Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મિલિન્દપઞ્હપાળિ • Milindapañhapāḷi |
૫. અગદઙ્ગપઞ્હો
5. Agadaṅgapañho
૫. ‘‘ભન્તે નાગસેન, ‘અગદસ્સ દ્વે અઙ્ગાનિ ગહેતબ્બાની’તિ યં વદેસિ, કતમાનિ તાનિ દ્વે અઙ્ગાનિ ગહેતબ્બાની’’તિ. ‘‘યથા, મહારાજ, અગદે કિમી ન સણ્ઠહન્તિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન માનસે કિલેસા ન સણ્ઠપેતબ્બા. ઇદં, મહારાજ, અગદસ્સ પઠમં અઙ્ગં ગહેતબ્બં.
5. ‘‘Bhante nāgasena, ‘agadassa dve aṅgāni gahetabbānī’ti yaṃ vadesi, katamāni tāni dve aṅgāni gahetabbānī’’ti. ‘‘Yathā, mahārāja, agade kimī na saṇṭhahanti, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena mānase kilesā na saṇṭhapetabbā. Idaṃ, mahārāja, agadassa paṭhamaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ.
‘‘પુન ચપરં, મહારાજ, અગદો દટ્ઠફુટ્ઠદિટ્ઠઅસિતપીતખાયિતસાયિતં સબ્બં વિસં પટિહનતિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન રાગદોસમોહમાનદિટ્ઠિવિસં સબ્બં પટિહનિતબ્બં. ઇદં, મહારાજ, અગદસ્સ દુતિયં અઙ્ગં ગહેતબ્બં. ભાસિતમ્પેતં, મહારાજ, ભગવતા દેવાતિદેવેન –
‘‘Puna caparaṃ, mahārāja, agado daṭṭhaphuṭṭhadiṭṭhaasitapītakhāyitasāyitaṃ sabbaṃ visaṃ paṭihanati, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena rāgadosamohamānadiṭṭhivisaṃ sabbaṃ paṭihanitabbaṃ. Idaṃ, mahārāja, agadassa dutiyaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ. Bhāsitampetaṃ, mahārāja, bhagavatā devātidevena –
‘‘‘સઙ્ખારાનં સભાવત્થં, દટ્ઠુકામેન યોગિના;
‘‘‘Saṅkhārānaṃ sabhāvatthaṃ, daṭṭhukāmena yoginā;
અગદેનેવ હોતબ્બં, કિલેસવિસનાસને’’’તિ.
Agadeneva hotabbaṃ, kilesavisanāsane’’’ti.
અગદઙ્ગપઞ્હો પઞ્ચમો.
Agadaṅgapañho pañcamo.