Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā

    વત્તુકામવારકથાવણ્ણના

    Vattukāmavārakathāvaṇṇanā

    ૨૧૫. કેવલઞ્હિયન્તિ કેવલઞ્હિ અયં વારોતિ અજ્ઝાહરિતબ્બં. તઙ્ખણઞ્ઞેવ જાનાતીતિ પકતિયા વચનાનન્તરં વિજાનનં સન્ધાય વુત્તં. એવં પન વચીભેદં અકત્વા ‘‘યો ઇમમ્હા આવાસા પઠમં પક્કમિસ્સતિ, નં મયં ‘અરહા’તિ જાનિસ્સામા’’તિ એવં કતસઙ્કેતા વિહારા પઠમં પક્કમનેન તસ્મિં ખણે અવીતિવત્તેપિ નિક્ખન્તમત્તેપિ પારાજિકં અઞ્ઞતરો ભિક્ખુ ‘‘મં ‘અરહા’તિ જાનન્તૂ’’તિ તમ્હા આવાસા પઠમં પક્કામીતિ આગતવત્થુમ્હિ (પારા॰ ૨૨૭) વિય. વિઞ્ઞત્તિપથેતિ કાયવચીવિઞ્ઞત્તીનં ગહણયોગ્ગે પદેસે, તેન વિઞ્ઞત્તિપથં અતિક્કમિત્વા ઠિતો કોચિ દિબ્બેન ચક્ખુના કાયવિકારં દિસ્વા દિબ્બાય સોતધાતુયા વચીભેદઞ્ચ સુત્વા જાનાતિ, ન પારાજિકન્તિ દીપેતિ. પાળિયં ‘‘પટિવિજાનન્તસ્સ આપત્તિ પારાજિકસ્સા’’તિ (પારા॰ ૨૧૫) ઇમસ્મિં પટિવિજાનનવારે યસ્મિં અક્ખરે વા ઉચ્ચારિતે કાયપ્પયોગે વા કતેયેવ અયં પઠમજ્ઝાનં સમાપન્નોતિઆદિઅત્થં પરો વિજાનાતિ, તતો પુરિમેસુ અક્ખરુચ્ચારણાદિપ્પયોગેસુ થુલ્લચ્ચયં આપજ્જિત્વા પચ્છિમેવ પટિવિજાનનપયોગક્ખણે પારાજિકં આપજ્જતીતિ વેદિતબ્બં થુલ્લચ્ચયસ્સેવેત્થ સામન્તત્તા, તેનેવ બુદ્ધદત્તાચરિયેન

    215.Kevalañhiyanti kevalañhi ayaṃ vāroti ajjhāharitabbaṃ. Taṅkhaṇaññeva jānātīti pakatiyā vacanānantaraṃ vijānanaṃ sandhāya vuttaṃ. Evaṃ pana vacībhedaṃ akatvā ‘‘yo imamhā āvāsā paṭhamaṃ pakkamissati, naṃ mayaṃ ‘arahā’ti jānissāmā’’ti evaṃ katasaṅketā vihārā paṭhamaṃ pakkamanena tasmiṃ khaṇe avītivattepi nikkhantamattepi pārājikaṃ aññataro bhikkhu ‘‘maṃ ‘arahā’ti jānantū’’ti tamhā āvāsā paṭhamaṃ pakkāmīti āgatavatthumhi (pārā. 227) viya. Viññattipatheti kāyavacīviññattīnaṃ gahaṇayogge padese, tena viññattipathaṃ atikkamitvā ṭhito koci dibbena cakkhunā kāyavikāraṃ disvā dibbāya sotadhātuyā vacībhedañca sutvā jānāti, na pārājikanti dīpeti. Pāḷiyaṃ ‘‘paṭivijānantassa āpatti pārājikassā’’ti (pārā. 215) imasmiṃ paṭivijānanavāre yasmiṃ akkhare vā uccārite kāyappayoge vā kateyeva ayaṃ paṭhamajjhānaṃ samāpannotiādiatthaṃ paro vijānāti, tato purimesu akkharuccāraṇādippayogesu thullaccayaṃ āpajjitvā pacchimeva paṭivijānanapayogakkhaṇe pārājikaṃ āpajjatīti veditabbaṃ thullaccayassevettha sāmantattā, teneva buddhadattācariyena

    ‘‘દુક્કટં પઠમસ્સેવ, સામન્તમિતિ વણ્ણિતં;

    ‘‘Dukkaṭaṃ paṭhamasseva, sāmantamiti vaṇṇitaṃ;

    સેસાનં પન તિણ્ણમ્પિ, થુલ્લચ્ચયમુદીરિત’’ન્તિ –

    Sesānaṃ pana tiṇṇampi, thullaccayamudīrita’’nti –

    વુત્તં , અયઞ્ચત્થો ‘‘ન પટિવિજાનન્તસ્સ આપત્તિ થુલ્લચ્ચયસ્સા’’તિ ઇમિના સુત્તેન સઙ્ગહિતોતિ દટ્ઠબ્બો. ઉગ્ગહપરિપુચ્છાદિવસેનાતિઆદિના ઝાનસમાધિઆદિસદ્દાનમત્થેસુ પુબ્બે અકતપરિચયત્તા સુત્વા ‘‘અત્થં ઈદિસ’’ન્તિ અજાનિત્વા કેવલં ‘‘વિસિટ્ઠો કોચિ સમણગુણો અનેન લદ્ધો’’તિ પરેન ઞાતેપિ પારાજિકમેવાતિ દસ્સેતિ.

    Vuttaṃ , ayañcattho ‘‘na paṭivijānantassa āpatti thullaccayassā’’ti iminā suttena saṅgahitoti daṭṭhabbo. Uggahaparipucchādivasenātiādinā jhānasamādhiādisaddānamatthesu pubbe akataparicayattā sutvā ‘‘atthaṃ īdisa’’nti ajānitvā kevalaṃ ‘‘visiṭṭho koci samaṇaguṇo anena laddho’’ti parena ñātepi pārājikamevāti dasseti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૪. ચતુત્થપારાજિકં • 4. Catutthapārājikaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૪. ચતુત્થપારાજિકં • 4. Catutthapārājikaṃ

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / વત્તુકામવારકથાવણ્ણના • Vattukāmavārakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact