Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચરિયાપિટકપાળિ • Cariyāpiṭakapāḷi

    ૯. વટ્ટપોતકચરિયા

    9. Vaṭṭapotakacariyā

    ૭૨.

    72.

    ‘‘પુનાપરં યદા હોમિ, મગધે વટ્ટપોતકો;

    ‘‘Punāparaṃ yadā homi, magadhe vaṭṭapotako;

    અજાતપક્ખો તરુણો, મંસપેસિ કુલાવકે.

    Ajātapakkho taruṇo, maṃsapesi kulāvake.

    ૭૩.

    73.

    ‘‘મુખતુણ્ડકેનાહરિત્વા 1, માતા પોસયતી મમં;

    ‘‘Mukhatuṇḍakenāharitvā 2, mātā posayatī mamaṃ;

    તસ્સા ફસ્સેન જીવામિ, નત્થિ મે કાયિકં બલં.

    Tassā phassena jīvāmi, natthi me kāyikaṃ balaṃ.

    ૭૪.

    74.

    ‘‘સંવચ્છરે ગિમ્હસમયે, દવડાહો 3 પદિપ્પતિ;

    ‘‘Saṃvacchare gimhasamaye, davaḍāho 4 padippati;

    ઉપગચ્છતિ અમ્હાકં, પાવકો કણ્હવત્તની.

    Upagacchati amhākaṃ, pāvako kaṇhavattanī.

    ૭૫.

    75.

    ‘‘ધમધમા ઇતિએવં, સદ્દાયન્તો મહાસિખી;

    ‘‘Dhamadhamā itievaṃ, saddāyanto mahāsikhī;

    અનુપુબ્બેન ઝાપેન્તો, અગ્ગિ મમમુપાગમિ.

    Anupubbena jhāpento, aggi mamamupāgami.

    ૭૬.

    76.

    ‘‘અગ્ગિવેગભયાતીતા, તસિતા માતાપિતા મમ;

    ‘‘Aggivegabhayātītā, tasitā mātāpitā mama;

    કુલાવકે મં છડ્ડેત્વા, અત્તાનં પરિમોચયું.

    Kulāvake maṃ chaḍḍetvā, attānaṃ parimocayuṃ.

    ૭૭.

    77.

    ‘‘પાદે પક્ખે પજહામિ, નત્થિ મે કાયિકં બલં;

    ‘‘Pāde pakkhe pajahāmi, natthi me kāyikaṃ balaṃ;

    સોહં અગતિકો તત્થ, એવં ચિન્તેસહં તદા.

    Sohaṃ agatiko tattha, evaṃ cintesahaṃ tadā.

    ૭૮.

    78.

    ‘‘‘યેસાહં ઉપધાવેય્યં, ભીતો તસિતવેધિતો;

    ‘‘‘Yesāhaṃ upadhāveyyaṃ, bhīto tasitavedhito;

    તે મં ઓહાય પક્કન્તા, કથં મે અજ્જ કાતવે.

    Te maṃ ohāya pakkantā, kathaṃ me ajja kātave.

    ૭૯.

    79.

    ‘‘‘અત્થિ લોકે સીલગુણો, સચ્ચં સોચેય્યનુદ્દયા;

    ‘‘‘Atthi loke sīlaguṇo, saccaṃ soceyyanuddayā;

    તેન સચ્ચેન કાહામિ, સચ્ચકિરિયમુત્તમં.

    Tena saccena kāhāmi, saccakiriyamuttamaṃ.

    ૮૦.

    80.

    ‘‘‘આવેજ્જેત્વા ધમ્મબલં, સરિત્વા પુબ્બકે જિને;

    ‘‘‘Āvejjetvā dhammabalaṃ, saritvā pubbake jine;

    સચ્ચબલમવસ્સાય, સચ્ચકિરિયમકાસહં.

    Saccabalamavassāya, saccakiriyamakāsahaṃ.

    ૮૧.

    81.

    ‘‘‘સન્તિ પક્ખા અપતના, સન્તિ પાદા અવઞ્ચના;

    ‘‘‘Santi pakkhā apatanā, santi pādā avañcanā;

    માતાપિતા ચ નિક્ખન્તા, જાતવેદ પટિક્કમ’.

    Mātāpitā ca nikkhantā, jātaveda paṭikkama’.

    ૮૨.

    82.

    ‘‘સહસચ્ચે કતે મય્હં, મહાપજ્જલિતો સિખી;

    ‘‘Sahasacce kate mayhaṃ, mahāpajjalito sikhī;

    વજ્જેસિ સોળસકરીસાનિ, ઉદકં પત્વા યથા સિખી;

    Vajjesi soḷasakarīsāni, udakaṃ patvā yathā sikhī;

    સચ્ચેન મે સમો નત્થિ, એસા મે સચ્ચપારમી’’તિ.

    Saccena me samo natthi, esā me saccapāramī’’ti.

    વટ્ટપોતકચરિયં નવમં.

    Vaṭṭapotakacariyaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. મુખતુણ્ડેનાહરિત્વા (સી॰)
    2. mukhatuṇḍenāharitvā (sī.)
    3. વનદાહો (ક॰)
    4. vanadāho (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ચરિયાપિટક-અટ્ઠકથા • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā / ૯. વટ્ટપોતકચરિયાવણ્ણના • 9. Vaṭṭapotakacariyāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact