Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચરિયાપિટકપાળિ • Cariyāpiṭakapāḷi

    ૯. વેસ્સન્તરચરિયા

    9. Vessantaracariyā

    ૬૭.

    67.

    ‘‘યા મે અહોસિ જનિકા, ફુસ્સતી 1 નામ ખત્તિયા;

    ‘‘Yā me ahosi janikā, phussatī 2 nāma khattiyā;

    સા અતીતાસુ જાતીસુ, સક્કસ્સ મહેસી પિયા.

    Sā atītāsu jātīsu, sakkassa mahesī piyā.

    ૬૮.

    68.

    ‘‘તસ્સા આયુક્ખયં ઞત્વા, દેવિન્દો એતદબ્રવિ;

    ‘‘Tassā āyukkhayaṃ ñatvā, devindo etadabravi;

    ‘દદામિ તે દસ વરે, વરભદ્દે યદિચ્છસિ’.

    ‘Dadāmi te dasa vare, varabhadde yadicchasi’.

    ૬૯.

    69.

    ‘‘એવં વુત્તા ચ સા દેવી, સક્કં પુનિદમબ્રવિ;

    ‘‘Evaṃ vuttā ca sā devī, sakkaṃ punidamabravi;

    ‘કિં નુ મે અપરાધત્થિ, કિં નુ દેસ્સા અહં તવ;

    ‘Kiṃ nu me aparādhatthi, kiṃ nu dessā ahaṃ tava;

    રમ્મા ચાવેસિ મં ઠાના, વાતોવ ધરણીરુહં’.

    Rammā cāvesi maṃ ṭhānā, vātova dharaṇīruhaṃ’.

    ૭૦.

    70.

    ‘‘એવં વુત્તો ચ સો સક્કો, પુન તસ્સિદમબ્રવિ;

    ‘‘Evaṃ vutto ca so sakko, puna tassidamabravi;

    ‘ન ચેવ તે કતં પાપં, ન ચ મે ત્વંસિ અપ્પિયા.

    ‘Na ceva te kataṃ pāpaṃ, na ca me tvaṃsi appiyā.

    ૭૧.

    71.

    ‘‘‘એત્તકંયેવ તે આયુ, ચવનકાલો ભવિસ્સતિ;

    ‘‘‘Ettakaṃyeva te āyu, cavanakālo bhavissati;

    પટિગ્ગણ્હ મયા દિન્ને, વરે દસ વરુત્તમે’.

    Paṭiggaṇha mayā dinne, vare dasa varuttame’.

    ૭૨.

    72.

    ‘‘સક્કેન સા દિન્નવરા, તુટ્ઠહટ્ઠા પમોદિતા;

    ‘‘Sakkena sā dinnavarā, tuṭṭhahaṭṭhā pamoditā;

    મમં અબ્ભન્તરં કત્વા, ફુસ્સતી દસ વરે વરી.

    Mamaṃ abbhantaraṃ katvā, phussatī dasa vare varī.

    ૭૩.

    73.

    ‘‘તતો ચુતા સા ફુસ્સતી, ખત્તિયે ઉપપજ્જથ;

    ‘‘Tato cutā sā phussatī, khattiye upapajjatha;

    જેતુત્તરમ્હિ નગરે, સઞ્જયેન સમાગમિ.

    Jetuttaramhi nagare, sañjayena samāgami.

    ૭૪.

    74.

    ‘‘યદાહં ફુસ્સતિયા કુચ્છિં, ઓક્કન્તો પિયમાતુયા;

    ‘‘Yadāhaṃ phussatiyā kucchiṃ, okkanto piyamātuyā;

    મમ તેજેન મે માતા, સદા દાનરતા અહુ.

    Mama tejena me mātā, sadā dānaratā ahu.

    ૭૫.

    75.

    ‘‘અધને આતુરે જિણ્ણે, યાચકે અદ્ધિકે 3 જને;

    ‘‘Adhane āture jiṇṇe, yācake addhike 4 jane;

    સમણે બ્રાહ્મણે ખીણે, દેતિ દાનં અકિઞ્ચને.

    Samaṇe brāhmaṇe khīṇe, deti dānaṃ akiñcane.

    ૭૬.

    76.

    ‘‘દસ માસે ધારયિત્વાન, કરોન્તે પુરં પદક્ખિણં;

    ‘‘Dasa māse dhārayitvāna, karonte puraṃ padakkhiṇaṃ;

    વેસ્સાનં વીથિયા મજ્ઝે, જનેસિ ફુસ્સતી મમં.

    Vessānaṃ vīthiyā majjhe, janesi phussatī mamaṃ.

    ૭૭.

    77.

    ‘‘ન મય્હં મત્તિકં નામં, નપિ પેત્તિકસમ્ભવં;

    ‘‘Na mayhaṃ mattikaṃ nāmaṃ, napi pettikasambhavaṃ;

    જાતેત્થ વેસ્સવીથિયા, તસ્મા વેસ્સન્તરો અહુ.

    Jātettha vessavīthiyā, tasmā vessantaro ahu.

    ૭૮.

    78.

    ‘‘યદાહં દારકો હોમિ, જાતિયા અટ્ઠવસ્સિકો;

    ‘‘Yadāhaṃ dārako homi, jātiyā aṭṭhavassiko;

    તદા નિસજ્જ પાસાદે, દાનં દાતું વિચિન્તયિં.

    Tadā nisajja pāsāde, dānaṃ dātuṃ vicintayiṃ.

    ૭૯.

    79.

    ‘‘‘હદયં દદેય્યં ચક્ખું, મંસમ્પિ રુધિરમ્પિ ચ;

    ‘‘‘Hadayaṃ dadeyyaṃ cakkhuṃ, maṃsampi rudhirampi ca;

    દદેય્યં કાયં સાવેત્વા, યદિ કોચિ યાચયે મમં’.

    Dadeyyaṃ kāyaṃ sāvetvā, yadi koci yācaye mamaṃ’.

    ૮૦.

    80.

    ‘‘સભાવં ચિન્તયન્તસ્સ, અકમ્પિતમસણ્ઠિતં;

    ‘‘Sabhāvaṃ cintayantassa, akampitamasaṇṭhitaṃ;

    અકમ્પિ તત્થ પથવી, સિનેરુવનવટંસકા.

    Akampi tattha pathavī, sineruvanavaṭaṃsakā.

    ૮૧.

    81.

    ‘‘અન્વદ્ધમાસે પન્નરસે, પુણ્ણમાસે ઉપોસથે;

    ‘‘Anvaddhamāse pannarase, puṇṇamāse uposathe;

    પચ્ચયં નાગમારુય્હ, દાનં દાતું ઉપાગમિં.

    Paccayaṃ nāgamāruyha, dānaṃ dātuṃ upāgamiṃ.

    ૮૨.

    82.

    ‘‘કલિઙ્ગરટ્ઠવિસયા , બ્રાહ્મણા ઉપગઞ્છુ મં;

    ‘‘Kaliṅgaraṭṭhavisayā , brāhmaṇā upagañchu maṃ;

    અયાચું મં હત્થિનાગં, ધઞ્ઞં મઙ્ગલસમ્મતં.

    Ayācuṃ maṃ hatthināgaṃ, dhaññaṃ maṅgalasammataṃ.

    ૮૩.

    83.

    ‘‘અવુટ્ઠિકો જનપદો, દુબ્ભિક્ખો છાતકો મહા;

    ‘‘Avuṭṭhiko janapado, dubbhikkho chātako mahā;

    દદાહિ પવરં નાગં, સબ્બસેતં ગજુત્તમં.

    Dadāhi pavaraṃ nāgaṃ, sabbasetaṃ gajuttamaṃ.

    ૮૪.

    84.

    ‘‘દદામિ ન વિકમ્પામિ, યં મં યાચન્તિ બ્રાહ્મણા;

    ‘‘Dadāmi na vikampāmi, yaṃ maṃ yācanti brāhmaṇā;

    સન્તં નપ્પતિગૂહામિ 5, દાને મે રમતે મનો.

    Santaṃ nappatigūhāmi 6, dāne me ramate mano.

    ૮૫.

    85.

    ‘‘ન મે યાચકમનુપ્પત્તે, પટિક્ખેપો અનુચ્છવો;

    ‘‘Na me yācakamanuppatte, paṭikkhepo anucchavo;

    ‘મા મે ભિજ્જિ સમાદાનં, દસ્સામિ વિપુલં ગજં’.

    ‘Mā me bhijji samādānaṃ, dassāmi vipulaṃ gajaṃ’.

    ૮૬.

    86.

    ‘‘નાગં ગહેત્વા સોણ્ડાય, ભિઙ્ગારે રતનામયે;

    ‘‘Nāgaṃ gahetvā soṇḍāya, bhiṅgāre ratanāmaye;

    જલં હત્થે આકિરિત્વા, બ્રાહ્મણાનં અદં ગજં.

    Jalaṃ hatthe ākiritvā, brāhmaṇānaṃ adaṃ gajaṃ.

    ૮૭.

    87.

    ‘‘પુનાપરં દદન્તસ્સ, સબ્બસેતં ગજુત્તમં;

    ‘‘Punāparaṃ dadantassa, sabbasetaṃ gajuttamaṃ;

    તદાપિ પથવી કમ્પિ, સિનેરુવનવટંસકા.

    Tadāpi pathavī kampi, sineruvanavaṭaṃsakā.

    ૮૮.

    88.

    ‘‘તસ્સ નાગસ્સ દાનેન, સિવયો કુદ્ધા સમાગતા;

    ‘‘Tassa nāgassa dānena, sivayo kuddhā samāgatā;

    પબ્બાજેસું સકા રટ્ઠા, ‘વઙ્કં ગચ્છતુ પબ્બતં’.

    Pabbājesuṃ sakā raṭṭhā, ‘vaṅkaṃ gacchatu pabbataṃ’.

    ૮૯.

    89.

    ‘‘તેસં નિચ્છુભમાનાનં, અકમ્પિત્થમસણ્ઠિતં;

    ‘‘Tesaṃ nicchubhamānānaṃ, akampitthamasaṇṭhitaṃ;

    મહાદાનં પવત્તેતું, એકં વરમયાચિસં.

    Mahādānaṃ pavattetuṃ, ekaṃ varamayācisaṃ.

    ૯૦.

    90.

    ‘‘યાચિતા સિવયો સબ્બે, એકં વરમદંસુ મે;

    ‘‘Yācitā sivayo sabbe, ekaṃ varamadaṃsu me;

    સાવયિત્વા કણ્ણભેરિં, મહાદાનં દદામહં.

    Sāvayitvā kaṇṇabheriṃ, mahādānaṃ dadāmahaṃ.

    ૯૧.

    91.

    ‘‘અથેત્થ વત્તતી સદ્દો, તુમુલો ભેરવો મહા;

    ‘‘Athettha vattatī saddo, tumulo bheravo mahā;

    દાનેનિમં નીહરન્તિ, પુન દાનં દદાતયં.

    Dānenimaṃ nīharanti, puna dānaṃ dadātayaṃ.

    ૯૨.

    92.

    ‘‘હત્થિં અસ્સે રથે દત્વા, દાસિં દાસં ગવં ધનં;

    ‘‘Hatthiṃ asse rathe datvā, dāsiṃ dāsaṃ gavaṃ dhanaṃ;

    મહાદાનં દદિત્વાન, નગરા નિક્ખમિં તદા.

    Mahādānaṃ daditvāna, nagarā nikkhamiṃ tadā.

    ૯૩.

    93.

    ‘‘નિક્ખમિત્વાન નગરા, નિવત્તિત્વા વિલોકિતે;

    ‘‘Nikkhamitvāna nagarā, nivattitvā vilokite;

    તદાપિ પથવી કમ્પિ, સિનેરુવનવટંસકા.

    Tadāpi pathavī kampi, sineruvanavaṭaṃsakā.

    ૯૪.

    94.

    ‘‘ચતુવાહિં રથં દત્વા, ઠત્વા ચાતુમ્મહાપથે;

    ‘‘Catuvāhiṃ rathaṃ datvā, ṭhatvā cātummahāpathe;

    એકાકિયો અદુતિયો, મદ્દિદેવિં ઇદમબ્રવિં.

    Ekākiyo adutiyo, maddideviṃ idamabraviṃ.

    ૯૫.

    95.

    ‘‘‘ત્વં મદ્દિ કણ્હં ગણ્હાહિ, લહુકા એસા કનિટ્ઠિકા;

    ‘‘‘Tvaṃ maddi kaṇhaṃ gaṇhāhi, lahukā esā kaniṭṭhikā;

    અહં જાલિં ગહેસ્સામિ, ગરુકો ભાતિકો હિ સો’.

    Ahaṃ jāliṃ gahessāmi, garuko bhātiko hi so’.

    ૯૬.

    96.

    ‘‘પદુમં પુણ્ડરીકંવ, મદ્દી કણ્હાજિનગ્ગહી;

    ‘‘Padumaṃ puṇḍarīkaṃva, maddī kaṇhājinaggahī;

    અહં સુવણ્ણબિમ્બંવ, જાલિં ખત્તિયમગ્ગહિં.

    Ahaṃ suvaṇṇabimbaṃva, jāliṃ khattiyamaggahiṃ.

    ૯૭.

    97.

    ‘‘અભિજાતા સુખુમાલા, ખત્તિયા ચતુરો જના;

    ‘‘Abhijātā sukhumālā, khattiyā caturo janā;

    વિસમં સમં અક્કમન્તા, વઙ્કં ગચ્છામ પબ્બતં.

    Visamaṃ samaṃ akkamantā, vaṅkaṃ gacchāma pabbataṃ.

    ૯૮.

    98.

    ‘‘યે કેચિ મનુજા એન્તિ, અનુમગ્ગે પટિપ્પથે;

    ‘‘Ye keci manujā enti, anumagge paṭippathe;

    મગ્ગન્તે પટિપુચ્છામ, ‘કુહિં વઙ્કન્ત 7 પબ્બતો’.

    Maggante paṭipucchāma, ‘kuhiṃ vaṅkanta 8 pabbato’.

    ૯૯.

    99.

    ‘‘તે તત્થ અમ્હે પસ્સિત્વા, કરુણં ગિરમુદીરયું;

    ‘‘Te tattha amhe passitvā, karuṇaṃ giramudīrayuṃ;

    દુક્ખં તે પટિવેદેન્તિ, દૂરે વઙ્કન્તપબ્બતો.

    Dukkhaṃ te paṭivedenti, dūre vaṅkantapabbato.

    ૧૦૦.

    100.

    ‘‘યદિ પસ્સન્તિ પવને, દારકા ફલિને દુમે;

    ‘‘Yadi passanti pavane, dārakā phaline dume;

    તેસં ફલાનં હેતુમ્હિ, ઉપરોદન્તિ દારકા.

    Tesaṃ phalānaṃ hetumhi, uparodanti dārakā.

    ૧૦૧.

    101.

    ‘‘રોદન્તે દારકે દિસ્વા, ઉબ્બિદ્ધા 9 વિપુલા દુમા;

    ‘‘Rodante dārake disvā, ubbiddhā 10 vipulā dumā;

    સયમેવોણમિત્વાન, ઉપગચ્છન્તિ દારકે.

    Sayamevoṇamitvāna, upagacchanti dārake.

    ૧૦૨.

    102.

    ‘‘ઇદં અચ્છરિયં દિસ્વા, અબ્ભુતં લોમહંસનં;

    ‘‘Idaṃ acchariyaṃ disvā, abbhutaṃ lomahaṃsanaṃ;

    સાહુકારં 11 પવત્તેસિ, મદ્દી સબ્બઙ્ગસોભના.

    Sāhukāraṃ 12 pavattesi, maddī sabbaṅgasobhanā.

    ૧૦૩.

    103.

    ‘‘અચ્છેરં વત લોકસ્મિં, અબ્ભુતં લોમહંસનં;

    ‘‘Accheraṃ vata lokasmiṃ, abbhutaṃ lomahaṃsanaṃ;

    વેસ્સન્તરસ્સ તેજેન, સયમેવોણતા દુમા.

    Vessantarassa tejena, sayamevoṇatā dumā.

    ૧૦૪.

    104.

    ‘‘સઙ્ખિપિંસુ પથં યક્ખા, અનુકમ્પાય દારકે;

    ‘‘Saṅkhipiṃsu pathaṃ yakkhā, anukampāya dārake;

    નિક્ખન્તદિવસેનેવ 13, ચેતરટ્ઠમુપાગમું.

    Nikkhantadivaseneva 14, cetaraṭṭhamupāgamuṃ.

    ૧૦૫.

    105.

    ‘‘સટ્ઠિરાજસહસ્સાનિ, તદા વસન્તિ માતુલે;

    ‘‘Saṭṭhirājasahassāni, tadā vasanti mātule;

    સબ્બે પઞ્જલિકા હુત્વા, રોદમાના ઉપાગમું.

    Sabbe pañjalikā hutvā, rodamānā upāgamuṃ.

    ૧૦૬.

    106.

    ‘‘તત્થ વત્તેત્વા સલ્લાપં, ચેતેહિ ચેતપુત્તેહિ;

    ‘‘Tattha vattetvā sallāpaṃ, cetehi cetaputtehi;

    તે તતો નિક્ખમિત્વાન, વઙ્કં અગમુ પબ્બતં.

    Te tato nikkhamitvāna, vaṅkaṃ agamu pabbataṃ.

    ૧૦૭.

    107.

    ‘‘આમન્તયિત્વા દેવિન્દો, વિસ્સકમ્મં 15 મહિદ્ધિકં;

    ‘‘Āmantayitvā devindo, vissakammaṃ 16 mahiddhikaṃ;

    અસ્સમં સુકતં રમ્મં, પણ્ણસાલં સુમાપય.

    Assamaṃ sukataṃ rammaṃ, paṇṇasālaṃ sumāpaya.

    ૧૦૮.

    108.

    ‘‘સક્કસ્સ વચનં સુત્વા, વિસ્સકમ્મો મહિદ્ધિકો;

    ‘‘Sakkassa vacanaṃ sutvā, vissakammo mahiddhiko;

    અસ્સમં સુકતં રમ્મં, પણ્ણસાલં સુમાપયિ.

    Assamaṃ sukataṃ rammaṃ, paṇṇasālaṃ sumāpayi.

    ૧૦૯.

    109.

    ‘‘અજ્ઝોગાહેત્વા પવનં, અપ્પસદ્દં નિરાકુલં;

    ‘‘Ajjhogāhetvā pavanaṃ, appasaddaṃ nirākulaṃ;

    ચતુરો જના મયં તત્થ, વસામ પબ્બતન્તરે.

    Caturo janā mayaṃ tattha, vasāma pabbatantare.

    ૧૧૦.

    110.

    ‘‘અહઞ્ચ મદ્દિદેવી ચ, જાલી કણ્હાજિના ચુભો;

    ‘‘Ahañca maddidevī ca, jālī kaṇhājinā cubho;

    અઞ્ઞમઞ્ઞં સોકનુદા, વસામ અસ્સમે તદા.

    Aññamaññaṃ sokanudā, vasāma assame tadā.

    ૧૧૧.

    111.

    ‘‘દારકે અનુરક્ખન્તો, અસુઞ્ઞો હોમિ અસ્સમે;

    ‘‘Dārake anurakkhanto, asuñño homi assame;

    મદ્દી ફલં આહરિત્વા, પોસેતિ સા તયો જને.

    Maddī phalaṃ āharitvā, poseti sā tayo jane.

    ૧૧૨.

    112.

    ‘‘પવને વસમાનસ્સ, અદ્ધિકો મં ઉપાગમિ;

    ‘‘Pavane vasamānassa, addhiko maṃ upāgami;

    આયાચિ પુત્તકે મય્હં, જાલિં કણ્હાજિનં ચુભો.

    Āyāci puttake mayhaṃ, jāliṃ kaṇhājinaṃ cubho.

    ૧૧૩.

    113.

    ‘‘યાચકં ઉપગતં દિસ્વા, હાસો મે ઉપપજ્જથ;

    ‘‘Yācakaṃ upagataṃ disvā, hāso me upapajjatha;

    ઉભો પુત્તે ગહેત્વાન, અદાસિં બ્રાહ્મણે તદા.

    Ubho putte gahetvāna, adāsiṃ brāhmaṇe tadā.

    ૧૧૪.

    114.

    ‘‘સકે પુત્તે ચજન્તસ્સ, જૂજકે બ્રાહ્મણે યદા;

    ‘‘Sake putte cajantassa, jūjake brāhmaṇe yadā;

    તદાપિ પથવી કમ્પિ, સિનેરુવનવટંસકા.

    Tadāpi pathavī kampi, sineruvanavaṭaṃsakā.

    ૧૧૫.

    115.

    ‘‘પુનદેવ સક્કો ઓરુય્હ, હુત્વા બ્રાહ્મણસન્નિભો;

    ‘‘Punadeva sakko oruyha, hutvā brāhmaṇasannibho;

    આયાચિ મં મદ્દિદેવિં, સીલવન્તિં પતિબ્બતં.

    Āyāci maṃ maddideviṃ, sīlavantiṃ patibbataṃ.

    ૧૧૬.

    116.

    ‘‘મદ્દિં હત્થે ગહેત્વાન, ઉદકઞ્જલિ પૂરિય;

    ‘‘Maddiṃ hatthe gahetvāna, udakañjali pūriya;

    પસન્નમનસઙ્કપ્પો, તસ્સ મદ્દિં અદાસહં.

    Pasannamanasaṅkappo, tassa maddiṃ adāsahaṃ.

    ૧૧૭.

    117.

    ‘‘મદ્દિયા દીયમાનાય, ગગને દેવા પમોદિતા;

    ‘‘Maddiyā dīyamānāya, gagane devā pamoditā;

    તદાપિ પથવી કમ્પિ, સિનેરુવનવટંસકા.

    Tadāpi pathavī kampi, sineruvanavaṭaṃsakā.

    ૧૧૮.

    118.

    ‘‘જાલિં કણ્હાજિનં ધીતં, મદ્દિદેવિં પતિબ્બતં;

    ‘‘Jāliṃ kaṇhājinaṃ dhītaṃ, maddideviṃ patibbataṃ;

    ચજમાનો ન ચિન્તેસિં, બોધિયાયેવ કારણા.

    Cajamāno na cintesiṃ, bodhiyāyeva kāraṇā.

    ૧૧૯.

    119.

    ‘‘ન મે દેસ્સા ઉભો પુત્તા, મદ્દિદેવી ન દેસ્સિયા;

    ‘‘Na me dessā ubho puttā, maddidevī na dessiyā;

    સબ્બઞ્ઞુતં પિયં મય્હં, તસ્મા પિયે અદાસહં.

    Sabbaññutaṃ piyaṃ mayhaṃ, tasmā piye adāsahaṃ.

    ૧૨૦.

    120.

    ‘‘પુનાપરં બ્રહારઞ્ઞે, માતાપિતુસમાગમે;

    ‘‘Punāparaṃ brahāraññe, mātāpitusamāgame;

    કરુણં પરિદેવન્તે, સલ્લપન્તે સુખં દુખં.

    Karuṇaṃ paridevante, sallapante sukhaṃ dukhaṃ.

    ૧૨૧.

    121.

    ‘‘હિરોત્તપ્પેન ગરુના 17, ઉભિન્નં ઉપસઙ્કમિ;

    ‘‘Hirottappena garunā 18, ubhinnaṃ upasaṅkami;

    તદાપિ પથવી કમ્પિ, સિનેરુવનવટંસકા.

    Tadāpi pathavī kampi, sineruvanavaṭaṃsakā.

    ૧૨૨.

    122.

    ‘‘પુનાપરં બ્રહારઞ્ઞા, નિક્ખમિત્વા સઞાતિભિ;

    ‘‘Punāparaṃ brahāraññā, nikkhamitvā sañātibhi;

    પવિસામિ પુરં રમ્મં, જેતુત્તરં પુરુત્તમં.

    Pavisāmi puraṃ rammaṃ, jetuttaraṃ puruttamaṃ.

    ૧૨૩.

    123.

    ‘‘રતનાનિ સત્ત વસ્સિંસુ, મહામેઘો પવસ્સથ;

    ‘‘Ratanāni satta vassiṃsu, mahāmegho pavassatha;

    તદાપિ પથવી કમ્પિ, સિનેરુવનવટંસકા.

    Tadāpi pathavī kampi, sineruvanavaṭaṃsakā.

    ૧૨૪.

    124.

    ‘‘અચેતનાયં પથવી, અવિઞ્ઞાય સુખં દુખં;

    ‘‘Acetanāyaṃ pathavī, aviññāya sukhaṃ dukhaṃ;

    સાપિ દાનબલા મય્હં, સત્તક્ખત્તું પકમ્પથા’’તિ.

    Sāpi dānabalā mayhaṃ, sattakkhattuṃ pakampathā’’ti.

    વેસ્સન્તરચરિયં નવમં.

    Vessantaracariyaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. ફુસતી (સી॰)
    2. phusatī (sī.)
    3. પથિકે (ક॰)
    4. pathike (ka.)
    5. નપ્પતિગુય્હામિ (સી॰ ક॰)
    6. nappatiguyhāmi (sī. ka.)
    7. વઙ્કત (સી॰)
    8. vaṅkata (sī.)
    9. ઉબ્બિગ્ગા (સ્યા॰ કં॰)
    10. ubbiggā (syā. kaṃ.)
    11. સાધુકારં (સબ્બત્થ)
    12. sādhukāraṃ (sabbattha)
    13. નિક્ખન્તદિવસેયેવ (સી॰)
    14. nikkhantadivaseyeva (sī.)
    15. વિસુકમ્મં (ક॰)
    16. visukammaṃ (ka.)
    17. ગરુનં (સ્યા॰ ક॰)
    18. garunaṃ (syā. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ચરિયાપિટક-અટ્ઠકથા • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā / ૯. વેસ્સન્તરચરિયાવણ્ણના • 9. Vessantaracariyāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact