Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૨૪૪] ૪. વિગતિચ્છજાતકવણ્ણના
[244] 4. Vigaticchajātakavaṇṇanā
યં પસ્સતિ ન તં ઇચ્છતીતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો એકં પલાયિકં પરિબ્બાજકં આરબ્ભ કથેસિ. સો કિર સકલજમ્બુદીપે પટિવાદં અલભિત્વા સાવત્થિં આગન્ત્વા ‘‘કો મયા સદ્ધિં વાદં કાતું સમત્થો’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘સમ્માસમ્બુદ્ધો’’તિ સુત્વા મહાજનપરિવુતો જેતવનં ગન્ત્વા ભગવન્તં ચતુપરિસમજ્ઝે ધમ્મં દેસેન્તં પઞ્હં પુચ્છિ. અથસ્સ સત્થા તં વિસ્સજ્જેત્વા ‘‘એકં નામ કિ’’ન્તિ પઞ્હં પુચ્છિ, સો તં કથેતું અસક્કોન્તો ઉટ્ઠાય પલાયિ. નિસિન્નપરિસા ‘‘એકપદેનેવ વો, ભન્તે, પરિબ્બાજકો નિગ્ગહિતો’’તિ આહંસુ. સત્થા ‘‘નાહં, ઉપાસકા, ઇદાનેવેતં એકપદેનેવ નિગ્ગણ્હામિ, પુબ્બેપિ નિગ્ગણ્હિંયેવા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Yaṃpassati na taṃ icchatīti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ palāyikaṃ paribbājakaṃ ārabbha kathesi. So kira sakalajambudīpe paṭivādaṃ alabhitvā sāvatthiṃ āgantvā ‘‘ko mayā saddhiṃ vādaṃ kātuṃ samattho’’ti pucchitvā ‘‘sammāsambuddho’’ti sutvā mahājanaparivuto jetavanaṃ gantvā bhagavantaṃ catuparisamajjhe dhammaṃ desentaṃ pañhaṃ pucchi. Athassa satthā taṃ vissajjetvā ‘‘ekaṃ nāma ki’’nti pañhaṃ pucchi, so taṃ kathetuṃ asakkonto uṭṭhāya palāyi. Nisinnaparisā ‘‘ekapadeneva vo, bhante, paribbājako niggahito’’ti āhaṃsu. Satthā ‘‘nāhaṃ, upāsakā, idānevetaṃ ekapadeneva niggaṇhāmi, pubbepi niggaṇhiṃyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો કાસિરટ્ઠે બ્રાહ્મણકુલે નિબ્બત્તિત્વા વયપ્પત્તો કામે પહાય ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા દીઘરત્તં હિમવન્તે વસિ. સો પબ્બતા ઓરુય્હ એકં નિગમગામં નિસ્સાય ગઙ્ગાનિવત્તને પણ્ણસાલાયં વાસં કપ્પેસિ. અથેકો પરિબ્બાજકો સકલજમ્બુદીપે પટિવાદં અલભિત્વા તં નિગમં પત્વા ‘‘અત્થિ નુ ખો કોચિ મયા સદ્ધિં વાદં કાતું સમત્થો’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘અત્થી’’તિ બોધિસત્તસ્સ આનુભાવં સુત્વા મહાજનપરિવુતો તસ્સ વસનટ્ઠાનં ગન્ત્વા પટિસન્થારં કત્વા નિસીદિ. અથ નં બોધિસત્તો ‘‘વણ્ણગન્ધપરિભાવિતં ગઙ્ગાપાનીયં પિવિસ્સતી’’તિ પુચ્છિ. પરિબ્બાજકો વાદેન ઓત્થરન્તો ‘‘કા ગઙ્ગા, વાલુકા ગઙ્ગા, ઉદકં ગઙ્ગા, ઓરિમતીરં ગઙ્ગા, પારિમતીરં ગઙ્ગા’’તિ આહ. બોધિસત્તો ‘‘ત્વં પન, પરિબ્બાજક, ઠપેત્વા ઉદકં વાલુકં ઓરિમતીરં પારિમતીરઞ્ચ કહં ગઙ્ગં લભિસ્સસી’’તિ આહ. પરિબ્બાજકો અપ્પટિભાનો હુત્વા ઉટ્ઠાય પલાયિ. તસ્મિં પલાતે બોધિસત્તો નિસિન્નપરિસાય ધમ્મં દેસેન્તો ઇમા ગાથા અવોચ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto kāsiraṭṭhe brāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto kāme pahāya isipabbajjaṃ pabbajitvā dīgharattaṃ himavante vasi. So pabbatā oruyha ekaṃ nigamagāmaṃ nissāya gaṅgānivattane paṇṇasālāyaṃ vāsaṃ kappesi. Atheko paribbājako sakalajambudīpe paṭivādaṃ alabhitvā taṃ nigamaṃ patvā ‘‘atthi nu kho koci mayā saddhiṃ vādaṃ kātuṃ samattho’’ti pucchitvā ‘‘atthī’’ti bodhisattassa ānubhāvaṃ sutvā mahājanaparivuto tassa vasanaṭṭhānaṃ gantvā paṭisanthāraṃ katvā nisīdi. Atha naṃ bodhisatto ‘‘vaṇṇagandhaparibhāvitaṃ gaṅgāpānīyaṃ pivissatī’’ti pucchi. Paribbājako vādena ottharanto ‘‘kā gaṅgā, vālukā gaṅgā, udakaṃ gaṅgā, orimatīraṃ gaṅgā, pārimatīraṃ gaṅgā’’ti āha. Bodhisatto ‘‘tvaṃ pana, paribbājaka, ṭhapetvā udakaṃ vālukaṃ orimatīraṃ pārimatīrañca kahaṃ gaṅgaṃ labhissasī’’ti āha. Paribbājako appaṭibhāno hutvā uṭṭhāya palāyi. Tasmiṃ palāte bodhisatto nisinnaparisāya dhammaṃ desento imā gāthā avoca –
૧૮૮.
188.
‘‘યં પસ્સતિ ન તં ઇચ્છતિ, યઞ્ચ ન પસ્સતિ તં કિરિચ્છતિ;
‘‘Yaṃ passati na taṃ icchati, yañca na passati taṃ kiricchati;
મઞ્ઞામિ ચિરં ચરિસ્સતિ, ન હિ તં લચ્છતિ યં સ ઇચ્છતિ.
Maññāmi ciraṃ carissati, na hi taṃ lacchati yaṃ sa icchati.
૧૮૯.
189.
‘‘યં લભતિ ન તેન તુસ્સતિ, યઞ્ચ પત્થેતિ લદ્ધં હીળેતિ;
‘‘Yaṃ labhati na tena tussati, yañca pattheti laddhaṃ hīḷeti;
ઇચ્છા હિ અનન્તગોચરા, વિગતિચ્છાન નમો કરોમસે’’તિ.
Icchā hi anantagocarā, vigaticchāna namo karomase’’ti.
તત્થ યં પસ્સતીતિ યં ઉદકાદિં પસ્સતિ, તં ગઙ્ગાતિ ન ઇચ્છતિ. યઞ્ચ ન પસ્સતીતિ યઞ્ચ ઉદકાદિવિનિમુત્તં ગઙ્ગં ન પસ્સતિ, તં કિરિચ્છતિ. મઞ્ઞામિ ચિરં ચરિસ્સતીતિ અહં એવં મઞ્ઞામિ – અયં પરિબ્બાજકો એવરૂપં ગઙ્ગં પરિયેસન્તો ચિરં ચરિસ્સતિ. યથા વા ઉદકાદિવિનિમુત્તં ગઙ્ગં, એવં રૂપાદિવિનિમુત્તં અત્તાનમ્પિ પરિયેસન્તો સંસારે ચિરં ચરિસ્સતિ. ન હિ તં લચ્છતીતિ ચિરં ચરન્તોપિ યં તં એવરૂપં ગઙ્ગં વા અત્તાનં વા ઇચ્છતિ, તં ન લચ્છતિ. યં લભતીતિ યં ઉદકં વા રૂપાદિં વા લભતિ, તેન ન તુસ્સતિ. યઞ્ચ પત્થેતિ લદ્ધં હીળેતીતિ એવં લદ્ધેન અતુસ્સન્તો યં યં સમ્પત્તિં પત્થેતિ, તં તં લભિત્વા ‘‘કિં એતાયા’’તિ હીળેતિ અવમઞ્ઞતિ. ઇચ્છા હિ અનન્તગોચરાતિ લદ્ધં હીળેત્વા અઞ્ઞમઞ્ઞં આરમ્મણં ઇચ્છનતો અયં ઇચ્છા નામ તણ્હા અનન્તગોચરા. વિગતિચ્છાન નમો કરોમસેતિ તસ્મા યે વિગતિચ્છા બુદ્ધાદયો, તેસં મયં નમક્કારં કરોમાતિ.
Tattha yaṃ passatīti yaṃ udakādiṃ passati, taṃ gaṅgāti na icchati. Yañca na passatīti yañca udakādivinimuttaṃ gaṅgaṃ na passati, taṃ kiricchati. Maññāmi ciraṃ carissatīti ahaṃ evaṃ maññāmi – ayaṃ paribbājako evarūpaṃ gaṅgaṃ pariyesanto ciraṃ carissati. Yathā vā udakādivinimuttaṃ gaṅgaṃ, evaṃ rūpādivinimuttaṃ attānampi pariyesanto saṃsāre ciraṃ carissati. Na hi taṃ lacchatīti ciraṃ carantopi yaṃ taṃ evarūpaṃ gaṅgaṃ vā attānaṃ vā icchati, taṃ na lacchati. Yaṃ labhatīti yaṃ udakaṃ vā rūpādiṃ vā labhati, tena na tussati. Yañca pattheti laddhaṃ hīḷetīti evaṃ laddhena atussanto yaṃ yaṃ sampattiṃ pattheti, taṃ taṃ labhitvā ‘‘kiṃ etāyā’’ti hīḷeti avamaññati. Icchā hi anantagocarāti laddhaṃ hīḷetvā aññamaññaṃ ārammaṇaṃ icchanato ayaṃ icchā nāma taṇhā anantagocarā. Vigaticchāna namo karomaseti tasmā ye vigaticchā buddhādayo, tesaṃ mayaṃ namakkāraṃ karomāti.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા પરિબ્બાજકો એતરહિ પરિબ્બાજકો અહોસિ, તાપસો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā paribbājako etarahi paribbājako ahosi, tāpaso pana ahameva ahosi’’nti.
વિગતિચ્છજાતકવણ્ણના ચતુત્થા.
Vigaticchajātakavaṇṇanā catutthā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૨૪૪. વિગતિચ્છજાતકં • 244. Vigaticchajātakaṃ