Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઉદાનપાળિ • Udānapāḷi

    ૧૦. ઉપ્પજ્જન્તિસુત્તં

    10. Uppajjantisuttaṃ

    ૬૦. એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. અથ ખો આયસ્મા આનન્દો યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નો ખો આયસ્મા આનન્દો ભગવન્તં એતદવોચ –

    60. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Atha kho āyasmā ānando yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho āyasmā ānando bhagavantaṃ etadavoca –

    ‘‘યાવકીવઞ્ચ, ભન્તે, તથાગતા લોકે નુપ્પજ્જન્તિ અરહન્તો સમ્માસમ્બુદ્ધા તાવ અઞ્ઞતિત્થિયા પરિબ્બાજકા સક્કતા હોન્તિ ગરુકતા માનિતા પૂજિતા અપચિતા લાભિનો ચીવરપિણ્ડપાતસેનાસનગિલાનપચ્ચયભેસજ્જપરિક્ખારાનં. યતો ચ ખો, ભન્તે, તથાગતા લોકે ઉપ્પજ્જન્તિ અરહન્તો સમ્માસમ્બુદ્ધા અથ અઞ્ઞતિત્થિયા પરિબ્બાજકા અસક્કતા હોન્તિ અગરુકતા અમાનિતા અપૂજિતા અનપચિતા ન લાભિનો ચીવરપિણ્ડપાતસેનાસનગિલાનપચ્ચયભેસજ્જપરિક્ખારાનં. ભગવા યેવ 1 દાનિ, ભન્તે, સક્કતો હોતિ ગરુકતો માનિતો પૂજિતો અપચિતો લાભી ચીવરપિણ્ડપાતસેનાસનગિલાનપચ્ચયભેસજ્જપરિક્ખારાનં, ભિક્ખુસઙ્ઘો ચા’’તિ.

    ‘‘Yāvakīvañca, bhante, tathāgatā loke nuppajjanti arahanto sammāsambuddhā tāva aññatitthiyā paribbājakā sakkatā honti garukatā mānitā pūjitā apacitā lābhino cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānapaccayabhesajjaparikkhārānaṃ. Yato ca kho, bhante, tathāgatā loke uppajjanti arahanto sammāsambuddhā atha aññatitthiyā paribbājakā asakkatā honti agarukatā amānitā apūjitā anapacitā na lābhino cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānapaccayabhesajjaparikkhārānaṃ. Bhagavā yeva 2 dāni, bhante, sakkato hoti garukato mānito pūjito apacito lābhī cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānapaccayabhesajjaparikkhārānaṃ, bhikkhusaṅgho cā’’ti.

    ‘‘એવમેતં , આનન્દ, યાવકીવઞ્ચ, આનન્દ, તથાગતા લોકે નુપ્પજ્જન્તિ અરહન્તો સમ્માસમ્બુદ્ધા તાવ અઞ્ઞતિત્થિયા પરિબ્બાજકા સક્કતા હોન્તિ ગરુકતા માનિતા પૂજિતા અપચિતા લાભિનો ચીવરપિણ્ડપાતસેનાસનગિલાનપચ્ચયભેસજ્જપરિક્ખારાનં. યતો ચ ખો, આનન્દ, તથાગતા લોકે ઉપ્પજ્જન્તિ અરહન્તો સમ્માસમ્બુદ્ધા અથ અઞ્ઞતિત્થિયા પરિબ્બાજકા અસક્કતા હોન્તિ અગરુકતા અમાનિતા અપૂજિતા અનપચિતા ન લાભિનો ચીવરપિણ્ડપાતસેનાસનગિલાનપચ્ચયભેસજ્જપરિક્ખારાનં. તથાગતોવ 3 દાનિ સક્કતો હોતિ ગરુકતો માનિતો પૂજિતો અપચિતો લાભી ચીવરપિણ્ડપાતસેનાસનગિલાનપચ્ચયભેસજ્જપરિક્ખારાનં, ભિક્ખુસઙ્ઘો ચા’’તિ.

    ‘‘Evametaṃ , ānanda, yāvakīvañca, ānanda, tathāgatā loke nuppajjanti arahanto sammāsambuddhā tāva aññatitthiyā paribbājakā sakkatā honti garukatā mānitā pūjitā apacitā lābhino cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānapaccayabhesajjaparikkhārānaṃ. Yato ca kho, ānanda, tathāgatā loke uppajjanti arahanto sammāsambuddhā atha aññatitthiyā paribbājakā asakkatā honti agarukatā amānitā apūjitā anapacitā na lābhino cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānapaccayabhesajjaparikkhārānaṃ. Tathāgatova 4 dāni sakkato hoti garukato mānito pūjito apacito lābhī cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānapaccayabhesajjaparikkhārānaṃ, bhikkhusaṅgho cā’’ti.

    અથ ખો ભગવા એતમત્થં વિદિત્વા તાયં વેલાયં ઇમં ઉદાનં ઉદાનેસિ –

    Atha kho bhagavā etamatthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –

    ‘‘ઓભાસતિ તાવ સો કિમિ,

    ‘‘Obhāsati tāva so kimi,

    યાવ ન ઉન્નમતે 5 પભઙ્કરો;

    Yāva na unnamate 6 pabhaṅkaro;

    (સ) 7 વેરોચનમ્હિ ઉગ્ગતે,

    (Sa) 8 verocanamhi uggate,

    હતપ્પભો હોતિ ન ચાપિ ભાસતિ.

    Hatappabho hoti na cāpi bhāsati.

    ‘‘એવં ઓભાસિતમેવ તક્કિકાનં 9,

    ‘‘Evaṃ obhāsitameva takkikānaṃ 10,

    યાવ સમ્માસમ્બુદ્ધા લોકે નુપ્પજ્જન્તિ;

    Yāva sammāsambuddhā loke nuppajjanti;

    ન તક્કિકા સુજ્ઝન્તિ ન ચાપિ સાવકા,

    Na takkikā sujjhanti na cāpi sāvakā,

    દુદ્દિટ્ઠી ન દુક્ખા પમુચ્ચરે’’તિ. દસમં;

    Duddiṭṭhī na dukkhā pamuccare’’ti. dasamaṃ;

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    આયુજટિલવેક્ખણા, તયો તિત્થિયા સુભૂતિ;

    Āyujaṭilavekkhaṇā, tayo titthiyā subhūti;

    ગણિકા ઉપાતિ નવમો, ઉપ્પજ્જન્તિ ચ તે દસાતિ.

    Gaṇikā upāti navamo, uppajjanti ca te dasāti.

    જચ્ચન્ધવગ્ગો છટ્ઠો નિટ્ઠિતો.

    Jaccandhavaggo chaṭṭho niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. ભગવા ચેવ (સ્યા॰)
    2. bhagavā ceva (syā.)
    3. તથાગતો ચેવ (સ્યા॰)
    4. tathāgato ceva (syā.)
    5. ઉગ્ગમતિ (સી॰), ઉન્નમતિ (સ્યા॰)
    6. uggamati (sī.), unnamati (syā.)
    7. ( ) નત્થિ સી॰ સ્યા॰ પોત્થકેસુ
    8. ( ) natthi sī. syā. potthakesu
    9. તિત્થિયાનં (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    10. titthiyānaṃ (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઉદાન-અટ્ઠકથા • Udāna-aṭṭhakathā / ૧૦. ઉપ્પજ્જન્તિસુત્તવણ્ણના • 10. Uppajjantisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact