Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૭. ઉપચાલાસુત્તં

    7. Upacālāsuttaṃ

    ૧૬૮. સાવત્થિનિદાનં . અથ ખો ઉપચાલા ભિક્ખુની પુબ્બણ્હસમયં નિવાસેત્વા…પે॰… અઞ્ઞતરસ્મિં રુક્ખમૂલે દિવાવિહારં નિસીદિ. અથ ખો મારો પાપિમા યેન ઉપચાલા ભિક્ખુની તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ઉપચાલં ભિક્ખુનિં એતદવોચ – ‘‘કત્થ નુ ત્વં, ભિક્ખુનિ, ઉપ્પજ્જિતુકામા’’તિ? ‘‘ન ખ્વાહં, આવુસો, કત્થચિ ઉપ્પજ્જિતુકામા’’તિ.

    168. Sāvatthinidānaṃ . Atha kho upacālā bhikkhunī pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā…pe… aññatarasmiṃ rukkhamūle divāvihāraṃ nisīdi. Atha kho māro pāpimā yena upacālā bhikkhunī tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā upacālaṃ bhikkhuniṃ etadavoca – ‘‘kattha nu tvaṃ, bhikkhuni, uppajjitukāmā’’ti? ‘‘Na khvāhaṃ, āvuso, katthaci uppajjitukāmā’’ti.

    ‘‘તાવતિંસા ચ યામા ચ, તુસિતા ચાપિ દેવતા;

    ‘‘Tāvatiṃsā ca yāmā ca, tusitā cāpi devatā;

    નિમ્માનરતિનો દેવા, યે દેવા વસવત્તિનો;

    Nimmānaratino devā, ye devā vasavattino;

    તત્થ ચિત્તં પણિધેહિ, રતિં પચ્ચનુભોસ્સસી’’તિ.

    Tattha cittaṃ paṇidhehi, ratiṃ paccanubhossasī’’ti.

    ‘‘તાવતિંસા ચ યામા ચ, તુસિતા ચાપિ દેવતા;

    ‘‘Tāvatiṃsā ca yāmā ca, tusitā cāpi devatā;

    નિમ્માનરતિનો દેવા, યે દેવા વસવત્તિનો;

    Nimmānaratino devā, ye devā vasavattino;

    કામબન્ધનબદ્ધા તે, એન્તિ મારવસં પુન.

    Kāmabandhanabaddhā te, enti māravasaṃ puna.

    ‘‘સબ્બો આદીપિતો 1 લોકો, સબ્બો લોકો પધૂપિતો;

    ‘‘Sabbo ādīpito 2 loko, sabbo loko padhūpito;

    સબ્બો પજ્જલિતો 3 લોકો, સબ્બો લોકો પકમ્પિતો.

    Sabbo pajjalito 4 loko, sabbo loko pakampito.

    ‘‘અકમ્પિતં અપજ્જલિતં 5, અપુથુજ્જનસેવિતં;

    ‘‘Akampitaṃ apajjalitaṃ 6, aputhujjanasevitaṃ;

    અગતિ યત્થ મારસ્સ, તત્થ મે નિરતો મનો’’તિ.

    Agati yattha mārassa, tattha me nirato mano’’ti.

    અથ ખો મારો પાપિમા ‘‘જાનાતિ મં ઉપચાલા ભિક્ખુની’’તિ દુક્ખી દુમ્મનો તત્થેવન્તરધાયીતિ.

    Atha kho māro pāpimā ‘‘jānāti maṃ upacālā bhikkhunī’’ti dukkhī dummano tatthevantaradhāyīti.







    Footnotes:
    1. સબ્બોવ આદિત્તો (સ્યા॰ કં॰)
    2. sabbova āditto (syā. kaṃ.)
    3. પજ્જલિતો (સબ્બત્થ)
    4. pajjalito (sabbattha)
    5. અચલિતં (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    6. acalitaṃ (sī. syā. kaṃ. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૭. ઉપચાલાસુત્તવણ્ણના • 7. Upacālāsuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૭. ઉપચાલાસુત્તવણ્ણના • 7. Upacālāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact