Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
૮. વત્તક્ખન્ધકં
8. Vattakkhandhakaṃ
આગન્તુકવત્તકથાવણ્ણના
Āgantukavattakathāvaṇṇanā
૩૫૬-૩૫૭. વત્તક્ખન્ધકે ઉપરિપિટ્ઠિતોતિ પિટ્ઠિસઙ્ઘાટસ્સ ઉપરિભાગતો, દ્વારબાહસ્સ ઉપરિપદેસતોતિ અત્થો. વિસ્સજ્જેતબ્બન્તિ સુક્ખાપનત્થં આતપે વિસ્સજ્જિતબ્બં. અભિવાદાપેતબ્બોતિ તસ્સ વસ્સે પુચ્છિતે યદિ દહરો હોતિ, સયમેવ વન્દિસ્સતિ, તદા ઇમિનાવ વન્દાપિતો નામ હોતિ. નિલ્લોકેતબ્બોતિ ઓલોકેતબ્બો. યથાભાગન્તિ પુબ્બે પઞ્ઞત્તં પદેસભાગં અનતિક્કમિત્વા. સન્તાનકન્તિ ઉણ્ણનાભિસુત્તં. ઉલ્લોકાતિ ગેહસ્સ ઉપરિભાગતો પટ્ઠાય, પઠમં ઉપરિભાગો સમ્મજ્જિતબ્બોતિ વુત્તં હોતિ.
356-357. Vattakkhandhake uparipiṭṭhitoti piṭṭhisaṅghāṭassa uparibhāgato, dvārabāhassa uparipadesatoti attho. Vissajjetabbanti sukkhāpanatthaṃ ātape vissajjitabbaṃ. Abhivādāpetabboti tassa vasse pucchite yadi daharo hoti, sayameva vandissati, tadā imināva vandāpito nāma hoti. Nilloketabboti oloketabbo. Yathābhāganti pubbe paññattaṃ padesabhāgaṃ anatikkamitvā. Santānakanti uṇṇanābhisuttaṃ. Ullokāti gehassa uparibhāgato paṭṭhāya, paṭhamaṃ uparibhāgo sammajjitabboti vuttaṃ hoti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi / ૧. આગન્તુકવત્તકથા • 1. Āgantukavattakathā
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / આગન્તુકવત્તકથા • Āgantukavattakathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / આગન્તુકવત્તકથાવણ્ણના • Āgantukavattakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / આગન્તુકવત્તકથાવણ્ણના • Āgantukavattakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૧. આગન્તુકવત્તકથા • 1. Āgantukavattakathā