Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / உதா³ன-அட்ட²கதா² • Udāna-aṭṭhakathā |
10. உதேனஸுத்தவண்ணனா
10. Utenasuttavaṇṇanā
70. த³ஸமே ரஞ்ஞோ உதேனஸ்ஸாதி உதேனஸ்ஸ நாம ரஞ்ஞோ, யோ ‘‘வஜ்ஜிராஜா’’திபி வுச்சதி. உய்யானக³தஸ்ஸாதி உய்யானகீளனத்த²ங் உய்யானங் க³தஸ்ஸ . அனாத³ரே ஹி இத³ங் ஸாமிவசனங், ‘‘அந்தேபுர’’ந்தி பன பத³ங் அபெக்கி²த்வா ஸம்ப³ந்தே⁴பேதங் ஸாமிவசனங் ஹோதி. காலங்கதானீதி அக்³கி³த³ட்³டா⁴னி ஹுத்வா மதானி ஹொந்தி. ஸாமாவதீபமுகா²னீதி எத்த² கா பனாயங் ஸாமாவதீ, கத²ஞ்ச த³ட்³டா⁴தி? வுச்சதே, ப⁴த்³த³வதியங் ஸெட்டி²னோ தீ⁴தா கோ⁴ஸகஸெட்டி²னா தீ⁴துட்டா²னே ட²பிதா பஞ்சஸதஇத்தி²பரிவாரா ரஞ்ஞோ உதேனஸ்ஸ அக்³க³மஹேஸீ மெத்தாவிஹாரப³ஹுலா அரியஸாவிகா ஸாமாவதீ நாம. அயமெத்த² ஸங்கே²போ, வித்தா²ரதோ பன ஆதி³தோ பட்டா²ய ஸாமாவதியா உப்பத்திகதா² த⁴ம்மபத³வத்து²ம்ஹி (த⁴॰ ப॰ அட்ட²॰ 1.20 ஸாமாவதீவத்து²) வுத்தனயேன வேதி³தப்³பா³. மாக³ண்டி³யஸ்ஸ நாம ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ தீ⁴தா அத்தனோ மாதாபிதூனங் –
70. Dasame rañño utenassāti utenassa nāma rañño, yo ‘‘vajjirājā’’tipi vuccati. Uyyānagatassāti uyyānakīḷanatthaṃ uyyānaṃ gatassa . Anādare hi idaṃ sāmivacanaṃ, ‘‘antepura’’nti pana padaṃ apekkhitvā sambandhepetaṃ sāmivacanaṃ hoti. Kālaṅkatānīti aggidaḍḍhāni hutvā matāni honti. Sāmāvatīpamukhānīti ettha kā panāyaṃ sāmāvatī, kathañca daḍḍhāti? Vuccate, bhaddavatiyaṃ seṭṭhino dhītā ghosakaseṭṭhinā dhītuṭṭhāne ṭhapitā pañcasataitthiparivārā rañño utenassa aggamahesī mettāvihārabahulā ariyasāvikā sāmāvatī nāma. Ayamettha saṅkhepo, vitthārato pana ādito paṭṭhāya sāmāvatiyā uppattikathā dhammapadavatthumhi (dha. pa. aṭṭha. 1.20 sāmāvatīvatthu) vuttanayena veditabbā. Māgaṇḍiyassa nāma brāhmaṇassa dhītā attano mātāpitūnaṃ –
‘‘தி³ஸ்வான தண்ஹங் அரதிங் ரக³ஞ்ச,
‘‘Disvāna taṇhaṃ aratiṃ ragañca,
நாஹோஸி ச²ந்தோ³ அபி மேது²னஸ்மிங்;
Nāhosi chando api methunasmiṃ;
கிமேவித³ங் முத்தகரீஸபுண்ணங்,
Kimevidaṃ muttakarīsapuṇṇaṃ,
பாதா³பி நங் ஸம்பு²ஸிதுங் ந இச்சே²’’தி. (ஸு॰ நி॰ 841) –
Pādāpi naṃ samphusituṃ na icche’’ti. (su. ni. 841) –
ப⁴க³வதா தே³ஸிதங் இமங் கா³த²ங் ஸுத்வா ஸத்த²ரி ப³த்³தா⁴கா⁴தா மாக³ண்டி³யா அபரபா⁴கே³ ரஞ்ஞா உதேனேன மஹேஸிட்டா²னே ட²பிதா ப⁴க³வதோ கோஸம்பி³ங் உபக³தபா⁴வங், ஸாமாவதீபமுகா²னஞ்ச பஞ்சன்னங் இத்தி²ஸதானங் உபாஸிகாபா⁴வங் ஞத்வா ‘‘ஆக³தோ நாம ஸமணோ கோ³தமோ இமங் நக³ரங், தா³னிஸ்ஸ கத்தப்³ப³ங் ஜானிஸ்ஸாமி, இமாபி தஸ்ஸ உபட்டா²யிகா, இமாஸம்பி ஸாமாவதீபமுகா²னஞ்ச கத்தப்³ப³ங் ஜானிஸ்ஸாமீ’’தி அனேகபரியாயேஹி ததா²க³தஸ்ஸ தாஸஞ்ச அனத்த²ங் காதுங் வாயமித்வாபி அஸக்கொந்தீ புனேகதி³வஸங் ரஞ்ஞா ஸத்³தி⁴ங் உய்யானகீளங் க³ச்ச²ந்தீ சூளபிது ஸாஸனங் பஹிணி ‘‘ஸாமாவதியா பாஸாத³ங் க³ந்த்வா து³ஸ்ஸகொட்டா²கா³ரதேலகொட்டா²கா³ரானி விவராபெத்வா து³ஸ்ஸானி தேலசாடீஸு தேமெத்வா த²ம்பே⁴ வேடெ²த்வா தா ஸப்³பா³ ஏகதோ கத்வா த்³வாரங் பித³ஹித்வா ப³ஹி யந்தங் த³த்வா த³ண்ட³தீ³பிகாஹி கே³ஹே அக்³கி³ங் த³த³மானோ ஓதரித்வா க³ச்ச²தூ’’தி.
Bhagavatā desitaṃ imaṃ gāthaṃ sutvā satthari baddhāghātā māgaṇḍiyā aparabhāge raññā utenena mahesiṭṭhāne ṭhapitā bhagavato kosambiṃ upagatabhāvaṃ, sāmāvatīpamukhānañca pañcannaṃ itthisatānaṃ upāsikābhāvaṃ ñatvā ‘‘āgato nāma samaṇo gotamo imaṃ nagaraṃ, dānissa kattabbaṃ jānissāmi, imāpi tassa upaṭṭhāyikā, imāsampi sāmāvatīpamukhānañca kattabbaṃ jānissāmī’’ti anekapariyāyehi tathāgatassa tāsañca anatthaṃ kātuṃ vāyamitvāpi asakkontī punekadivasaṃ raññā saddhiṃ uyyānakīḷaṃ gacchantī cūḷapitu sāsanaṃ pahiṇi ‘‘sāmāvatiyā pāsādaṃ gantvā dussakoṭṭhāgāratelakoṭṭhāgārāni vivarāpetvā dussāni telacāṭīsu temetvā thambhe veṭhetvā tā sabbā ekato katvā dvāraṃ pidahitvā bahi yantaṃ datvā daṇḍadīpikāhi gehe aggiṃ dadamāno otaritvā gacchatū’’ti.
தங் ஸுத்வா ஸோ பாஸாத³ங் அபி⁴ருய்ஹ கொட்டா²கா³ரானி விவரித்வா வத்தா²னி தேலசாடீஸு தேமெத்வா த²ம்பே⁴ வேடே²துங் ஆரபி⁴. அத² நங் ஸாமாவதீபமுகா² இத்தி²யோ ‘‘கிங் ஏதங் சூளபிதா’’தி வத³ந்தியோ உபஸங்கமிங்ஸு. ‘‘அம்மா, ராஜா த³ள்ஹிகம்மத்தா²ய இமே த²ம்பே⁴ தேலபிலோதிகாஹி ப³ந்தா⁴பேதி , ராஜகே³ஹே நாம ஸுயுத்தது³யுத்தங் து³ஜ்ஜானங், மா மே ஸந்திகே ஹோதா²’’தி வத்வா தா ஆக³தா க³ப்³பே⁴ஸு பவேஸெத்வா த்³வாரானி பித³ஹித்வா ப³ஹி யந்தகங் த³த்வா ஆதி³தோ பட்டா²ய அக்³கி³ங் தெ³ந்தோ ஓதரி. ஸாமாவதீ தாஸங் ஓவாத³ங் அதா³ஸி, ‘‘அம்மா, அனமதக்³கே³ ஸங்ஸாரே விசரந்தீனங் ஏவமேவ அக்³கி³னா ஜா²மத்தபா⁴வானங் பு³த்³த⁴ஞாணேனபி பரிச்சே²தோ³ ந ஸுகரோ, அப்பமத்தா ஹோதா²’’தி. தா ஸத்து² ஸந்திகே த⁴ம்மங் ஸுத்வா அதி⁴க³தப²லாய விஞ்ஞாதஸாஸனாய கு²ஜ்ஜுத்தராய அரியஸாவிகாய ஸெக்க²படிஸம்பி⁴தா³பத்தாய ஸத்தா²ரா தே³ஸிதனியாமேனேவ த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தியா ஸந்திகே ஸோதாபத்திப²லஸ்ஸ அதி⁴க³தா அந்தரந்தரா கம்மட்டா²னமனஸிகாரேன யுத்தப்பயுத்தா கே³ஹே ஜா²யந்தே வேத³னாபரிக்³க³ஹகம்மட்டா²னங் மனஸி கரொந்தியோ காசி து³தியப²லங், காசி ததியப²லங் பாபுணித்வா காலமகங்ஸு. அத² பி⁴க்கூ² கோஸம்பி³யங் பிண்டா³ய சரந்தா தங் பவத்திங் ஞத்வா பச்சா²ப⁴த்தங் ப⁴க³வதோ ஆரோசெத்வா தாஸங் அபி⁴ஸம்பராயங் புச்சி²ங்ஸு. ப⁴க³வா ச தாஸங் அரியப²லாதி⁴க³மங் பி⁴க்கூ²னங் அபா⁴ஸி. தேன வுத்தங் – ‘‘தேன கோ² பன ஸமயேன ரஞ்ஞோ உதேனஸ்ஸ…பே॰… அனிப்ப²லா காலங்கதா’’தி.
Taṃ sutvā so pāsādaṃ abhiruyha koṭṭhāgārāni vivaritvā vatthāni telacāṭīsu temetvā thambhe veṭhetuṃ ārabhi. Atha naṃ sāmāvatīpamukhā itthiyo ‘‘kiṃ etaṃ cūḷapitā’’ti vadantiyo upasaṅkamiṃsu. ‘‘Ammā, rājā daḷhikammatthāya ime thambhe telapilotikāhi bandhāpeti , rājagehe nāma suyuttaduyuttaṃ dujjānaṃ, mā me santike hothā’’ti vatvā tā āgatā gabbhesu pavesetvā dvārāni pidahitvā bahi yantakaṃ datvā ādito paṭṭhāya aggiṃ dento otari. Sāmāvatī tāsaṃ ovādaṃ adāsi, ‘‘ammā, anamatagge saṃsāre vicarantīnaṃ evameva agginā jhāmattabhāvānaṃ buddhañāṇenapi paricchedo na sukaro, appamattā hothā’’ti. Tā satthu santike dhammaṃ sutvā adhigataphalāya viññātasāsanāya khujjuttarāya ariyasāvikāya sekkhapaṭisambhidāpattāya satthārā desitaniyāmeneva dhammaṃ desentiyā santike sotāpattiphalassa adhigatā antarantarā kammaṭṭhānamanasikārena yuttappayuttā gehe jhāyante vedanāpariggahakammaṭṭhānaṃ manasi karontiyo kāci dutiyaphalaṃ, kāci tatiyaphalaṃ pāpuṇitvā kālamakaṃsu. Atha bhikkhū kosambiyaṃ piṇḍāya carantā taṃ pavattiṃ ñatvā pacchābhattaṃ bhagavato ārocetvā tāsaṃ abhisamparāyaṃ pucchiṃsu. Bhagavā ca tāsaṃ ariyaphalādhigamaṃ bhikkhūnaṃ abhāsi. Tena vuttaṃ – ‘‘tena kho pana samayena rañño utenassa…pe… anipphalā kālaṅkatā’’ti.
தத்த² அனிப்ப²லாதி ந நிப்ப²லா, ஸம்பத்தஸாமஞ்ஞப²லா ஏவ காலங்கதா. தா பன ப²லானி படிலப⁴ந்தியோ ஸாமாவதியா –
Tattha anipphalāti na nipphalā, sampattasāmaññaphalā eva kālaṅkatā. Tā pana phalāni paṭilabhantiyo sāmāvatiyā –
‘‘ஆரம்ப⁴த² நிக்கமத², யுஞ்ஜத² பு³த்³த⁴ஸாஸனே;
‘‘Ārambhatha nikkamatha, yuñjatha buddhasāsane;
து⁴னாத² மச்சுனோ ஸேனங், நளாகா³ரங்வ குஞ்ஜரோ.
Dhunātha maccuno senaṃ, naḷāgāraṃva kuñjaro.
‘‘யோ இமஸ்மிங் த⁴ம்மவினயே, அப்பமத்தோ விஹஸ்ஸதி;
‘‘Yo imasmiṃ dhammavinaye, appamatto vihassati;
பஹாய ஜாதிஸங்ஸாரங், து³க்க²ஸ்ஸந்தங் கரிஸ்ஸதீ’’தி. (ஸங்॰ நி॰ 1.185; நெத்தி॰ 29) –
Pahāya jātisaṃsāraṃ, dukkhassantaṃ karissatī’’ti. (saṃ. ni. 1.185; netti. 29) –
கா³தா²ஹி ஓவதி³யமானா வேத³னாபரிக்³க³ஹகம்மட்டா²னங் மனஸி கரொந்தியோ விபஸ்ஸித்வா து³தியததியப²லானி படிலபி⁴ங்ஸு. கு²ஜ்ஜுத்தரா பன ஆயுஸேஸஸ்ஸ அத்தி²தாய, புப்³பே³ தாதி³ஸஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ அகதத்தா ச ததோ பாஸாத³தோ ப³ஹி அஹோஸி. ‘‘த³ஸயோஜனந்தரே பக்காமீ’’தி ச வத³ந்தி. அத² பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங், ‘‘ஆவுஸோ, அனநுச்ச²விகங் வத அரியஸாவிகானங் ஏவரூபங் மரண’’ந்தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே , ‘‘பி⁴க்க²வே, யதி³பி தாஸங் இமஸ்மிங் அத்தபா⁴வே அயுத்தங், புப்³பே³ கதகம்மஸ்ஸ பன யுத்தமேவ தாஹி லத்³த⁴’’ந்தி வத்வா தேஹி யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Gāthāhi ovadiyamānā vedanāpariggahakammaṭṭhānaṃ manasi karontiyo vipassitvā dutiyatatiyaphalāni paṭilabhiṃsu. Khujjuttarā pana āyusesassa atthitāya, pubbe tādisassa kammassa akatattā ca tato pāsādato bahi ahosi. ‘‘Dasayojanantare pakkāmī’’ti ca vadanti. Atha bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ, ‘‘āvuso, ananucchavikaṃ vata ariyasāvikānaṃ evarūpaṃ maraṇa’’nti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte , ‘‘bhikkhave, yadipi tāsaṃ imasmiṃ attabhāve ayuttaṃ, pubbe katakammassa pana yuttameva tāhi laddha’’nti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே அட்ட² பச்சேகபு³த்³தா⁴ ரஞ்ஞோ நிவேஸனே நிப³த்³த⁴ங் பு⁴ஞ்ஜந்தி. பஞ்சஸதா இத்தி²யோ தே உபட்ட²ஹந்தி. தேஸு ஸத்த ஜனா ஹிமவந்தங் க³ச்ச²ந்தி, ஏகோ நதீ³தீரஸமீபே ஏகஸ்மிங் திணக³ஹனே ஸமாபத்தியா நிஸீத³தி. அதே²கதி³வஸங் ராஜா பச்சேகபு³த்³தே⁴ஸு க³தேஸு தாஹி இத்தீ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் உத³ககீளங் கீளிதுகாமோ தத்த² க³தோ. தா இத்தி²யோ தி³வஸபா⁴க³ங் உத³கே கீளித்வா ஸீதபீளிதா விஸிப்³பி³துகாமா தங் திணக³ஹனங் உபரி விஸுக்க²திணஸஞ்ச²ன்னங் ‘‘திணராஸீ’’தி ஸஞ்ஞாய பரிவாரெத்வா அக்³கி³ங் த³த்வா திணேஸு ஜா²யித்வா பதந்தேஸு பச்சேகபு³த்³த⁴ங் தி³ஸ்வா ‘‘ரஞ்ஞோ பச்சேகபு³த்³தோ⁴ ஜா²யதி, தங் ராஜா ஞத்வா அம்ஹே நாஸெஸ்ஸதி, ஸுத³ட்³ட⁴ங் நங் கரிஸ்ஸாமா’’தி ஸப்³பா³ இதோ சிதோ ச தா³ருஆதீ³னி ஆஹரித்வா தஸ்ஸ உபரி ராஸிங் கத்வா ஆலிம்பெத்வா ‘‘இதா³னி ஜா²யிஸ்ஸதீ’’தி பக்கமிங்ஸு. தா பட²மங் அஸஞ்சேதனிகா ஹுத்வா இதா³னி கம்முனா ப³ஜ்ஜி²ங்ஸு. பச்சேகபு³த்³த⁴ங் பன அந்தோஸமாபத்தியங் ஸசே தா³ரூனங் ஸகடஸஹஸ்ஸம்பி ஆஹரித்வா ஆலிம்பெந்தா உஸுமாகாரமத்தம்பி கா³ஹேதுங் ந ஸக்கொந்தி, தஸ்மா ஸோ ஸத்தமே தி³வஸே உட்டா²ய யதா²ஸுக²ங் அக³மாஸி. தா தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ கதத்தா ப³ஹூனி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி ப³ஹூனி வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸானி நிரயே பச்சித்வா தஸ்ஸேவ கம்மஸ்ஸ விபாகாவஸேஸேன அத்தபா⁴வஸதே இமினாவ நியாமேன கே³ஹே ஜா²யமானே ஜா²யிங்ஸு. இத³ங் தாஸங் புப்³ப³கம்மங்.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente aṭṭha paccekabuddhā rañño nivesane nibaddhaṃ bhuñjanti. Pañcasatā itthiyo te upaṭṭhahanti. Tesu satta janā himavantaṃ gacchanti, eko nadītīrasamīpe ekasmiṃ tiṇagahane samāpattiyā nisīdati. Athekadivasaṃ rājā paccekabuddhesu gatesu tāhi itthīhi saddhiṃ udakakīḷaṃ kīḷitukāmo tattha gato. Tā itthiyo divasabhāgaṃ udake kīḷitvā sītapīḷitā visibbitukāmā taṃ tiṇagahanaṃ upari visukkhatiṇasañchannaṃ ‘‘tiṇarāsī’’ti saññāya parivāretvā aggiṃ datvā tiṇesu jhāyitvā patantesu paccekabuddhaṃ disvā ‘‘rañño paccekabuddho jhāyati, taṃ rājā ñatvā amhe nāsessati, sudaḍḍhaṃ naṃ karissāmā’’ti sabbā ito cito ca dāruādīni āharitvā tassa upari rāsiṃ katvā ālimpetvā ‘‘idāni jhāyissatī’’ti pakkamiṃsu. Tā paṭhamaṃ asañcetanikā hutvā idāni kammunā bajjhiṃsu. Paccekabuddhaṃ pana antosamāpattiyaṃ sace dārūnaṃ sakaṭasahassampi āharitvā ālimpentā usumākāramattampi gāhetuṃ na sakkonti, tasmā so sattame divase uṭṭhāya yathāsukhaṃ agamāsi. Tā tassa kammassa katattā bahūni vassasahassāni bahūni vassasatasahassāni niraye paccitvā tasseva kammassa vipākāvasesena attabhāvasate imināva niyāmena gehe jhāyamāne jhāyiṃsu. Idaṃ tāsaṃ pubbakammaṃ.
யஸ்மா பன தே இமஸ்மிங் அத்தபா⁴வே அரியப²லானி ஸச்சா²கங்ஸு, ரதனத்தயங் பயிருபாஸிங்ஸு, தஸ்மா தத்த² அனாகா³மினியோ ஸுத்³தா⁴வாஸேஸு உபபன்னா, இதரா காசி தாவதிங்ஸேஸு, காசி யாமேஸு, காசி துஸிதேஸு, காசி நிம்மானரதீஸு, காசி பரனிம்மிதவஸவத்தீஸு உபபன்னா.
Yasmā pana te imasmiṃ attabhāve ariyaphalāni sacchākaṃsu, ratanattayaṃ payirupāsiṃsu, tasmā tattha anāgāminiyo suddhāvāsesu upapannā, itarā kāci tāvatiṃsesu, kāci yāmesu, kāci tusitesu, kāci nimmānaratīsu, kāci paranimmitavasavattīsu upapannā.
ராஜாபி கோ² உதேனோ ‘‘ஸாமாவதியா கே³ஹங் கிர ஜா²யதீ’’தி ஸுத்வா வேகே³ன ஆக³ச்ச²ந்தோபி தங் பதே³ஸங் தாஸு த³ட்³டா⁴ஸுயேவ ஸம்பாபுணி. ஆக³ந்த்வா பன கே³ஹங் நிப்³பா³பெத்வா உப்பன்னப³லவதோ³மனஸ்ஸோ மாக³ண்டி³யாய ததா² காரிதபா⁴வங் உபாயேன ஞத்வா அரியஸாவிகாஸு கதாபராத⁴கம்முனா சோதி³யமானோ தஸ்ஸா ராஜாணங் காரேஸி ஸத்³தி⁴ங் ஞாதகேஹி. ஏவங் ஸா ஸபரிஜனா ஸமித்தப³ந்த⁴வா அனயப்³யஸனங் பாபுணி.
Rājāpi kho uteno ‘‘sāmāvatiyā gehaṃ kira jhāyatī’’ti sutvā vegena āgacchantopi taṃ padesaṃ tāsu daḍḍhāsuyeva sampāpuṇi. Āgantvā pana gehaṃ nibbāpetvā uppannabalavadomanasso māgaṇḍiyāya tathā kāritabhāvaṃ upāyena ñatvā ariyasāvikāsu katāparādhakammunā codiyamāno tassā rājāṇaṃ kāresi saddhiṃ ñātakehi. Evaṃ sā saparijanā samittabandhavā anayabyasanaṃ pāpuṇi.
ஏதமத்த²ங் விதி³த்வாதி ஏதங் ஸாமாவதீபமுகா²னங் தாஸங் இத்தீ²னங் அக்³கி³ம்ஹி அனயப்³யஸனாபத்திஹேதுங், மாக³ண்டி³யாய ச ஸமித்தப³ந்த⁴வாய ராஜாணாய அனயப்³யஸனாபத்தினிமித்தங் ஸப்³பா³காரதோ விதி³த்வா தத³த்த²தீ³பனங் இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி.
Etamatthaṃviditvāti etaṃ sāmāvatīpamukhānaṃ tāsaṃ itthīnaṃ aggimhi anayabyasanāpattihetuṃ, māgaṇḍiyāya ca samittabandhavāya rājāṇāya anayabyasanāpattinimittaṃ sabbākārato viditvā tadatthadīpanaṃ imaṃ udānaṃ udānesi.
தத்த² மோஹஸம்ப³ந்த⁴னோ லோகோ, ப⁴ப்³ப³ரூபோவ தி³ஸ்ஸதீதி யோ இத⁴ ஸத்தலோகோ ப⁴ப்³ப³ரூபோவ ஹேதுஸம்பன்னோ விய ஹுத்வா தி³ஸ்ஸதி, ஸோபி மோஹஸம்ப³ந்த⁴னோ மோஹேன பலிகு³ண்டி²தோ அத்தஹிதாஹிதங் அஜானந்தோ ஹிதே ந படிபஜ்ஜதி, அஹிதங் து³க்கா²வஹங் ப³ஹுஞ்ச அபுஞ்ஞங் ஆசினாதி. ‘‘ப⁴வரூபோவ தி³ஸ்ஸதீ’’திபி பாடோ². தஸ்ஸத்தோ² – அயங் லோகோ மோஹஸம்ப³ந்த⁴னோ மோஹேன பலிகு³ண்டி²தோ, ததோ ஏவ ப⁴வரூபோவ ஸஸ்ஸதஸபா⁴வோ வியஸ்ஸ அத்தா தி³ஸ்ஸதி, அஜராமரோ விய உபட்டா²தி, யேன பாணாதிபாதாதீ³னி அகத்தப்³பா³னி கரோதி.
Tattha mohasambandhano loko, bhabbarūpova dissatīti yo idha sattaloko bhabbarūpova hetusampanno viya hutvā dissati, sopi mohasambandhano mohena paliguṇṭhito attahitāhitaṃ ajānanto hite na paṭipajjati, ahitaṃ dukkhāvahaṃ bahuñca apuññaṃ ācināti. ‘‘Bhavarūpova dissatī’’tipi pāṭho. Tassattho – ayaṃ loko mohasambandhano mohena paliguṇṭhito, tato eva bhavarūpova sassatasabhāvo viyassa attā dissati, ajarāmaro viya upaṭṭhāti, yena pāṇātipātādīni akattabbāni karoti.
உபதி⁴ப³ந்த⁴னோ பா³லோ, தமஸா பரிவாரிதோ. ஸஸ்ஸதோரிவ கா²யதீதி ந கேவலஞ்ச மோஹஸம்ப³ந்த⁴னோ ஏவ, அபிச கோ² உபதி⁴ப³ந்த⁴னோபி அயங் அந்த⁴பா³லலோகோ அவிஜ்ஜாதமஸா பரிவாரிதோ. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யேன ஞாணேன அவிபரீதங் காமே ச க²ந்தே⁴ ச ‘‘அனிச்சா து³க்கா² விபரிணாமத⁴ம்மா’’தி பஸ்ஸெய்ய, தஸ்ஸ அபா⁴வதோ யஸ்மா பா³லோ அந்த⁴புது²ஜ்ஜனோ அஞ்ஞாணதமஸா ஸமந்ததோ பரிவாரிதோ நிவுதோ, தஸ்மா ஸோ காமூபதி⁴ கிலேஸூபதி⁴ க²ந்தூ⁴பதீ⁴தி இமேஸங் உபதீ⁴னங் வஸேன ச உபதி⁴ப³ந்த⁴னோ, ததோ ஏவ சஸ்ஸ ஸோபதி⁴ஸ்ஸ பஸ்ஸதோ ஸஸ்ஸதோ விய நிச்சோ ஸப்³ப³காலபா⁴வீ விய கா²யதி. ‘‘அஸஸ்ஸதிரிவ கா²யதீ’’திபி பாடோ². தஸ்ஸத்தோ² – அத்தா ஸப்³ப³காலங் விஜ்ஜதி உபலப்³ப⁴தீதி அஞ்ஞோ அஸஸ்ஸதி அனிச்சோதி லோகஸ்ஸ ஸோ உபதி⁴ மிச்சா²பி⁴னிவேஸவஸேன ஏகதே³ஸோ விய கா²யதி, உபட்ட²ஹதீதி அத்தோ². ரகாரோ ஹி பத³ஸந்தி⁴கரோ. பஸ்ஸதோ நத்தி² கிஞ்சனந்தி யோ பன ஸங்கா²ரே பரிக்³க³ஹெத்வா அனிச்சாதி³வஸேன விபஸ்ஸதி, தஸ்ஸேவ விபஸ்ஸனாபஞ்ஞாஸஹிதாய மக்³க³பஞ்ஞாய யதா²பூ⁴தங் பஸ்ஸதோ ஜானதோ படிவிஜ்ஜ²தோ ராகா³தி³கிஞ்சனங் நத்தி², யேன ஸங்ஸாரே ப³ஜ்ஜெ²ய்ய. ததா² அபஸ்ஸந்தோ ஏவ ஹி அவிஜ்ஜாதண்ஹாதி³ட்டி²ஆதி³ப³ந்த⁴னேஹி ஸங்ஸாரே ப³த்³தோ⁴ ஸியாதி அதி⁴ப்பாயோ.
Upadhibandhanobālo, tamasā parivārito. Sassatoriva khāyatīti na kevalañca mohasambandhano eva, apica kho upadhibandhanopi ayaṃ andhabālaloko avijjātamasā parivārito. Idaṃ vuttaṃ hoti – yena ñāṇena aviparītaṃ kāme ca khandhe ca ‘‘aniccā dukkhā vipariṇāmadhammā’’ti passeyya, tassa abhāvato yasmā bālo andhaputhujjano aññāṇatamasā samantato parivārito nivuto, tasmā so kāmūpadhi kilesūpadhi khandhūpadhīti imesaṃ upadhīnaṃ vasena ca upadhibandhano, tato eva cassa sopadhissa passato sassato viya nicco sabbakālabhāvī viya khāyati. ‘‘Asassatiriva khāyatī’’tipi pāṭho. Tassattho – attā sabbakālaṃ vijjati upalabbhatīti añño asassati aniccoti lokassa so upadhi micchābhinivesavasena ekadeso viya khāyati, upaṭṭhahatīti attho. Rakāro hi padasandhikaro. Passato natthi kiñcananti yo pana saṅkhāre pariggahetvā aniccādivasena vipassati, tasseva vipassanāpaññāsahitāya maggapaññāya yathābhūtaṃ passato jānato paṭivijjhato rāgādikiñcanaṃ natthi, yena saṃsāre bajjheyya. Tathā apassanto eva hi avijjātaṇhādiṭṭhiādibandhanehi saṃsāre baddho siyāti adhippāyo.
த³ஸமஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Dasamasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
நிட்டி²தா ச சூளவக்³க³வண்ணனா.
Niṭṭhitā ca cūḷavaggavaṇṇanā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / உதா³னபாளி • Udānapāḷi / 10. உதேனஸுத்தங் • 10. Utenasuttaṃ