Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya |
૯. વનસંયુત્તં
9. Vanasaṃyuttaṃ
૧. વિવેકસુત્તં
1. Vivekasuttaṃ
૨૨૧. એવં મે સુતં – એકં સમયં અઞ્ઞતરો ભિક્ખુ કોસલેસુ વિહરતિ અઞ્ઞતરસ્મિં વનસણ્ડે. તેન ખો પન સમયેન સો ભિક્ખુ દિવાવિહારગતો પાપકે અકુસલે વિતક્કે વિતક્કેતિ ગેહનિસ્સિતે. અથ ખો યા તસ્મિં વનસણ્ડે અધિવત્થા દેવતા તસ્સ ભિક્ખુનો અનુકમ્પિકા અત્થકામા તં ભિક્ખું સંવેજેતુકામા યેન સો ભિક્ખુ તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા તં ભિક્ખું ગાથાહિ અજ્ઝભાસિ –
221. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ aññataro bhikkhu kosalesu viharati aññatarasmiṃ vanasaṇḍe. Tena kho pana samayena so bhikkhu divāvihāragato pāpake akusale vitakke vitakketi gehanissite. Atha kho yā tasmiṃ vanasaṇḍe adhivatthā devatā tassa bhikkhuno anukampikā atthakāmā taṃ bhikkhuṃ saṃvejetukāmā yena so bhikkhu tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā taṃ bhikkhuṃ gāthāhi ajjhabhāsi –
‘‘વિવેકકામોસિ વનં પવિટ્ઠો,
‘‘Vivekakāmosi vanaṃ paviṭṭho,
અથ તે મનો નિચ્છરતી બહિદ્ધા;
Atha te mano niccharatī bahiddhā;
જનો જનસ્મિં વિનયસ્સુ છન્દં,
Jano janasmiṃ vinayassu chandaṃ,
તતો સુખી હોહિસિ વીતરાગો.
Tato sukhī hohisi vītarāgo.
‘‘અરતિં પજહાસિ સતો, ભવાસિ સતં તં સારયામસે;
‘‘Aratiṃ pajahāsi sato, bhavāsi sataṃ taṃ sārayāmase;
પાતાલરજો હિ દુત્તરો, મા તં કામરજો અવાહરિ.
Pātālarajo hi duttaro, mā taṃ kāmarajo avāhari.
‘‘સકુણો યથા પંસુકુન્થિતો 1, વિધુનં પાતયતિ સિતં રજં;
‘‘Sakuṇo yathā paṃsukunthito 2, vidhunaṃ pātayati sitaṃ rajaṃ;
એવં ભિક્ખુ પધાનવા સતિમા, વિધુનં પાતયતિ સિતં રજ’’ન્ત્ન્ત્તિ.
Evaṃ bhikkhu padhānavā satimā, vidhunaṃ pātayati sitaṃ raja’’ntntti.
અથ ખો સો ભિક્ખુ તાય દેવતાય સંવેજિતો સંવેગમાપાદીતિ.
Atha kho so bhikkhu tāya devatāya saṃvejito saṃvegamāpādīti.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧. વિવેકસુત્તવણ્ણના • 1. Vivekasuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧. વિવેકસુત્તવણ્ણના • 1. Vivekasuttavaṇṇanā