaṃ upapajjati. Yo nerayikānaṃ sattānaṃ āhāro, tena so tattha yāpeti, tena so tattha tiṭṭhati. Idaṃ kho, brāhmaṇa, aṭṭhānaṃ, yattha ṭhitassa taṃ dānaṃ na upakappati.

    ‘‘ઇધ પન, બ્રાહ્મણ, એકચ્ચો પાણાતિપાતી હોતિ…પે॰… મિચ્છાદિટ્ઠિકો હોતિ, સો કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા તિરચ્છાનયોનિં ઉપપજ્જતિ. યો તિરચ્છાનયોનિકાનં સત્તાનં આહારો, તેન સો તત્થ યાપેતિ, તેન સો તત્થ તિટ્ઠતિ. ઇદમ્પિ ખો, બ્રાહ્મણ, અટ્ઠાનં, યત્થ ઠિતસ્સ તં દાનં ન ઉપકપ્પતિ.
