Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / નેત્તિપ્પકરણપાળિ • Nettippakaraṇapāḷi |
૧૪. અધિટ્ઠાનહારસમ્પાતો
14. Adhiṭṭhānahārasampāto
૭૬. તત્થ કતમો અધિટ્ઠાનો હારસમ્પાતો?
76. Tattha katamo adhiṭṭhāno hārasampāto?
તસ્મા રક્ખિતચિત્તસ્સ, સમ્માસઙ્કપ્પગોચરોતિ ગાથા. તસ્મા રક્ખિતચિત્તસ્સાતિ એકત્તતા. ચિત્તં મનો વિઞ્ઞાણં, અયં વેમત્તતા. સમ્માસઙ્કપ્પગોચરોતિ એકત્તતા. નેક્ખમ્મસઙ્કપ્પો અબ્યાપાદસઙ્કપ્પો અવિહિંસાસઙ્કપ્પો અયં વેમત્તતા. સમ્માદિટ્ઠિપુરેક્ખારોતિ એકત્તતા. સમ્માદિટ્ઠિ નામ યં દુક્ખે ઞાણં દુક્ખસમુદયે ઞાણં દુક્ખનિરોધે ઞાણં દુક્ખનિરોધગામિનિયા પટિપદાય ઞાણં મગ્ગે ઞાણં હેતુમ્હિ ઞાણં હેતુસમુપ્પન્નેસુ ધમ્મેસુ ઞાણં પચ્ચયે ઞાણં પચ્ચયસમુપ્પન્નેસુ ધમ્મેસુ ઞાણં, યં તત્થ તત્થ યથાભૂતં ઞાણદસ્સનં અભિસમયો સમ્પટિવેધો સચ્ચાગમનં, અયં વેમત્તતા. ઞત્વાન ઉદયબ્બયન્તિ એકત્તતા, ઉદયેન અવિજ્જાપચ્ચયા સઙ્ખારા, સઙ્ખારપચ્ચયા વિઞ્ઞાણં, એવં સબ્બં સમુદયો ભવતિ. વયેન અવિજ્જાનિરોધા સઙ્ખારનિરોધો, એવં સબ્બં નિરોધો હોતિ, અયં વેમત્તતા. થિનમિદ્ધાભિભૂ ભિક્ખૂતિ એકત્તતા, થિનં નામ યા ચિત્તસ્સ અકલ્લતા અકમ્મનિયતા, મિદ્ધં નામ યં કાયસ્સ લીનત્તં, અયં વેમત્તતા. સબ્બા દુગ્ગતિયો જહેતિ એકત્તતા, દેવમનુસ્સે વા ઉપનિધાય અપાયા દુગ્ગતિ, નિબ્બાનં વા ઉપનિધાય સબ્બા ઉપપત્તિયો દુગ્ગતિ, અયં વેમત્તતા.
Tasmā rakkhitacittassa, sammāsaṅkappagocaroti gāthā. Tasmā rakkhitacittassāti ekattatā. Cittaṃ mano viññāṇaṃ, ayaṃ vemattatā. Sammāsaṅkappagocaroti ekattatā. Nekkhammasaṅkappo abyāpādasaṅkappo avihiṃsāsaṅkappo ayaṃ vemattatā. Sammādiṭṭhipurekkhāroti ekattatā. Sammādiṭṭhi nāma yaṃ dukkhe ñāṇaṃ dukkhasamudaye ñāṇaṃ dukkhanirodhe ñāṇaṃ dukkhanirodhagāminiyā paṭipadāya ñāṇaṃ magge ñāṇaṃ hetumhi ñāṇaṃ hetusamuppannesu dhammesu ñāṇaṃ paccaye ñāṇaṃ paccayasamuppannesu dhammesu ñāṇaṃ, yaṃ tattha tattha yathābhūtaṃ ñāṇadassanaṃ abhisamayo sampaṭivedho saccāgamanaṃ, ayaṃ vemattatā. Ñatvāna udayabbayanti ekattatā, udayena avijjāpaccayā saṅkhārā, saṅkhārapaccayā viññāṇaṃ, evaṃ sabbaṃ samudayo bhavati. Vayena avijjānirodhā saṅkhāranirodho, evaṃ sabbaṃ nirodho hoti, ayaṃ vemattatā. Thinamiddhābhibhū bhikkhūti ekattatā, thinaṃ nāma yā cittassa akallatā akammaniyatā, middhaṃ nāma yaṃ kāyassa līnattaṃ, ayaṃ vemattatā. Sabbā duggatiyo jaheti ekattatā, devamanusse vā upanidhāya apāyā duggati, nibbānaṃ vā upanidhāya sabbā upapattiyo duggati, ayaṃ vemattatā.
નિયુત્તો અધિટ્ઠાનો હારસમ્પાતો.
Niyutto adhiṭṭhāno hārasampāto.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / નેત્તિપ્પકરણ-અટ્ઠકથા • Nettippakaraṇa-aṭṭhakathā / ૧૪. અધિટ્ઠાનહારસમ્પાતવણ્ણના • 14. Adhiṭṭhānahārasampātavaṇṇanā