Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / નેત્તિપ્પકરણ-ટીકા • Nettippakaraṇa-ṭīkā |
૨. ઉદ્દેસવારવણ્ણના
2. Uddesavāravaṇṇanā
૧. વિભાગેનાતિ સરૂપવિભાગેન. અદિટ્ઠં જોતીયતિ એતાયાતિ અદિટ્ઠજોતના. દિટ્ઠં સંસન્દીયતિ એતાયાતિ દિટ્ઠસંસન્દના, સંસન્દનં ચેત્થ સાકચ્છાવસેન વિનિચ્છયકરણં. વિમતિ છિજ્જતિ એતાયાતિ વિમતિચ્છેદના. અનુમતિયા પુચ્છા અનુમતિપુચ્છા. ‘‘તં કિં મઞ્ઞથા’’તિ હિ કા તુમ્હાકં અનુમતીતિ અનુમતિ પુચ્છિતા. કથેતુકમ્યતાતિ કથેતુકમ્યતાય.
1.Vibhāgenāti sarūpavibhāgena. Adiṭṭhaṃ jotīyati etāyāti adiṭṭhajotanā. Diṭṭhaṃ saṃsandīyati etāyāti diṭṭhasaṃsandanā, saṃsandanaṃ cettha sākacchāvasena vinicchayakaraṇaṃ. Vimati chijjati etāyāti vimaticchedanā. Anumatiyā pucchā anumatipucchā. ‘‘Taṃ kiṃ maññathā’’ti hi kā tumhākaṃ anumatīti anumati pucchitā. Kathetukamyatāti kathetukamyatāya.
‘‘હરીયન્તિ એતેહી’’તિઆદિના કરણાધિકરણકત્તુભાવકમ્મસાધનાનં વસેન હાર-સદ્દસ્સ અત્થં વત્વા સદિસકપ્પનાવસેન દસ્સેતું ‘‘હારા વિયા’’તિઆદિ વુત્તં. પુન ગન્થકરણાદિઅત્થેન ગન્થાદિસદ્દાનં વિય હારકરણાદિઅત્થેન હારસદ્દસિદ્ધિં દસ્સેતું ‘‘હારયન્તી’’તિઆદિમાહ. ‘‘હરણતો, રમણતો ચા’’તિ ઇમિના મનોહરા મનોરમા ચેતે સંવણ્ણનાવિસેસાતિ દસ્સેતિ.
‘‘Harīyanti etehī’’tiādinā karaṇādhikaraṇakattubhāvakammasādhanānaṃ vasena hāra-saddassa atthaṃ vatvā sadisakappanāvasena dassetuṃ ‘‘hārā viyā’’tiādi vuttaṃ. Puna ganthakaraṇādiatthena ganthādisaddānaṃ viya hārakaraṇādiatthena hārasaddasiddhiṃ dassetuṃ ‘‘hārayantī’’tiādimāha. ‘‘Haraṇato, ramaṇato cā’’ti iminā manoharā manoramā cete saṃvaṇṇanāvisesāti dasseti.
ઉપપત્તિસાધનયુત્તીતિ લક્ખણહેતુ. વુત્તનયેનાતિ ‘‘નનુ ચ અઞ્ઞેપિ હારા યુત્તિસહિતા એવા’’તિઆદિના દેસનાહારે વુત્તનયાનુસારેન.
Upapattisādhanayuttīti lakkhaṇahetu. Vuttanayenāti ‘‘nanu ca aññepi hārā yuttisahitā evā’’tiādinā desanāhāre vuttanayānusārena.
ચતુન્નં બ્યૂહો એત્થાતિ ભિન્નાધિકરણાનમ્પિ પદાનં અઞ્ઞપદત્થસમાસો લબ્ભતિ ‘‘ઉરસિલોમો’’તિઆદીનં (દી॰ નિ॰ ટી॰ ૩.૫૪, ૩૦૩) વિયાતિ વુત્તં.
Catunnaṃ byūho etthāti bhinnādhikaraṇānampi padānaṃ aññapadatthasamāso labbhati ‘‘urasilomo’’tiādīnaṃ (dī. ni. ṭī. 3.54, 303) viyāti vuttaṃ.
સેસન્તિ ‘‘વિવચનમેવ વેવચન’’ન્તિ એવમાદિ.
Sesanti ‘‘vivacanameva vevacana’’nti evamādi.
અનુપ્પવેસીયન્તીતિ અવગાહીયન્તિ. સમાધીયન્તીતિ પરિહરીયન્તિ. વિના વિકપ્પેનાતિ જાતિ સામઞ્ઞં, ભેદો સામઞ્ઞં, સમ્બન્ધો સામઞ્ઞન્તિઆદિના પદત્થન્તરભાવવિકપ્પનમન્તરેન.
Anuppavesīyantīti avagāhīyanti. Samādhīyantīti pariharīyanti. Vinā vikappenāti jāti sāmaññaṃ, bhedo sāmaññaṃ, sambandho sāmaññantiādinā padatthantarabhāvavikappanamantarena.
પદટ્ઠાનાદિમુખેનાતિ પદટ્ઠાનવેવચનભાવનાપહાનમુખેન. કેચીતિ પદટ્ઠાનપરિક્ખારઆવટ્ટપરિવત્તનપઞ્ઞત્તિઓતરણે સન્ધાય વદતિ.
Padaṭṭhānādimukhenāti padaṭṭhānavevacanabhāvanāpahānamukhena. Kecīti padaṭṭhānaparikkhāraāvaṭṭaparivattanapaññattiotaraṇe sandhāya vadati.
૨. સમ્બન્ધોતિ હેતુફલભાવયોગો. તથાભૂતાનઞ્હિ ધમ્માનં એકસન્તાનસિદ્ધતા એકત્તનયો. વિભાગો સતિપિ નેસં હેતુફલભાવે વિભત્તસભાવતા. અઞ્ઞો એવ હિ હેતુ, અઞ્ઞં ફલન્તિ. બ્યાપારવિરહો નિરીહતા. ન હિ હેતુફલાનં એવં હોતિ ‘‘અહં ઇમં નિબ્બત્તેમિ, ઇમિનાહં નિબ્બત્તો’’તિ. અનુરૂપફલતા પચ્ચયુપ્પન્નાનં પચ્ચયાનુકૂલતા. સમૂહાદિં ઉપાદાય લોકસઙ્કેતસિદ્ધા વોહારમત્તતા સમ્મુતિસભાવો. પથવીફસ્સાદીનં કક્ખળફુસનાદિલક્ખણં પરમત્થસભાવો. અયઞ્હેત્થ સઙ્ખેપો – યસ્મિં ભિન્ને, ઇતરાપોહે વા ચિત્તેન કતેન તથા બુદ્ધિ, ઇદં સમ્મુતિસચ્ચં યથા ઘટે, સસમ્ભારજલે ચ, તબ્બિપરિયાયેન પરમત્થસચ્ચન્તિ. પરમત્થસચ્ચપ્પટિવેધાયાતિ નિબ્બાનાધિગમાય.
2.Sambandhoti hetuphalabhāvayogo. Tathābhūtānañhi dhammānaṃ ekasantānasiddhatā ekattanayo. Vibhāgo satipi nesaṃ hetuphalabhāve vibhattasabhāvatā. Añño eva hi hetu, aññaṃ phalanti. Byāpāraviraho nirīhatā. Na hi hetuphalānaṃ evaṃ hoti ‘‘ahaṃ imaṃ nibbattemi, imināhaṃ nibbatto’’ti. Anurūpaphalatā paccayuppannānaṃ paccayānukūlatā. Samūhādiṃ upādāya lokasaṅketasiddhā vohāramattatā sammutisabhāvo. Pathavīphassādīnaṃ kakkhaḷaphusanādilakkhaṇaṃ paramatthasabhāvo. Ayañhettha saṅkhepo – yasmiṃ bhinne, itarāpohe vā cittena katena tathā buddhi, idaṃ sammutisaccaṃ yathā ghaṭe, sasambhārajale ca, tabbipariyāyena paramatthasaccanti. Paramatthasaccappaṭivedhāyāti nibbānādhigamāya.
અન્તોતિ અબ્ભન્તરો. પધાનાવયવેનાતિ મૂલભાવેન. ‘‘નન્દી દુક્ખસ્સ મૂલ’’ન્તિઆદીસુ (મ॰ નિ॰ ૧.૧૩) તણ્હા ‘‘નન્દી’’તિ વુત્તા. ‘‘સઙ્ગામે ચ નન્દિં ચરતી’’તિઆદીસુ પમોદોતિ આહ ‘‘તણ્હાય, પમોદસ્સ વા’’તિ.
Antoti abbhantaro. Padhānāvayavenāti mūlabhāvena. ‘‘Nandī dukkhassa mūla’’ntiādīsu (ma. ni. 1.13) taṇhā ‘‘nandī’’ti vuttā. ‘‘Saṅgāme ca nandiṃ caratī’’tiādīsu pamodoti āha ‘‘taṇhāya, pamodassa vā’’ti.
૩. જાતિભેદતોતિ કુસલા, અકુસલાતિ ઇમસ્મા વિસેસા. યુજ્જન્તીતિ એત્થ હેતુઅત્થો અન્તોનીતો વેદિતબ્બોતિ આહ ‘‘યોજીયન્તી’’તિ. કેહિ યોજીયન્તિ? સંવણ્ણનકેહીતિ અધિપ્પાયો. યુજ્જન્તીતિ વા યુત્તા હોન્તિ, તેહિ સમાનયોગક્ખમા તગ્ગહણેનેવ ગહિતા હોન્તીતિ અત્થો તદેકટ્ઠભાવતો. ઇમસ્મિં અત્થે ‘‘નવહિ પદેહી’’તિ સહયોગે કરણવચનં, પુરિમસ્મિં કરણે. ‘‘એતે ખો’’તિ ચ પાઠો. તત્થ ખો-સદ્દસ્સ પદપૂરણતા, અવધારણત્થતા વા વેદિતબ્બા. એતે એવાતિ એતે તણ્હાદયો એવ, ન ઇતો અઞ્ઞેતિ અત્થો. અટ્ઠારસેવ ન તતો ઉદ્ધં, અધો વાતિ. પુરિમસ્મિં પક્ખે મૂલપદન્તરાભાવો, દુતિયસ્મિં તેસં અનૂનાધિકતા દીપિતા હોતિ.
3.Jātibhedatoti kusalā, akusalāti imasmā visesā. Yujjantīti ettha hetuattho antonīto veditabboti āha ‘‘yojīyantī’’ti. Kehi yojīyanti? Saṃvaṇṇanakehīti adhippāyo. Yujjantīti vā yuttā honti, tehi samānayogakkhamā taggahaṇeneva gahitā hontīti attho tadekaṭṭhabhāvato. Imasmiṃ atthe ‘‘navahi padehī’’ti sahayoge karaṇavacanaṃ, purimasmiṃ karaṇe. ‘‘Ete kho’’ti ca pāṭho. Tattha kho-saddassa padapūraṇatā, avadhāraṇatthatā vā veditabbā. Ete evāti ete taṇhādayo eva, na ito aññeti attho. Aṭṭhāraseva na tato uddhaṃ, adho vāti. Purimasmiṃ pakkhe mūlapadantarābhāvo, dutiyasmiṃ tesaṃ anūnādhikatā dīpitā hoti.
ઉદ્દેસવારવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Uddesavāravaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / નેત્તિપ્પકરણપાળિ • Nettippakaraṇapāḷi / ૨. ઉદ્દેસવારો • 2. Uddesavāro
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / નેત્તિપ્પકરણ-અટ્ઠકથા • Nettippakaraṇa-aṭṭhakathā / ૨. ઉદ્દેસવારવણ્ણના • 2. Uddesavāravaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ખુદ્દકનિકાય (ટીકા) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / નેત્તિવિભાવિની • Nettivibhāvinī / ૨. ઉદ્દેસવારઅત્થવિભાવના • 2. Uddesavāraatthavibhāvanā