Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā

    ૪. વસ્સિકસાટિકસિક્ખાપદવણ્ણના

    4. Vassikasāṭikasikkhāpadavaṇṇanā

    ૬૨૮. ચતુત્થે જેટ્ઠમૂલપુણ્ણમાસિયા…પે॰… કરણક્ખેત્તઞ્ચાતિ પઠમદ્ધમાસમ્પિ કરણક્ખેત્તં વુત્તં. તં ‘‘કત્વા નિવાસેતબ્બ’’ન્તિ ઇમસ્સ પુરિમદ્ધમાસે વા પચ્છિમદ્ધમાસે વા કત્વા પચ્છિમમાસેવ નિવાસેતબ્બન્તિ એવમત્થં ગહેત્વા વુત્તં નિવાસનેયેવ આપત્તિયા વુત્તત્તાતિ. યં પન માતિકાટ્ઠકથાયં ‘‘ગિમ્હાનં પચ્છિમો માસો પરિયેસનક્ખેત્તં, પચ્છિમો અદ્ધમાસો કરણનિવાસનક્ખેત્તમ્પી’’તિ (કઙ્ખા॰ અટ્ઠ॰ વસ્સિકસાટિકસિક્ખાપદવણ્ણના) વુત્તં, તં તસ્મિંયેવ અદ્ધમાસે કત્વા નિવાસેતબ્બન્તિ એવમત્થં ગહેત્વા વુત્તં. ઇધ વુત્તનયેનેવ અત્થે ગહિતે વિરોધો નત્થિ.

    628. Catutthe jeṭṭhamūlapuṇṇamāsiyā…pe… karaṇakkhettañcāti paṭhamaddhamāsampi karaṇakkhettaṃ vuttaṃ. Taṃ ‘‘katvā nivāsetabba’’nti imassa purimaddhamāse vā pacchimaddhamāse vā katvā pacchimamāseva nivāsetabbanti evamatthaṃ gahetvā vuttaṃ nivāsaneyeva āpattiyā vuttattāti. Yaṃ pana mātikāṭṭhakathāyaṃ ‘‘gimhānaṃ pacchimo māso pariyesanakkhettaṃ, pacchimo addhamāso karaṇanivāsanakkhettampī’’ti (kaṅkhā. aṭṭha. vassikasāṭikasikkhāpadavaṇṇanā) vuttaṃ, taṃ tasmiṃyeva addhamāse katvā nivāsetabbanti evamatthaṃ gahetvā vuttaṃ. Idha vuttanayeneva atthe gahite virodho natthi.

    ‘‘વત્તભેદે દુક્કટ’’ન્તિ ઇદં વસ્સિકસાટિકઅદિન્નપુબ્બે સન્ધાય વુત્તં. તેનાહ ‘‘યે મનુસ્સા’’તિઆદિ. પકતિયા વસ્સિકસાટિકદાયકા નામ સઙ્ઘં વા અત્તાનં વા અપ્પવારેત્વાવ અનુસંવચ્છરં દાયકા.

    ‘‘Vattabhede dukkaṭa’’nti idaṃ vassikasāṭikaadinnapubbe sandhāya vuttaṃ. Tenāha ‘‘ye manussā’’tiādi. Pakatiyā vassikasāṭikadāyakā nāma saṅghaṃ vā attānaṃ vā appavāretvāva anusaṃvaccharaṃ dāyakā.

    ૬૩૦. ‘‘છ માસે પરિહારં લભતી’’તિ એતેન અન્તોવસ્સેપિ યાવ વસ્સાનસ્સ પચ્છિમદિવસા અકતા પરિહારં લભતીતિ દીપિતં હોતિ. એકમાસન્તિ હેમન્તસ્સ પચ્છિમુપોસથેન સહ ગણેત્વા વુત્તં. તસ્મિં ઉપોસથદિવસે એવ હિ તં મૂલચીવરં કાતબ્બં, ઇતરથા હિ નિસ્સગ્ગિયતો. એકાહદ્વીહાદિવસેન…પે॰… લદ્ધા ચેવ નિટ્ઠિતા ચાતિ એત્થ એકાહાનાગતાય વસ્સૂપનાયિકાય લદ્ધા ચેવ નિટ્ઠિતા ચ દ્વીહાનાગતાય…પે॰… દસાહાનાગતાય વસ્સૂપનાયિકાય લદ્ધા ચેવ નિટ્ઠિતા ચ, અન્તોવસ્સે વા લદ્ધા ચેવ નિટ્ઠિતા ચાતિ એવમત્થો દટ્ઠબ્બો. તત્થ આસળ્હીમાસસ્સ જુણ્હપક્ખપુણ્ણમિયં લદ્ધા, તદહેવ રજનકપ્પપરિયોસાનેહિ નિટ્ઠિતા ચ વસ્સિકસાટિકા ‘‘એકાહાનાગતાય વસ્સૂપનાયિકાય લદ્ધા ચેવ નિટ્ઠિતા ચા’’તિ વુચ્ચતિ. એતેનેવ નયેન જુણ્હપક્ખસ્સ છટ્ઠિયં લદ્ધા, નિટ્ઠિતા ચ ‘‘દસાહાનાગતાય વસ્સૂપનાયિકાય લદ્ધા ચેવ નિટ્ઠિતા ચા’’તિ વુચ્ચતિ. યાવ પઠમકત્તિકતેમાસિપુણ્ણમા, તાવ લદ્ધા, નિટ્ઠિતા ચ ‘‘અન્તોવસ્સે લદ્ધા ચેવ નિટ્ઠિતા ચા’’તિ વુચ્ચતિ. પઠમકત્તિકતેમાસિપુણ્ણમિતો પરં લદ્ધા ચેવ નિટ્ઠિતા ચ યાવ ચીવરકાલો નાતિક્કમતિ, તાવ અનધિટ્ઠહિત્વાપિ ઠપેતું વટ્ટતીતિ અધિપ્પાયો.

    630.‘‘Cha māse parihāraṃ labhatī’’ti etena antovassepi yāva vassānassa pacchimadivasā akatā parihāraṃ labhatīti dīpitaṃ hoti. Ekamāsanti hemantassa pacchimuposathena saha gaṇetvā vuttaṃ. Tasmiṃ uposathadivase eva hi taṃ mūlacīvaraṃ kātabbaṃ, itarathā hi nissaggiyato. Ekāhadvīhādivasena…pe… laddhā ceva niṭṭhitā cāti ettha ekāhānāgatāya vassūpanāyikāya laddhā ceva niṭṭhitā ca dvīhānāgatāya…pe… dasāhānāgatāya vassūpanāyikāya laddhā ceva niṭṭhitā ca, antovasse vā laddhā ceva niṭṭhitā cāti evamattho daṭṭhabbo. Tattha āsaḷhīmāsassa juṇhapakkhapuṇṇamiyaṃ laddhā, tadaheva rajanakappapariyosānehi niṭṭhitā ca vassikasāṭikā ‘‘ekāhānāgatāya vassūpanāyikāya laddhā ceva niṭṭhitā cā’’ti vuccati. Eteneva nayena juṇhapakkhassa chaṭṭhiyaṃ laddhā, niṭṭhitā ca ‘‘dasāhānāgatāya vassūpanāyikāya laddhā ceva niṭṭhitā cā’’ti vuccati. Yāva paṭhamakattikatemāsipuṇṇamā, tāva laddhā, niṭṭhitā ca ‘‘antovasse laddhā ceva niṭṭhitā cā’’ti vuccati. Paṭhamakattikatemāsipuṇṇamito paraṃ laddhā ceva niṭṭhitā ca yāva cīvarakālo nātikkamati, tāva anadhiṭṭhahitvāpi ṭhapetuṃ vaṭṭatīti adhippāyo.

    એત્થ ચ ‘‘તસ્મિંયેવ અન્તોદસાહે અધિટ્ઠાતબ્બા’’તિ અવિસેસેન વુત્તેપિ વસ્સાનતો પુબ્બે એકાહદ્વીહાદિવસેન અનાગતાય વસ્સૂપનાયિકાય લદ્ધા તેહિ દિવસેહિ દસાહં અનતિક્કમન્તેન વસ્સૂપનાયિકદિવસતો પટ્ઠાય અધિટ્ઠાનક્ખેત્તં સમ્પત્તા એવ અધિટ્ઠાતબ્બા, તતો પન પુબ્બે દસાહાતિક્કમેન નિટ્ઠિતાપિ ન અધિટ્ઠાતબ્બા અધિટ્ઠાનસ્સ અખેત્તત્તા. તાદિસા પન વસ્સૂપનાયિકદિવસે એવ અધિટ્ઠાતબ્બા, અનધિટ્ઠહતો અરુણુગ્ગમનેન નિસ્સગ્ગિયં હોતિ. યદિ એવં ‘‘દસાહાનાગતાયા’’તિ ઇમિના કિં પયોજનન્તિ ચે? વસ્સાનતો પુબ્બે એવ દસાહે અતિક્કન્તે નિટ્ઠિતા વસ્સૂપનાયિકદિવસે એવ અધિટ્ઠાતબ્બાતિ દસ્સનત્થં વુત્તં. તેનેવાહ ‘‘દસાહાતિક્કમે નિટ્ઠિતા તદહેવ અધિટ્ઠાતબ્બા’’તિ.

    Ettha ca ‘‘tasmiṃyeva antodasāhe adhiṭṭhātabbā’’ti avisesena vuttepi vassānato pubbe ekāhadvīhādivasena anāgatāya vassūpanāyikāya laddhā tehi divasehi dasāhaṃ anatikkamantena vassūpanāyikadivasato paṭṭhāya adhiṭṭhānakkhettaṃ sampattā eva adhiṭṭhātabbā, tato pana pubbe dasāhātikkamena niṭṭhitāpi na adhiṭṭhātabbā adhiṭṭhānassa akhettattā. Tādisā pana vassūpanāyikadivase eva adhiṭṭhātabbā, anadhiṭṭhahato aruṇuggamanena nissaggiyaṃ hoti. Yadi evaṃ ‘‘dasāhānāgatāyā’’ti iminā kiṃ payojananti ce? Vassānato pubbe eva dasāhe atikkante niṭṭhitā vassūpanāyikadivase eva adhiṭṭhātabbāti dassanatthaṃ vuttaṃ. Tenevāha ‘‘dasāhātikkame niṭṭhitā tadaheva adhiṭṭhātabbā’’ti.

    દસાહે અપ્પહોન્તે ચીવરકાલં નાતિક્કમેતબ્બાતિ તેમાસબ્ભન્તરે દસાહે અપ્પહોન્તે નવાહાનાગતાય કત્તિકતેમાસિપુણ્ણમાય સત્તમિતો પટ્ઠાય લદ્ધા, નિટ્ઠિતા ચ ચીવરકાલં નાતિક્કમેતબ્બાતિ અત્થો. તથા હિ ‘‘માસો સેસો ગિમ્હાનન્તિ ભિક્ખુના વસ્સિકસાટિકચીવરં પરિયેસિતબ્બ’’ન્તિ પરિયેસનક્ખેત્તં વત્વા ‘‘વસ્સિકસાટિકં વસ્સાનં ચાતુમાસં અધિટ્ઠાતુ’’ન્તિ (મહાવ॰ ૩૫૮) વુત્તત્તા કતાયપિ અકતાયપિ માસમત્તં અનધિટ્ઠાતબ્બતા સિદ્ધા. યસ્મા ચ અકતા વસ્સિકસાટિકસઙ્ખ્યં ન ગચ્છતિ, અકરણઞ્ચ કેનચિ વેકલ્લેન, ન અનાદરેન, તસ્મા ચાતુમાસં અકતત્તા એવ પરિહારં લભતિ, કતા પન અધિટ્ઠાનક્ખેત્તે, અકતા ચ ચીવરકાલે દસાહપરમસિક્ખાપદેનેવ પરિહારં લભતીતિ અયમત્થો લબ્ભતિ. કસ્માતિ અત્તનો મતિયા કારણપુચ્છા. તસ્માતિ વસ્સાનેયેવ વસ્સિકસાટિકાય અધિટ્ઠાતબ્બતાવચનતો. ‘‘તિચીવરં અધિટ્ઠાતુ’’ન્તિ સુત્તં પનેત્થ સેસચીવરાનં એવં કાલનિયમાભાવં સાધેતું ઉદ્ધટં. ન હિ તેનેત્થ અઞ્ઞં પયોજનં અત્થિ.

    Dasāhe appahonte cīvarakālaṃ nātikkametabbāti temāsabbhantare dasāhe appahonte navāhānāgatāya kattikatemāsipuṇṇamāya sattamito paṭṭhāya laddhā, niṭṭhitā ca cīvarakālaṃ nātikkametabbāti attho. Tathā hi ‘‘māso seso gimhānanti bhikkhunā vassikasāṭikacīvaraṃ pariyesitabba’’nti pariyesanakkhettaṃ vatvā ‘‘vassikasāṭikaṃ vassānaṃ cātumāsaṃ adhiṭṭhātu’’nti (mahāva. 358) vuttattā katāyapi akatāyapi māsamattaṃ anadhiṭṭhātabbatā siddhā. Yasmā ca akatā vassikasāṭikasaṅkhyaṃ na gacchati, akaraṇañca kenaci vekallena, na anādarena, tasmā cātumāsaṃ akatattā eva parihāraṃ labhati, katā pana adhiṭṭhānakkhette, akatā ca cīvarakāle dasāhaparamasikkhāpadeneva parihāraṃ labhatīti ayamattho labbhati. Kasmāti attano matiyā kāraṇapucchā. Tasmāti vassāneyeva vassikasāṭikāya adhiṭṭhātabbatāvacanato. ‘‘Ticīvaraṃ adhiṭṭhātu’’nti suttaṃ panettha sesacīvarānaṃ evaṃ kālaniyamābhāvaṃ sādhetuṃ uddhaṭaṃ. Na hi tenettha aññaṃ payojanaṃ atthi.

    કદા અધિટ્ઠાતબ્બાતિઆદિકુરુન્દિવચનેનાપિ ‘‘યદા વા તદા વા અધિટ્ઠાતું વટ્ટતી’’તિ ઇદં પટિક્ખિપિત્વા દસાહબ્ભન્તરે એવ કતાય અધિટ્ઠાતબ્બતં દસ્સેતિ.

    Kadā adhiṭṭhātabbātiādikurundivacanenāpi ‘‘yadā vā tadā vā adhiṭṭhātuṃ vaṭṭatī’’ti idaṃ paṭikkhipitvā dasāhabbhantare eva katāya adhiṭṭhātabbataṃ dasseti.

    પાળિયં અચ્છિન્નચીવરસ્સાતિઆદીસુ અચ્છિન્નસેસચીવરસ્સ નટ્ઠસેસચીવરસ્સ. એતેસઞ્હિ અસમયે પરિયેસનનિવાસનાપત્તિયા એવ અનાપત્તિ વુત્તા. તેનેવ માતિકાટ્ઠકથાયં ‘‘અચ્છિન્નચીવરસ્સ વા નટ્ઠચીવરસ્સ વા અનિવત્થં ચોરા હરન્તીતિ એવં આપદાસુ વા નિવાસયતો ઉમ્મત્તકાદીનઞ્ચ અનાપત્તી’’તિ (કઙ્ખા॰ અટ્ઠ॰ વસ્સિકસાટિકસિક્ખાપદવણ્ણના) વુત્તં, ઇધ પન સમન્તપાસાદિકાયં અયં નિસ્સગ્ગિયા અનાપત્તિ પાળિતો સયમેવ સિજ્ઝતીતિ ઇમં અદસ્સેત્વા અસિજ્ઝમાનં નગ્ગસ્સ ન્હાયતો દુક્કટાપત્તિયા એવ અનાપત્તિં દસ્સેતું ‘‘અચ્છિન્નચીવરસ્સા’’તિઆદિ વુત્તન્તિ ગહેતબ્બં. ન હિ એસા અનાપત્તિ અવુત્તે સિજ્ઝતીતિ. વસ્સિકસાટિકાય અત્તુદ્દેસિકતા, અસમયે પરિયેસનતા, તાય ચ પટિલાભોતિ ઇમાનિ તાવ પરિયેસનાપત્તિયા તીણિ અઙ્ગાનિ. નિવાસનાપત્તિયા પન સચીવરતા, આપદાભાવો, વસ્સિકસાટિકાય સકભાવો, અસમયે નિવાસનન્તિ ચત્તારિ અઙ્ગાનિ.

    Pāḷiyaṃ acchinnacīvarassātiādīsu acchinnasesacīvarassa naṭṭhasesacīvarassa. Etesañhi asamaye pariyesananivāsanāpattiyā eva anāpatti vuttā. Teneva mātikāṭṭhakathāyaṃ ‘‘acchinnacīvarassa vā naṭṭhacīvarassa vā anivatthaṃ corā harantīti evaṃ āpadāsu vā nivāsayato ummattakādīnañca anāpattī’’ti (kaṅkhā. aṭṭha. vassikasāṭikasikkhāpadavaṇṇanā) vuttaṃ, idha pana samantapāsādikāyaṃ ayaṃ nissaggiyā anāpatti pāḷito sayameva sijjhatīti imaṃ adassetvā asijjhamānaṃ naggassa nhāyato dukkaṭāpattiyā eva anāpattiṃ dassetuṃ ‘‘acchinnacīvarassā’’tiādi vuttanti gahetabbaṃ. Na hi esā anāpatti avutte sijjhatīti. Vassikasāṭikāya attuddesikatā, asamaye pariyesanatā, tāya ca paṭilābhoti imāni tāva pariyesanāpattiyā tīṇi aṅgāni. Nivāsanāpattiyā pana sacīvaratā, āpadābhāvo, vassikasāṭikāya sakabhāvo, asamaye nivāsananti cattāri aṅgāni.

    વસ્સિકસાટિકસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Vassikasāṭikasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૪. વસ્સિકસાટિકસિક્ખાપદં • 4. Vassikasāṭikasikkhāpadaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૪. વસ્સિકસાટિકસિક્ખાપદવણ્ણના • 4. Vassikasāṭikasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૪. વસ્સિકસાટિકસિક્ખાપદવણ્ણના • 4. Vassikasāṭikasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact