Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya |
૧૦. ઉપાદાનિયધમ્મસુત્તં
10. Upādāniyadhammasuttaṃ
૧૨૩. ‘‘ઉપાદાનિયે ચ, ભિક્ખવે, ધમ્મે દેસેસ્સામિ ઉપાદાનઞ્ચ. તં સુણાથ. કતમે ચ, ભિક્ખવે, ઉપાદાનિયા ધમ્મા, કતમઞ્ચ ઉપાદાનં? સન્તિ, ભિક્ખવે, ચક્ખુવિઞ્ઞેય્યા રૂપા ઇટ્ઠા કન્તા મનાપા પિયરૂપા કામૂપસંહિતા રજનીયા. ઇમે વુચ્ચન્તિ, ભિક્ખવે, ઉપાદાનિયા ધમ્મા. યો તત્થ છન્દરાગો, તં તત્થ ઉપાદાનં…પે॰… સન્તિ, ભિક્ખવે, જિવ્હાવિઞ્ઞેય્યા રસા…પે॰… સન્તિ, ભિક્ખવે, મનોવિઞ્ઞેય્યા ધમ્મા ઇટ્ઠા કન્તા મનાપા પિયરૂપા કામૂપસંહિતા રજનીયા. ઇમે વુચ્ચન્તિ, ભિક્ખવે, ઉપાદાનિયા ધમ્મા. યો તત્થ છન્દરાગો તં તત્થ ઉપાદાન’’ન્તિ. દસમં.
123. ‘‘Upādāniye ca, bhikkhave, dhamme desessāmi upādānañca. Taṃ suṇātha. Katame ca, bhikkhave, upādāniyā dhammā, katamañca upādānaṃ? Santi, bhikkhave, cakkhuviññeyyā rūpā iṭṭhā kantā manāpā piyarūpā kāmūpasaṃhitā rajanīyā. Ime vuccanti, bhikkhave, upādāniyā dhammā. Yo tattha chandarāgo, taṃ tattha upādānaṃ…pe… santi, bhikkhave, jivhāviññeyyā rasā…pe… santi, bhikkhave, manoviññeyyā dhammā iṭṭhā kantā manāpā piyarūpā kāmūpasaṃhitā rajanīyā. Ime vuccanti, bhikkhave, upādāniyā dhammā. Yo tattha chandarāgo taṃ tattha upādāna’’nti. Dasamaṃ.
લોકકામગુણવગ્ગો દ્વાદસમો.
Lokakāmaguṇavaggo dvādasamo.
તસ્સુદ્દાનં –
Tassuddānaṃ –
મારપાસેન દ્વે વુત્તા, લોકકામગુણેન ચ;
Mārapāsena dve vuttā, lokakāmaguṇena ca;
સક્કો પઞ્ચસિખો ચેવ, સારિપુત્તો ચ રાહુલો;
Sakko pañcasikho ceva, sāriputto ca rāhulo;
સંયોજનં ઉપાદાનં, વગ્ગો તેન પવુચ્ચતીતિ.
Saṃyojanaṃ upādānaṃ, vaggo tena pavuccatīti.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૯-૧૦. સંયોજનિયધમ્મસુત્તાદિવણ્ણના • 9-10. Saṃyojaniyadhammasuttādivaṇṇanā