Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā

    સન્થતભાણવારો

    Santhatabhāṇavāro

    વજ્જિપુત્તકવત્થુકથાવણ્ણના

    Vajjiputtakavatthukathāvaṇṇanā

    ૪૩-૪૪. વજ્જિપુત્તકવત્થુકથાય પાળિયં ‘‘વેસાલિકા…પે॰… મેથુનં ધમ્મં પટિસેવિંસૂ’’તિ એત્થ તે ઞાતિકુલં ગન્ત્વા ગિહિલિઙ્ગં ગહેત્વા ‘‘ગિહિભૂતા મય’’ન્તિ સઞ્ઞાય મેથુનં પટિસેવિંસૂતિ ગહેતબ્બં, તેનાહ ઞાતિબ્યસનેનપિ ફુટ્ઠાતિઆદિ. ઞાતીનં વિનાસો રાજદણ્ડાદિકારણેન હોતીતિ આહ રાજદણ્ડઇચ્ચાદિ. ધઞ્ઞહિરઞ્ઞદાસિદાસગોમહિંસાદિધનાનિ ભોગા નામ, તેસમ્પિ રાજદણ્ડાદિનાવ વિનાસોતિ આહ ‘‘એસ નયો દુતિયપદેપી’’તિ. ન સબ્બઞ્ઞુબુદ્ધોતિઆદિના તીસુ વત્થૂસુ અપ્પસન્નાવ સાસને અભબ્બાતિ સઞ્ઞાય અત્તનો ભબ્બતં પકાસેન્તા ન મયન્તિઆદિમાહંસૂતિ વેદિતબ્બં. ‘‘અટ્ઠતિંસારમ્મણેસૂ’’તિ પાળિયં અનાગતે આલોકાકાસકસિણે વજ્જેત્વા વુત્તં, તેહિ પન સદ્ધિં ચત્તાલીસ હોન્તિ. વિભત્તા કુસલા ધમ્માતિ ‘‘ઇમસ્મિં આરમ્મણે ઇદં હોતી’’તિ વિભાગસો દસ્સિતા સઉપચારજ્ઝાના મહગ્ગતકુસલા ધમ્મા. ગિહિપલિબોધન્તિ સહસોકિતાદિવસેન ગિહીસુ બ્યાવટતં. આવાસપલિબોધન્તિ સેનાસનેસુ નવકમ્માદિવસેન નિચ્ચબ્યાવટતં. દુપ્પરિચ્ચાગાનં ઇમેસં દ્વિન્નં પલિબોધાનં વસેન સબ્બેપિ પલિબોધા સઙ્ગહિતા એવાતિ વેદિતબ્બં.

    43-44. Vajjiputtakavatthukathāya pāḷiyaṃ ‘‘vesālikā…pe… methunaṃ dhammaṃ paṭiseviṃsū’’ti ettha te ñātikulaṃ gantvā gihiliṅgaṃ gahetvā ‘‘gihibhūtā maya’’nti saññāya methunaṃ paṭiseviṃsūti gahetabbaṃ, tenāha ñātibyasanenapi phuṭṭhātiādi. Ñātīnaṃ vināso rājadaṇḍādikāraṇena hotīti āha rājadaṇḍaiccādi. Dhaññahiraññadāsidāsagomahiṃsādidhanāni bhogā nāma, tesampi rājadaṇḍādināva vināsoti āha ‘‘esa nayo dutiyapadepī’’ti. Na sabbaññubuddhotiādinā tīsu vatthūsu appasannāva sāsane abhabbāti saññāya attano bhabbataṃ pakāsentā na mayantiādimāhaṃsūti veditabbaṃ. ‘‘Aṭṭhatiṃsārammaṇesū’’ti pāḷiyaṃ anāgate ālokākāsakasiṇe vajjetvā vuttaṃ, tehi pana saddhiṃ cattālīsa honti. Vibhattā kusalā dhammāti ‘‘imasmiṃ ārammaṇe idaṃ hotī’’ti vibhāgaso dassitā saupacārajjhānā mahaggatakusalā dhammā. Gihipalibodhanti sahasokitādivasena gihīsu byāvaṭataṃ. Āvāsapalibodhanti senāsanesu navakammādivasena niccabyāvaṭataṃ. Duppariccāgānaṃ imesaṃ dvinnaṃ palibodhānaṃ vasena sabbepi palibodhā saṅgahitā evāti veditabbaṃ.

    યેનાતિ કારણેન. અસંવાસોતિ ઇદં તસ્મિં અત્તભાવે કેનચિપિ પરિયાયેન ભિક્ખુ હુત્વા ભિક્ખૂહિ સદ્ધિં સંવાસં નારહતીતિ ઇમમત્થં સન્ધાય વુત્તન્તિ આહ ‘‘અસંવાસો’’તિ. પઞ્ઞત્તં સમૂહનેય્યાતિ ‘‘સો આગતો ન પબ્બાજેતબ્બો’’તિ અવત્વા ‘‘ન ઉપસમ્પાદેતબ્બો’’તિ એત્તકસ્સેવ વુત્તત્તા પારાજિકસ્સ સામણેરભૂમિ અનુઞ્ઞાતાતિ વિઞ્ઞાયતિ, તેનાહ સામણેરભૂમિયં પન ઠિતોતિઆદિ. ‘‘યો પન ભિક્ખૂ’’તિ વુત્તત્તા (પારા॰ ૩૯) પચ્ચક્ખાતસિક્ખો યસ્મા ભિક્ખુ ન હોતિ, મેથુનસેવને ચ પારાજિકં નાપજ્જતિ, તસ્માસ્સ ‘‘આગતો ઉપસમ્પાદેતબ્બો’’તિ ઉપસમ્પદં અનુજાનન્તો પારાજિકં ન સમૂહનતિ નામ, તેનાહ ‘‘ભિક્ખુભાવે ઠત્વા અવિપન્નસીલતાયા’’તિ. ઉત્તમત્થં અરહત્તં, નિબ્બાનમેવ વા.

    Yenāti kāraṇena. Asaṃvāsoti idaṃ tasmiṃ attabhāve kenacipi pariyāyena bhikkhu hutvā bhikkhūhi saddhiṃ saṃvāsaṃ nārahatīti imamatthaṃ sandhāya vuttanti āha ‘‘asaṃvāso’’ti. Paññattaṃ samūhaneyyāti ‘‘so āgato na pabbājetabbo’’ti avatvā ‘‘na upasampādetabbo’’ti ettakasseva vuttattā pārājikassa sāmaṇerabhūmi anuññātāti viññāyati, tenāha sāmaṇerabhūmiyaṃ pana ṭhitotiādi. ‘‘Yo pana bhikkhū’’ti vuttattā (pārā. 39) paccakkhātasikkho yasmā bhikkhu na hoti, methunasevane ca pārājikaṃ nāpajjati, tasmāssa ‘‘āgato upasampādetabbo’’ti upasampadaṃ anujānanto pārājikaṃ na samūhanati nāma, tenāha ‘‘bhikkhubhāve ṭhatvā avipannasīlatāyā’’ti. Uttamatthaṃ arahattaṃ, nibbānameva vā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૧. પઠમપારાજિકં • 1. Paṭhamapārājikaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૧. પઠમપારાજિકં • 1. Paṭhamapārājikaṃ

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / વજ્જિપુત્તકવત્થુવણ્ણના • Vajjiputtakavatthuvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / વજ્જિપુત્તકવત્થુવણ્ણના • Vajjiputtakavatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact