Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૧૦. વિભઙ્ગસુત્તં

    10. Vibhaṅgasuttaṃ

    ૪૦૬. ‘‘સતિપટ્ઠાનઞ્ચ વો, ભિક્ખવે, દેસેસ્સામિ સતિપટ્ઠાનભાવનઞ્ચ સતિપટ્ઠાનભાવનાગામિનિઞ્ચ પટિપદં. તં સુણાથ’’. ‘‘કતમઞ્ચ, ભિક્ખવે, સતિપટ્ઠાનં? ઇધ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ કાયે કાયાનુપસ્સી વિહરતિ આતાપી સમ્પજાનો સતિમા, વિનેય્ય લોકે અભિજ્ઝાદોમનસ્સં; વેદનાસુ વેદનાનુપસ્સી વિહરતિ…પે॰… ચિત્તે ચિત્તાનુપસ્સી વિહરતિ…પે॰… ધમ્મેસુ ધમ્માનુપસ્સી વિહરતિ આતાપી સમ્પજાનો સતિમા, વિનેય્ય લોકે અભિજ્ઝાદોમનસ્સં. ઇદં વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, સતિપટ્ઠાનં’’.

    406. ‘‘Satipaṭṭhānañca vo, bhikkhave, desessāmi satipaṭṭhānabhāvanañca satipaṭṭhānabhāvanāgāminiñca paṭipadaṃ. Taṃ suṇātha’’. ‘‘Katamañca, bhikkhave, satipaṭṭhānaṃ? Idha, bhikkhave, bhikkhu kāye kāyānupassī viharati ātāpī sampajāno satimā, vineyya loke abhijjhādomanassaṃ; vedanāsu vedanānupassī viharati…pe… citte cittānupassī viharati…pe… dhammesu dhammānupassī viharati ātāpī sampajāno satimā, vineyya loke abhijjhādomanassaṃ. Idaṃ vuccati, bhikkhave, satipaṭṭhānaṃ’’.

    ‘‘કતમા ચ, ભિક્ખવે, સતિપટ્ઠાનભાવના? ઇધ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ સમુદયધમ્માનુપસ્સી કાયસ્મિં વિહરતિ, વયધમ્માનુપસ્સી કાયસ્મિં વિહરતિ, સમુદયવયધમ્માનુપસ્સી કાયસ્મિં વિહરતિ, આતાપી સમ્પજાનો સતિમા, વિનેય્ય લોકે અભિજ્ઝાદોમનસ્સં. સમુદયધમ્માનુપસ્સી વેદનાસુ વિહરતિ…પે॰… સમુદયધમ્માનુપસ્સી ચિત્તે વિહરતિ… સમુદયધમ્માનુપસ્સી ધમ્મેસુ વિહરતિ, વયધમ્માનુપસ્સી ધમ્મેસુ વિહરતિ, સમુદયવયધમ્માનુપસ્સી ધમ્મેસુ વિહરતિ, આતાપી સમ્પજાનો સતિમા, વિનેય્ય લોકે અભિજ્ઝાદોમનસ્સં. અયં વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, સતિપટ્ઠાનભાવના.

    ‘‘Katamā ca, bhikkhave, satipaṭṭhānabhāvanā? Idha, bhikkhave, bhikkhu samudayadhammānupassī kāyasmiṃ viharati, vayadhammānupassī kāyasmiṃ viharati, samudayavayadhammānupassī kāyasmiṃ viharati, ātāpī sampajāno satimā, vineyya loke abhijjhādomanassaṃ. Samudayadhammānupassī vedanāsu viharati…pe… samudayadhammānupassī citte viharati… samudayadhammānupassī dhammesu viharati, vayadhammānupassī dhammesu viharati, samudayavayadhammānupassī dhammesu viharati, ātāpī sampajāno satimā, vineyya loke abhijjhādomanassaṃ. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, satipaṭṭhānabhāvanā.

    ‘‘કતમા ચ, ભિક્ખવે, સતિપટ્ઠાનભાવનાગામિની પટિપદા? અયમેવ અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો, સેય્યથિદં – સમ્માદિટ્ઠિ, સમ્માસઙ્કપ્પો, સમ્માવાચા, સમ્માકમ્મન્તો, સમ્માઆજીવો, સમ્માવાયામો, સમ્માસતિ, સમ્માસમાધિ. અયં વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, સતિપટ્ઠાનભાવનાગામિની પટિપદા’’તિ. દસમં.

    ‘‘Katamā ca, bhikkhave, satipaṭṭhānabhāvanāgāminī paṭipadā? Ayameva ariyo aṭṭhaṅgiko maggo, seyyathidaṃ – sammādiṭṭhi, sammāsaṅkappo, sammāvācā, sammākammanto, sammāājīvo, sammāvāyāmo, sammāsati, sammāsamādhi. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, satipaṭṭhānabhāvanāgāminī paṭipadā’’ti. Dasamaṃ.

    અનનુસ્સુતવગ્ગો ચતુત્થો.

    Ananussutavaggo catuttho.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    અનનુસ્સુતં વિરાગો, વિરદ્ધો ભાવના સતિ;

    Ananussutaṃ virāgo, viraddho bhāvanā sati;

    અઞ્ઞા છન્દં પરિઞ્ઞાય, ભાવના વિભઙ્ગેન ચાતિ.

    Aññā chandaṃ pariññāya, bhāvanā vibhaṅgena cāti.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૪. અનનુસ્સુતવગ્ગવણ્ણના • 4. Ananussutavaggavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૪. અનનુસ્સુતવગ્ગવણ્ણના • 4. Ananussutavaggavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact