Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૧૦. વજિરાસુત્તવણ્ણના

    10. Vajirāsuttavaṇṇanā

    ૧૭૧. સુદ્ધસઙ્ખારપુઞ્જેતિ રૂપારૂપવિભાગે કિલેસસઙ્ખારસમૂહે. પરમત્થતોતિ સભાવેન. યથા ન હિ સત્તસઞ્ઞિતસઙ્ખારપુઞ્જો નામ પરમત્થતો ઉપલબ્ભતિ, એવં તબ્બિનિમુત્તો નામ કોચિ ન ઉપલબ્ભતિ અવિજ્જમાનત્તા. વિજ્જમાનેસૂતિ યથાપચ્ચયસમ્પત્તિયા લબ્ભમાનેસુ. તેનાકારેનાતિ ઇત્થિપુરિસાદિઆકારેન. વવત્થિતેસૂતિ પચ્ચેકં પચ્ચયવિસેસસમુટ્ઠિતં સણ્ઠાનવિસેસં ઉપાદાય ‘‘પુરિસો હત્થી અસ્સો’’તિઆદિના અભિસઙ્ગતો પવત્તેસુ. સમ્મુતીતિ સત્તોતિ વોહારો. તેનાહ ‘‘સમઞ્ઞામત્તમેવા’’તિ. પઞ્ચક્ખન્ધદુક્ખન્તિ પઞ્ચક્ખન્ધસઞ્ઞિતં દુક્ખં. વુત્તં હેતં ભગવતા ‘‘સંખિત્તેન પઞ્ચુપાદાનક્ખન્ધા દુક્ખા’’તિ (દી॰ નિ॰ ૨.૩૮૭; મ॰ નિ॰ ૧.૧૨૦; ૩.૩૭૩; વિભ॰ ૨૦૨) અઞ્ઞો નેવ સમ્ભોતિ યથાવુત્તદુક્ખતો અઞ્ઞસ્સ સઙ્ખતધમ્મસ્સ અભાવતો. ન નિરુજ્ઝતીતિ તતો અઞ્ઞં ન નિરુજ્ઝતિ, ઉપ્પાદતો હોતિ નિરોધોતિ.

    171.Suddhasaṅkhārapuñjeti rūpārūpavibhāge kilesasaṅkhārasamūhe. Paramatthatoti sabhāvena. Yathā na hi sattasaññitasaṅkhārapuñjo nāma paramatthato upalabbhati, evaṃ tabbinimutto nāma koci na upalabbhati avijjamānattā. Vijjamānesūti yathāpaccayasampattiyā labbhamānesu. Tenākārenāti itthipurisādiākārena. Vavatthitesūti paccekaṃ paccayavisesasamuṭṭhitaṃ saṇṭhānavisesaṃ upādāya ‘‘puriso hatthī asso’’tiādinā abhisaṅgato pavattesu. Sammutīti sattoti vohāro. Tenāha ‘‘samaññāmattamevā’’ti. Pañcakkhandhadukkhanti pañcakkhandhasaññitaṃ dukkhaṃ. Vuttaṃ hetaṃ bhagavatā ‘‘saṃkhittena pañcupādānakkhandhā dukkhā’’ti (dī. ni. 2.387; ma. ni. 1.120; 3.373; vibha. 202) añño neva sambhoti yathāvuttadukkhato aññassa saṅkhatadhammassa abhāvato. Na nirujjhatīti tato aññaṃ na nirujjhati, uppādato hoti nirodhoti.

    વજિરાસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Vajirāsuttavaṇṇanā niṭṭhitā.

    સારત્થપ્પકાસિનિયા સંયુત્તનિકાય-અટ્ઠકથાય

    Sāratthappakāsiniyā saṃyuttanikāya-aṭṭhakathāya

    ભિક્ખુનીસંયુત્તવણ્ણનાય લીનત્થપ્પકાસના સમત્તા.

    Bhikkhunīsaṃyuttavaṇṇanāya līnatthappakāsanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧૦. વજિરાસુત્તં • 10. Vajirāsuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. વજિરાસુત્તવણ્ણના • 10. Vajirāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact