Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga

    ૪. વસ્સિકસાટિકસિક્ખાપદં

    4. Vassikasāṭikasikkhāpadaṃ

    ૬૨૬. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન ભગવતા ભિક્ખૂનં વસ્સિકસાટિકા અનુઞ્ઞાતા હોતિ. છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ – ‘‘ભગવતા વસ્સિકસાટિકા અનુઞ્ઞાતા’’તિ, પટિકચ્ચેવ 1 વસ્સિકસાટિકચીવરં પરિયેસન્તિ, પટિકચ્ચેવ કત્વા નિવાસેન્તિ, જિણ્ણાય વસ્સિકસાટિકાય નગ્ગા કાયં ઓવસ્સાપેન્તિ. યે તે ભિક્ખૂ અપ્પિચ્છા… તે ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – ‘‘કથઞ્હિ નામ છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ પટિકચ્ચેવ વસ્સિકસાટિકચીવરં પરિયેસિસ્સન્તિ, પટિકચ્ચેવ કત્વા નિવાસેસ્સન્તિ, જિણ્ણાય વસ્સિકસાટિકાય નગ્ગા કાયં ઓવસ્સાપેસ્સન્તી’’તિ! અથ ખો તે ભિક્ખૂ છબ્બગ્ગિયે ભિક્ખૂ અનેકપરિયાયેન વિગરહિત્વા ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું…પે॰… ‘‘સચ્ચં કિર તુમ્હે, ભિક્ખવે, પટિકચ્ચેવ વસ્સિકસાટિકચીવરં પરિયેસથ? પટિકચ્ચેવ કત્વા નિવાસેથ? જિણ્ણાય વસ્સિકસાટિકાય નગ્ગા કાયં ઓવસ્સાપેથા’’તિ? ‘‘સચ્ચં, ભગવા’’તિ. વિગરહિ બુદ્ધો ભગવા…પે॰… કથઞ્હિ નામ તુમ્હે મોઘપુરિસા, પટિકચ્ચેવ વસ્સિકસાટિકચીવરં પરિયેસિસ્સથ, પટિકચ્ચેવ કત્વા નિવાસેસ્સથ, જિણ્ણાય વસ્સિકસાટિકાય નગ્ગા કાયં ઓવસ્સાપેસ્સથ! નેતં, મોઘપુરિસા, અપ્પસન્નાનં વા પસાદાય…પે॰… એવઞ્ચ પન, ભિક્ખવે, ઇમં સિક્ખાપદં ઉદ્દિસેય્યાથ –

    626. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena bhagavatā bhikkhūnaṃ vassikasāṭikā anuññātā hoti. Chabbaggiyā bhikkhū – ‘‘bhagavatā vassikasāṭikā anuññātā’’ti, paṭikacceva 2 vassikasāṭikacīvaraṃ pariyesanti, paṭikacceva katvā nivāsenti, jiṇṇāya vassikasāṭikāya naggā kāyaṃ ovassāpenti. Ye te bhikkhū appicchā… te ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘kathañhi nāma chabbaggiyā bhikkhū paṭikacceva vassikasāṭikacīvaraṃ pariyesissanti, paṭikacceva katvā nivāsessanti, jiṇṇāya vassikasāṭikāya naggā kāyaṃ ovassāpessantī’’ti! Atha kho te bhikkhū chabbaggiye bhikkhū anekapariyāyena vigarahitvā bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ…pe… ‘‘saccaṃ kira tumhe, bhikkhave, paṭikacceva vassikasāṭikacīvaraṃ pariyesatha? Paṭikacceva katvā nivāsetha? Jiṇṇāya vassikasāṭikāya naggā kāyaṃ ovassāpethā’’ti? ‘‘Saccaṃ, bhagavā’’ti. Vigarahi buddho bhagavā…pe… kathañhi nāma tumhe moghapurisā, paṭikacceva vassikasāṭikacīvaraṃ pariyesissatha, paṭikacceva katvā nivāsessatha, jiṇṇāya vassikasāṭikāya naggā kāyaṃ ovassāpessatha! Netaṃ, moghapurisā, appasannānaṃ vā pasādāya…pe… evañca pana, bhikkhave, imaṃ sikkhāpadaṃ uddiseyyātha –

    ૬૨૭. ‘‘માસો સેસો ગિમ્હાન’ન્તિ ભિક્ખુના વસ્સિકસાટિકચીવરં પરિયેસિતબ્બં ; ‘અદ્ધમાસો સેસો ગિમ્હાન’ન્તિ કત્વા નિવાસેતબ્બં . ‘ઓરેન ચે માસો સેસો ગિમ્હાન’ન્તિ વસ્સિકસાટિકચીવરં પરિયેસેય્ય, ‘ઓરેનદ્ધમાસો સેસો ગિમ્હાન’ન્તિ કત્વા નિવાસેય્ય, નિસ્સગ્ગિયં પાચિત્તિય’’ન્તિ.

    627.‘‘Māso seso gimhāna’nti bhikkhunā vassikasāṭikacīvaraṃ pariyesitabbaṃ; ‘addhamāsoseso gimhāna’nti katvā nivāsetabbaṃ. ‘Orena ce māso seso gimhāna’nti vassikasāṭikacīvaraṃ pariyeseyya, ‘orenaddhamāso seso gimhāna’nti katvā nivāseyya, nissaggiyaṃ pācittiya’’nti.

    ૬૨૮. ‘માસો સેસો ગિમ્હાન’ન્તિ ભિક્ખુના વસ્સિકસાટિકચીવરં પરિયેસિતબ્બન્તિ. યે મનુસ્સા પુબ્બેપિ વસ્સિકસાટિકચીવરં દેન્તિ તે ઉપસઙ્કમિત્વા એવમસ્સુ વચનીયા – ‘‘કાલો વસ્સિકસાટિકાય, સમયો વસ્સિકસાટિકાય, અઞ્ઞેપિ મનુસ્સા વસ્સિકસાટિકચીવરં દેન્તી’’તિ. ન વત્તબ્બા – ‘‘દેથ મે વસ્સિકસાટિકચીવરં, આહરથ મે વસ્સિકસાટિકચીવરં, પરિવત્તેથ મે વસ્સિકસાટિકચીવરં, ચેતાપેથ મે વસ્સિકસાટિકચીવર’’ન્તિ.

    628.‘Māso seso gimhāna’nti bhikkhunā vassikasāṭikacīvaraṃ pariyesitabbanti. Ye manussā pubbepi vassikasāṭikacīvaraṃ denti te upasaṅkamitvā evamassu vacanīyā – ‘‘kālo vassikasāṭikāya, samayo vassikasāṭikāya, aññepi manussā vassikasāṭikacīvaraṃ dentī’’ti. Na vattabbā – ‘‘detha me vassikasāṭikacīvaraṃ, āharatha me vassikasāṭikacīvaraṃ, parivattetha me vassikasāṭikacīvaraṃ, cetāpetha me vassikasāṭikacīvara’’nti.

    ‘અદ્ધમાસો સેસો ગિમ્હાન’ન્તિ કત્વા નિવાસેતબ્બન્તિ. અદ્ધમાસે સેસે ગિમ્હાને કત્વા નિવાસેતબ્બં.

    ‘Addhamāso seso gimhāna’nti katvā nivāsetabbanti. Addhamāse sese gimhāne katvā nivāsetabbaṃ.

    ‘ઓરેન ચે માસો સેસો ગિમ્હાન’ન્તિ અતિરેકમાસે સેસ ગિમ્હાને વસ્સિકસાટિકચીવરં પરિયેસતિ, નિસ્સગ્ગિયં પાચિત્તિયં.

    ‘Orena ce māso seso gimhāna’nti atirekamāse sesa gimhāne vassikasāṭikacīvaraṃ pariyesati, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ.

    ‘ઓરેનદ્ધમાસો સેસો ગિમ્હાન’ન્તિ અતિરેકદ્ધમાસે સેસે ગિમ્હાને કત્વા નિવાસેતિ, નિસ્સગ્ગિયં હોતિ. નિસ્સજ્જિતબ્બં સઙ્ઘસ્સ વા ગણસ્સ વા પુગ્ગલસ્સ વા. એવઞ્ચ પન, ભિક્ખવે, નિસ્સજ્જિતબ્બં…પે॰… ઇદં મે, ભન્તે , વસ્સિકસાટિકચીવરં અતિરેકમાસે સેસે ગિમ્હાને પરિયિટ્ઠં અતિરેકદ્ધમાસે સેસે ગિમ્હાને કત્વા પરિદહિતં નિસ્સગ્ગિયં. ઇમાહં સઙ્ઘસ્સ નિસ્સજ્જામીતિ.…પે॰… દદેય્યાતિ…પે॰… દદેય્યુન્તિ…પે॰… આયસ્મતો દમ્મીતિ.

    ‘Orenaddhamāso seso gimhāna’nti atirekaddhamāse sese gimhāne katvā nivāseti, nissaggiyaṃ hoti. Nissajjitabbaṃ saṅghassa vā gaṇassa vā puggalassa vā. Evañca pana, bhikkhave, nissajjitabbaṃ…pe… idaṃ me, bhante , vassikasāṭikacīvaraṃ atirekamāse sese gimhāne pariyiṭṭhaṃ atirekaddhamāse sese gimhāne katvā paridahitaṃ nissaggiyaṃ. Imāhaṃ saṅghassa nissajjāmīti.…Pe… dadeyyāti…pe… dadeyyunti…pe… āyasmato dammīti.

    ૬૨૯. અતિરેકમાસે સેસે ગિમ્હાને અતિરેકસઞ્ઞી વસ્સિકસાટિકચીવરં પરિયેસતિ, નિસ્સગ્ગિયં પાચિત્તિયં. અતિરેકમાસે સેસે ગિમ્હાને વેમતિકો વસ્સિકસાટિકચીવરં પરિયેસતિ, નિસ્સગ્ગિયં પાચિત્તિયં. અતિરેકમાસે સેસે ગિમ્હાને ઊનકસઞ્ઞી વસ્સિકસાટિકચીવરં પરિયેસતિ, નિસ્સગ્ગિયં પાચિત્તિયં.

    629. Atirekamāse sese gimhāne atirekasaññī vassikasāṭikacīvaraṃ pariyesati, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ. Atirekamāse sese gimhāne vematiko vassikasāṭikacīvaraṃ pariyesati, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ. Atirekamāse sese gimhāne ūnakasaññī vassikasāṭikacīvaraṃ pariyesati, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ.

    અતિરેકદ્ધમાસે સેસે ગિમ્હાને અતિરેકસઞ્ઞી કત્વા નિવાસેતિ, નિસ્સગ્ગિયં પાચિત્તિયં. અતિરેકદ્ધમાસે સેસે ગિમ્હાને વેમતિકો કત્વા નિવાસેતિ, નિસ્સગ્ગિયં પાચિત્તિયં . અતિરેકદ્ધમાસે સેસે ગિમ્હાને ઊનકસઞ્ઞી કત્વા નિવાસેતિ, નિસ્સગ્ગિયં પાચિત્તિયં.

    Atirekaddhamāse sese gimhāne atirekasaññī katvā nivāseti, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ. Atirekaddhamāse sese gimhāne vematiko katvā nivāseti, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ . Atirekaddhamāse sese gimhāne ūnakasaññī katvā nivāseti, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ.

