Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટિસમ્ભિદામગ્ગપાળિ • Paṭisambhidāmaggapāḷi |
૬૪-૬૭. સુદ્ધિકપટિસમ્ભિદાઞાણનિદ્દેસો
64-67. Suddhikapaṭisambhidāñāṇaniddeso
૧૧૦. કથં અત્થપટિસમ્ભિદે ઞાણં, ધમ્મપટિસમ્ભિદે ઞાણં, નિરુત્તિપટિસમ્ભિદે ઞાણં, પટિભાનપટિસમ્ભિદે ઞાણં? અત્થેસુ ઞાણં અત્થપટિસમ્ભિદા, ધમ્મેસુ ઞાણં ધમ્મપટિસમ્ભિદા, નિરુત્તીસુ ઞાણં નિરુત્તિપટિસમ્ભિદા, પટિભાનેસુ ઞાણં પટિભાનપટિસમ્ભિદા. અત્થનાનત્તે પઞ્ઞા અત્થપટિસમ્ભિદે ઞાણં, ધમ્મનાનત્તે પઞ્ઞા ધમ્મપટિસમ્ભિદે ઞાણં, નિરુત્તિનાનત્તે પઞ્ઞા નિરુત્તિપટિસમ્ભિદે ઞાણં, પટિભાનનાનત્તે પઞ્ઞા પટિભાનપટિસમ્ભિદે ઞાણં, અત્થવવત્થાને પઞ્ઞા અત્થપટિસમ્ભિદે ઞાણં, ધમ્મવવત્થાને પઞ્ઞા ધમ્મપટિસમ્ભિદે ઞાણં નિરુત્તિવવત્થાને પઞ્ઞા નિરુત્તિપટિસમ્ભિદે ઞાણં, પટિભાનવવત્થાને પઞ્ઞા પટિભાનપટિસમ્ભિદે ઞાણં.
110. Kathaṃ atthapaṭisambhide ñāṇaṃ, dhammapaṭisambhide ñāṇaṃ, niruttipaṭisambhide ñāṇaṃ, paṭibhānapaṭisambhide ñāṇaṃ? Atthesu ñāṇaṃ atthapaṭisambhidā, dhammesu ñāṇaṃ dhammapaṭisambhidā, niruttīsu ñāṇaṃ niruttipaṭisambhidā, paṭibhānesu ñāṇaṃ paṭibhānapaṭisambhidā. Atthanānatte paññā atthapaṭisambhide ñāṇaṃ, dhammanānatte paññā dhammapaṭisambhide ñāṇaṃ, niruttinānatte paññā niruttipaṭisambhide ñāṇaṃ, paṭibhānanānatte paññā paṭibhānapaṭisambhide ñāṇaṃ, atthavavatthāne paññā atthapaṭisambhide ñāṇaṃ, dhammavavatthāne paññā dhammapaṭisambhide ñāṇaṃ niruttivavatthāne paññā niruttipaṭisambhide ñāṇaṃ, paṭibhānavavatthāne paññā paṭibhānapaṭisambhide ñāṇaṃ.
અત્થસલ્લક્ખણે પઞ્ઞા અત્થપટિસમ્ભિદે ઞાણં, ધમ્મસલ્લક્ખણે પઞ્ઞા ધમ્મપટિસમ્ભિદે ઞાણં, નિરુત્તિસલ્લક્ખણે પઞ્ઞા નિરુત્તિપટિસમ્ભિદે ઞાણં, પટિભાનસલ્લક્ખણે પઞ્ઞા પટિભાનપટિસમ્ભિદે ઞાણં. અત્થૂપલક્ખણે પઞ્ઞા અત્થપટિસમ્ભિદે ઞાણં, ધમ્મૂપલક્ખણે પઞ્ઞા ધમ્મપટિસમ્ભિદે ઞાણં, નિરુત્તૂપલક્ખણે પઞ્ઞા નિરુત્તિપટિસમ્ભિદે ઞાણં, પટિભાનૂપલક્ખણે પઞ્ઞા પટિભાનપટિસમ્ભિદે ઞાણં.
Atthasallakkhaṇe paññā atthapaṭisambhide ñāṇaṃ, dhammasallakkhaṇe paññā dhammapaṭisambhide ñāṇaṃ, niruttisallakkhaṇe paññā niruttipaṭisambhide ñāṇaṃ, paṭibhānasallakkhaṇe paññā paṭibhānapaṭisambhide ñāṇaṃ. Atthūpalakkhaṇe paññā atthapaṭisambhide ñāṇaṃ, dhammūpalakkhaṇe paññā dhammapaṭisambhide ñāṇaṃ, niruttūpalakkhaṇe paññā niruttipaṭisambhide ñāṇaṃ, paṭibhānūpalakkhaṇe paññā paṭibhānapaṭisambhide ñāṇaṃ.
અત્થપ્પભેદે પઞ્ઞા અત્થપટિસમ્ભિદે ઞાણં, ધમ્મપ્પભેદે પઞ્ઞા ધમ્મપટિસમ્ભિદે ઞાણં, નિરુત્તિપ્પભેદે પઞ્ઞા નિરુત્તિપટિસમ્ભિદે ઞાણં, પટિભાનપ્પભેદે પઞ્ઞા પટિભાનપટિસમ્ભિદે ઞાણં. અત્થપ્પભાવને પઞ્ઞા અત્થપટિસમ્ભિદે ઞાણં, ધમ્મપ્પભાવને પઞ્ઞા ધમ્મપટિસમ્ભિદે ઞાણં, નિરુત્તિપ્પભાવને પઞ્ઞા નિરુત્તિપટિસમ્ભિદે ઞાણં, પટિભાનપ્પભાવને પઞ્ઞા પટિભાનપટિસમ્ભિદે ઞાણં.
Atthappabhede paññā atthapaṭisambhide ñāṇaṃ, dhammappabhede paññā dhammapaṭisambhide ñāṇaṃ, niruttippabhede paññā niruttipaṭisambhide ñāṇaṃ, paṭibhānappabhede paññā paṭibhānapaṭisambhide ñāṇaṃ. Atthappabhāvane paññā atthapaṭisambhide ñāṇaṃ, dhammappabhāvane paññā dhammapaṭisambhide ñāṇaṃ, niruttippabhāvane paññā niruttipaṭisambhide ñāṇaṃ, paṭibhānappabhāvane paññā paṭibhānapaṭisambhide ñāṇaṃ.
અત્થજોતને પઞ્ઞા અત્થપટિસમ્ભિદે ઞાણં, ધમ્મજોતને પઞ્ઞા ધમ્મપટિસમ્ભિદે ઞાણં, નિરુત્તિજોતને પઞ્ઞા નિરુત્તિપટિસમ્ભિદે ઞાણં, પટિભાનજોતને પઞ્ઞા પટિભાનપટિસમ્ભિદે ઞાણં. અત્થવિરોચને પઞ્ઞા અત્થપટિસમ્ભિદે ઞાણં, ધમ્મવિરોચને પઞ્ઞા ધમ્મપટિસમ્ભિદે ઞાણં, નિરુત્તિવિરોચને પઞ્ઞા નિરુત્તિપટિસમ્ભિદે ઞાણં, પટિભાનવિરોચને પઞ્ઞા પટિભાનપટિસમ્ભિદે ઞાણં. અત્થપ્પકાસને પઞ્ઞા અત્થપટિસમ્ભિદે ઞાણં, ધમ્મપ્પકાસને પઞ્ઞા ધમ્મપટિસમ્ભિદે ઞાણં, નિરુત્તિપ્પકાસને પઞ્ઞા નિરુત્તિપટિસમ્ભિદે ઞાણં, પટિભાનપ્પકાસને પઞ્ઞા પટિભાનપટિસમ્ભિદે ઞાણં. તં ઞાતટ્ઠેન ઞાણં, પજાનનટ્ઠેન પઞ્ઞા. તેન વુચ્ચતિ – ‘‘અત્થપટિસમ્ભિદે ઞાણં, ધમ્મપટિસમ્ભિદે ઞાણં, નિરુત્તિપટિસમ્ભિદે ઞાણં, પટિભાનપટિસમ્ભિદે ઞાણં’’.
Atthajotane paññā atthapaṭisambhide ñāṇaṃ, dhammajotane paññā dhammapaṭisambhide ñāṇaṃ, niruttijotane paññā niruttipaṭisambhide ñāṇaṃ, paṭibhānajotane paññā paṭibhānapaṭisambhide ñāṇaṃ. Atthavirocane paññā atthapaṭisambhide ñāṇaṃ, dhammavirocane paññā dhammapaṭisambhide ñāṇaṃ, niruttivirocane paññā niruttipaṭisambhide ñāṇaṃ, paṭibhānavirocane paññā paṭibhānapaṭisambhide ñāṇaṃ. Atthappakāsane paññā atthapaṭisambhide ñāṇaṃ, dhammappakāsane paññā dhammapaṭisambhide ñāṇaṃ, niruttippakāsane paññā niruttipaṭisambhide ñāṇaṃ, paṭibhānappakāsane paññā paṭibhānapaṭisambhide ñāṇaṃ. Taṃ ñātaṭṭhena ñāṇaṃ, pajānanaṭṭhena paññā. Tena vuccati – ‘‘atthapaṭisambhide ñāṇaṃ, dhammapaṭisambhide ñāṇaṃ, niruttipaṭisambhide ñāṇaṃ, paṭibhānapaṭisambhide ñāṇaṃ’’.
સુદ્ધિકપટિસમ્ભિદાઞાણનિદ્દેસો સત્તસટ્ઠિમો.
Suddhikapaṭisambhidāñāṇaniddeso sattasaṭṭhimo.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / પટિસમ્ભિદામગ્ગ-અટ્ઠકથા • Paṭisambhidāmagga-aṭṭhakathā / ૬૪-૬૭. સુદ્ધિકપટિસમ્ભિદાઞાણનિદ્દેસવણ્ણના • 64-67. Suddhikapaṭisambhidāñāṇaniddesavaṇṇanā