    સતિયા વસ્સિકસાટિકાય નગ્ગો કાયં ઓવસ્સાપેતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. ઊનકમાસે સેસે ગિમ્હાને અતિરેકસઞ્ઞી, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. ઊનકમાસે સેસે ગિમ્હાને વેમતિકો, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. ઊનકમાસે સેસે ગિમ્હાને ઊનકસઞ્ઞી, અનાપત્તિ.

    Satiyā vassikasāṭikāya naggo kāyaṃ ovassāpeti, āpatti dukkaṭassa. Ūnakamāse sese gimhāne atirekasaññī, āpatti dukkaṭassa. Ūnakamāse sese gimhāne vematiko, āpatti dukkaṭassa. Ūnakamāse sese gimhāne ūnakasaññī, anāpatti.

    ઊનકદ્ધમાસે સેસે ગિમ્હાને અતિરેકસઞ્ઞી, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. ઊનકદ્ધમાસે સેસે ગિમ્હાને વેમતિકો , આપત્તિ દુક્કટસ્સ. ઊનકદ્ધમાસે સેસે ગિમ્હાને ઊનકસઞ્ઞી, અનાપત્તિ.

    Ūnakaddhamāse sese gimhāne atirekasaññī, āpatti dukkaṭassa. Ūnakaddhamāse sese gimhāne vematiko , āpatti dukkaṭassa. Ūnakaddhamāse sese gimhāne ūnakasaññī, anāpatti.

    ૬૩૦. અનાપત્તિ ‘માસો સેસો ગિમ્હાન’ન્તિ વસ્સિકસાટિકચીવરં પરિયેસતિ , ‘અદ્ધમાસો સેસો ગિમ્હાન’ન્તિ કત્વા નિવાસેતિ, ‘ઊનકમાસો સેસો ગિમ્હાન’ન્તિ વસ્સિકસાટિકચીવરં પરિયેસતિ, ‘ઊનકદ્ધમાસો સેસો ગિમ્હાન’ન્તિ કત્વા નિવાસેતિ, પરિયિટ્ઠાય વસ્સિકસાટિકાય વસ્સં ઉક્કડ્ઢિય્યતિ, નિવત્થાય વસ્સિકસાટિકાય વસ્સં ઉક્કડ્ઢિય્યતિ, ધોવિત્વા નિક્ખિપિતબ્બં; સમયે નિવાસેતબ્બં, અચ્છિન્નચીવરસ્સ, નટ્ઠચીવરસ્સ, આપદાસુ, ઉમ્મત્તકસ્સ, આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    630. Anāpatti ‘māso seso gimhāna’nti vassikasāṭikacīvaraṃ pariyesati , ‘addhamāso seso gimhāna’nti katvā nivāseti, ‘ūnakamāso seso gimhāna’nti vassikasāṭikacīvaraṃ pariyesati, ‘ūnakaddhamāso seso gimhāna’nti katvā nivāseti, pariyiṭṭhāya vassikasāṭikāya vassaṃ ukkaḍḍhiyyati, nivatthāya vassikasāṭikāya vassaṃ ukkaḍḍhiyyati, dhovitvā nikkhipitabbaṃ; samaye nivāsetabbaṃ, acchinnacīvarassa, naṭṭhacīvarassa, āpadāsu, ummattakassa, ādikammikassāti.

    વસ્સિકસાટિકસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં ચતુત્થં.

    Vassikasāṭikasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. પટિગચ્ચેવ (સી॰)
    2. paṭigacceva (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૪. વસ્સિકસાટિકસિક્ખાપદવણ્ણના • 4. Vassikasāṭikasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૪. વસ્સિકસાટિકસિક્ખાપદવણ્ણના • 4. Vassikasāṭikasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૪. વસ્સિકસાટિકસિક્ખાપદવણ્ણના • 4. Vassikasāṭikasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૪. વસ્સિકસાટિકસિક્ખાપદવણ્ણના • 4. Vassikasāṭikasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact